(15.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A zase, proč o tom mluvím? Vy chcete vzít lidem peníze a já říkám, že lidé mají problémy i se základními životními potřebami a že je to špatně, když chcete lidem brát peníze. Je také evidentní, že vysoké úrokové sazby markantně snížily dostupnost hypotečních úvěrů pro široké vrstvy občanů a rodin. Získání hypotéky pro pracující s průměrnými příjmy je prakticky nemožné. Jde prostě o další debakl a selhání vlády Petra Fialy z ODS, která se v oblasti bydlení, již má v kompetenci ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš z Pirátů, vůbec nevěnuje. No tady je to opravdu velké selhání Pirátů, protože Piráti mají na starosti řešit bydlení, a výsledky jsou nula. Výsledky jsou úplná nula.

Naopak se vláda chystá ještě situaci zhoršit plánováním zvýšení daně z nemovitostí, což pro naše občany dále zvýší náklady na bydlení vlastnické i nájemní. Navíc zvýšení této daně má být příjmem státního rozpočtu, a nikoliv samospráv. Hnutí SPD má řešení této neudržitelné situace. A máme na to jasné recepty: zastropování sazeb hypotečních úvěrů, zavedení výhodných půjček na bydlení pro pracující rodiny anebo masivní státní podpora nové bytové výstavby na úrovni měst a obcí, včetně podpory družstevního bydlení. Pokud se tyto změny neuskuteční, tak se prostě občané vlastního bydlení nikdy nedočkají, ti, co ho ještě nemají. A to je samozřejmě pro SPD zcela nepřijatelné.

No a vy říkáte, a to je to moje vystoupení, že chcete tady protlačit v legislativní nouzi to, že chcete okrást důchodce o slíbené peníze, s důvodem, že by tím vznikly prý značné hospodářské škody. Což je nesmysl, takže já budu zdůvodňovat dál, proč si myslím, že to je nesmysl, a proč si myslím, že nemáte pravdu.

Fialova vláda totiž sprostě podvedla voliče a připravuje zvýšení daní. Takže vy hodláte porušit další body ze svého vlastního programového prohlášení i předvolební sliby vládních stran. Vláda chce ustoupit od záměru snížit o 2 procentní body odvody sociálního pojištění pro zaměstnavatele. Toto snížení by přitom mohlo vést k žádoucímu zmírnění zdanění práce i ke zvýšení rozsahu zaměstnanosti na standardní pracovní smlouvy, a tím i ke zvýšení objemu výběru důchodového pojištění. A Ministerstvo financí tady pod vedením ministra financí Zbyňka Stanjury dále uvedlo, že v průběhu jara budou představeny konkrétní parametry takzvaného konsolidačního balíčku v oblasti státního rozpočtu s cílem snížit deficit o 70 miliard. Takže vy na jednu stranu chcete vzít všem příjemcům důchodů peníze, na druhou stranu připravujete v rámci toho konsolidačního balíčku zvýšení nejrůznějších daní, včetně pojistných odvodů živnostníků, zrušení státní podpory stavebního spoření a také výrazné snížení podpory penzijního spoření. Z hlediska SPD jde ze strany vládních stran o podvod na voliče a ve všech těchto případech se jedná o zásadní změny oproti programovému prohlášení vlády, na jehož základě vláda obdržela důvěru Sněmovny. Tedy Sněmovny - samozřejmě ne poslanců SPD. My jsme hlasovali proti důvěře vaší vládě.

Jenom pro připomenutí, a už jsem to tady říkal v úvodu svého projevu, struktura státního rozpočtu nemá absolutně žádný vztah ke konfliktu na Ukrajině, na který vláda tyto kroky lživě svaluje. Ale to už jsme si tady vysvětlili, že je to lež jako věž. A předpokládám, že tomu ani občané nevěří.

Systémové změny, které by vedly k dlouhodobému odstranění rozpočtového deficitu, představují například snížení objemu zbytné státní byrokracie či přijetí skutečné důchodové reformy formou podpory pracujících rodin a porodnosti, a nikoliv pouhé zvyšování daní a odvodů pro naše občany, zaměstnance, živnostníky a zaměstnavatele, které hnutí SPD odmítá. Proto by vláda Petra Fialy měla prostě opakovaně předstoupit přes Sněmovnu a požádat si o důvěru.

Samozřejmě k té důchodové reformě se ještě dostanu. K tomu tady mám poměrně obsáhlý materiál, který čítá cca 100 stran, takže samozřejmě s tím naším náhledem, jak se to má dělat, nikoliv tak, jak vy se tady snažíte v legislativní nouzi protlačit, tak s tím vás pochopitelně také podrobně seznámím. Doufám, že můžu.

Pojďme ale dál. O co tady jde. Takže jak už jsem hovořil o tom, tak vy říkáte, znovu to zopakuju radši, aby mi zase někdo neskákal do řeči, že vy říkáte, že výplatou, že tím, že okradete důchodce o tu svoji valorizaci, tak že kdybyste jim to vyplatili, že hrozí hospodářské škody. A já vám říkám, že to není pravda, že to je nesmysl, že to je lež. My říkáme, že to máte vyplatit, tu valorizaci. Jsou to peníze, na které mají důchodci nárok.

No a teď to dám zase do kontrastu s tím, co tady říká tedy ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL. Ten právě v rozhovoru pro Novinky prohlásil, a tady to mám přesně napsaný, že se Česká republika musí vrátit ke zvyšování daní, a konkrétně předseda KDU-ČSL Jurečka hovořil o dani z příjmů fyzických osob a o dani z nemovitosti. No a já za SPD samozřejmě říkám, že hnutí SPD tyto šílené nápady zcela odmítá. Zvyšování daní je pro SPD nepřijatelné. Naopak v době současné sociální a ekonomické krize je nutné ponechat občanům z jejich pracovních příjmů co nejvíce peněz. A už jsem zase u toho, o čem tady hovořím. Takže v současné situaci podle mého názoru, podle názoru SPD, nelze, prostě nelze ani do budoucna, nelze lidem brát jejich slíbené peníze, s kterými ještě samozřejmě legitimně počítali.

Jinak i díky hlasům SPD došlo v minulém volebním období ke zrušení takzvané superhrubé mzdy a my jsme rádi za to, jsme na to pyšní, že i díky hlasům SPD mají všichni občané v České republice, všichni pracující občané mají více peněz v peněženkách. Bylo to správně. A to, že jsme zrušili superhrubou mzdu, tak to nezanedbatelně zvýšilo čisté příjmy našich zaměstnanců a živnostníků. Stejně tak jsme prosadili zrušení daně z převodu nemovitosti. V tomto volebním období jsme již předložili návrhy zákonů na zvýšení slevy na dani z příjmů pro všechny pracující občany a na zvýšení daňových zvýhodnění na nezaopatřené děti v pracujících rodinách.

Takže uvažovat o dalším zvyšování daní občanům v době, kdy dle studie renomované finanční společnosti Cyrrus klesnou v příštím roce reálné mzdy v České republice nejvýrazněji ze všech zemí uskupení V4, je naprosto neakceptovatelné. Navíc současné vládní strany porušují předvolební slib, že daně zvyšovat nebudou.

Hnutí SPD odmítá řešit hrozivě narůstající deficit veřejných financí zvyšováním daňové zátěže obyvatel České republiky, jak to plánuje vláda Petra Fialy z ODS, zatímco zisky spekulantů zůstávají nedotčené. Cestou zvyšování příjmů státního rozpočtu je podle našeho názoru například zdanění nadnárodních koncernů podnikajících u nás, které každoročně vyvádí cca 300 miliard korun ročně ve formě nezdaněných dividend. Na stránce výdajů je to potom výrazné omezení zbytných výdajů státu, například snižováním byrokracie, omezením plateb solárním baronům anebo zrušením nákup předražené výzbroje zahraničí. To je názor SPD.

Samozřejmě, když už jsem mluvil o tom bydlení, a pořád se tady točíme kolem hospodářských škod, které vaše vláda způsobuje, tak jenom připomenu, že v délce vyřizování stavebního povolení je Česká republika na 157. místě na světě. Takže my jsme v podstatě jednou z nejhorších zemí na světě. No a za vlády Petra Fialy se vůbec nemění. Přitom Ivan Bartoš, předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj, sliboval řešení. Já si pamatuju, jak to tady vykládal, vykládal to všude možně. Rok a čtvrt je pryč, a nic. Skutek utek.

No a takže jestli tady mluvíme o nějakých hospodářských škodách, které způsobujete občanům, no tak proto to tady vykládám ve svém poměrně obsáhlejším projevu. Pravda, není to ten nejobsáhlejší projev, ale třeba k tomu ještě dojdeme.

Takže mimochodem, když jsem u toho bydlení, tak opět to řeknu zcela politicky nekorektně, ale popravdě. Podívejte se, kolik stojí pronájmy například v Praze a jak se zdražily od toho okamžiku, kdy vláda umožnila neřízený příchod půl milionu, dalších půl milionu Ukrajinců do České republiky, z nichž značná část jsou ekonomičtí migranti. Ostatně s těmi luxusními Rolls-Roycy a AMG, to už jsem vám tady sdělil, jak to tam funguje, na značné části území, neříkám všude. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP