(11.30 hodin)
(pokračuje Miloslav Janulík)

Ty agresivní maily rozesílá nějaká paní Leitner, což je Pirátka. Oni si, pokud já vím - a samozřejmě máme všichni, nežijeme ve vakuu - ona je takový troll, ona dělá ty aktivismy přes sociální sítě a tak dál. Najděte si Strachovka.cz - najděte si ty stránky, strachovka v ruském jazyce znamená pojišťovna - Strachovka.cz a tam je informace 6. dubna tohoto roku: představte si, že na 80 % bude monopol VZP zrušen a v následujících měsících se vrátí ziskové pojistky. To je paráda, co? Já jsem myslel, že u toho počítače omdlím. Říkám, sakra, jak to říkal v té bondovce? Někdo tady ví víc než já. To se prostě člověku tají dech. Říkám: co, že by měli, že by seděli v Senátu? Já nevím, asi jo.

Znovu vám jenom připomínám, že PVZP v tomto postavení, v kterém je teď, byla už dvakrát a udělala to ODS, protože v tom byl takový chaos. A nechci použít to slovo, ale breugel, to je brajgl, to je to, tady se to dá použít, v tom to byl takový chaos, že už vám samým tehdy došla trpělivost a dvakrát jste to spravovali. Dokonce se tehdy zpřísňoval i zákon o pobytu cizinců v roce 2010 a to bylo kvůli těm nekalým praktikám. Podávali ho, mohl bych tady jmenovat, někteří tady ještě seděli, myslím, že kolega Bendl tady tehdy byl a byl jeden z předkládajících, paní Němcová, předkládali ten zákon tehdy, protože to byl fakt takový chaos v tom. A tehdy se v tom udělal jakýsi pořádek, pak se to zase nějak podivně rozvolnilo a teď znovu, prostě zase to jde od vás, aby se to znovu vrátilo - rozvolnilo. Tak to je... Já nevím, nechápu.

A teď vám tady lehce ocituji: jeden státní pojištěnec stojí státní rozpočet - řekněme, dneska už je to možná 25 000 ročně, bývalo to, ještě před dvěma lety to bylo myslím 21 000, ale to bylo před covidem. Čili samozřejmě do toho se promítlo všecko možné - vyšší nemocnost, úmrtnost a tak dál, takže řekněme, že to může být 25, 26 . Průměrné čerpání zdravotní péče na obyvatele se už zase zvedlo díky tomu, jak říkám, těm faktorům 37 000. A samozřejmě říkám, statistika je jasná, jestliže i když přicházejí z jakýchkoliv zemí, i když nemají ty nároky, tak ta nemoc v uvozovkách hlavně ty závažné diagnózy, ty jsou biologicky rozprostřené, čili tam žádný velký rozdíl není, čili já nevím, naopak třeba stravovací návyky, anamnéza, tak infarkty, kardiovaskulární nemoci, onkologická onemocnění a tak dál - nebude to nižší než u našich rezidentů, takže spíš bych řekl, tak jak mám tu zkušenost, že vlivem nižší sociokulturní a zdravotní úrovně oni taky mají, mnohdy je tam třeba u těch třetích zemí takzvaný šok z přesídlení. To by vám mohli rakouští kolegové lékaři vykládat, když přijdou z těch muslimských zemí a tak dál. Samozřejmě je třeba... ze začátku chodili ti mladí chlapi, ale teď samozřejmě jsou tam děti, ženy, starší lidé, čili tam je logicky... Zase v tom demografickém stromu máte logické ty výkyvy.

Takže teď si vezměte, že kdyby se jednalo o ty dopady, když si spočítáte při 100 000 osobách, je to přes 2 miliardy, ale na to pojištění jako to je na státní rozpočet ten dopad, kolik by třeba platilo. Ale samozřejmě, když by teda bylo, bylo to třeba 2,5 miliardy při té platbě. A na čerpání péče, té průměrné, když je to 37 000, tak je to 3,7 miliardy. Čili logicky, jak to chcete udělat? Jak to chcete vybalancovat? Aby ten systém tohoto pojištění, tohoto jako kvazi komerčního pojištění, které - znovu říkám - zase nám ukládá ta Evropa, že my těm přišedším, my je nesmíme diskriminovat. Oni mají mít ty přístupy stejné tak jako naši lidé. A v momentě, kdy je hodíte do náruče těchto zdravotních, komerčních zdravotních kvazi, zrovna těchto dvou, tak tam to nemůžete zaručit absolutně vůbec, že budou mít stejný přístup, stejné možnosti čerpání, protože prostě to financování, tak to nebude, to je naprosto vyloučená věc.

A teď si vezměte, když byste to teda a z toho osmička - zase buldozer - protlačíme - my můžeme všechno, jak Švédi, když dobili Prahu - tak zrušíme v uvozovkách výsadní postavení PVZP. Takže 100 milionů - zmařené investice a náklady, které samozřejmě i ten zákon uložil, když jsme to tehdy přijali. A upozorňuji, že kdybyste tehdy nehlasovali s námi, tak jsme to neprohlasovali. To by nešlo. Takže musel se tam najít dostatečný počet hlasů i od vás. A nebudu vás tady taxativně vyjmenovávat. Ale když se to teda zruší, tak 100 milionů jsme tehdy vlastně způsobili přijetím té novely, že PVZP si musela pořídit různé věci a tak dále za 100 milionů. A to, prosím, mám z PVZP.

Teď, když by to bylo na to pětileté období, ty čtyři roky ještě, tak je to čtyřikrát, takže je to 400. Takže 400 milionů je to ročně na ten provoz. Celkem by to bylo půl miliardy, kdyby to bylo pět let. Tak to bude čtyři roky, tak řekněme pět let by to bylo déle. No tak na čtyři roky by to bylo zhruba půl miliardy. Dopady přechodného zařazení dětí cizinců ze třetích zemí s tím dlouhodobým pobytem do jednoho roku, co chcete do veřejného zdravotního pojištění s platbou od zákonného zástupce jako u státního pojištěnce v důsledku čerpání zdravotní péče do jednoho roku je zhruba 102 000. PVZP dostane v ideálním případě necelých 24 000 korun - v ideálním případě. Ale spíš lze předpokládat neplacení toho pojistného. Takže může obdržet třeba 15 000 na hlavu jako. No a tam bude negativní bilance samozřejmě, že? Kolem 80 000 na to dítě. Když to bude 10 000 dětí, to je samozřejmě vysoké číslo, ale může jich být tolik, jako nevíme, kolik jich přijde. Před rokem bych taky nevěřil, že bude válka, před dvěma bych nevěřil, že bude na Moravě tornádo. Jo? Všecko je možné. Takže tam prostě najednou se dostáváte do obrovských čísel jako ztrátových miliardových.

A zmíněn je ten skoro jistý úspěch je té diskriminační žaloby. Za české děti a za děti cizinců s trvalým pobytem platí stát, za tuto kategorii teda platí zákonný zástupce, přitom ve všech případech se jedná o účastníky stejného zdravotního pojištění. Takže to je zase zásah třeba do státního rozpočtu. A to, že argumentujete, že pozitivním efektem bude snížení nedobytných pohledávek, no, tak ty už samozřejmě teď nejsou, ten argument padá, protože teď už to vlastně nikdo nevede, protože od té doby uplynul jako poměrně dlouhý čas a s tím PVZP to má každý vypořádané, a to samozřejmě zjistíte jedním telefonem přátelům, kteří řídí zdravotnická zařízení.

A ty dopady? Tak zase 500 až 800 milionů korun ročně - to je takový střízlivý odhad - skončí v rukách pár lidí, tak jak to prostě do té doby každý rok končilo. Cizinci budou platit... samozřejmě budou nuceni, protože dřív či později k tomu dojde, že budou... asi sáhneme k tomu, že řekneme ne, vy nám zaplatíte v hotovosti, protože vaše pojišťovna neplní, tak jak by plnit měla - buď vůbec, nebo pozdě, nebo ne v úplné výši. To je výborná finta, že řeknou, ano, vy jste poskytli péči za 12 000, ale my zaplatíme 6. To se tak běžně jako dělá. No a zase se objeví ty nedobytné pohledávky. Ale samozřejmě ty zisky z těch půl miliardy, z 800 milionů, zatím to vypadá tak, že by se to mohlo do té miliardy vejít, říkám je tam dopad té války, ale i tak je to prostě ohromné, jsou to ohromující čísla. Vůbec si nedovedu představit, že to bylo předtím, tak to mohly být klidně i násobky třeba dvoj. To nevím. Ale jsou to prostě ohromující čísla. No, tak to je vlastně ta motivace, o kterou se tady hraje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP