(15.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

V meziročním růstu cen základních životních nákladů je ale situace ještě mnohem horší než ta vysoká inflace. Ceny elektřiny vzrostly o 36,4 %, ceny zemního plynu o 87 %, ceny tepla a teplé vody o 44,7 %. Astronomicky zdražily i potraviny. Cena mouky stoupla o 44,2 %, cena vepřového masa o 36,8 %, cena polotučného mléka o 39,5 %, cena cukru o 84,7 %, a cena vajec dokonce o 85 %. Doslova katastrofální je meziměsíční nárůst cen elektřiny, a to o 140 %. To jsou ty hospodářské škody, které způsobila vaše vláda. Důchodci žádné hospodářské škody nezpůsobili. Není to pravda. Vy tady říkáte, že to, že důchodcům máte vyplatit slíbenou valorizaci, zákonem danou valorizaci, že jsou to hospodářské škody. To je nechutné úplně. A já se vám snažím říct, že hospodářské škody jsou úplně něco jiného, a hlavně způsobené vaší vládou.

To lednové zrychlení inflace, jak už jsem zmínil, nemá v Evropě obdoby. Meziměsíční růst cen o 6 % je jednoznačně nejvyšší ze všech evropských zemí. Takže vaše vláda je nejhorší v Evropě. Kromě Slovenska nikde jinde už totiž meziměsíční růst inflace nepřesáhl 1 %. V mnoha zemích ceny dokonce klesly. Všechny tyto skutečnosti potvrzují, že enormní růst inflace v České republice nemá vnější příčiny, ale že jeho hlavním viníkem je vláda Petra Fialy z ODS a její neschopnost proti růstu cen regulačními nástroji čelit. Je neuvěřitelnou ostudou této vlády, že ve všech sousedních státech jsou již potraviny levnější než u nás, a to včetně Polska nebo Německa a Rakouska, kde jsou navíc trojnásobné příjmy. Přitom řešení jsme již vládě nabízeli dávno.

Jde zejména o zajištění přímého prodeje u nás vyrobené levné elektřiny bez zprostředkování burzou českým občanům a firmám, krátkodobě pak o výrazné snížení takzvaných cenových stropů na elektřinu a plyn a o přechodné snížení daně z přidané hodnoty u základních potravin a léků na nulu. Fialova vláda ale tyto návrhy SPD ignoruje, proto by měla skončit. Mimochodem, těch hospodářských škod, které vy způsobujete, co jsou skutečně hospodářské škody, ne to, co tady vy říkáte, tak je samozřejmě řada. Například vaše vláda podpořila likvidaci automobilismu nařízenou z Bruselu. Takže auta budou jen pro nejbohatší. No tak to bude paráda i pro ty důchodce tedy. Někomu se stane zdravotní problém v noci na vesnici a jak asi pojede? Kdo ho tam poveze?

Jak víte, tak Evropský parlament schválil definitivně novou normu o nulových emisích, která mimo jiné obsahuje zákaz prodeje nových automobilů se spalovacími motory v členských státech EU po roce 2035. Toto opatření společně s připravenou emisní normou Euro 7 od roku 2025 bude mít zničující dopady zejména na automobilový průmysl, který je páteří české ekonomiky, tvoří cca 10 % českého HDP, na hospodářskou prosperitu, na zaměstnanost, to znamená zánik statisíců navazujících pracovních míst, a na životní úroveň občanů. Tuto pro Českou republiku likvidační normu podpořili v předchozích hlasováních na jednání Rady Evropy v době českého předsednictví zástupci současné Fialovy vlády a nyní i vládní europoslanci zvolení za vládu. Europoslanci SPD hlasovali samozřejmě proti. Tímto opatřením dojde i k drastickému zdražení osobních automobilů, které se pak stanou luxusem pro úzkou nejbohatší vrstvu společnosti a pro většinu občanů se stanou finančně nedostupnými. Norma o zákazu prodeje aut se spalovacími motory je součástí programu Green Deal a EU, který schválil i tehdejší premiér Babiš z hnutí ANO, a podporuje jej i premiér Fiala z ODS a celá jeho vláda. Tyto kroky samozřejmě SPD odmítá.

Mluvíme tady o tom, že chcete vzít lidem důchody. Tak se podívejme, jaká je situace kolem důchodců. Již téměř 1 milion českých seniorů má problém s nedostatečnými příjmy a s úhradou nákladů na své základní živobytí, a vy teď chcete okrást důchodce ještě o slíbenou valorizaci. Hnutí SPD naopak prosazuje zvýšení důchodů. Navíc získat sociální dávku jako přechodnou pomoc od státu je pro naše seniory velmi obtížné. Podle studie projektu Neviditelní až 889 000 českých občanů patří mezi takzvané neviditelné seniory, tedy mezi osoby, které dlouhodobě nezvládají hradit své živobytí, ale současně propadávají systémem státní sociální pomoci, hlavně kvůli jeho složitosti, obtížné dostupnosti a neinformovanosti ze strany úřadů. Téměř 50 000 seniorů je v exekuci. A tady je nárůst za Fialovy vlády, samozřejmě. Nelze se smířit s tím, aby senioři po celoživotní poctivé práci živořili v nedůstojných podmínkách a dluzích anebo podstupovali ponižující procedury žádosti o sociální dávky. Ostatně viděli jsme ty příběhy i v televizi, například na televizi Prima, kdy vaše vláda v podstatě přinutila seniorku, které je 80 let, k tomu, aby vyplňovala něco na úřadech, a ona bezradně brečí, pláče, i v té reportáži, protože vůbec neví, jak na to. Nikdo jí s tím nepomůže. Do takové situace vy jste dostali české pracující lidi. A ta paní dělala celoživotně účetní, ještě když byla v produktivním věku.

To je výsledek vaší vlády. Je to šílené, je to hnusné. Prostě podle hnutí SPD je v případě seniorů v první řadě potřeba přijetí zákona o minimálním důchodu ve výši aktuální minimální mzdy pro všechny, kdo splnili zákonné podmínky věku a doby důchodového pojištění, a rovněž o nastavení spravedlivé valorizace důchodů, která by nediskriminovala nízkopříjmové seniory. Poslanci Fialovy vládní pětikoalice nám ale tyto naše návrhy opakovaně blokují tím, že je odmítají projednat. Tak jen abychom viděli, jaká je ta situace teď, co způsobila Fialova vláda. Takže vy způsobujete ty hospodářské škody všem občanům České republiky i firmám, nebo téměř všem. A nikoliv - znova se musím důrazně ohradit proti tomu, že tady tlačíte okradení důchodců o jejich peníze s argumentem, že prý hrozí značné hospodářské škody, když byste důchodcům tyto peníze, na které mají nárok, vyplatili. To fakt tedy ne. A doufám, že je i pro předsedající to moje zdůvodnění a ten můj projev zřejmý, proč, o čem a jak mluvím. Dobře, budu to víc zdůrazňovat, aby to bylo jasné.

A teď se podívejme, jak to funguje tedy u občanů, co se týče vlastního bydlení. Takže vy říkáte - nechcete valorizovat a říkáte, že kdybyste valorizovali důchodcům, příjemcům důchodů, peníze, tak že to způsobí hospodářské škody, což je šílené úplně, tahleta vaše vyjádření. Já vám říkám, že naopak je problém tady a že lidé potřebují podporu. Protože kvůli Fialově vládě se vlastní bydlení pro pracující s průměrnými příjmy stává nemožné. A to ještě vláda, jak už jsem o tom hovořil, chce zhoršit situaci zvýšením daně z nemovitosti. No, mimochodem, když tady vidím - teď ho tady nevidím, ale je tam, tady je za rohem, nebo tady je v koutě, ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, on dokonce navrhoval v rozhovoru pro Novinky zvýšení daně fyzickým osobám. Takže předseda KDU-ČSL, lidovci chtějí, ale říkal to určitě jménem celé vlády, tak chtějí zvýšit daně všem fyzickým osobám. No tak to je tedy hustý doslova! Všem pracujícím lidem v České republice chtějí lidovci zvýšit peníze (daně), potažmo vláda Petra Fialy, no tak to je neuvěřitelný úplně. Sami si zvýšíte platy, neomezený počet politických náměstků a 50 miliard Ukrajincům, ale Čechům zvýšíte daně, všem fyzickým osobám. Já jsem to velmi pečlivě četl ten váš rozhovor na Novinkách. Tedy já bych ho sám o sobě nečetl, protože o vaše rozhovory nemám zájem, ale upozornili mě na to, abych si to přečetl, protože jsem nevěřil svým očím, tak jsem se na to koukl. A skutečně to tam bylo. Takže je to potřeba připomínat samozřejmě a je potřeba to recyklovat, tuhletu informaci.

A jaká je situace ohledně bydlení? Průměrná sazba hypotečních úvěrů v České republice vzrostla během února na 6,37 %, je tak nejvyšší za posledních 20 let. Uvádí to analýza Hypoindex společnosti Fincentrum. Pro příklad, měsíční splátka hypotečního úvěru ve výši 33,5 milionu korun s dobou platnosti 25 let vzrostla už na 23 342 korun, přičemž jen za poslední rok se tato splátka zvýšila zhruba o 3 850 korun, což je pro tisíce plátců hypoték už prakticky likvidační. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP