(22.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A samozřejmě musíme myslet... zase jsme u našich seniorů. Jejich problém s bydlením v důchodovém věku jsme chtěli podpořit výstavbou seniorského bydlení - bytová společenství seniorů, komunitní péče a výstavba domovů s pečovatelskou službou. Potom tam byl další projekt, rozdělení vícegeneračních domů na samostatné bytové jednotky. V období zcela bezprecedentního zastavení trhu s nemovitostmi by rozdělení vícegeneračních bytů na samostatné bytové jednotky mohlo přinést relativně rychlou změnu, která navíc není významně finančně náročná.

Specifickou prioritní skupinou jsou aktivní studenti. Stále čteme, že na kolejích platí nehorázné sumy a že se to stále zvyšuje, a studenti poptávají nájemní bydlení v městech s nedostatkem kolejí. Podporou výstavby kolejí chceme tuto skupinu účastníků nájemního trhu bydlení vrátit na koleje. Společně s podporou výstavby nových kolejí chceme snížit energetickou náročnost stávajících kolejí tak, aby byly koleje pro studenty ekonomicky výhodnější než nájemní bydlení. Navíc s bydlením na kolejích jsou spojeny další pozitivní externality spojené s vysokoškolským studiem.

Dále jsme požadovali navýšení investic do dopravní infrastruktury, které mohou výrazně zvýšit zájem, a pro některé v této chvíli méně poptávané lokality chceme otevřít diskusi nad nezbytností vybraných regulací spojených se stavebním procesem.

Požadujeme konec spekulací s byty na digitálních platformách. České obce by měly mít, stejně jako třeba ty německé, právo mluvit do způsobu pronájmu bytů na Airbnb a dalších podobných serverech. Evropské unie již vydala návrh nařízení.

Za další, vzhledem ke zcela mimořádné situaci je potřeba aktivovat dotační titul na podporu úroků z úvěru nad 5 % pro vybrané skupiny obyvatelstva, na MMR ho máte v šuplíku. A samozřejmě nástroje státu, které jsou k dispozici - a za nás to tak bylo - finanční nástroje, ročně 2 miliardy korun, program Výstavba, nájemní a sociální bydlení. Ministr Bartoš ho zastavil, a přitom z tohoto programu lze čerpat až 3 miliony korun na družstevní podíl.

Za další, komunitní bydlení seniorů. Domy s pečovatelskou službou, nové výtahy. Technická infrastruktura, inženýrské sítě pro pozemky, pro bytovou výstavbu obcím, bydlení mladým, vlastnické bydlení - bohužel, zase tento program byl zastaven. Družstevní bydlení, financování družstevního podílu - obrovský zájem, a zase to bylo zastaveno, nechápu proč.

A samozřejmě nový stavební zákon, který nechápu, proč byl zastaven. Takže co bychom měli udělat a co je třeba pro dostupnost bydlení? Okamžitě schválit nový stavební zákon, to znamená, odblokování výstavby, aby se začalo stavět. To se neděje, povolování je zdlouhavé, byrokratické. Pokud se v Praze povoluje v průměru bytový dům více než pět let, není se co divit, že se tu staví ani ne polovina potřebných bytů, hlavní město (to) spočítalo na zhruba 10 000 bytů ročně.

A čeho je málo, to je drahé - o tom se mluvil. V Praze a Brně cena metru čtverečního novostavby se vyšplhala už na 100 000 korun, sami developeři přitom přiznávají, že samotné stavební náklady na metr čtvereční se pohybují mezi 40 až 50 tisíci korunami. Doufám, že to je čerstvé číslo, a samozřejmě kromě zisku do ceny vstupují vysoké ceny pozemků, ale také náklady na financování, a když si vezme developer úvěr na pozemek a z něho platí úroky několik let, než se mu podaří získat stavební povolení, projekt se tím prodražuje. Zároveň živí týmy projektantů, kteří projekt neustále předělávají, a armádu specialistů, která mu pomáhá v tom, aby prošel všemi úředními procedurami. Z ceny bytů pak jde podle stavitelů 10 až 15 % právě na tyto zbytečné náklady.

Aby naše podpůrné programy měly vůbec smysl, musíme zkrátit délku stavebního řízení. Nový stavební zákon, který jsme připravili, nová vláda přepracovává a my věříme, že právě i s ohledem na krizi bydlení se poslanci zachovají odpovědně, zákon schválí co nejdříve se všemi námi navrženými změnami pro skutečné zrychlení stavebního řízení. Tím by se mělo podařit znovu nastartovat výstavbu. Jen v Praze developeři deklarují, že mají v přípravě více než 120 000 bytů, většina z nich ovšem zamrzla právě v nefungujícím povolovacím procesu a zdlouhavých změnách územních plánů. Hlavní město má také řadu stavebních uzávěr na pozemcích, na kterých budou vznikat desítky tisíc bytů, musí je ale odblokovat.

Dále zákon o dostupnosti bydlení je potřeba schválit. Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo zákon o dostupnosti bydlení, který by měl usnadnit výstavbu bytů i s podporou veřejného sektoru. V návrhu zákona o dostupném bydlení jsou definice, které se vážou k sociálnímu a dostupnému bydlení. Ty přesně stanoví, jak má sociální bydlení a dostupné bydlení vypadat. Opět, nová vláda zbytečně předělává a tím prodlužuje bytovou krizi.

Sociální bydlení podle posledních údajů potřebuje přibližně 120 000 lidí, což odpovídá potřebě zhruba 65 000 bytů. Obce by neměly na tento program rezignovat. Mají ke svým občanům nejblíže a vědí, kolik a jaké byty potřebují. Navíc hospodaření územních samosprávných celků i v důsledku námi prosazené změny rozpočtového určení daní dosahuje velice dobrých výsledků. Obce, kraje a dobrovolné svazky obcí hospodařily k 30. listopadu 2022 s kladným saldem rozpočtu ve výši 46,3 miliardy. Ano, na to jste taky jako zapomněli, když mluvíte o tom, že když byl covid a kolik my jsme museli pumpovat peněz do ekonomiky, tak nezapomeňte to, že jsme změnili rozpočtové určení daní a vlastně obce i města měly přebytkové hospodaření. V Polsku to Morawiecki udělal úplně naopak. Všechno si vzal nahoru a my jsme v rámci covidu všechno zaplatili. I krajům, i obcím, i jsme dávali ten bonus... paní Schillerová, jak se to jmenovalo, ten bonus? (Poslankyně Schillerová mimo mikrofon: Kompenzační bonus.) Kompenzační bonus. Taková Praha dostala 1 600 (milionů), ne? Takže jsme se chovali velice vstřícně, a teď vy v rámci financování ukrajinských uprchlíků, všechno platí kraje, ne? (Hlas z pléna.) Prosím? Chcete hlasovat? Ano? A o čem? Tak zavolejte premiéra, ať řekne, že těch 19 miliard našel. Jdeme domů, ne, co jako? (Smích v sále, potlesk.) (Vy) jste si stěžovali, že nechodím do práce, tak teď jsem v práci (Smích v sále.), i když jsem zvyklý na jinou práci, ale dobré. Máte ty peníze, ne, pane ministře? (Hlas mimo mikrofon.) Kdo to nemá? (Hlas mimo mikrofon.) 19 miliard, no...

Takže to bydlení, prosím vás, to je problém mladé generace, ano, protože rodiny potřebují bydlet, potřebují mít jistotu budoucnosti a mateřské školky a školy a zázemí a sport, tohle všechno potřebují.

Takže (obce) byly v přebytku a teď, když se dívám na ty veřejné rozpočty, ty budou v těžkém balíku, ne? V těžkém balíku budou... stovky miliard, ne? (Hlasy z pléna.) Nebo vy jim to vezmete asi, tak nevím, to jsou vaše čísla. Pod Státním fondem podpory investic už bohužel nefunguje dotační program Výstavba, který mohly využívat obce. Je nutné využít nový program nebo spustit program Výstavba pro dostupné bydlení, zvážit změny v dotačních programech tak, aby do nich mohli vstupovat i soukromí investoři nebo neziskový sektor, samozřejmě vždy po domluvě s obcí. Jedná se například o právě program Výstavba, který zatím mohly používat pouze obce. Samozřejmě ta výstavba, o tom jsme se bavili s Klárou, tam to bylo tak, že 20 % (bylo) 100 % dotace.

Ale možná byla chyba, že jsme trvali na tom sociálním bydlení, nevím, Klára tady není, ale... (Hlas z pléna.) Jo, tady je. No, že jsme možná, nevím... Kdyby se to rozšířilo, že je to i pro mladé rodiny, že by to možná fungovalo líp nebo... Nerozumím tomu, ale je to samozřejmě vždycky o těch lidech, co to řídí. Když je dobrý starosta, stará se, tak se tam všichni stěhují a mají zázemí, ale to jsem už nikde jinde.

Stavební spoření. Vnímáme snahu vládní pětikoalice zrušit a omezit podporu stavebního spoření. V případě prosazení požadujeme zachování těchto prostředků v politice bydlení a přesměrování právě do projektu výstavby státních bytů s možností následného odkupu nájemníky.

Vytvoření státního developera. Státní developer by měl aktivně pracovat s pozemky ve vlastnictví státních institucí. Státními institucemi se rozumí organizační složky státu, státní příspěvkové organizace, státní fondy, státní podniky, národní podnik Budějovický Budvar, Správa železnic... řada pozemků a brownfieldů je vhodná k výstavbě státních bytů s možností následného odkupu nájemníky nebo na PPP projekty v oblasti výstavby bydlení. To je krásný projekt a chci vidět v rámci pětikoalice, jak se všichni domluví, že to někomu odevzdají. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP