(19.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Považuji za absolutně skandální, když někdo mluví o škodě. Co to je? Naši důchodci jsou pro vás škoda? Já tady mám minimálně na hodinu, můžu vám vyprávět o vaší historii, o zničení českých bank, o kuponce, o LTO a další tahle zvěrstva, a pokud bude čas, tak vám to i přečtu.

Takže, pane premiére, ještě jednou, prosím vás, máte šanci teď, pokud jste premiér, a pokud tedy neřídí vládu pan ministr financí Stanjura, on tak vypadal za nás. Já jsem s ministry spolupracoval a říkali jsme paní Schillerové, že zkrátka ty peníze musí najít, aby se investovalo. Vy tady mluvíte o mezigeneračním problému. A ta mladá generace jak si má koupit byt? Kdo tady ničí tuhle ekonomiku? Samozřejmě tato vláda, ale hlavně Česká národní banka - k tomu se ještě dostanu. Ty její predikce, ani jedna nevyšla, ani jedna. Mně něco vyšlo: že banky mají minulý rok obrovský zisk a samozřejmě tento rok už daně platit nebudou, takže ten váš windfall tax, pane Stanjuro, je úplně nanic, protože samozřejmě to zaplatí jenom ČEZ. Ten zacáluje 150 miliard, ale k tomu mám velkou přednášku. Paní předsedkyně Pekarová řekla, že nic nenavrhujeme, tak já vám dneska navrhnu, jak srazit inflaci, protože v tom je ten problém, v té inflaci.

Ještě jednou, pane premiére, prosím vás, pokud nás chcete převálcovat, jak to slyším, v pátek, skutečně můžete tady poprvé ukázat, že jste premiér, že těm důchodcům to dáte, to je obrovská šance, obrovská šance. A já bych chtěl ubezpečit naše důchodce, že my budeme bojovat dál, i když ten pátek asi budou spěchat, kvazi nová totalita, která nám nedovolí téměř nic. Mimochodem, my jsme od vzniku této vlády, vy jste s námi nikdy nemluvili. Pan premiér se mnou nikdy nemluvil. Já jsem chodil tady do jeho kanceláře, třikrát jsem tam byl tajně, novináři to nevěděli, normálně jsme diskutovali. A kolikrát vy jste nás oslovili? Dvakrát Ukrajina, jasně, Ukrajina. Potom ten supertunel symbolu korupce a jeho kámoše Šťávy, to nás pan Stanjura zavolal, že možná prohrajeme arbitráž, ano, 15 miliard. To je ta škoda, to jsou ty škody vaše, 600 miliard solární tunel.

Mluvit o škodě a důchodcích, to je fakt skandální. Takže pane premiére, ještě jednou vás prosím, nikdy jste s námi nemluvil, pan Jurečka tady vystupuje, že chce s námi diskutovat - no tak fajn. Tak to stáhněte a bavme se o tom, vždyť máte stovky miliard výnosů.

Gratuluji k třetímu místu k inflaci - 19,1, neuvěřitelné, protože vy vlastně jste nepochopili to, že to, co se děje, ta inflace, tak za to můžete vy, protože jste ji nesrazili. My jsme to udělali v listopadu a v prosinci 2021 jsme srazili DPH na teplo, elektřinu, topení a plyn z 21 % na 0. Tím jsme... byla negativní inflace v listopadu, v prosinci a srazili jsme to na 5,3. Tehdy ODS a SPOLU si dávali plakát Babišova drahota a všechno. A teď, kdyby nebyla ta inflace, kdybyste ji srazili, jak to udělal Macron, a o tom to je, o zastropování elektřiny u výrobce, k tomu se dostanu, tak byste to měli jako ve Španělsku, 4,5 %, Macron má 7 a my máme 19. Ale vám to vyhovuje, protože vy zkrátka kasírujete stovky miliard navíc, a veřejné rozpočty, neuvěřitelné, že jsou tam očekávané - ale to je všechno z makropredikce Ministerstva financí - obrovské příjmy z daní.

Takže v tom to je a já vám se budu snažit dneska vysvětlit, jak se to dá udělat, když už tedy jste nadělali ty hospodářské škody a všechno jste rozprodali - vždyť nám už nic nepatří. 70 % ČEZu, ne? Každý se diví, že cukr je drahý. Proč je cukr drahý? To nám lidé z Evropské unie, když jsme se tak těšili, pamatuji se, jak Teplý se těšil, že první řetězec přijde (Se smíchem.) a všichni slavili - tak jak jsme to vyjednali? Že tu zůstalo sedm cukrovarů, z toho jsou samé francouzské a rakouské a dva jsou naše. Když je sedm výrobců, samozřejmě podle toho to vypadá, ale tady údajně to není ani o nich. Takže to jsou všechno ty škody, to jsou ty škody.

Pane premiére, já chápu, že mě nemáte rád. Já jsem důchodce pracující, přesně tak, jak si to přejete (Se smíchem.), že budeme chodit v šedesáti osmi, takže už vlastně mám zpoždění. Ale mohli jste (nesrozumitelné) ty důchodce, když tedy vaši předchůdci dali nulu. Chápu, že jste osmkrát se mnou prohrál volby, tak to je, od roku 2014. ODS s hnutím ANO osmkrát prohrála volby, i když samozřejmě pro vládní média stále něco vykládají jiného.

A já chápu, že se vám nechce, protože důchodci pro nás byli vždycky priorita, i když jsme byli menšinová vláda, i když jsme byli se sociální demokracií, tak to byla priorita. A samozřejmě teď argumentujete tím, že se navýšily důchody. Ano, ale to není váš zákon. Vy to musíte udělat, a kdybyste to samozřejmě to chtěli, takhle a mohli, tak byste to nikdy neudělali, protože vy vlastně říkáte, poměr důchody - mzdy že je špatný, že se vyvinul nějak, nevím, 48, 49 %. No ale to řešení je jednoduché. Přidejte lidem platy, vyrovnáte ten poměr a máte to doma. Vy jste totiž nepochopili základ, že když je krize, tak samozřejmě z krize je potřeba se proinvestovat.

Dneska byla vláda - k tomu se dostanu. To je zajímavé, že ono to vypadá, že hlavní premiér je paní Černochová, která si dneska na vládě vlastně vykřičela asi 2 % HDP už v roce 2024. Neuvěřitelný nárůst, ze 111 miliard na 151 miliard, 40+. Nevím, kam spěcháte. Já jsem strašně zvědavý, jestli to utratíte, jestli to není všechno na zálohách, jestli to skutečně i nakoupíte a že to přijde. Ale zase jste zapomněli na ty důchodce. Já chápu, že válka, ano, média stále válka, válka, válka. Když jsem mluvil o míru, všichni nadávali a křičeli, že jsem strašil děti. Samozřejmě nesmysl, každý mluví stále o válce. Tak snad už se stane i to, že někdo začne - a už jsou tam signály - že budou jednat o tom, aby ta, aby tolik válka nebyla. Ale samozřejmě, pokud mám na armádu, já to podporuji, když 2 % se původně slibovaly v roce 2025 a teď už je to 2024.

Já bych chtěl říct, že i když asi to prohrajeme, protože jsme to dneska viděli, jak se k nám koalice chová a nemluví s námi, nemluví. Pan premiér nemluví zkrátka, nemluví. A to jsem jmenoval, dvakrát Ukrajina, jedenkrát Diag Human, ale to byl jen pan Stanjura, jinak s námi nemluví. Nevím, jestli s paní Schillerovou mluví, ale moc asi ne, a pan premiér vůbec.

Takže já bych chtěl říct našim důchodcům, že my budeme bojovat dál. Tady je velice dobrý signál od pana senátora Canova, který říká: "Pro vládní návrh ruku nezvednu. Vidím dvě protiústavnosti, jde o legislativní nouzi a retroaktivitu." Takže to je dobrá zpráva. Tady říká pan senátor, že pan Stanjura se ještě v srpnu chlubil tím, jak máme - ODS - právě tento vzorec, který má limit inflace 5 %. Já tomu nerozumím, tolik expertů v televizi. Vážení občané, kdybyste viděli všichni ty lidi, co tam vystupují, ty zázračné různé ekonomky - musíte se vždycky zeptat, kdo to je a kdo je platí. Tady ministr jsem viděl, to byl asi ministr školství, ne, co tu seděl, já ho moc neznám, ale vím, že jeho poradkyně je nějaká paní ekonomka světová, která blábolí o nějaké koncentraci výroby potravin. Tak jenom pro vaši informaci, nebo pro její informaci, soběstačnost v prasatech vypadá, že budeme mít jenom 20 až 25 %, takže prase bude vzácné. To jen tak jsem odbočil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP