(11.00 hodin)
(pokračuje Miloslav Janulík)

Samozřejmě dokonce to bylo tak, že potom mnozí kolegové, zejména třeba zubní, protože u těch zubařů je to tak, že když to prostě bolí, ten zub, tak to bolí, tak se prostě vyžadovaly platby v hotovosti. To je obrana, jak se tomu chcete bránit. Když tomu člověku nejde o život a nemá smrt na jazyku, tak prostě to zdravotnické zařízení řekne: Prosím vás, musíte nám to uhradit. Koneckonců, takto se chovají a chovali všude v Evropské unii - vzpomeňte si všichni, když jsme hurá vyjeli ven, na lyže nebo k moři, a když se nám něco přihodilo, tak pěkně jsme cvakali na dřevíčko, žádné kartičky nikoho nezajímaly. Prostě zaplaťte, a hotovo! A když nezaplatíte, nemáte peníze, tak vám zadržíme pas. Ale my jsme pořád jako že spoléhali na to nebo na ono a vykládali nám tady něco, tak prostě někteří kolegové, některá zdravotnická zařízení, se v tom zorientovali úplně stejně, protože měli zkušenost, řekli: Zaplaťte, nebo vám zadržíme doklady. Já jsem to zkoušel jako šéf velkého zdravotnického zařízení, takže mi bylo řečeno z Ministerstva vnitra, že to nelze, že to je v rozporu s něčím. Já říkám: Aha, takže v České republice v Břeclavi to v rozporu je, a když je to v Itálii a stane se to Čechovi, tak to v rozporu není! To není dvojí metr, to je dvojí kilometr. Tak všem stejně! No tak prostě lidi to vybírali cash, ale samozřejmě, když vám přivezou vážný stav záchranáři a dáte ho na jipku, tak těžko od něho budete co vyžadovat, tak ho prostě léčíte, protože holt primum non nocere musíme ho vyléčit, a až ho vyléčíme, co se stane potom? Pak je prostě tučná faktura, dotyčný to podepíše, napíše tam nějaký klikyhák, takový ten rozsypaný čaj, a bere se to jako pohledávka. A furt se to vedlo, vedlo, vedlo, a najednou prostě tady toto vymizelo. Nechte si to z ministerstva vytáhnout, jak ty pohledávky teď vypadají. Nijak, protože to má všechno PVZP a je to vypořádané. A to, že jste nechali natočit jednu reportáž o nějaké jakési tetce fiktivní, tak to prostě na věci nic nemění, protože my všichni víme, jak to je, my poskytovatelé.

Takže síť také nemusí být? A i kdyby byla, podle ÚZISu takovýchto peněz bývávalo víc jak 170 milionů ročně, a to samozřejmě nebylo úplně, zcela podchycené, protože vím já dobře, když jsme to... (Pan poslanec Brázdil hovoří s řečníkem, oba dva posuzují pohledem účast ministrů, při pohledu na pana ministra Šalomouna.) Dobrá, málem jsem vás přehlédl. Takže ta čísla samozřejmě na ÚZISu nebyla nikdy úplně objektivní, protože do těch výkazů, říkám, mnohdy tady ty malé faktury jsme vůbec nedávali, u ÚZISu se to tam objevovalo hlavně za velká zdravotnická zařízení lůžková, ta ambulantní zcela sporadicky, a to by vám profesor Dušek potvrdil, že to číslo je hodně podstřelené, protože prostě se spoléhá na to, že mnoho těch subjektů se tím vůbec nechce zabývat, protože je to administrativně natolik náročné a konečný efekt je nula. Takže na to vynaložíte síly a prostředky, jak říkávají vojáci, a na konci nemáte nic. Takže si řeknete. Já to prostě oželím a vyhodíte to, tak jak jsem to kdysi musel vyhodit já.

Takže na co se bude dělat ten registr? Samozřejmě ten registr už vede Ministerstvo vnitra, to mi tady kolega policista potvrdí, tak na co bude asociace, proč začne dělat další registr, zřizovat? K čemu? No, samozřejmě k čemu, byznys, to je jasné, Asociace pojišťoven tady léta ten nepořádek tolerovala! Vždyť jim vyhovoval! A oni mají teď být ti, kteří to budou spravovat? Žhář volá hasiče? To je směšné!

Pak samozřejmě storna nebo limit, který jste tam prezentoval, pane kolego, že je 120 000 eur. My přece víme ze správní rady, že za tento rok a loňský rok ty velké škody tam byly minimálně čtyři, které likvidovala PVZP, nad 8 milionů korun. Ano, minimálně čtyři! A zase - šup, velké minus. A kdo to zaplatí? Zas to zaplatíme my všichni, že? Takže proč tam dáváte 120 000 eur? Když jedete ven, jedete na dovču kamkoli, na kolik se pojišťujete? Na 120 000 eur ne! Všechny ty velké vám řeknou 5 milionů, na 10 milionů, když to máte s repatriací, že budete potřebovat cínový futrál na cestu domů letadlem, tak vás pojistí minimálně na pět, a vy to dáte na půlku? Proč? Protože my jsme šupáci, kteří děláme za půlku to, co venku? Proč, já tomu nerozumím, kde se vzal ten limit. Přitom každý z vás, když si vezme svoji bankovní kartu Visu, tak ví, že na té Vise má pojištění do 5 milionů korun. Proč vy to dáváte do dvou a půl, řekněte mi, do tří, proč to nedáte do pěti? To nedokážete vysvětlit. Prostě to je vycucané.

A pak to rozšiřování o děti s přechodným paskvilem ve veřejném zdravotním pojištění, kdy za jedny děti platí stát, za druhé rodiče, a ještě úplně jinou částku. To je úplný chaos. Přece všichni máme tu zkušenost, vždyť nežijeme ve vakuu, proč to takovýmto způsobem motáte. Zkuste to v Rakousku nebo v Německu nebo v jiném státě Evropské unie, jak to má, a podívejte se, jak to tam je. Je v tom samozřejmě elementární pořádek, protože toto tam není možné, to je vyloučená věc, abyste měli, že přijdete na cizinu a tam předložíte nějaká lejstra, úplně na konci je ta kartička, jak říká kolega, nějakého pojištění, to si může vyrobit, kdo chce. Policie cizinecká už to naprosto není schopna verifikovat a dohledat. O to ale šlo! O to šlo, aby tam byl ten suprovní byznys, i na to, že ty prachy zkásne někdo a spoléhá se na to, že ti lidé nebudou nic požadovat a nic chtít. Což se také často děje, jenomže v kvantech lidí se vám vždycky najde někdo, kdo je vážně nemocný, kdo bude mít úraz, komu se zhorší chronické onemocnění, tomu se nedá vyhnout, to je biologická zákonitost, a tu neobejde žádný senátní návrh. To je příklad, který tady používám už asi po osmdesáté, že můžu tady podat pozměňovací návrh ke gravitačnímu zákonu a klidně ho můžete schválit vaší stoosmičkou, ale padat na hubu budete furt stejně. (Smích, potlesk z řad ANO.)

Samozřejmě, diskriminační žaloba, tam následuje k tomu hned zdravotní turistika, to je velmi zajímavé téma. Protože si někdo fiktivně takto udělá - a teď říkám, ty reklamy tady mám - strachovka, 6 000, 8 000 za rok, udělá si to pojištění, a teď, protože dofrčí, a teď zase - nemám to z médií, jestli někomu nevěřím úplně, vůbec, jsou to novináři, já to mám ze sebe, ze své praxe, já jsem to zažil - přijde pacientka s takovýmto pojištěním a řekne, že má problém. Já říkám, paní, vy ten problém - já jsem ještě z ruštiny maturoval, dokonce na univerzitě jsem měl ruštinu, takže já se rusky můžu domluvit, kromě toho i německy a anglicky - tak říkám, ale vy ten problém nemáte včera, že jste sem přijela včera, ten problém máte, protože už jsem něco zažil v té medicíně, jsem dost starý a hodně pamatuji, vy ho máte takových devět, možná deset let. (Pan poslankyně Schillerová pokládá na řečnický pult lahev pitné vody.) Děkuji. A paní říká. No, mám to delší dobu. Ona prostě ten problém má devět, deset let a ve své domovské zemi buď ten problém nedokázala vyřešit, anebo dokážou, ale za astronomické sumy. Ale někdo ji poradí, že v Česku jsou takoví pitomci, že vás pojistí za 280 eur, vy tam pojedete, dostanete bumážku, pojedete a tam zabušíte na první vrata hned za řekou Moravou, a oni vám to tam spraví a nic nebudete platit. A on řekl: Ježíš, to je výborné, (mám) pocit, že tam ještě nakoupím. No, a teď přijde a řekne: Já bych to chtěl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP