(20.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Pan premiér teď v jednom rozhovoru byl překvapený, že stát nemá evidenci. No, já jsem byl taky překvapený, nemá. Nemá, bohužel. My jsme se nemohli dívat, která hospoda odvádí, platí a která neplatí. Pokud se to této vládě povede, tak to bude skvělé.

Potom tady pokračuje ten pan novinář, že jsme zrušili superhrubou mzdu. Jasně, o tom se dneska můžu znovu tady bavit a znovu zopakovat, že zrušení superhrubé mzdy zkrátka nezpůsobilo inflaci, je to pitomost. A znovu vám dokážu, že úspory obyvatelstva za naší vlády do konce roku 2021 stouply o 903 miliard. Ale oni stále v médiích opakují ten nesmysl, že tím, že jsme dali peníze důchodcům a snížili daně, že jsme způsobili inflaci. Totální kravina. To jsou jenom teoretici, kteří v životě nezaměstnávali nikoho, kteří vůbec nevědí, jak funguje svět. Stále tohle opakují a já myslím, že větší důkaz už není, že zkrátka dávat lidem peníze neznamená způsobovat inflaci. Ta inflace je úplně jinde a já se k tomu ještě dostanu.

Tady pokračujete novinář: "Když politiku umíte jako paní Pekarová, nebojíte se ničeho, ani toho, že vaše kroky mohou být protiústavní." Paní Pekarová spoléhá na fakt, že předseda Ústavního soudu Rychetský je předním exponentem politiky antibabiš, a tedy vládě nepřeloží stéblo na její cestě k pokroku.

Připadá vám počínání například ministra práce Jurečky chaotické? Ano. Vyplácení dávek vázne i několik měsíců, ale ministr to řeší. Vyhodil šéfa Úřadu práce a hodlá si posvítit na ty, kteří dávky čerpají neoprávněně. Tak to má být, na chudé má být přísnost, beztak jsou to většinou dezoláti.

Paní Pekarová je možná upřímnější než pan premiér Fiala, když nahlas říká, že důchodovou reformu bude koalice prosazovat také silou a bez dohody. Jsem na to zvědav. My jsme měli tolik těch důchodových komisí a vždycky je jednoduché vyřešit ten výdaj, ale s příjmem je potom problém, protože samozřejmě potom se začínáme bavit o daních, a skončilo to jak předsedkyně Nerudová s Maláčovou - bezvýsledně. A já vám držím palce, pokud se vám to povede do konce roku 2023, tak to by byl skutečně zázrak, ale možná se mýlím.

Takže ano, tato politika, to válcování a žádná debata, je možná, obsadíte-li obě parlamentní komory, funkci prezidenta a máte-li za zády většinu médií, včetně veřejnoprávních hlavně. Má to jediný háček, tato politika nepočítá s možností svobodných voleb.

Takže to je jenom na okraj toho, co se tady dnes stalo, a já myslím, že je skutečně neuvěřitelné, jak ostentativně vláda na tom trvá, a já fakt nechápu pana premiéra. Mohl být slavný, mohl ukázat, že je to skutečný premiér, že není tam jenom do počtu, že on je premiér, a ne pan ministr Stanjura, o to víc, když tedy na to má peníze, a to jsou směšné peníze. Takže pokud je někomu líto, že naši důchodci by dostali o 7 000 navíc...

Mimochodem, já jsem tady předložil jako poslanec jednorázovou výplatu všem důchodcům 6 000, to jsem předložil už 3. června 2022, tak je to skutečně neuvěřitelné. Pan ministr Jurečka se tady chlubil, jak KDU přispělo k tomu výchovnému. No, já bych mu jenom řekl, že tehdy hlasovalo jenom 6 hlasů za KDU-ČSL. Je pravda, že hlasovali, ale byla to samozřejmě zásluha našich poslanců, z ČSSD, SPD hlasovala pro, KSČM, a všichni z pětikoalice až na KDU hlasovali proti. A doufejme, že pan Jurečka, když tehdy hlasovali, teď nedovolí, aby to těm matkám, které vychovaly děti, vzali.

Takže pro ty důchodce tato vláda dělá co? Bere jim peníze. Nejsou léky. Pan ministr zdravotnictví stále říká, že přijde něco - nejenom pro děti, ale ani pro důchodce nejsou léky, ale že údajně budou. A vzali jim tu slevu. Takže to je celé k tomu, jak se tato vláda chová k důchodcům.

Znovu opakuji, my uděláme všechno pro to. Já jsem už vzpomínal v médiích, že my jsme ještě nikdy neorganizovali žádné demonstrace. Já jsem se žádné demonstrace nikdy ani nezúčastnil, vždycky organizovali proti nám. Kolegové z hnutí ANO vědí, jak je to u nás, že si dáme inzerát a jedeme, otevřeme obytňák a v Ostravě je 1 200 lidí. A my nevíme, kdo tam je, to není, jak tady to bylo organizované, že jsou tam členové. A bylo by dobré, kdyby si to pan premiér Fiala zkusil někdy, nechť si dá inzerát a nechť tam jede, kdo tam přijde... My samozřejmě jsme nikdy neměli co skrývat a vždycky jsme s lidmi mluvili, vždycky jsme zdůvodňovali a vždycky jsme odpovídali na otázky.

A teď pojďme k tomu hlavnímu a to je inflace. Už jsem o tom mluvil. Inflaci jsme minulý rok srazili snížením DPH a problém inflace je samozřejmě v elektřině, nic jiného to není, jen elektřina. Dneska dochází k přesunu stovek miliard od všech, od občanů, živnostníků, od firem ve prospěch malého počtu výrobců elektřiny, malinkého, možná tři skupiny jsou tam, a to jsou stovky miliard. A jak je to jednoduché vyřešit! Macron to vyřešil, že zastropoval elektřinu na 46 euro. 18. února 2022 jsem tady vystoupil a vyzval pana Síkelu, aby zastropoval megawattu na 1 500 korunách tak, jak to mají Slováci, myslím, že mají 65 euro a stále to tak mají. A už je to rok a neudělali vůbec nic. Takže podívejme se na to.

A teď je zajímavé, že média už necitují, protože samozřejmě pan Stanjura, pan ministr řekne: Inflace není můj problém. No, v podstatě má pravdu, akorát že ČNB je úplně mimo. ČNB zničila tady hypotéky. Mluvíme o nějakém mezigeneračním problému. Ano, samozřejmě, tady je problém, a teď jsem o tom mluvil v jenom videu, že zaměstnanec státní policie, který si musí přivydělávat na šalině u vás, aby měl příjem 55 000, bydlí v nájmu, má 11 000, 1+kk nebo jak se to jmenuje, byt v Brně stojí 6 milionů a banka chce 20 %. A kde on vezme milion? A v Praze je to ještě horší. Takže ČNB totálně zničila hypotéky, vzala naději mladým lidem, aby si koupili byt. Samozřejmě já nevím, jak oni počítají nebo co očekávají - že klesnou byty na půlku? A kdo bude kupovat, ty byty? No bohatí, ti je kupují a stále je kupují, a cizinci, a potom je pronajímají. ČNB je úplně mimo, úplně mimo.

A ty kecy, prosím vás, o Michlovi - Michl byl můj poradce do května 2017, když mě vyhodil Sobotka. Neměl jsem na to nejmenší vliv. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP