(16.40 hodin)
(pokračuje Pavel Bělobrádek)

Ta druhá poznámka je také k tomu vystoupení, kde zaznělo mnohokrát něco o zvyklostech, parlamentních zvyklostech, ústavních zvyklostech. No tak já si dobře pamatuju, kdy váš šéf tady hovořil, že neví, co to ústavní zvyklosti jsou, a řval to tady do mikrofonu. Tak by bylo také dobré, kdybyste si zametli před vlastním prahem a potom tady nikoho nepeskovali. Je to myslím vždycky dobré, zamést si před vlastním prahem. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Ještě než dám slovo panu poslanci Babkovi k faktické poznámce, přečtu omluvy. Omlouvá se Tomáš Helebrant od 14 do 15.30 hodin z pracovních důvodů, Věra Kovářová se omlouvá od 16.30 do 17.30 hodin a od 18 hodin do 20 hodin z pracovních důvodů, Králíček Robert se omlouvá od 19 hodin z rodinných důvodů, Šimek David od 16.30 do 17.30 hodin z pracovních důvodů a paní poslankyně Válková od 16.30 ze zdravotních důvodů.

Nyní prosím, s faktickou pan poslanec Babka, připraví se pan poslanec Juchelka. Jenom pro pana ministra mám dotaz. Hlásíte se s faktickou, pane ministře, Baxo? S přednostním právem. Takže necháme doběhnout nejdříve faktické. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji vám, paní místopředsedkyně, za slovo. Já děkuju panu ministrovi za vstřícnost a rovnou teda využiji tu jeho ochotu odpovědět na konkrétní dotazy položením toho konkrétního dotazu, který jsem tady už položil dvakrát. V současné době nám zákon o České televizi říká, že z 15 radních volí a odvolává generálního ředitele dvě třetiny z nich, tedy 10 z 15. Když jste sem posílali tu první verzi zákona, kde jste předpokládali, že si navolíte všech 15 nových radních, tak jste toto kvorum ještě zvýšili na 11 z 15. Shodila vám to Legislativní rada vlády, shodilo vám to Ministerstvo spravedlnosti, zjistili jste, že nemůžete odvolat všech 15 radních a navolit si ty, které jste chtěli navolit, a tak sem přišel tento návrh zákona, ve kterém z 15 členů Rady České televize zvyšujete tento počet na 18. To znamená, že si zvolíte tři nové a v příštím roce, protože mandát generálního ředitele České televize končí v září roku 2023, tak ta volba musí proběhnout na jaře 2023, aby byla úspěšná, tak najednou nám vypadly jak ty dvě třetiny, tak to zpřísnění. A světe, div se. Podle novely zákona o České televizi, kterou zde máme a o které já říkám, že to je novela o... respektive že to je zákon o volbě generálního ředitele České televize, tak už bude stačit k jeho zvolení pouze 10 z 18.

Tak to je konkrétní dotaz: kde se poděly ty dvě třetiny a proč najednou, proč najednou to kvorum pro volbu a odvolání generálního ředitele snižujete? Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo. Připraví se pan poslanec Lacina.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Tak já nejdříve k panu poslanci Bělobrádkovi, vaším prostřednictvím. Já jsem tady v životě nemluvil o žádných ústavních zvyklostech, jenom jsem mluvil o těch hodnotách, na kterých ta demokracie stojí, a to jsou i ta nepsaná pravidla, jako je například to, že volíme tajnou volbou personálie, a vy, protože se chcete pohlídat, a já to chápu, jste prostě pětikoalice, každý hlasuje jinak, tak tady toto nepsané pravidlo prostě porušíte a hlídáte se navzájem, kdo jak hlasuje. To je fakt.

Co se týká těch dvakrát deset minut, tak ty jsme tady používali, když jsme jednali v rámci covidu v polovičním počtu s rouškami, tak jsme tady toto používali, a to i hlasy tehdejší opozice, současné vládní koalice. Takže toto je velmi lichý argument. A nikdy se to nepoužívalo k normálnímu projednávání zákona, pane Bělobrádku, vaším prostřednictvím. Krom toho se nacházíme v prvním čtení - v prvním čtení - kde bychom ten zákon měli prodiskutovat. Není to ani třetí čtení, není to ani druhé čtení, kde jsou pozměňovací návrhy, ale první čtení, kde máme jít po smyslu toho zákona, zdali má, anebo nemá cenu.

A k panu ministrovi: Já jsem ve své řeči měl posledních pět bodů velmi praktických. Byly tam otázky na současnou novelu zákona. A proč jsem se zabýval tou historií? Proto, abych ukázal, jak historicky plyne v rámci koalice ten čas na to, jakým způsobem vy se chováte k veřejnoprávním médiím, jakým způsobem je chcete opravdu ovládnout skrze rady a skrze management, jak vám to shazují vlastní lidi v Legislativní radě vlády, protože to je protiústavní. A v tomto celém historickém kontextu, kdy jsem ukázal právě na těchto novelách, jak je to špatně, tak jsem se dostal k těm praktickým otázkám. A já doufám, že mi na ně odpovíte. Mám je tam nachystány, jsou to tři A čtyřky a klidně vám to můžu ještě zopakovat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Lacina a připraví se pan poslanec Kaňkovský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuji. Já bych také rád zareagoval na ty faktické poznámky, které předcházely. Vy jste tady měli, vážení kolegové, už v období 2014 až 2018 takzvaný bavorský model volby do rad České televize a Českého rozhlasu. Byla pod ním podepsaná Helena Válková. Byl pod ním podepsán Martin Komárek. Proč jste to nedotáhli? Proč? Mohli jsme to mít dávno za sebou. Nemuseli jsme to řešit teď. A tu odpověď já nacházím v praxi volebního výboru. Byl jsem zpravodajem tisku 30. Ten tady hnil dva roky po tom, co měl být schválen, po termínu. Schvalovali jsme po příchodu - letos?, nebo pardon, loni, ale letos jsme schvalovali výroční zprávy České televize, Českého rozhlasu a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání za léta 2017, 2018, 2019, 2020. To všechno tady byly ležáky. Tisk 31, pravda, ve školském výboru, ten jsme schvalovali rok poté, co měl být schválen, který jsme protáhli nedávno s panem ministrem Baxou Sněmovnou. Samý ležák. Kde je to vaše nekecáme a makáme? Samý ležák.

Je pravda, že tuhle ambici rozdělit volbu Rady České televize a Českého rozhlasu měl už Pavel Dostál na konci devadesátých let. Nikdy se mu to nepovedlo, ve Sněmovně se nikdy nepodařilo najít většinu, která by zároveň konvenovala většině v Senátu. A my to tentokrát dotáhneme. Děkuju za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Poslanec Kaňkovský zrušil svoji přihlášku, nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Králíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové. Já nevím, jestli se mám smát, nebo brečet. Tady pan kádrovák Lacina, prostřednictvím vás, paní předsedající, nám vyčítá, že tady máme ležáky, že jsme neschválili nějaké zprávy a tisky. Ale kdo je obstruoval v minulém volebním období? Byla to vaše strana, pane Lacino, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Takže jak říkal pan Bělobrádek, zameťte si u sebe, pak nadávejte druhým.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s další faktickou pan poslanec Vomáčka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já si dovolím vystoupit jenom s krátkou vsuvkou. Pokusme se vynechávat takové ty útoky a používat slova umlčovat opozici, kádrováci a podobně. Myslím si, že dneska na nás kouká celá řada lidí, probíhají ustavující zasedání různých zastupitelstev a dávejme jim, prosím pěkně, pěkný příklad politické kultury a ne to, co se tady poslední chvilku odehrává. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Připraví se opět pan poslanec Králíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Paní místopředsedkyně, kolegové, kolegyně. Děkuji za slovo. Určitě bych chtěla navázat na svého předřečníka, který tady řekl, pojďme konstruktivně jednat. Já bych chtěla říct, že hnutí ANO dnes přišlo do této Poslanecké sněmovny konstruktivně jednat o tomto návrhu zákona. Naši lidé jsou přihlášeni, myslím si, že Aleš Juchelka vystoupil s konstruktivním výstupem, položil nějaké otázky. A myslím si, že ta politická kultura, k čemu vy tady vyzýváte, tak prosím, vyzývejte vaše poslance z vaší koalice. My už jsme tady třikrát požádali a třikrát požádali o to, aby byl zpravodajem někdo z opozice. Já bych v tuto chvíli očekávala, že ten návrh zvednete vy, schválíte někoho z opozice v rámci zpravodaje.***




Přihlásit/registrovat se do ISP