(21.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Vrátím se k těm investicím, protože my jsme v rámci covidu pochopili, co je tu důležité z hlediska investic. A tenhle Národní investiční plán zkrátka je rozdělen, je to do roku 2050, je tady 20 000 projektů a je to rozdělené podle rezortů, zdravotnictví tady má 163 miliard. A my jsme měli ty investice, protože já jsem vždycky chtěl, aby za námi zůstaly i konkrétní věci, nejenom nějaké projevy, na to já moc nejsem. Tak jsme měli strategické investice, my jsme 7. listopadu 2019 schválili. A samozřejmě když se podíváte na nemocnice, jak vypadají - Thomayerka, to ještě jako kdyby teď ji postavil Tomáš Garrigue Masaryk, nebo VFN, ta je ještě starší. Samozřejmě ne všechno vypadá jak IKEM nebo v Plzni nebo Motol. Tak jsme to chtěli a schválili jsme sedm strategických staveb za 11,6 miliardy, ale celkově samozřejmě ta potřeba je o mnoho větší. Já jsem o tom mluvil na zahájení konference Zdravotnictví 2020. Ale proč o tom mluvím: že když byla konference Efektivní nemocnice a pan ministr Válek neměl čas, ani tam nevystoupil, ale byl tam ministr financí pan Stanjura, a když se ho ptali z pléna, jestli pro něj v rámci vlády a těch rezortů je zdravotnictví priorita, tak řekl, že ne. To mě fakt šokovalo, že proč ne zdravotnictví, když si myslím, že je to fakt nejdůležitější. My jsme naplánovali sedm strategických staveb, tehdy za 11,6 miliardy. Nemocnice samozřejmě potřebují investovat. Národní investiční plán obsahoval 73 miliardy investic do zdravotnictví. Těch sedm strategických investic bylo: výstavba pavilonu chirurgických oborů ve fakultní nemocnici Plzeň - a plzeňská nemocnice vypadá úžasně, myslím, že tam funguje. A tady máme: gynekologicko-porodnická klinika ve fakultce Brno. To jsme společně s paní Schillerovou přesvědčovali úředníky, aby to už konečně schválili. Když tam primář gynekologie mi říkal, že dvacet let to tam někdo slibuje, tak pevně doufám, když většina vlády je z Moravy, tak by mohli mít střet zájmů a možná by bylo dobré vědět, jestli ta porodnice v Bohunicích bude, nebo co s tím bude, jo? A aby to bylo funkční, aby to nebylo jako svatá Anna, kde někdo tam narval do betonu asi 4 miliardy, k tomuto tunelu se ani nechci vracet. A samozřejmě máme tady porodnici u Apolináře, skvělý projekt. Kolik premiérů tam rodilo, tedy jejich manželky nebo partnerky, všichni tam chodili. Tedy já ne, moje děti se narodily v Neratovicích a vnučky taky. Takže slibovali, že je to skvělý projekt, a já doufám, že pan ministr by nám občas mohl něco říct k tomu, že jestli to bude, nebo to nebude. Potom tady máme: dostavba, rekonstrukce hlavní budovy Fakultní nemocnice Olomouc, objekty chirurgických oborů v Hradci. To myslím, aspoň doufám, že to nezastavili.

To jsou projekty, které my jsme připravili a vy to teď můžete zrealizovat a stříhat ty pásky, jak to dělá pan Kupka. Ten nemusí dělat vůbec nic. My jsme mu všechno připravili a má tam, pokud vím, připravených asi 300 kilometrů dálnic, takže stačí jenom... nemusí nás ani zvát. My jsme vás zvali, ale my chápeme, že už tam nepatříme, ale jde o to, aby to šlo dál, abyste investovali to, co bylo nastartováno, i všechna ta nádraží a všechny ty další věci, které jsme nastartovali. Takže doufejme, že pan ministr financí na to sežene peníze. No, potom tady byl... v IKEMu se staví nový pavilon, u toho jsme byli, to funguje. Nový urgentní příjem Thomayerka nebo nová plicní klinika. My máme skutečně jedny z nejlepších lékařů na světě, potřebují k tomu zázemí a samozřejmě naši občané potřebují být v dobrém prostředí. Takže tady to všechno je. A já vím, že tedy je to z naší dílny, tak je to asi toxické pro tuto vládu, ale pan ministr kultury by si to mohl přečíst.

Já se podívám, kolik toho tady máte vy. Nevím, jak to vypadá s Novou scénou, ale to možná se někdy dozvíme, to vás nechci zkoušet, ale kultura - 47 miliard. Ne, já jsem kdysi i s Macronem byl v Národní galerii, ukazoval jsem mu tu francouzskou sbírku a byl tam skvělý projekt, Invalidovna a tak dále, Nová scéna, tak možná by bylo fajn v tom v pokračovat, protože my jsme vždycky chtěli, aby naše památky byly v dobrém stavu, aby sem chodili turisté, aby to navštěvovali samozřejmě naši lidi, protože se máme čím chlubit. Ale podle mých informací moc těch peněz asi není. I když pan ministr je spokojen - nevím, jestli má 1 % HDP nebo kolik, ale tady je ten seznam. Rekonstrukce Veletržního paláce a výstavba depozitáře, to bylo za 3 miliardy, výstavba nové budovy Národní knihovny, muzeum, záchrana - revitalizace části národní kulturní památky Petrkov. Tam jsme taky byli, nevím, jestli to pokračuje. Terezín, nekonečný příběh Terezína. Tam jsme vždycky říkali, že možná by bylo dobré někde v Evropě na to zajistit nějaké speciální fondy, protože tam ta kasárna, to už všechno tam padlo a to bez pomoci státu zkrátka nemůže fungovat. Novostavba divadla včetně koncertního sálu České Budějovice. Invalidovna. To nevím, jak pokračuje, to jsme začali. Janáčkovo kulturní centrum. Máte tady toho mraky, pane ministře, to je takový katalog. To jsou dobré věci, bylo by dobré v tom pokračovat, protože my jsme přesvědčeni o tom, že když je krize, tak je potřeba z té krize se proinvestovat, hlavně když tedy ČNB zničila hypotéky, a to bude mít dopad na výstavbu bytů, tak ty stavební firmy aby měly dostatek zakázek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP