(19.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Jsme přesvědčeni, že změna valorizačního mechanismu v podobě, v jaké ho vláda předkládá, je protiústavní hned ve dvou ohledech. První protiústavnost spatřujeme v tom, že bere seniorům peníze, na které už jim vznikl zákonný nárok, a tedy i legitimní očekávání. Vláda chce sebrat důchodcům v průměru 7 000 jen tento rok. A druhá protiústavnost je ve způsobu tohoto projednávání. Vláda si nemůže svévolně vyhlašovat legislativní stav nouze, pokud pro něj nebyly naplněny podmínky. Obchází tím legislativní proces a nepřípustně krátí práva opozice. A samozřejmě platí, a znovu to tady opakuji, že jsme připraveni v případě násilného prosazení této novely podat ústavní stížnost.

Pokud na tomto nesmyslném návrhu bude vláda a koalice dále trvat, nezbývá nám nic jiného, než se tomu pokusit zabránit a využít - a už to využíváme - veškerých možností, které jako opozice máme. Opakovaně vyzývám vládu, aby tento návrh zákona stáhla, aby vyplatila seniorům to, na co už jim podle zákona vznikl nárok. Vždyť sám ministr Stanjura říká - teď zase - že v rozpočtu na to peníze jsou. Není to jen o kritice nás opozice, chápu, že to by koalici nechalo chladnou, ale ze Senátu se opět ozývají také kritické hlasy. Zvolený prezident Petr Pavel, znovu opakuji, řekl veřejně, je to pár dní, že má o tomto zákoně pochybnosti, a veřejně se vyjádřila i celá řada ústavních právníků. Koalice v tom prostě zůstává sama. Tlačí ten svůj návrh buldozerem, ale celé to může skončit těžko napravitelnou důvěrou v celý náš právní stát.

Stáhněte ten návrh, červnovou valorizaci vyplaťte podle zákona a pojďte s námi jednat o tom, jak valorizační mechanismus nastavit do budoucna. Jsme na to připraveni. Opakuji to tady znova - jsme na to připraveni.

A ještě musím vzpomenout jednu věc. To, že tu jednáme a budeme jednat druhou noc, a možná i některé další noci, to je pouze zodpovědností koalice. V předchozím volebním období byly také obstrukce časté z vaší strany, ze strany těch, kteří jste tehdy byly v opozici, jen EET se schvalovalo téměř rok. Volby do mediálních rad opozice zablokovala úplně, obvyklé byly desetihodinové pauzy pěti opozičních klubů. Sama si pamatuji, když samotné závěrečné hlasování o EET zabralo dva celé jednací dny a Zbyněk Stanjura tu načítal nějakých možná 800 pozměňovacích návrhů. Vždy jsme ale respektovali, že jednací den má začátek a konec. To současná koalice respektovat nechce, protože jí nezáleží na tom, že opětně je tady porušován zákoník práce vůči zaměstnancům.

V závěru chci říci, že si nestěžuji, beru to tak, jak to je, protože lidé nás sem zvolili, abychom za ně bojovali, my to chápeme jako veřejnou službu a dělat to budeme. Jenom vás upozorňuji, že vám se tento hazard velice, velice vrátí. Děkuji vám. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a další s přednostním právem je přihlášen pan předseda Andrej Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý večer, paní je vyděšená (Reaguje na údiv stenografky nad tlustým štosem papírů v několika deskách, které si přinesl na řečnický pultík.), já nemám projev - vážená paní předsedající, vážení spoluobčané, vážení důchodci, vážení kolegové, mám plno papírů, plno podkladů - já nemám takový krátký projev, jako měla Alenka, která vlastně řekla ty nejdůležitější věci, protože je to skutečně neuvěřitelné. Neuvěřitelné, že této vládě stojí za to, mít takovou ostudu za směšné peníze, a pan Stanjura je má, 19 miliard. Je to 0,85 % z výdajů státního rozpočtu v tomto roce. Vůbec tomu nerozumím.

Já jsem vyzval pana premiéra, aby, když vždycky mluvil o rozdělování společnosti a po prvním kole prezidentské volby řekl, že těch 1 950 000 hlasů, které jsem dostal, jsou populistické a nedemokratické, a vždy nás obviňoval z toho, že rozdělujeme společnost - já jsem nikdy nechtěl rozdělovat společnost. Když někdo rozděloval společnost, tak to byla vybraná média, provládní média. Ta vyhrála volby této pětikoalici i vyhrála prezidentské volby. Dneska jsme se dozvěděli od symbolu korupce a ten, který tady nadělal dluhy za 690 miliard, a dělal ty kšefty elegantně na rozdíl od toho premiéra, který tam byl, že pan premiér je stejný populista jako já. No není, pan premiér není populista.

Znovu přečtu, protože všichni mluví, že slovo populismus je takové nějaké špatné slovo, ale já vám to přečtu znovu: "Populismus, z latinského výrazu populus - lid nebo francouzsky le peuple, je politický přístup spočívající ve snaze oslovit běžného člověka, který se domnívá, že vládnoucí skupiny nehájí či přehlíží jeho zájmy." A to je přesně ono. Takže já jsem hrdý populista, už jsem to jednou řekl, a já znovu vyzývám pana premiéra, aby se nad tím zamyslel, jestli mu skutečně stojí za to, když vláda na to má peníze, a pan ministr Stanjura, i když má nějaký velký deficit, ale bude mít příjmy stovky miliard, stovky miliard! Jenom v roce 2023 bude mít navíc asi 340 miliard, a to samozřejmě nejenom příjmy samozřejmě hlavně z inflace a z navyšování daní, ale z odvodů sociálního pojištění. Navýšení 2023/2022 je tam 40 miliard navíc.

Takže ještě jednou, pane premiére: já jsem slyšel v zákulisí, že tedy v pátek nás převálcujete, abyste měli hezký víkend a abyste pokazili víkend našim důchodcům, protože je vám líto jim dát směšných - ono je to pro ně dost peněz - 7 000 korun, sedm měsíců, a příští rok je to samozřejmě 1 000 korun měsíčně, zase 12 000. Vy nemáte 19 miliard? Samozřejmě, že máte.

Paní Schillerová vám tady vyčíslila příjmy, protože vy vlastně o příjmech vůbec nemluvíte, respektive je tajíte. Vy tajíte ty příjmy, nebo je likvidujete, jako EET jste zlikvidovali, protože to je ta vaše mantra. Všechno, co my jsme tady prosadili, tak vy likvidujete. Takže já jsem se bavil s jedním novinářem a ten říkal: Taková zkratka: ODS vždycky navyšovala daně a kašlala na důchodce. Pane premiére, teď to můžete vyvrátit. Vy jste se stal předsedou ODS, myslím, 18. ledna 2014 a vaši předchůdci v roce 2010 dali důchodcům nulu, velkou nulu. Já mám tady nějaký graf. A zanechali jste nám tam 45 korun v roce 2014, rozpočet, který jsme zdědili, s tím symbolem korupce. Vy jste tady bačovali do roku 2013. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP