(19.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže tady pan senátor říká, že sice obstrukce jsou zbytečné, ale Senát se vždy chlubil tím, že je strážcem ústavnosti. A říká, chci, aby jím byl vždy. Takže doufejme. Ale tak samozřejmě, určitě po stranické lince to zase dopadne jak obvykle. A asi čekáme, že i ten Senát to schválí.

My samozřejmě tady to zdržujeme. Mě se před chvílí ptali na Primě, jestli zdržujeme. Samozřejmě zdržujeme. Pokud to nebude 22. března ve Sbírce zákonů, zkrátka zachráníme, jestli jsem to dobře pochopil, našim důchodcům 7 000 korun tento rok a samozřejmě budeme bojovat dál. Takže znovu opakuju, že to nevzdáváme, uvidíme, co Senát. A potom přijde na řadu pan prezident. Pan prezident sliboval, že bude prezidentem všech, a hned se vybral do krajů, kde jsme my vyhráli - Karlovarský kraj, Ústecký kraj, asi ještě půjde do Moravskoslezského, kde jsme mimochodem vyřídili 45 miliard evropských fondů - tak to je fantastická šance pro pana prezidenta, protože pokud on si vezme čtrnáct dní a dá veto v poslední den, tak je to v suchu. Potom už nemusíme chodit demonstrovat před Ústavní soud, který je, jak se pan předseda vyjádřil. Žijeme v zemi, kde předseda Ústavního soudu mluví o agrofertizaci. Neuvěřitelné! Takže já chci jenom říct našim důchodcům, že bojujeme dál, a potom asi tedy v pátek, když to tak je naplánováno, nás tady zaříznou, tak já už teď vyzývám příštího pana prezidenta, pana Petra Pavla, aby odložil rozhodnutí 10. března, pokud samozřejmě to není veto. Ale my si myslíme, že bychom měli, jak paní Schillerová, a myslím, že si toho naše hnutí cení, že pan prezident pozval paní Schillerovou a pana Havlíčka, aby zjistil jejich názor. Taky asi má o tom pochybnosti. Takže tady je obrovská pro něj šance ukázat, že zkrátka když to vezmeme tak, jak píšou v médiích, že důchodci volí hlavně hnutí ANO, tak by mohl udělat tenhle krok, který je logický, který je normální, který se dá zdůvodnit, protože to je obrovská ostuda - to, co dneska tady bylo. To je neuvěřitelné, podělaných 19 miliard. Drobné, drobné pro vládu, drobné. Tak by pan prezident mohl dát to veto a potom už by se to nestihlo. Tak uvidíme. Pan prezident to má na pět let, víte, jak to je. Když jste zvolený, my to známe v hnutí, že často v komunále někoho zvolí a potom ten člověk zjistí, že vlastně on zakládal to hnutí a že on vyhrál ty volby. Myslím, že kolegové vědí, o čem mluvím. Takže pan prezident tam je pět let, prezident tam pět let teď bude. Možná se tak rozhodne a bude to pozitivní. Já bych byl rád, kdyby s tím počkal, protože si myslím, že je to neuvěřitelné.

Vůbec tomu nerozumím, proč vláda, která vlastně tady za nevím kolik - 430 dní? - nebyla schopna ani předstoupit před občany a složit nějaké účty, tak proč to dělá? Nevím. Já mám pocit, a já už jsem to tu říkal, že panu premiérovi radí stejní lidi - tak to vypadá - jak radili Sobotkovi a Chovancovi. No, tak nevím. Asi má pocit, že mu radí dobře. To, že je to nestandardní legislativní proces, to je jasné. Že se taková valorizace nemá vztahovat na stav legislativní nouze, taky jasné.

A já bych jenom chtěl říct panu premiérovi, pokud úplně neví, kdo jsou důchodci - ale snad to ví, že je to skupina obyvatel, která se postarala o minimálně dvě generace občanů naší země. Vychovala ku prospěchu státu pracující a přispívající generace do systému, který nebyl za minulých vlád moc podporován. Jsou to právě oni, kdo si zaslouží, aby se na ně hledělo s respektem a vůlí ve snaze pomoci této skupině obyvatel a stále začleňovat do společnosti (nesrozumitelné). Takže ano, důchodci vybudovali naši zemi, myslím, že toho udělali strašně moc a my jsme je vždycky podporovali. V našem programovém prohlášení vlády to bylo na prvním místě.

Bohužel, tato vláda, protože hned, jak nastoupila, byla posedlá zničit a zrušit všechno, co my jsme udělali, hned 1. dubna 2022, tam ještě ani nebyli pořádně, a už zdražili jízdenky pro důchodce i pro děti a studenty. Zase směšných 1,9 miliardy korun. Takže zatím je to protidůchodcovská vláda, i když samozřejmě tady odznělo dneska, a pan kolega Fiala o tom mluvil, že spotřební koš důchodců, že ta inflace je vyšší u důchodců než u normálních rodin.

Tady se stále straší s tím, že příští generace a jak to bude a jestli budou peníze, nebudou peníze. Já nevím, kdo to panu premiérovi radí. Ten provládní Seznam... Nejdřív tam byl titulek: "Neumíme najít bezbolestné řešení," říká pan premiér dneska na Seznamu 8.02. Potom se jim to asi nezdálo, tak to vylepšili: "Fiala o důchodech. Čeká nás náraz do zdi. Musíme ho vybrat. Inflace rekordní" a tak dále. Přitom to řešení je úplně jednoduché, úplně jednoduché, zvrátit inflaci. Ale oni to nechtějí. Oni chtějí ty peníze - i od důchodců. O tom to je. A samozřejmě kombinace ČNB - tato vláda, to je skutečně absolutní katastrofa.

A pan premiér ještě - kdy to bylo? - 11. listopadu loňského roku v rozhovoru pro Blesk řekl, že ani odchod do důchodu se nebude měnit, že chce dělat solidní důchodovou reformu a že valorizace penzí je nastavena podle zákona, takže vlastně nic s tím nebude dělat. A všechno se změnilo. Všechno se změnilo a na to už zapomněl.

Teď mám tady takový hezký komentář od jednoho novináře k tomu, co se vlastně děje v naší zemi: "Politiku v Česku můžete chápat i provádět celkem prostě a jednoduše. Především je třeba mít jasno. Všichni, kdo kritizují koalici, jsou dezoláti, balíci, případně Putinovi agenti." Ti ostatní - uvědomělí občané - jsou s vládou spokojeni a přijímají vysvětlení, která poskytne třeba šéfka Sněmovny Markéta Pekarová. Když v covidu vyhlašovala Babišova vláda stav legislativní nouze, bylo to na hraně zákonnosti. Když jej vyhlašuje ona, je to v pořádku. A že v covidu umíraly desítky lidí denně? Ano, to jste nám vždycky vyčetli. A nechci o tom mluvit, kolik bohužel zemřelo za covidu od 17. prosince 2021, ale taky je jich bohužel několik tisíc. Takže o tom to je. A paní Pekarová říká, že jsme žháři, kteří požár založili. Nevím tedy jaký. My jsme končili se zadlužením státního dluhu koncem 2019 29 % vůči HDP, a vykazuje se to v procentech vůči HDP, ne jak se snaží někteří provládní novináři tam vykládat, že se to vykazuje jinak. Potom přišel covid a my jsme museli podržet ekonomiku. My jsme dali 370 miliard živnostníkům kvůli zaměstnanosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP