(14.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

A ještě mi dovolte požádat o zařazení třetího bodu. Můžeme ho zařadit třeba jako bod třetí dnešního jednacího dne nebo jako bod první zítřejšího jednacího dne, to už prostě nechám na vaší úvaze. Je z jiného soudku. A já bych z tohoto místa - chtěla bych, aby se ten bod jmenoval Omluva ministryně obrany Jany Černochové - a chtěla bych ji z tohoto místa vyzvat, aby se omluvila všem mým kolegům, všem poslancům poslaneckého klubu hnutí ANO, kteří zastupují asi jeden a půl milionu voličů, aby se jim omluvila za to, že je v diskusním pořadu v neděli označila za otroky. To jsou tak šílená slova, že nechci s nimi ani vést žádnou polemiku, paní ministryně. Nestojí za tu polemiku a nejsou hodna žádného politika, a už vůbec ne ministryně tak významného resortu. Takže já vás vyzývám, prosím, mějte tu odvahu, mějte tu pokoru, mějte tu slušnost, přijďte sem a omluvte se všem mým kolegům. Děkuji vám. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Než dám slovo dalšímu přihlášenému, jenom několik oznámení. S náhradními kartami hlasují pan poslanec Staněk - číslo 27, pan poslanec Bělobrádek - 33. Omlouvají se pan poslanec Kettner Zdeněk od 15 do 16 hodin z pracovních důvodů, Kobza Jiří od 16.15 z pracovních důvodů a paní poslankyně Potůčková bere zpět svou dnešní omluvu.

Nyní je tedy přihlášen s přednostním právem pan předseda Tomio Okamura a následuje pan předseda Radim Fiala. Prosím o ztišení. Máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, chtěl bych navrhnout mimořádný bod na schůzi Poslanecké sněmovny s názvem Asociální Fialova vláda chce lidem zdražovat vodu, kojeneckou výživu, pivo, knihy a další životní potřeby. To je samozřejmě pro SPD nepřijatelné. Vládní představitelé Fialovy vlády, tedy koalice ODS, TOP 09, Pirátů, STAN a KDU-ČSL již veřejně hovoří o tom, že zruší nejnižší sazbu DPH 10 %, kde jsou například pitná voda, točené pivo, kojenecká výživa, léky, knihy, ubytovací a stravovací služby a tak dále. Tyto položky chce Fialova vláda nově přesunout do nové vyšší sazby DPH ve výši 14 %. To znamená, Fialova vláda chce plošně zdražit všem občanům České republiky tyto základní životní potřeby. A já se ani nestydím za to, že mezi ně zařazuji i pivo, protože i to chcete zdražit, takže to je v pořádku, že to tam zařazuji, protože já se za to nestydím, že si také rád dám pivo a že občané České republiky mají rádi pivo, patří to k našemu životu. Ale tady se jedná i o pitnou vodu, jedná se o kojeneckou výživu, léky a tak dále. Hnutí SPD zásadně odmítá zvyšování daní, ještě navíc zvyšování daní základních životních potřeb, a ještě navíc za situace, kdy například v případě léků zejména chronicky nemocní přemýšlí, zda si některé léky, kterých je navíc kvůli neschopnosti Fialovy vlády nedostatek, zda si vůbec takové léky vyzvednout a začít je užívat, protože lidé nemají peníze. A v této situaci může zvyšovat DPH, tím pádem zdražovat tyto položky občanům, skutečně pouze jen blázen nebo asociál. Navíc vláda plánuje zvýšit daně pouze českým občanům, kteří se tomu nemohou bránit, zatímco odmítá zdanit a omezit miliardové příjmy zahraničních společností vyvážejících kapitál z České republiky. Co se týče léků, vláda situaci dlouhodobě neřeší, a navíc tady představitelé vládní pětikoalice lžou, když říkají, že je to prý globální problém. Není to globální problém, například Nurofen jezdí čeští občané nakupovat do Polska, penicilin se vozí ze Slovenska. To znamená, je to totální selhání premiéra Petra Fialy z ODS a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka z TOP 09. Samozřejmě, ostatní strany vládní pětikoalice v tom nedělají taky nic a jenom k tomu mlčí, respektive tuto vládu ještě podporují.

Takže navíc vláda také hovoří o zvyšování věku odchodu do starobního důchodu, zrušení výchovného, zkrácení doby pobírání rodičovského příspěvku, zvyšování daní fyzickým osobám, tedy všem občanům České republiky. O tom například otevřeně hovoří předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. To hnutí SPD samozřejmě odmítá.

Z těchto důvodů jsme přesvědčeni o tom, že by vláda měla předstoupit znovu před Sněmovnu, protože chce v této souvislosti Fialova vláda i měnit programové prohlášení vlády, na základě kterého získala ve Sněmovně důvěru, samozřejmě pouze důvěru vládní pětikoalice. My jsme hlasovali proti, protože my pro tyto programové body rozhodně hlasovat nebudeme a ani nemůžeme, SPD, protože je to v rozporu s našimi předvolebními sliby. S tím si ale vládní koalice hlavu neláme, protože vy jste taky slibovali, že nebudete zvyšovat daně, a už ty daně se chystáte zvyšovat. Navíc jste slibovali, že nebudete zadlužovat Českou republiku. K tomu se ještě dostanu v druhém mimořádném bodě, protože naopak Českou republiku, jako jediná země v Evropské unii zvyšujete státní dluh. Takže já si myslím, že takto závažné informace, které chcete vlastně... Vy chcete naložit českým občanům další, prostě vyšší daně, znovu české občany sedřít z kůže.

A na stranu druhou jste si tady prohlasovali zvyšování platů politiků. Já jsem navrhoval zamrazení, můj návrh jste zamítli, zamrazení platů politiků, můj návrh jste zamítli, návrh SPD. Odhlasovali jste si tady neomezený počet politických náměstků na ministerstvech, aby vaši političtí exponenti vládní koalice měli neomezený počet trafik za statisíce korun měsíčně, auta s řidičem, sekretariáty. V okamžiku, kdy chcete sdírat dál a dál a sdíráte běžné občany z kůže, kteří to všechno ze svých daní potom musí platit, nemohou se bránit... Takže já bych chtěl opravdu navrhnout tento bod, a už to tady navrhuju tedy ne poprvé, a je to bod s názvem Asociální Fialova vláda chce lidem zdražovat léky, vodu, kojeneckou výživu, knihy a další nezbytné životní potřeby." Pivo jsem tam ještě taky dal a další nezbytné životní... respektive vy jste ho tam dali do toho výčtu, já to jenom čtu.

Musím říci, že skutečně zásadně nesouhlasím s tím, když tady premiér Fiala říká veřejně, že nechcete si žádat o důvěru na základě toho vámi chystaného upraveného programového prohlášení vlády. Já si myslím, že v takto zásadních změnách, kdy vy zcela principiálně měníte vaše programové prohlášení vlády, a chcete ho měnit, tak si myslím, že je nutné, aby vládní koalice si tady znovu požádala o důvěru vládě, abychom si prověřili, že, protože to vypadá, abychom věděli všichni i veřejnost, že všichni vládní poslanci souhlasí se zvyšováním daní, což tak je, všech pět stran s tím souhlasí. Ale možná se tam najde někdo, kdo už s tím souhlasit nebude, protože důvěra vaší vládě je jenom něco přes 20 % a lidé vaši vládu nechtějí, takže možná někdo bude zpytovat svědomí. A navíc by to bylo i férové si tady o tu důvěru znovu požádat, když takto zásadně měníte program, chcete měnit programové prohlášení vlády. Samozřejmě, premiér Petr Fiala z ODS se bojí, takže avizoval v médiích, že si o žádnou důvěru žádat nebudete, přestože vlastně flagrantně porušujete jak předvolební, tak povolební sliby vašim voličům.

Já se nedivím, že se bojíte, protože i podle průzkumu jste nejhorší vládou v novodobé historii a vládou, která má nejnižší důvěru dokonce v novodobé historii České republiky. Vůbec neřešíte drahé potraviny, zatímco okolní země například snížily DPH na základní potraviny, například až na nulu, konkrétně Polsko, i v Německu jsou levnější potraviny než v České republice, občané tam jezdí masově nakupovat, čeští občané... Vy s tím neděláte vůbec nic, takže léky, potraviny, základní potřeby, drahé energie, předražené energie.

Česká republika, jak víme, podle statistik z konce loňského roku má nejvyšší meziroční nárůst cen energií dokonce z celé Evropské unie. To znamená, je to totální selhání Fialovy vlády a nejhorší je, kdybyste si to aspoň zaplatili sami, ale platí to tady všichni občané České republiky včetně voličů SPD, a to nás samozřejmě nenechává vůbec chladnými. Takže to je ten první bod, který bych chtěl zařadit jako první bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP