(18.40 hodin)
(pokračuje David Pražák)

Já nechci, jak jsem říkal na začátku, nechci házet všechny do jednoho pytle. Máme tam ženy, které normálně chodí do práce, děti chodí do školy. Někteří ano, někteří ne, je těžké to dát dohromady. Ale co se udělá s těmito, kteří se prostě tady nechtějí nějakým způsobem přizpůsobit a víceméně si chodí jenom pro dávky? Já to fakt nemyslím špatně. Chtěl bych se dozvědět, co bude s těmito lidmi. Protože ono to všechno vypadá, jak to je černobílé, ale není to tak. My máme třeba ve městě 200 nebo 187 teď v současné době ukrajinských uprchlíků a z toho je 80 mužů od 18 do 60 let. Tak mně to nepřipadá úplně systémové. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času, nyní s reakcí ve faktické pan ministr a potom máme přihlášenou další faktickou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. K těm číslům. Ta čísla, která tady byla před začátkem války, ten počet lidí z Ukrajiny, kteří tady pracovali, to je jedna množina lidí, která nemá souvislost s daty, která tady prezentuji, pokud jde o lidi, kteří na pracovní trh vstoupili, a byli to lidé, kteří už dostali dočasnou ochranu. To jsou dvě rozdílné množiny lidí. Takže znovu se vracím k tomu, od začátku války na českém pracovním trhu celkově začalo pracovat zhruba 150 000 lidí, kteří přišli z Ukrajiny a získali dočasnou ochranu nebo vízum strpění. Protože část těchto lidí i území České republiky opustila, tak teď aktuální čísla, teď zhruba v polovině prosince se bavíme, že je teď aktuálně pracujících zhruba 115 000 lidí. To jsou ti, kteří měli vízum strpění nebo mají dočasnou ochranu.

A pokud jde o dotazy, pokud jde o sociální systém, ano, my připravujeme návrh, který se týká naší legislativy, kdy dojde od 1. 4. k úpravě a zpřísnění podmínek pro vyplácení humanitární dávky. Budeme si schopni i lépe párovat systémy z hlediska dat od našich kolegů z Ukrajiny a budeme také dělat změnu solidárních příspěvků na solidární domácnost, kde umožníme, aby tyto osoby, lidé, kteří přichází z Ukrajiny a jsou uprchlíky na našem území, měli možnost mít tu podporu, kterou mají dneska u fyzických osob, které jim poskytují ubytování, aby vlastně principiálně stejně ji mohli mít u právnických osob, abychom je postupně z těch ubytoven dokázali dostat do nějakého normálního systému bydlení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Přeji vám hezký podvečer, vystřídali jsme se v řízení schůze. Budeme pokračovat faktickou poznámkou, kterou přednese paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Reakce na pana ministra práce a sociálních věcí. Já jsem samozřejmě řekla a jsem přesvědčena o tom, že pokud se bude muset takto velký počet uprchlíků dostavit někam na vlepení štítku, tak si myslím, že by bylo vhodné, aby, když se dostaví, se mohly nabrat ty údaje a zároveň mohlo dojít k tomu, že by obdrželi ten štítek. Takto to je, že do 31. března pošlou on-line formulář a do září se dostaví pro štítek v dokladu.

Vy tady, pane ministře, říkáte, jak je všechno zalité sluncem, jak je všechno skvělé, jak všechno skvěle zvládáte, a zároveň nám řeknete, že 1. dubna budete mít konečně systém sociální podpory, který zpřísní vyplácení humanitární dávky. Takže asi není všechno tak, jak by mělo být. A já se vás ptám, proč už v lex Ukrajina IV to není obsaženo? Já si myslím, že půl roku je dost dlouhá doba na to, abyste to připravili. A myslím si, že my, tak jako chceme po českých občanech, tak by to mělo být nastavené v rámci integrace, adaptace, už tady dávno ten systém měl být a měl jste ho už přinést do lex Ukrajina IV.

Proto vám říkáme, že to nemůžeme podpořit, a proto se zdržíme. A je to vaše zodpovědnost, pane ministře. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Mašek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, pane místopředsedo. Radši jsem si to vzal na tom papíře teď. Únor - 209 600 pracujících Ukrajinců v České republice. Konec července, přelom července srpna - 248 900. Údaj Úřadu práce. V obou případech, v tom prvním i druhém, únor i konec července, z toho 122 000 mužů. Čili jinými slovy, z těchto čísel, která jsou naprosto jasná, do konce července se nechalo zaměstnat v České republice 39 300 ukrajinských žen a díky jim za to. A prostě ta čísla skutečně, pane ministře, nesedí. Jsou to vaše úřady, tak si ta čísla ověřte, byla publikována oficiálně. A pro mě tedy to číslo 115 000 je zavádějící, protože předpokládám, že úřady tam nerozlišují ty a ty. Protože jakých 39 900 jiných než uprchlíků by tam přibylo, konkrétně žen?

Vaše argumentace byla lichá. A já samozřejmě znova říkám, špatná evidence, nevíme o těch pohybech a musíme si přiznat, že pro nás neznámé číslo Ukrajinců tuto republiku opustilo, jiní zase sem přicházejí. A já jsem samozřejmě pro to, abychom to měli podchycené, ale mělo se na tom pracovat dříve, a ne to objevit teď a řešit to v legislativní nouzi ze dne na den.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vracíme se do obecné rozpravy. Vystoupí pan poslanec Lang.

Než dorazí, načtu jednu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Pavel Svoboda od 18.10 hodin z pracovních důvodů.

Pane poslanče, máte slovo v rámci obecné rozpravy.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane předsedající. Dobrý večer, kolegyně, kolegové. Rozproudila se tu poměrně divoká diskuse. Pro některé z vás, kteří třeba nejste tolik obeznámeni s touto problematikou, logicky každý nemůže znát úplně všechno, a není tady přítomný pan ministr vnitra, tak já bych na úvod toho, než si dovolím rozkomentovat několik paragrafů, kdy také potom ve finále je to jeden z těch důvodů, kdy se i já zdržím a nemůžu prostě pro to hlasovat. Ale chtěl bych říct na úvod, že už jsem viděl nějaké tisky v rozhlase, nebo to bylo na internetu, že hnutí ANO je teď zásadně proti Ukrajincům a proti lex Ukrajina IV. Není to tak. A pokusím se to tady nějakým způsobem vyvrátit, proč naše stanovisko, které jsme dneska diskutovali na našem klubu, a padaly tam různé názory, potom převážilo to, že se dneska zdržíme.

Samozřejmě o tom, že to projednáváme ve stavu legislativní nouze, to je opravdu tragédie i z pohledu, kdy já se osobně domnívám, že jsme tomu měli věnovat klasický čas, prostě projet to, třeba i nějakým zrychleným řízením, abychom si mohli k tomu říci svoje.

Tím, že tu pan ministr vnitra není, na začátek bych to trošku zklidnil a trošku bych se vrátil úplně na počátek, kdy tedy od počátku března, kdy ukrajinští běženci začali opouštět svoji zemi před důsledkem válečné agrese Ruské federace, což nikdo nezpochybňuje, je to ten konflikt rusko-ukrajinský, Česká republika se jednoznačně postavila na stranu napadené Ukrajiny, aktivně pomáhala, pomáhá a pomáhat bude uprchlíkům a od počátku napadení Ukrajině posíláme jak finanční, tak materiální i vojenskou pomoc. Tady jednoznačně musíte nám dát za pravdu, že hnutí ANO všechny takové ty rozumné návrhy podpořilo a vždycky jsme se jednoznačně postavili na stranu Ukrajiny proti agresi, kterou tam vyvolala Ruská federace.

Do konce letošního roku právně cca jsme poskytli pomoc celkem skoro 490 000 ukrajinských běženců. V počtu k poměru obyvatel Česká republika opravdu je na prvním, ne-li druhém místě, obdobně k velikosti ale je také Polsko. Ale Česká republika opravdu na svoji velikost obyvatel přijala obrovské množství těchto běženců, kterým se podařilo v České republice zajistit ubytování, finanční pomoc i zdravotní pojištění a s tím související zdravotní péči, školní docházku žáků základních škol a potřebné kapacity studia i na středních a případně vysokých školách. Zařadili jsme se tedy mezi státy, které v pomoci Ukrajině v počtu na počet obyvatel patří mezi nejvyšší na světě. Patří za to určitě poděkování, a mnohokrát to tady bylo zmíněno, zejména občanům, obcím, krajům, municipalitám, to znamená hejtmanstvím, prostě jednotlivým samosprávám, na které to břímě dopadlo jako první v řadě, kdy samozřejmě jsme se dostali do situace, kdy nikdo nepočítal s takovou situací. Já se ještě zmíním o tom migračním plánu velkého rozsahu, který byl na Ministerstvu vnitra a počítal pouze s přílivem 20 000 běženců, a to ještě byli běženci typově trošku odlišní od statisíců obyvatel Ukrajiny, kteří prchli před válečným konfliktem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP