(12.20 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

Myslím si, že pan zpravodaj pozměňovacím návrhem také posunul tu materii určitým směrem, který nám předkladatelům nevadí. Pan doktor Haas - který právě přichází, což jsme rádi za předkladatele tohoto návrhu - v rámci diskuse, která proběhla na ústavně-právním výboru, upozornil právě na některé slabiny toho návrhu, tohle je už asi třetí nebo čtvrtá verze, kterou jsme připravili, a my jsme myslím mu celkem věcně oponovali v tom smyslu, že nedochází k nějakému nevyváženému postavení ve prospěch - jak už tady řekl můj předřečník, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, pan poslanec Nacher - ve prospěch spotřebitele. To byla diskuse, která nás trošku brzdila, protože samozřejmě pan poslanec Nacher, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, je známý jako velký obhájce spotřebitelů a ono to potom... Ale já bych se k tomu asi nepřipojila, to by mě nepřemluvil. A myslím si, můžu s dobrým svědomím a vědomím říci, že nedochází k vychýlení jednostrannému ve prospěch spotřebitele.

Jinak když se podíváte na vlastní text, to je tak jednoduchá legislativní změna, která v podstatě v praxi jenom zlepší soudní řízení, aniž by tím systémem nějak zamávala a aniž by se došlo k něčemu, čeho by se měl kdokoliv z účastníků, nebo natož pak soud obávat, protože některá ta vystoupení mě docela překvapila na tom ústavně-právním výboru, nerozumím jim dosud. Myslím si, že byly spíše uplatněny z hlediska neprostudování si důkladně toho návrhu, protože doufám také, že bude přijat.

Pokud bude přijat, tak se žádná velká reforma nekoná. Je to jenom signál, že zlepšujeme a dáváme větší prostor pro odborná vyjádření nezávislých správních orgánů a nezávislých institucí, které mají možnost tím ovlivnit v nejlepším smyslu slova výsledek soudního řízení, takže samozřejmě stejně jako hlavní předkladatel, pan poslanec Patrik Nacher, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, se přimlouvám za vaše hlasování ve prospěch tohoto návrhu, ale současně upozorňuji, že žádná veliká reforma se tím konat nebude. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Dále se hlásí pan poslanec Dufek do diskuse. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já bych jako zpravodaj chtěl podpořit tento návrh. Chci v podstatě asi pouze odkázat na jednání ústavně-právního výboru mezi prvním a druhým čtením, kdy zástupce Ministerstva spravedlnosti tady v podstatě tuto změnu občanského soudního řádu označil tak, že nejde o zásadní koncepční změnu, pouze se zpřesňuje stávající právní úprava, s čímž plně souhlasím, a to je právě ten důvod, proč bychom to podpořit měli.

Pokud se týká podrobností, tady odkazuji na své předřečníky. Upozorňuji i na to, že jsem podal pozměňovací návrh právě z důvodu nereálnosti původní účinnosti zákona - myslím si, že 1. červenec 2023 už by reálným být mohl.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud tomu tak není, rozpravu končím.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova ze strany předkladatele či zpravodaje? Není.

Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím ještě jednou zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko.

 

Poslanec Aleš Dufek: Máme tady jeden jediný pozměňovací návrh technického charakteru, a to je nastavení účinnosti k 1. červenci 2023, o tom bych hlasoval jako první, a pak bych tedy hlasoval o návrhu zákona jako celku. Osobně se domnívám, že je to tak jednoduché, že nemusíme hlasovat o proceduře hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, já souhlasím, jiná procedura ani v případě existence jednoho pozměňovacího návrhu de facto není možná. Já jsem mezitím zagongoval, aby se mohli dostavit do sálu i kolegové. Zopakuji proceduru hlasování. Nejprve budeme hlasovat o jediném pozměňovacím návrhu a poté bychom hlasovali o zákonu jako celku.

Zaznamenal jsem žádost od odhlášení, tak vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se svými identifikačními kartami přihlásili znovu. Počet poslanců se ustálil.

Ještě jednou poprosím pana zpravodaje, aby seznámil s pozměňovacím návrhem kolegy poslankyně a poslance.

 

Poslanec Aleš Dufek: Pozměňovací návrh přednesený ve druhém čtení 11. ledna 2023 zní, že v části druhé čl. 3 se slova "dnem 1. července 2022" se nahrazují slovy "dnem 1. července 2023".

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 86, bylo přihlášeno 134 poslanců, pro hlasovalo 134, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat. Tím jsme vyčerpali pozměňovací návrhy.

 

Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Já vám přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Patrika Nachera, Heleny Válkové, Roberta Králíčka, Jaroslava Bžocha, Kamala Farhana, Marka Nováka, Josefa Kotta a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 48, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh takového usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 87, bylo přihlášeno 134 poslanců, pro hlasovalo 132, proti nebyl nikdo. Návrh usnesení byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas. Tím jsme se vypořádali se sněmovním tiskem číslo 48, končím projednávání bodu číslo 93 a děkuji kolegům poslancům, jak navrhovateli, tak zpravodaji.

Budeme pokračovat bodem číslo

 

3.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb.,
o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 311/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a já ho poprosím, aby se ujal slova.

A vás poprosím, kolegyně, kolegové, abyste se ztišili, případně přenesli své diskuse do předsálí.

Pane ministře, prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já se pokusím být co nejstručnější. Jedná se o zákon, který jsme tady diskutovali, který jsem představoval - je to zákon č. 258/2000, o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Principiálně hlavním cílem je transpozice směrnice Evropského parlamentu 2020/2184 z roku 2020 o jakosti vody určené k lidské spotřebě. Tu implementuje do českého právního státu, přijetím se zajišťuje zvýšení kvality bezpečnosti dodávané vody, posouzení následných rizik v celém řetězci a umožňuje se zaměření na relevantní rizika a z toho vyplývající ochranná opatření, takže kvalita vody by se měla tímto pádem zvyšovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP