(13.00 hodin)
(pokračuje Jiří Kobza)

Takže já bych chtěl vyzvat tato tři ministerstva, aby pokud možno spojila síly a dala dohromady systém, který skutečně bude funkčně tuto vodu a tuto vodní infrastrukturu chránit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času.

Než se vrátíme do obecné rozpravy, jedna omluva. Pan poslanec Bašta Jaroslav se od 11.30 hodin omlouvá ze zdravotních důvodů.

Vracíme se do rozpravy, do které ale už není nikdo přihlášen. Ptám se, jestli někdo z místa se do rozpravy obecné nehlásí? Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím.

A ptám se, zda je zájem o závěrečná slova v tuto chvíli ze strany navrhovatele nebo zpravodaje? Není tomu tak.

Zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. O slovo se přihlásila paní poslankyně Šebelová. Takže, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Michaela Šebelová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Tímto se hlásím ke svým třem pozměňovacím návrhům, které jsem předložila společně se svými koaličními kolegy, které jsem podrobně odůvodnila v obecné rozpravě a které jsou v systému evidovány pod číslem 1906, tento pozměňovací návrh se týká snížení administrativní náročnosti pro osoby provozující prioritní prostory, tedy školy a další organizace, dále pozměňovací návrh pod číslem 1907, týkající se recyklovaných materiálů, a pozměňovací návrh pod číslem 1910, týkající se povinností krajských hygienických stanic hlásit obecním úřadům výjimky z řízení o hluku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další přihlášená je paní poslankyně Ochodnická. Prosím.

 

Poslankyně Martina Ochodnická: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych si dovolila v podrobné rozpravě přihlásit k pozměňovacímu návrhu uvedenému pod číslem 1916, který předkládám spolu s paní poslankyní Michaelou Šebelovou, Tomem Philippem, Zdeňkou Němečkovou Crkvenjaš, Klárou Kocmanovou a paní profesorkou Věrou Adámkovou a který jsem odůvodnila podrobně v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji, a poslední přihlášený do podrobné rozpravy je pan poslanec Smetana.

 

Poslanec Karel Smetana: Děkuji za slovo. Já bych se rád přihlásil k pozměňovacím návrhům, které jsou v systému uvedeny pod číslem 1913, je to pozměňovací návrh, který se týká reportingových povinností pro Ministerstvo zemědělství, a druhý pozměňovací návrh je veden v systému pod číslem 1914, dotýkající se zahřívaných tabákových výrobků.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím.

Ptám se, zda je v tuhletu chvíli zájem o závěrečná slova? Není tomu tak.

Tím jsme vyčerpali druhé čtení tohoto tisku a já končím projednávání druhého čtení tohoto návrhu a bodu číslo 3.

Další v pořadu schůze je bod

 

4.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 127/2005 Sb.,
o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o elektronických komunikacích), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 346/ - druhé čtení

Předložený návrh uvede za pana ministra obchodu a průmyslu Jozefa Síkelu pan ministr Jurečka. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji, vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já si dovolím tady za pana ministra Jozefa Síkelu, který je na zahraniční pracovní cestě, uvést tento materiál ve druhém čtení, sněmovní tisk číslo 346, což je novela zákona o elektronických komunikacích, a vlastně mám do určité míry i radost, že tento materiál má i souvislost přímo s agendou mého rezortu, a to je zase problematika lidí, kteří patří do sociálně zranitelných skupin.

Tento návrh je předkládán ve druhém čtení zákona, kdy měníme tento zákon, a jak již bylo uvedeno v průběhu prvního čtení, cílem tohoto předkládaného návrhu zákona je přesnější vymezení okruhu osob právě s nízkými příjmy ve vztahu k problematice takzvaných zvláštních cen v rámci univerzální služby. Zjednodušeně se jedná o slevu z ceny tarifu. Velmi důležitým aspektem je rovněž zlepšení kontroly a minimalizace zneužívání tohoto institutu tím, že se nárok na zvláštní ceny nově nebude prokazovat pouhým čestným prohlášením, ale bude vázán na pobírání příspěvku na živobytí.

Dne 19. ledna 2023 projednal návrh zákona hospodářský výbor jako výbor garanční a doporučil Poslanecké sněmovně jeho schválení ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Tento návrh zákona projednal rovněž podvýbor pro ochranu spotřebitele. Jménem pana ministra děkuji členům výboru i podvýboru za konstruktivní přístup během projednávání tohoto tisku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu. Usnesení výboru vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 346/1 a já poprosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru, pan poslanec Patrik Nacher, a informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy nám odůvodnil. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Jak bylo řečeno, zákon o elektronických komunikacích řeší příspěvek, který je dneska ve výši 200 korun, a mění základní princip, komu příspěvek bude vyplácen a co je potřeba na to, aby ten příspěvek vyplácen byl. To znamená, dneska se to týká všech, kteří mají násobek 2,13 životního minima, nově by to byli ti, kteří mají příspěvek na živobytí. Tudíž odpadá ta základní věc, to jest, že dříve to bylo písemné jako doporučení nebo dobrozdání, nevím, jak to popsat jinak, dneska už to vlastně bude automatizovaně, tudíž ta administrativa z toho se omezuje. Na jednu stranu se snižuje množství lidí, kteří na to mají nárok, na straně druhé tam se snižuje administrativní náročnost.

My jsme to probírali na hospodářském výboru 19. ledna s já bych chtěl říct, které pozměňovací návrhy tam prošly, které neprošly, takže se k nim tady přihlásím číslem. A pak jsou tady některé pozměňovací návrhy, kde jsme podepsáni tři, ještě s mými kolegy, a teď je otázka, jestli tedy se k tomu kolegové přihlásí, či nikoliv. Takže - a tam mám na mysli Olgu Richterovou a Michala Zunu - jestli by Michal Zuna mohl dávat pozor, abychom věděli, jak jsme na tom.

Hospodářský výbor doporučil tři pozměňovací návrhy, které najdete pod číslem 1760, což je pozměňovací návrh, který jsem tam načetl já, nicméně je to z dílny Ministerstva průmyslu a v zásadě jde o nějaké technické zpřesnění, stejně tak jako prošel pozměňovací návrh, který najdete pod číslem 1761, který jsem také načetl já ve spolupráci s MPO a s ČTÚ a týká se to boje proti zlomyslnému volání na tísňovou linku, kde se zpřísňují některé věci na základě zkušeností, které tady doposud máme, to také prošlo, a prošel i tisk 1772, který - opět můj pozměňovací návrh po dohodě s MPO - který v zásadě pro spotřebitelsky rozšiřuje to, co má být ve vyúčtování ze strany operátora, čili to je prospotřebitelské opatření, jaké druhy služeb tam mají být, kdy dojde k expiraci a podobně.

Co neprošlo, a já se potom k tomu tedy ještě extra přihlásím, je pozměňovací návrh 1758, také můj, který zvyšuje tu částku z 200 korun na 300 korun. Já jsem to odůvodňoval tím, že těch 200 korun příspěvku tady máme nějakých patnáct let, nezměnilo se to za tu celou dobu a myslím si, že by stálo za, abychom tady zohlednili za patnáct let inflaci, která si myslím, že to ani nepokryje z těch 200, 300 korun, zvlášť když už jsme zúžili skupinu lidí, kteří mají nárok na ten příspěvek.

A teď přijde ta nejkomplikovanější věc a to jest pozměňovací návrh řešící vlastně situace, které má řešit ČTÚ, to znamená rozšíření položek, které by nově mělo řešit ČTÚ. My jsme to nazvali - vlastně to, co máte všechno ve faktuře s mobilním operátorem, aby řešil ČTÚ, protože dneska je to tak, že část toho řeší ČTÚ, část toho řeší soudy. To je číslo 1854. Já se pak k tomu přihlásím a řeknu vám i správně ty položky, které by tam nově zahrnuty byly, položky, které by tam nově zahrnuty bohužel nebyly, včetně nějakých sporů ze strany spotřebitele. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP