(20.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tak co s tím budete dělat? Já jsem vám dal návod, tak to udělejte, prosím vás. Epidemie covidu, to si dělají srandu. 17. prosince 2021 v osm ráno, ještě byla Rada pro zdravotní rizika, ještě jsme řešili covid, přišel omikron, neměli absolutně žádnou zátěž. Nechali jsme vám 160 milionů zdravotnických pomůcek ze státních hmotných rezerv, my jsme začínali, když tam bylo 10 000, všechno bylo rozprodané. Laboratoře, to všechno měli kámoši té hlavní strany, koalice, ODS, a nic jsme tam neměli, takže jsme vám všechno nechali. Ano, můžete říkat, že jsme nakoupili vakcíny. Kdo věděl, co s tím bude? Takže covid také nic.

A důsledky energetické krize, to říká vláda v lednu 2022. A v podstatě dneska, poprvé, ale vláda nevyhodnotila to plnění. Nevím, proč pan premiér nezavelel a neudělal to. Takhle - my jsme to udělali za vás. Zelené je splněno (Ukazuje materiály.), zelenou ani nevidím žádnou, oranžové je plnění a červené - takže vy nic neplníte. Vy se vymlouváte na válku, covid byl horší. Ano, umírají tam lidé, to je špatně a mě to samozřejmě mrzí, ale dopad na ekonomiku byl za covidu podstatně vyšší. My jsme i navzdory tomu skončili s menším dluhem v roce 2021 vůči HDP - a zdravím pro ODS, ti to tam diskutují a nerozumí tomu v těch podcastech - ano, počítá se to vůči HDP. A to vaše HDP 2022 je ještě stále pod tím, myslím, jak jsme začínali my 2014, co nám tady ten, který se tváří, že byl skvělý ministr financí, a dává rady, a přitom měl podstatně lepší období. Takže k tomu programovému prohlášení vlády.

Takže jste rezignovali na daňovou brzdu. Zrušili jste slib motivačně nastavit podmínky daňových slev. Ty vezmete asi, nebo s tím uděláte? To je klasika - ODS u vlády, navyšuje daně. Důchodci mají smůlu, hodili jste nemocné, sociálně znevýhodněné a důchodce přes palubu. Sociálně citlivá opatření plánujete již jen ve školství. I v školství jste je podvedli, vždyť jste slibovali 130 % pro všechny, i pro pomocníky, já nevím, asistenty, a teď to vykazujete o 40 000 méně, tady o tom mluvím.

A teď přijde to nejvíc, na co se všichni zaměstnavatelé a také zaměstnanci těšili, že jste zrušili jedinou rozumnou věc pro zaměstnavatele, slíbené 2 procentní body sociálního pojištění dolů, že nebude. Já jsem věděl, že to nebude. Ale proč jste to slibovali? Vždyť jste normálně lhali (Se smíchem.), brutálně jste lhali. Už před volbami, už potom v programovém prohlášení vlády, a teď jste to vzali úplně. Smůla. Naopak, když tedy živnostníci jsou údajně vaši voliči, nevím proč, my jsme pro ně dělali x různých slev, tak tam jim chcete navýšit odvody na sociál a na zdrávko. Takže 2 procentní body, to bylo to nejvíc - to pryč, nebude, nejsou peníze. To je zajímavé, že nejsou peníze, ale s inflací vám to teče, stovky miliard.

Rezignovali jste na revizi regulace cen, tak důležité v dnešní době. Všichni odborníci to doporučují, ale zase nic nebude. Měli jste slib, že se bude započítávat studium do náhradní doby pro důchod, ale to už také neplatí zase, takže voliči vaši, co doufali, mají smůlu a budou mít nižší důchody. Já nevím, na co to máte to programové prohlášení vlády (Se smíchem.), to zrušte. Za půl roku zase přijdete, že zase je něco, nějaká změna, zase se něco stalo. My jsme měli covid, ani jednou jsme programové prohlášení vlády nezpochybňovali, neměnili a splnili jsme ho na 80 % a zdůvodnili jsme, proč těch 20 % jsme nesplnili. A to je jeden z projektů, který samozřejmě jste zabili, který nechtěli hlavně Piráti na magistrátě. Takže započítávat studium do náhradní doby pro důchod také neplatí.

Výsměch všem, co pracují ve školství na neučitelských profesích. Všichni nepedagogičtí pracovníci, prosím pozor, slib udržet vaše platy na úrovni 130 % už neplatí, teď se týká jen učitelů, takže 40 000 lidí, ten slib, co jste dali, už není, takže možná za rok to změníte i učitelům. Podpora začínajících učitelů do roku 2022 je také pryč, nic se neudělalo.

O rok jste posunuli konkrétní plány na snížení počtu úřednických míst. Samozřejmě ta úřednická místa - musíme si říct, kdo je úředník, kdo není úředník. Vy jste změnili zákon o státní službě, abyste si tam dodali vaše kámoše. Nevím, proč jste nezměnili tedy státní možnost odvolávat státního tajemníka, ale možná vy s nimi mluvíte jiným způsobem, než jsme měli možnost my mluvit, kdy často ministři byli zoufalí, že státní tajemník si dělal, co chtěl.

Rezignovali jste na to, že připravíte zákon o podpoře bydlení pro mladé do dvou let. Všechno, co bylo, paní Dostálové, já tady mám to bydlení, jste zazdili, takže žádné bydlení. Výhodnější hypotéky zmizely, zmizelo snížení DPH u výstavby a škrtli jste, že v roce 2023 zkrátit a odpisové sazby, takže si zase zdražujete výstavbu. Skutečně to nejde vůbec dobrým směrem. Za této situace (Se smíchem.) si dovolit mluvit o nějakých škodách, to fakt nemyslíte vážně. Fakt nechápu, kdo vám to říká, kdo vám to radí tohle? Škody? Můžu tady číst, 24 stran. Lehké topné oleje 100 miliard, zkrachovalé banky 300 miliard, Česká konsolidační agentura - potom, co jste zničili banky, všechny ty dluhy skončily v konsolidačce, manko 232 miliard: Komerční banka 8 miliard, privatizace Telecomu 300 miliard a tak dále, Harvardské fondy 11 miliard, takže mluvit o škodách (Se smíchem.), že dáte peníze důchodcům a ti novináři to ještě opisují, oni normálně místo toho, aby v podstatě se nad tím zamysleli, že to je skandální nazývat. Jaká škoda to je, že důchodce dostane peníze, to je jako škoda? To je nám líto, že důchodce dostane 1 000 korun měsíčně? IZIP slavný - 2 miliardy, ROP Jihozápad, ROP Severozápad, tam jste společně - oposmlouva, 14 miliard Promopro. Teď mi psala jedna paní, že její manžel skončil ve vězení, majitel Promopra a chtěla tam - to bylo politické rozhodnutí, ale já to nechci posuzovat. Dluhopisy, H-Systém, IPB, české pivo, Union banka, to byly škody, ne? Fondy, na to se zapomnělo, protože toskánská aféra, to bylo skvělé, solární baroni 1 bilion. Ale o tom ta média, která vám fandí, když bylo třicet let vzniku samostatné České republiky, o tom neudělali reportáž. Ta mladá generace (Se smíchem.) ani pořádně neví, co se tady stalo od revoluce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP