(11.20 hodin)
(pokračuje Miloslav Janulík)

Takže tak, jak znovu navrhuji, když už tedy to pojištění cizinců by mělo být jako že soukromé, tak ať to dělají ty zdravotní pojišťovny, které jsou tady, léta letoucí je máme na trhu, úplně stejným modelem. Vždyť to není nic těžkého. Teď nechci vůbec komentovat všem, vy jste všichni dostali takové ty hysterické maily poslancům, senátorům, ty smyšlené příběhy, jak ten, kdo, kdesi cosi, proboha - no, tak to někdo samozřejmě musí platit, že. To není tak, že někdo dostane v neděli večer ten nápad, sedne a začne psát všem tady ty srdceryvné příběhy - to je samozřejmě nesmysl. To někdo vyrobí a někomu stojí za to strčit peníze do toho, že včera náhodou, včera večer na Nově ta reportáž. Doporučuji ctěnému auditoriu, aby se na to podívalo. Všechno je to samozřejmě zaplacená kampaň. Tam jde o to, co nejvíc očernit VZP, respektive PVZP, a aby se zase dalo podnikat, kvazipodnikat v této oblasti. Protože nezlobte se, to žádné podnikání nikdy nebylo, to je normální zlodějna, nic jiného.

Takže co potřebujeme, proč jsme tady, koho máme hájit, co máme hájit? Poslanec je od toho slova, že nás sem ti lidé poslali, abychom hájili jejich zájmy. Znovu se vás ptám: Čí zájmy tento návrh hájí? Poskytovatelé jsou spokojeni, pojištěnci jsou spokojeni, protože mají faktické pojištění, stát je v podstatě spokojený. Ten nic nedoplácí, protože prostřednictvím VZP je v pohodě. Takže kdo je nespokojený? No, ty dvě pojišťovny z toho prezídia! A těch tady máme hájit zájmy? Na to tady jsme? Na to tady nejsme.

Takže já vůbec, za nejslušnější bych považoval prostě hodit ručník do ringu, říct: Prosím vás, stahujeme to. Pojďme se o tom, samozřejmě já neříkám, už je to nějaká doba, je to dva roky, pojďme se o tom bavit. Zkusme to nějak spravit, vylepšit, protože samozřejmě všecko se dá vždycky spravovat, může to být lepší. Říkám, je to předválečný návrh, situace se změnila. Přišli sem ukrajinští uprchlíci před válkou, dostali to pojištění, čili do značné míry ty důvody pominuly, takže za mě toto je prostě porod mrtvého dítěte. Proč se o tom, proč tady s tím ztrácíme čas? Teď bychom se měli bavit o tom, jak pomůžeme s energiemi lidem, a ne tady pár nějakým Rusákům nebo nějakým šialeným východňárům někde z Kavkazu nebo co, s naším pojištěním. Tady nad tím strávíme tři hodiny úplně nanic. Jo, a když jsem zjistil včera, jak jsem se proplétal po D1, že to na grémiu zase ódeeska, která to dvakrát už nám (nesrozumitelné), zase Markův brácha, který to tlačí, no proč? Samozřejmě, toto je to důležité, čím se máme teď zabývat? V tuto dobu? Fakt vám to připadá normální? Obracím se aspoň na vás lékaře, proč? Znovu říkám, všecko funguje, vždyť co to je za nesmysl? Pojďme se zabývat věcmi, které opravdu nás teď tlačí, které pálí tento stát. Toto rozhodně není jedna z nich. A my máme dělat pro naše lidi, ne pro pár cizinců, kteří sem přijdou se tady nechat pojistit. Jo, a znovu upozorňuju kolegy, sedíme ve správní radě VZP, nesedíme ve správní radě nějaké Slavie nebo jak se jmenují ty Maximy, Daximy, to mě je nezajímá. Takže jestliže máme hájit tyto zájmy, tak to jasné. Tak to rozškubeme, vyhodíme a pojďme se bavit o něčem normálním a pořádném, co opravdu je pro lidi, pro všecky lidi, pro občany této republiky, protože včera jsem celý den poslouchal v ordinaci, že lidi nemají z čeho tu elektriku zaplatit. U nás se zdražilo teplo pětkrát, dodavatel zmizí a my se tady bavíme o nesmyslech. Proto já znovu říkám, zamítněme to prostě - už se ano, asi na to přijde někdy, já to chápu, ale jestli se ještě chvilku bude válčit v Evropě, tak uplyne lhůta těch pěti let, stejně už z té lhůty je čtvrtina pryč a zbytečně s tím tady ztrácíme čas. Teď se budeme zabývat tím, abychom měli čím topit a svítit, a než to vyřešíme, tak je prostě lhůta pryč a ten problém v podstatě vymizí. Tak nerozumím tomu, proč to teď zrovna musíme všecko řešit.

Takže podívejte, vy říkáte, že obnovení soutěže a kdesi cosi a tady ty řeči, že to vlastně se nesoutěží - proboha, jaká soutěž? Oni se předháněli v tom, kdo to nabídne za menší peníze. Tomu jste říkali soutěž? Takže ti dávali 8 000, ti říkali, my to dáme za 6 000 na rok. To už jsem vám tady dokladoval, všecko dokumentoval, čili to je obhajování neobhajitelného. Říkám, můžu vám ukázat tady ty maily, které si vyměňují.

Prostě asi to má nějaké důvody všecko. Ty důvody chápeme, víme, rozumíme tomu, ale ještě mně připadá i paradoxní, že - samozřejmě já nevím - že to předkládá, tu změnu, pan senátor Jirsa, který tady vlastně s tím ani jednou nebyl! Vždycky pošle vás a on tady ani jenom nebyl, že bych mu mohl, jak říká někdo, na čtyři oči něco říct. Takže říkám, otázka toho, co to vlastně má přinést, k čemu to slouží? Vlastně to se vrátí, ten byznys. To je smysl toho, aby se vrátil takový ten pololegální, že si někdo na tom pojištění namastí kapsu, a ještě se toho chopí Asociace pojišťoven a udělá do toho další registr, takže se z toho zase budou loupat další prachy, protože to všecko chce peníze. Čili z toho pojištění se zase budou odebírat další peníze a nebude to na to plnění, na tu péči.

A říkám, když už jste teda chtěli - na jedné straně řeknete, že omezujete monopol, ale ty provize tam necháváte, které my jsme, ty jsou tam jasně teď dané, tam je to raz, dva, tři, takže vy je tam necháte volně. A ve kterém byznyse máte, z pojištění nebo z něčeho, co vybírá ten makléř, 60 nebo 80 %? To jsem nikdy neviděl ani neslyšel. Takže my jsme si samozřejmě v správní radě vyčíslovali, tehdy jsme se dohadovali, kolik budeme platit za uprchlíky z Ukrajiny, říkám, protože tento návrh vznikal v době, kdy nikdo netušil, nebo alespoň většina ani netušila, že nějaká válka bude. Teď v podstatě nevydávají se víza pro Rusy, Bělorusy, trh toho komerčního pojištění v tomto slova smyslu de facto přestal existovat. Takže na co vlastně? Proč se máme do toho vnořovat, protože díky konfliktu na Ukrajině jsme zahrnuli běžence do veřejného zdravotního pojištění. Oni jsou de facto v kategorii státních pojištěnců, takže teď vlastně komerční pojišťovny vůbec nemají ani prostor pro tu činnost. Takže já nevím, já tomu nerozumím, proč se o to teď... já to vidím jako umřelé hvězdy svit, že ještě furt doznívá něco, ale to ztratilo smysl. To je, jak ten had uroboros alchymický, který se požírá za vlastní ocas. To nemá žádný praktický význam. Kdyby to nakrásně teď lusknutím prstů bylo, tak koho budou pojišťovat?

A teď si vezměte, že samozřejmě zahraniční kapitál, který reprezentuje z mého pohledu - teď je to samozřejmě můj subjektivní pohled na věc - reprezentuje Česká asociace pojišťoven. To jsou vlastně všecko zahraniční peníze, z asi 99 procent, myslím. Samozřejmě, oni mají velké síly a prostředky a můžou si najmout ty velké lobbisty. Slyšel jsem jména - Beck (?), Poljakov, tady nějaká kancelář Euro Office, která jako nejvíc do toho vstupuje, samozřejmě. My tady máme někteří z nás zkušenosti s jmény jako Diviš a Matoušek z Asociace pojišťoven, to by mohl tady kolega Faltýnek dlouze hovořit. Pak právní kancelář White & Case, která poradila, že mají strašit arbitráží, a tak dále a tak dále. Prosím vás, to je všecko normálně byznys, takhle se tady pracuje. U nás třeba ne, na Moravě, ale tady v Praze jednoznačně ano. A ti ruskojazyční hlavně, ti z toho měli ten největší byznys, to je ten paradox, že vy, že my všichni teď víme, že s těmi Rusy je to takové, jaké to je, a teď samozřejmě všecko to vane z té širé Rusi. Tak já tomu nerozumím, naopak bych čekal, že prostě do toho zatnete tipec a mohutným hlasem zavoláte: Ne, tudy ne! S těmato šmejdama nic! A naopak vy jim chcete zase pootevřít dveře? Tak tomu fakt nerozumím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP