(11.10 hodin)
(pokračuje Miloslav Janulík)

A říkám - takto to fungovávalo, bylo to tak opravdu. Ale pak třeba do toho přišel covid. A i teď samozřejmě máme nebo mám, popisuji vám ze života, že mají opravdu chronický problém, třeba z mého oboru, a já říkám - ano, to je k operačnímu řešení, samozřejmě prospektivně, nemusí to být hned, může to být, řeknu, do šesti měsíců. A ona řekne. No, já to potřebuji dřív, protože já mám jenom na těch 150 dní to pojištění. Já to mám do těch šesti měsíců. A říkám: No, to je hezké, to přání, ale protože byl covid a my jsme neoperovali naše pacienty, tak musíte do řady, protože já mám, ne snad bych řekl waiting list, ale vedu, dispenzarizuji a sleduji X pacientek, které je potřeba taky v dohledné době zoperovat a vyřešit jejich problém. A ty se nemůžou předbíhat. Jak k tomu přijdeme? Vždycky je bližší košile než kabát. Každá matka se postará o vlastní dítě, pak o to cizí, ne? A oni už samozřejmě zjistili, že to mají na tu dobu, ale teď už jsme to zase prodloužili nějak, že, takže se říká. Dobře, ošetřujte, pravda, je, že oni mají výrazně nižší nároky na čerpání péče než my, oni s každým štípancem neletí k doktorovi, ale nicméně v těch velkých číslech to je velmi zajímavé.

Takže je potřeba s tím počítat, i s tou zdravotní turistikou, kterou jsme vlastně zavřeli, tak teď bychom s ní asi zase museli počítat, protože ty možnosti by se opět otevřely za ty směšné peníze. Protože ono už, když to bude, když by to pojištění stálo 1 000 euro, tak už je to potom jiná částka. Je to sice nárok, ale už to nemůže být zdrojem až takového byznysu a takové výhodnosti pro všechny zúčastněné.

My jsme tam v té novele, když jsme to dělali pro tu PVZP, tak jsme tam chtěli nastavit elementární pořádek a zvažovali jsme ty lhůty. Nebyla ta licitace, ale říkali jsme si: je tam možný nějaký kompromis, než se v tom udělá... ale to bylo, pozor, zase znovu vás upozorňuju, i pana kolegu Krause, i to, co držíte v ruce, to je předválečné. To bylo všechno ještě před válkou. Nikdo nevěděl, co přijde, co se bude dít, a ta válka odstartovala, neříkám, že úplně přímo, (nějakým) způsobem odstartovala a obnažila ty energetické záležitosti. Já si myslím, že tak, jak jsem to řekl včera, to zopakuji, my máme jiné starosti. My máme teď jiné starosti, přátelé, než rozkopávat fungující systém, protože teď bychom se měli opravdu starat o lidi, o naše občany, o ty - když už tedy mluvíme o pojištění - naše pojištěnce. Protože víte, co bylo v devadesátkách? Vy to nevíte, já vám to řeknu. Důchodci doma pozavírali topení, vypnuli elektřinu a šli na polikliniku. Tam bylo teplo v čekárnách, společenský život, pokecali si v čekárnách, měli tam bufítek, něco si dali a doma nemuseli topit, ano? Jenomže dneska to bude tak, že ona bude zima všude, i na té poliklinice. No, už jsem to řekl na správní radě a říkám to vám všem laikům tady: to se hezky řekne, tady svrchu, že se sníží teplota o dva, o tři stupně. A víte, co to bude znamenat ve zdravotnických zařízeních? No nápor. Všichni dostanou rýmu, nachladí se. To schytají praktici, z praktiků většinou potom krčaři, něco přijde nám na gynekologii, ty cystitidy třeba, protože od pasu dolů to je gynekologie, že, samozřejmě. Ale chronici se zhorší, takže chronici půjdou na internu do špitálu. A špitály samozřejmě, ty to odskáčou, ty postupně. Praktici budou mít nárok na vyžádanou péči, to se obrovským způsobem prodraží. To, co vypadá jako úspora, že se sníží o dva stupně teplota, je ve finále těžký prodělek. Ale to samozřejmě vědoucí člověk by z úst nevypustil. No, ale ten nevědoucí si myslí, jak ušetří, jaké páchá dobro. A jak je řečeno, cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. Takže kdyby si dal někdo tu práci a propočítal to, tak jsem přesvědčen, že ta úspora v konečném důsledku vůbec žádná nebude, naopak. A těžko vyjádříte parametr zhoršení zdravotního stavu obyvatelstva, zkrácení střední doby dožití. To jsou všechno velmi obtížně uchopitelné veličiny, které těžko vyjadřujete. A chápu, že snížit někomu doma ze čtyřiadvaceti, takzvaná topinková teplota jsme tomu říkali na vojně, na jednadvacet to jde, ale že bych si já z dvaceti, já žiji ve dvaceti, snižoval na šestnáct, tak to po mně nemůže nikdo chtít, protože já nejsem Eskymák. (Veselí v sále.) Protože se nemůžete adaptovat nařízením nějakým, že vydáte nějaký papír a nařídíte to, protože to chce... Ti lidé žijí v nějakých podmínkách a to nejde udělat den ze dne.

Podívejte se, jak jsme všichni rozhození, i když z léta jdeme přímo do zimy a ze zimy přímo do léta. Za můj život jsou jenom dvě roční období, u nás tedy jaro, léto, burčák, zima, ale tady v Praze zima, léto. (Poslanci se smějí.) Ale už ale ten burčák je čím dál dřív (Smích a potlesk v sále, už to máme v srpnu. To dřív nikdy nebylo, ale pak samozřejmě bum, a teď si vezměte, jaké bylo letošní září studené. Vždycky za totáče se říkalo, že topná sezona začíná 16. října, ale teď vám to v září najednou šup a zjistíte, že musíte zatopit, protože ty nemovitosti vystydnou, ty budovy. Ale říkám, my doktoři se všichni díváme: ježíšmarjá, koho toto napadne, protože to se prostě postupně - a to je zase biologická zákonitost, to neovlivní žádné nařízení, žádný pozměňovák - to se prostě přesune a přelije do toho. A to samozřejmě všechno souvisí se vším, zase to budou další nároky na systém zdravotního pojištění, kterému jsme mimochodem vzali 14 miliard. To je prostě pro mě naprosto neuvěřitelné. Celý život se tam dolévají peníze a teď se tam odtud vezmou. To je prostě neuvěřitelné. Ale garantuji vám, že ještě se dožiju toho, že tam zase dolévat peníze budeme muset, protože tam nebudou. To je otázka, to je zákonitost, to je otázka doby.

My jsme tam tehdy kalkulovali s tím, že by - to po té době, která uplyne, to nemusí dělat, budou to dělat jiné pojišťovny, ale ty, které mají ty parametry třeba PVZP - to znamená, ať si ostatní zdravotní pojišťovny, všechny, zřídí svoje dcery tak, jak si to svého času udělala VZP, a ty ať to můžou provozovat na úplně stejném principu a stejné bázi, a je to. Ty peníze nepotečou ven, zůstanou v našem zdravotním pojištění, bude to splňovat všechna ta kritéria samozřejmě, o kterých vy mluvíte, říkám, která vám vyvracím jedno po druhém, protože nic z toho není pravda. A tím by to bylo ošetřené. Všechny mají ty smlouvy se zdravotnickými zařízeními, síť, dostupná péče, nebude se platit v hotovosti a tak dále.

A o tom monopolu jsem mluvil, to jsem vám tady vyvrátil, že se o nic takového nejedná. A říkám, Kooperativa, Generali, která má úrazové pojištění zaměstnanců, tam to nikomu nevadí, proč? Zkuste mně to vysvětlit tedy, jak to, že tam vám to nevadí, a tady to tak má vadit. Tak to zrušme tedy všem. To už jsme tak otupělí, že vůbec nevnímáme, že tady existuje monopol na úrazové pojištění zaměstnanců? A to je úplně jedno, už to trvá tolik let, a všechno je to tedy skvělé. No, a tady se straší Evropskou komisí, ale od roku 2012 Evropská komise mluví o monopolu Kooperativy a České pojišťovny tehdy, protože dneska už je to Generali, a je na to usnesení vlády z roku 2012, že se má tento duopol, respektive monopol, zrušit, a do dneška se nic neděje. A není to tedy problém žádný zásadní, pro nikoho. No nic. Takže něco ano, něco ne. Všem stejně, já jsem pro, ale to se nedá vysvětlit normálním rozumem. A ty soukromé pojišťovny, které jsou v prezidiu té Asociace pojišťoven, proč napadají to přechodné a výsadní postavení? Ta je vlastně v podstatě polostátní, ta PVZP, ale ony od začátku pandemie, zrovna tyto dvě pojišťovny, odmítly hradit covid. Ony tam měly prostě tu výhradu. My jsme to registrovali, jsme se na to dívali, dobře. To to taky nikomu nevadilo, nikdo se tím vůbec nezabýval, zrovna Asociace pojišťoven by se tím měla zabývat úplně nejvíc, protože myslím si, že to jednání vybočuje obrovským způsobem, jaksi bych řekl, z běžné normy. A zase, opět připomínám, kam odvádí tyto dvě pojišťovny, které nejvíc řvou, ty zisky? No do zahraničí! Co my z toho tady máme? Nic, je to kšeft jenom pro někoho. A když máme být spravedliví a chcete to tedy narovnávat, tak to vezměte z jedné vody všem. Dejte do toho návrhu úplně tedy všechno tady to, že se zruší monopol u Kooperativy.

Tady se tedy bude všechno rušit, ale pojďme se... na to přece musí být nějaký konsenzus, a ne že se tady prolobbují nějaké dva soukromé subjekty, a říkám, jsou tady na to důkazy, vždyť PVZP už pořádala trestní oznámení na ty lidi, policie to šetří, že oni už se domlouvají, že už to mají v Senátu ošéfované, což se potvrzuje koneckonců, proto tady dneska stojím. Kdyby to neměli ošéfované, tak tady nestojím. A tak to mají ošéfované, že už se to vrátí zpátky a byznys pojede dál. Já si připadám jak ve špatném filmu! Kam se hrabe starý Corleone. No tak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP