(14.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací k tomu uvedl, cituji: "Úloha cestovního ruchu při vytváření zaměstnanosti a rozvíjení drobného podnikání je často při formulaci a implementaci legislativy podceňována a podhodnocována. To se týká také formování daňových systémů. Pokud jsme součástí Evropské unie, pak bychom se měli snažit o sladění podmínek také v této oblasti a nevystavovat podnikatele v našich službách dalšímu ekonomickému šoku. Chápeme záměr vlády na zjednodušení struktury DPH a přesun do jedné snížené sazby, ale přesun do základní sazby u jakékoliv služby, která byla dosud v nejnižší snížené sazbě, by znamenal nárůst o minimálně 11 %. To vše za situace, kdy máme nejvyšší odvody za zaměstnance a v současné době také jednu z nejvyšších inflací v EU, by bylo pro mnohé podnikatele likvidační. Neměli bychom být ostrůvkem v EU s nejvyšší daňovou zátěží podnikatelů, ale naopak se snažit zůstat konkurenceschopní na evropském trhu." Konec citace.

DPH na knihy, Svaz českých knihkupců a nakladatelů, prohlášení z 11. ledna 2023: "Svaz českých knihkupců a nakladatelů je zneklidněn záměrem navýšit nejnižší sazbu DPH a tím zvýšit DPH i na knihy. Česká republika by se tím vydala opačným směrem, než jakým se ubírá Evropa. Evropská unie nedávno umožnila všem členským zemím zavést až nulovou sazbu DPH na knihy a v posledních letech DPH na knihy v Evropě dlouhodobě klesá. Naposledy snížilo sazbu Bulharsko. S nově plánovanou sazbou DPH by se tak český knižní trh ocitl pod nejvyšším zdaněním v celé EU s výjimkou Dánska, které ale vybranou DPH investuje v plné výši do nákupů knihoven a podpůrných programů. Následné snížení dostupnosti knih by se promítlo do nižší čtenářské gramotnosti u dětí, do horší dostupnosti naučných a odborných knih a do nižší nabídky knižních titulů obecně. To by mělo za následek i snížení konkurenceschopnosti naší ekonomiky. Celkově by nás tento krok degradoval na zemi, která si neváží vzdělanosti a kultury. Věříme však, že se jednalo jen o nešťastnou úvahu a vláda od svého záměru pod tíhou argumentů ustoupí. Jsme připraveni být jí v této diskusi korektním partnerem a odborným garantem." Konec citace.

Takže dovolte mi k DPH, k těmto úvahám. ODS chce zjednodušit daně tím, že je prostě zvýší. Jsem si jista, pane ministře Stanjuro, nepřítomný ministře Stanjuro, že o takové zjednodušení vám nikdo nestojí. Takže zkuste se, a znova to opakuji, říkala jsem to tu minulý týden, zkuste se zeptat lidí: "Dobrý den, pane Nováku, příští rok nezaplatíte za lítačku 3 650 korun jako letos, ale 4 000. Jo, a tu pětistovku si vlastně připlatíte i za vodu. Ale nebojte se, všechno je v pořádku, zbavili jsme vás obrovského břímě v podobě třetí sazby DPH." Děláte si legraci? Děláte si legraci z lidí? To znamená lživý předvolební slib, že budete konsolidovat bez zvyšování daní, v přímém přenosu. A my si můžeme ty vaše sliby připomenout: 14. červenec 2021, iDNES: "Koalice SPOLU, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 se zavázala, že nebude po volbách, když se bude podílet na vládě, navrhovat zvyšování daní. Jedinou výjimkou je digitální daň, podmínkou je řešení na mezinárodní úrovni a tak dále, připustil tehdejší šéf poslanců ODS a pravděpodobný kandidát koalice SPOLU na ministra financí Zbyněk Stanjura." Takže odmítnout, teď je takové moderní slovo narativ, že domácnosti tu změnu nepocítí - říkám, že koalice SPOLU kalkuluje velmi špatně. Pokud se zboží přesune z 10% sazby na 13 nebo 14 %, uvidíme, bude automaticky zdraženo. Naopak u zboží, u kterého bude DPH snížena z 15 na 13, 14 %, nebude přeceněno, protože si ten rozdíl ponechají řetězce. Příkladem klasickým jsou potraviny.

My jsme zavedli EET, abychom daně vybrali od všech, poctivě, nejenom od těch poctivých, kterých je určitě většina, a tím jsme je mohli snižovat. Zavedli jsme EET, snížili jsme daně a většina lidí tomu rozuměla. Proto byla taková podpora EET a tolik bylo v rámci průzkumu lidí proti jeho zrušení. Vy jste EET zrušili, a protože bohužel ne úplně každý poplatník je poctivý - to si řekněme na rovinu, proto všechny profesní svazy a komory proti tomuto kroku vašemu brojily - tak daně nevyberete a musíte je zvyšovat. Jednoduché jako facka. Když pojedete na západ od našich hranic, uvidíte, že dostat účtenku je úplně normální. A ta vyšší DPH, znova vám to tady zopakuji, kterou navrhujete, je ve skutečnosti daň za devadesátkovou logiku ODS. Je to daň za zrušení EET.

Teď jsem slyšela v diskusním pořadu, ještě navážu, v diskusním pořadu v OVM, kde byl pan ministr práce a sociálních věcí v neděli, že upouští vláda od svého slibu, který vetkla do programového prohlášení vlády, snížit o 2 procentní body sociální pojištění placené zaměstnavatelem. Já jsem od počátku upozorňovala, že jde o výpadek zhruba 40 miliard korun, který si logicky nemůžete dovolit. Takže vy jste nevěděli vůbec, co slibujete, protože vás nechci přímo explicitně podezírat, že jste prostě lhali - nevěděli jste a nyní musíte potupně přiznat, že tento svůj slib nebudete schopni naplnit, protože podsekáváte příjmy státu, a to máte spoustu inflačních příjmů právě z té inflační daně, díky obrovské inflaci, kterou se vám nepodařilo v žádném případě zkrotit. Nejste schopni vyčerpat peníze z EU, 54 miliard jste mohli mít v rozpočtu, ale místo toho zřizujete trafiky pro nová ministerstva a trafiky pro různé své spřátelené známé.

Včera přišel Eurostat s novými čísly. Česko jako jediná země Evropské unie prohlubuje své zadlužení. Jsou to čísla - srovnání roku 2021 a roku 2022. Neskutečné. Neskutečné, co se vám podařilo. Na konci roku 2021 bylo zadlužení 42 % HDP a vy jste dosáhli jeho zvýšení o 4,7 procentního bodu na 45,2 %. Vy máte rádi nominální částky, tak je to nějakých 460 miliard, 469 možná přesně. To jsou ty vaše sliby, jak budete konsolidovat, jak to zvládnete, jak vy to seškrtáte oproti rozhazovačné Babišově vládě. Toto je výsledek vaší práce. Neskutečná ostuda. A to hrobové ticho na Twitteru, to je skutečně u vás ohlušující od včerejška, kdy ta čísla byla zveřejněna. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP