(20.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže ještě jednou. Rozpočet v roce 2023 je 2 223 miliard, a pane premiére, 19 miliard je 0,85 %. Neskutečné. Fakt to je... a ještě navíc to pan Stanjura má ty peníze, ne? Říkal, že je to brnkačka. Teď nárůst příjmů veřejných rozpočtů v miliardách. Dobře poslouchejte. V roce 2023 je to 534 miliard, nárůst oproti roku 2021, v roce 2024 je to 627 miliard nárůst oproti roku 2021, v roce 2025 je to nárůst 716 miliard, vážení důchodci. Takže nevěřte této vládě, že nejsou peníze. Samozřejmě že jsou peníze, jsou, vy k tomu nejvíc přispíváte, protože musíte kupovat drahé potraviny, proto. A ještě, my jsme snižovali DPH na léky na 10 %, teď zase koalice říká, že by možná zvýšila i daně. Ono všechno samozřejmě to vzniklo po volbě prezidenta. To jsme čekali, přece všichni jsme říkali. Ano, je pravda, že rozpočtový dopad je 34 miliard, a vláda chce dát jenom 15,4.

Ale porovnání mzdy k důchodu, to neobstojí! Neobstojí, protože samozřejmě můžeme se podívat, jak to bylo v roce 2006, kdy u vlády byla myslím že taky ODS, nebo 2009 určitě, jaký byl poměr? Ano a my jsme potom začali navyšovat důchody, znovu opakuji, ODS dala důchodcům v roce 2010 nulu. Nulu! Takže argument, že poměr mzdy/důchody je jiný, než byl, je lichý. Zkrátka, snažte se navýšit i mzdy těm zaměstnancům, které my potřebujeme. Tady se někdo chlubí, že odešlo tolik státních zaměstnanců, ale kdo to jsou ty státní zaměstnanci? Policisté a hasiči. Kdy ti hasiči - já jsem ještě v životě nezažil u naší nadace, teď se přihlásilo na jeden program snad padesát hasičských sborů na různé... Nejsou to obrovské částky, ale je vidět, že i na hasiče a tyto složky naše vláda bohužel kašle.

Takže vraťme se ještě k politice České národní banky, která samozřejmě navyšuje zisky komerčních bank, ale samozřejmě logicky zdražuje dluh. Tam byly různé prognózy. Když jsem byl ministr financí, tak jsem si půjčoval za negativní úrok, že jsme si půjčili, a ještě nám zaplatili a vydělali jsme na tom obrovské peníze, ale to byly ještě časy, kdy Česká národní banka se chovala normálně. Kdo má z toho prospěch? Ono to ničí všechny, ale prospěch samozřejmě - ty banky si to tam strčí, leží to tam, protože samozřejmě u nás nemáme kapitálový trh jako v Americe, že 90 % firem se financuje na burze. U nás to máme všechno přes banky.

Pan ministr Stanjura tam má výhled na šílených - nevím - až 100 miliard. Bylo by zajímavé vidět ten absolutní dluh a vlastně to procento. Proč si půjčujete tak draze? Máte horší rating nebo vám nevěří ty trhy nebo nevím, protože taky samozřejmě nějaké téma k debatě, když se na to člověk podívá. Já myslím, že tam jsou určitě podle mého názoru rezervy, ale určitě zaměstnanci Ministerstva financí, aspoň za našich časů, fungovali velice dobře. Ale samozřejmě, pokud trhy nevěří vládě a jako...

Já vůbec nechápu, jak jste si mohli vůbec dovolit měnit ty věci? Vy jste nejenom nesplnili předvolební sliby, ale vy jste normálně za 430 dní ani jednou nevyhodnotili programové prohlášení vlády, co my jsme vyhodnocovali každý půlrok, každý ministr to měl za úkol. A mimochodem, já ho mám tady vyhodnocené, to vaše programové prohlášení vlády. To mám tak na dvě hodiny, ale uvidíme, jak to dopadne s časem. Dneska byla vláda a dneska jste... Poprvé jste nastoupili do úřadu 27. 12., 12.30, 2021 a nikdy jste to nevyhodnotili, nikdy.

Já teď hledám tady preambuli vašeho programového prohlášení vlády. (Hledá v papírech před sebou na řečnickém pultu.) Já to najdu a začnu s tím, co se dneska stalo. Vy jste dneska na vládě škrtli to málo, co jste tam měli pro lidi a podniky, za co vás vaši voliči volili, a to, co jste jim slíbili, už neplatí. Neplatí to, neuvěřitelné, a normálně jen tak, brnkačka, nikdo to neřeší. Samozřejmě, média jsou s vámi, vyhrála vám volby opakovaně, nikdo o tom nemluví. Takže vy jste dneska, je tam změna. Oficiální komuniké je, že "naše cíle a priority, které jsme si stanovili v preambuli tohoto prohlášení, se nemění". Jo a že pan premiér říká, že je to... Aha, tady ho mám, programové prohlášení vlády. No, to je úžasné, to je normálně... vám přečtu tu druhou větu, to je přesně, jak tato vláda se stále vymlouvá na nás - 430 dní jsou tam. Takže preambule, programové prohlášení vlády: "Nová vláda" - to je leden 2022 - "přichází požádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu parlamentu v době, která bez nadsázky patří mezi nejsložitější a nejnáročnější období naší novodobé historie." Ano, je pravda, je válka, ale u nás není válka. Vy jste neměli propad HDP, jako my jsme měli v roce 2020 nebo 2021? (Obrací se k poslankyni Schillerové, ta napovídá.) 2020. Kolik jsme měli? 5,5 jsme měli. Vy jste nikdy neměli propad HDP, vy jste měli vždycky růst, takže nejnáročnější období byl covid, který... My jsme tady dva roky s ním bojovali, a kde jste nás tady trénovali, proč jsme dali tak málo peněz podnikatelům a živnostníkům a stále házeli jste nám klacky pod nohy, víc a víc. A když jsme jim to dali, 370 miliard, tak teď něco: ještě si to dovolujete kritizovat. A teď přichází ta věta: "Bude se muset vláda velice rychle vyrovnat s celou řadou negativních jevů, jež přicházejí zvenčí, ale z významné části jsou také neblahým důsledkem řady rozhodnutí vlády minulé." A jaké, prosím vás? Řekněte mi to rozhodnutí minulé vlády. To je ta lež o tom, že jsme dali lidem peníze a vznikla inflace? Je to sprostá lež, každý to jen opakuje, nikdo tomu nerozumí. Stejně jako každý mluví o populistovi. Populista je dobré slovo, ne? Populista je pro lidi, co je na tom špatného? Já jsem hrdý populista. Znovu opakuji, klidně si pište, co chcete, média. A teď to přichází - rozhodnutí vlády minulé, nevím, jaké tedy. Já jsem od vstupu do politiky všechno sepsal jako ministr financí, jako vyhozený ministr financí, jako premiér, všechno je na papíře. A rozhodnutí vlády minulé - jde o vysokou inflaci. Výborné, ne? Říká: Jde o vysokou inflaci, Babišova drahota. 5,3 %.

Pane ministře kultury, vám pro vás celý seznam, tady, koukejte. Pane ministře, to je národní investiční plán, tam máte za 50 miliard investice do kultury, já vám je potom přečtu, když budete mít čas. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP