(20.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Dneska je zase článek o tom, jak nový ministr životního prostředí chce ukončit uhlí už v roce 2033, nebo kdy to je, a ČEPS křičí, že nebude elektřina, protože Dukovany mají naběhnout v roce 2036. Takže jsou věci, které by vláda měla řešit.

Takže když to, pane premiére, takhle uděláte, a můžete to udělat rychle - předpokládám, že pan Stanjura je při vyjednávání, slyšel jsem, celkem agresivní, tak když si tam zavolá Šnobra a spol., určitě bude schopen vyjednat dobrou cenu, o které vlastně ta firma rozhodne tak, že ona zaplatí ty akcie, ona je vykoupí z jejich peněz - tak žádný státní rozpočet k tomu nemusí přispívat. V momentě, když tohle uděláte, inflace klesne. Dokonce jsem tady četl - tady to je, tady mluví pan Frait z ČNB: "Při větším zlevnění energií se můžeme dočkat i deflace. Slyšíte dobře, deflace. My jsme měli propad inflace v listopadu, prosinci 2021, takže je to všechno jenom o elektřině, o tom proudu, ano. Plynu vyrábíme minimum, ale elektřinu máme levně, exportujeme, ČEZ se topí v zisku a stát na to kouká.

Takže bylo by dobré - já vím, že všechno, co navrhuje Babiš, je špatně, já tady mám celý seznam věcí, které jste zamázli jenom proto, že to byla naše vláda - ale přece jenom, zkuste o tom přemýšlet. Potom srazíte inflaci. Vždyť všechny predikce Rusnoka byly o ničem. Nic mu nevyšlo, nic. Co to znamená, že ještě nějací experti - co to je za experty, kteří tvrdí, že máme ještě navyšovat úroky? To chcete úplně ty lidi zlikvidovat, aby neměli už žádné hypotéky, aby o všechno přišli, aby si nemohli nic koupit, aby ty firmy... Kdo tomu rozumí, přece ví, že firma není jako stát. Stát je nenormální, protože vlastně rozpočtuje výdaje. Ne, nerozpočtuje příjmy. Doma se nejdřív podíváte, jaký máte příjem, a podle toho jedete. Stát to má naopak, úplně na hlavu - nemá podrozvahu, nemá auditora, nikdy by nedostal razítko. Když jsem toto viděl jako ministr financí, tak jsem si říkal, že to je neuvěřitelné, neuvěřitelné! Takže v podstatě každá firma si nejdřív udělá tržby, příjem. Potom samozřejmě lidi jsou na prvním místě, potom musí investovat, aby se mu to nerozpadlo, pokud je to tedy nějaká průmyslová firma, potom má obnovovací investice, aby se to nerozpadlo, potom rozvojové, aby expandoval, a když má úvěry v korunách, tak samozřejmě je to na úkor někoho.

Já to nechápu, co je to za řeči, když jsme exportně závislí na eurozóně, proč firmy v eurozóně mají 2,5 % a naše české firmy, které nemají možnost eura, 7 %. Česká národní banka se sama žene do eurozóny. Já jsem chodil na eurosummity a tam to byla klasika, Sever proti Jihu. Na jihu svítí slunce, mají vysoké dluhy, tam jsou v pohodě, a sever je finančně zodpovědný a vždycky na ně tlačili, aby se chovali odpovědně. Ale Řecko - 208 %zadlužení vůči HDP. Víte, kdy chodí do důchodu? V 62 letech, takový příklad jen tak mimochodem. Takže o tom to je. Tady je další důkaz, že je to o energiích, je to o elektřině, je to o ČEZu. Tak doufejme, že pan premiér nebo pan ministr financí o tom budou přemýšlet, ale je jasné, že s čím my přijdeme, vždycky je to bohužel problém.

Prosím vás, k těm příjmům. Tady se stále straší, že nejsou peníze. Peníze jsou, samozřejmě. Peníze jsou ve stovkách miliard, a je to právě z té inflace. Jenom EET, ano, 14 miliard jste se vzdali ročně, 14 miliard. To je zdokladované, pane, zdokladované, můžeme vám dodat k tomu materiály. Pokud nevíte, jak to dneska funguje, tak i ti manažeři si nechali EET, aby si řídili ty restaurace, víte? Například Marina Grosseto, když tam byl na obědě jeden generální ředitel, nebudu říkat jaké banky, a chtěl platit kartou, tak mu řekli: Dole je bankomat. O tom jsem to řekl dvakrát veřejně a už tam berou karty. Je jasné, kde neberou karty, to je jasná zpráva. My jsme prosadili EET, 17 zemí v Evropské unii to má. Bylo to jednoznačné a poctiví podnikatelé to zkrátka akceptovali. Díky tomu my jsme snížili daně z 21 % na 10 % - jídlo, nealko, točené pivo a další. Takže ty peníze jsou.

Paní Schillerová o tom už tady mluvila, že máte zbytečně moc těch ministrů. My jsme měli pod sebou ty tři agendy - ministra spravedlnosti, Legislativní radu vlády, vědu a výzkum - jsem měl já - a tak dále. To je jasná, jasná věc. No, počet poradců. Tak to je nevídané, kolik je tam těch poradců. Já nevím, kde jsou ty úspory.

Já si pamatuji, když jsme dělali první vládu - a to jsme vůbec nevěděli, kde jsme, když jsme v roce 2013 skončili druzí - tak nám kolegové Sobotka a Bělobrádek vysvětlili, že na každém ministerstvu musí být ten koaliční náměstek, aby se tam hlídali. No a samozřejmě my jsme neměli nikoho. Potom tam všichni ti spolustraníci nalezli. Bylo zajímavé vidět na resortech KDU-ČSL, kolik je tam členů KDU-ČSL.

Já, když jsem byl ministr financí nebo premiér, tak někdo, kdo byl z hnutí, měl zákaz, nebyl nikde. Nikdy jsem neměl žádného poradce z hnutí ANO a to kolik bylo našich poslanců, co by chtěli být ministři. Ale my jsme to vybrali jinak, takže to je jiný systém. Já tomu rozumím. Když se tady se dívám na ty poradce, jak je tam je mají - poslanci, kteří neuspěli, tady pro Fandu Bartoše. Teď byl nějaký článek. Všude jsou ti poradci, no. Tak to samozřejmě stojí peníze. Určitě to nejsou miliardy, ale je to princip, že když tedy vy chcete brát peníze důchodcům, tak byste měli jít nějakým příkladem.

Nebo ministr pro evropské záležitosti a jeho úřad - nevím, na co tedy. Celé předsednictvo dělal Zajíček a Pojar. Myslím si, že je velice dobrý na to, aby to dělal, a dělá to. Chápu, že je to koaliční partner, ale všude jsou možnosti ušetřit.

Zmrazení platů, o tom jsem mluvil - 12,7 %. No, lidi nám nadávají. Já jsem navrhoval, aby se to zmrazilo až do roku 2026, ale pan Skopeček tvrdil tedy, že je potřeba, abychom měli kvalitní poslance, a myslím, že je máme, že jsou to odborníci. Ale asi se to tady těžko vysvětluje, když bereme důchodcům 1 000 korun měsíčně. To je fakt neskutečné.

Samozřejmě, všechny ty věci, které my jsme tady navrhovali. Já jsem navrhoval například zrušení televizních a rozhlasových poplatků, to jsem dal do Sněmovny v září 2022. Ano, pro ty důchodce by to bylo - je to asi 900 000 osob, jsou to starobní a invalidní důchodci a osoby se zdravotním postižením a dále nezaopatřené děti, studenti, je to 2 000 korun ročně. Já vím, že se to může zdát být bezvýznamné, ale i ty slevy, které jste jim vzali - a fakt to bylo trapné - i to je pro ně důležité, když potraviny jsou drahé.

Potom jsem znovu u té elektřiny. Někdo se diví, že - já nevím, kdo se diví, že potravináři používají elektřinu, že pekaři nebo výrobci masa potřebují elektřinu - snad to je jasné, že ta elektřina má dopad na všechno. Pokud tomu někdo nerozumí, tak to je mi skutečně líto. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP