(10.50 hodin)
(pokračuje Miloslav Janulík)

A to opravdu chcete? To snad nemyslíte vážně, to už je moc. Protože vám říkám, dokonce existuje trestní oznámení na to, že se někdo těší, že si ten kšeft obnoví, že si ho obnoví zpátky, že ty prašulky zase potečou. Protože víte, normální reklamy ruskojazyčné, strachovka, PVZP pojišťuje za 20 000, a naše pojišťovna, která se bude jmenovat - to je jedno - bude za 6 000 korun. A vy tam ještě dáváte, že vůbec nezastropováváte provize těch, co pojišťují. Berou si 80 % provizí, zdá se vám to normální? (V sále zvoní telefon.) Hezky vám to hraje. Tak ze 6 000 když si někdo vezme 80 %, tak co zbyde na tu péči? No nic. Tak co je to? To je normálně loupež za bílého dne. Proto tady máme mačkat čudlíky a zvedat ruce a tvářit se, že to je všechno v cajku, že to dáváme do souladu? Nedáváme do souladu nic, přátelé. Protože já vám něco přečtu. Tady zaznívají samé lživé argumenty, samé. Vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže předsedovi vlády, to bylo předtím, než jsme schvalovali v roce 2021 tu novelu: "Vážený pane předsedo vlády, dovolte mi, abych se na vás obrátil ve věci vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů." Ten jsem předkládal já, moje maličkost, paní profesorka Adámková. Byl podán pozměňovací návrh číslo 7891, na který on reagoval dopisem. "Předseda ÚOHS s předkladateli pozměňovacího návrhu problematiku osobně prodiskutoval. Tehdy jsme udělali novou verzi, která představuje krok správným směrem, a to zmírňuje dříve vyslovené obavy o zachování zdravého soutěžního prostředí v této oblasti a dodržování pravidel veřejné podpory. Za velmi pozitivní pokládají změnu sjednocení režimu zdravotního pojištění při podání žádosti o vízum k pobytu nad 90 dní bez ohledu na místo podání žádosti a zkrácení přechodného období, kdy cestovní zdravotní pojištění bude oprávněna poskytovat výhradně pojišťovna VZP na dobu pěti let. Důležité je zakotvení jasně definovaných kritérií poskytování zdravotní péče pro pojišťovnu VZP, a. s., a také pro další pojišťovny, které budou moci po uplynutí přechodného období tohoto pojištění pojištění cizincům poskytovat. Tímto považuji své dříve uplatněné připomínky za vypořádané." Takže to je jeden argument, který padá.

Co se týče argumentu, že se to musí dát do souladu s Bruselem, to jsem říkal. Něco se tedy musí dát, něco nemusí. Ale co řekl Brusel? Vůbec nic, vůbec nic, to je tady naprosto lichá argumentace. Ukažte, kde to máte. Nemáte nic, vůbec nic nemáte. Takže samozřejmě, jak říkám, ti, co jsme jim v uvozovkách ublížili, tak včera na Nově reportáž - proč do toho nějací lobbisté cpou takové peníze, že na Nově večer musí zaznít reportáž, jak byl někdo poškozený PVZP? PVZP vypořádávají měsíčně 10 až 30 tisíc likvidací. Samozřejmě, zkušení novináři najdou jednu paní a řeknou, to je všechno špatně. To vám to za ty prachy stojí, abyste se starali o cizince? Abyste se starali o naše lidi, tak do toho se peníze nedají? Tolik peněz vycestovává ven a v uvozovkách vyhazuje se na takové nesmyslnosti, a pro naše lidi peníze nejsou? Pro to, abyste zaregulovali energie, nebo vysvětlili lidem, jak to tedy je nebo není? Na to peníze nejsou a na takovéto nesmysly peníze jsou, aby se dělala tato mediální masáž? Vždyť to je nechutné!

Budeme pokračovat, takže podívejte. Současný stav jsem popsal, a teď je samozřejmě otázka: když ten současný stav je úplně v pohodě, žádné dluhy nevznikají, faktury jsou všechny zaplacené včas - říkám, já to nemám, jako že jedna paní povídala. Já to zažívám na konci každého měsíce, ty faktury posílám, vidím, kdy ty peníze přijdou, takže to je reálný stav. Proč to tedy měnit? Problém jsou samozřejmě pojistky. Zmiňoval jsem ty provize pro makléře. Jak může být provize pro makléře z komerčního pojištění 50 až 80 %? Vy to tam vůbec nezastropováváte? Takže tam se nabízí pojistky za 6 000, 8 000 za rok. Kolik je reálný náklad na jednoho pojištěnce? Když si vezmete, kolik my zaplatíme, už jenom stát platí skoro 2 000 za pojištěnce, to je 24 000 za rok. Reálně výdaje na pojištěnce jsou kolik? No, skoro 30 000, že, to víme z VZP. To je prostě statistika, jo? Takže když pojišťujete dostatečně velký počet lidí, musíte počítat s velkými čísly. Takže jak můžete nabízet pojištění za 8 000 za rok? To je fikce, to je nesmysl. To je podvod, to neodráží ekonomickou realitu, neodráží to nic.

Takže otázka zní tedy: Když vám zbyde z pojištění 2 000 korun za rok, tak co z toho chcete platit a komu? Samozřejmě, vy chcete sebrat to výsadní postavení PVZP. Ale říkám dvakrát - a paradoxně je to tady ODS - dvakrát to výsadní postavení tomu PVZP už dala. V roce 2012 to tedy udělala proč? A najednou je to špatně? Tady bychom měli tedy hájit zájmy státu, aby nevznikaly dluhy zdravotnickým zařízením, a ne hájit zájmy několika málo soukromých subjektů, v tomto případě si myslím, že hlavně dvou. Přece každý stát tohle chce mít pod kontrolou. Proč my to nechceme mít pod kontrolou? Chcete mít pod kontrolou energetiku, zřizujete obchodníka s energiemi? Tam bude monopol, úplně samozřejmě, ale tam to nevadí. Jak jsem říkal, to je v pohodě. Vy rušíte zastropování provizí, které tam je. Samozřejmě zastropování provizí je alfa omega. To je přímo skandální! Protože když jim nařídím, aby tedy vybírali ty reálné částky - což by mělo být těch 24 000 nebo 26 000 korun - a oni si z toho vezmou 80 % provizí, no tak vám zatleskají. Ale že byste to dělali jenom tak? To nevím, to se mi taky nezdá.

Dneska se vlastně veškeré ty peníze vrací do systému zdravotníkům, protože pokud systém pojištění funguje jako pojištění - to vám řekne každý pojišťovací teoretik - tak samozřejmě máte "má dáti" a "dal". Něco vyberete, ale samozřejmě máte plnění, a my to vidíme. My na každé správní radě máme report z PVZP a vidíme, jak PVZP plní, kolik peněz přes to protéká a jakým způsobem se s těmi penězi hospodaří, takže máme přímou perfektní kontrolu. Otázka je, až to vy uvedete do života, jakou budete mít kontrolu? No žádnou. A to je možná to, o co jde, aby žádná kontrola nebyla.

Navíc my chceme, tam je požadavek, aby pojišťovna, která to chce dělat, měla síť zdravotnických zařízení, to znamená, zasmluvněnou síť zdravotnických zařízení. To není, jako když jste někde v Kotěhůlkách a zlomíte si kotník, tak jako cizinec asi těžko budete přemýšlet - ježíš, kde já mám... Víte, když se vám to stane někde v cizině na dovolené, tak voláte na ta čísla, která máte, a potřebujete se rychle dostat třeba na chirurgickou ambulanci nebo na to oddělení, kde vám to někdo zrentgenuje, eventuálně zreponuje a zafixuje. Většinou je to samozřejmě tak, oni to mají ošetřeno paradoxně - i ty proti nám zaostalejší státy - že tam ta síť zdravotnických zařízení automaticky je, logicky. Ale tady tyto subjekty, o kterých se bavíme, které se do toho tak vehementně snaží vlomit za jakoukoliv cenu, žádnou síť neměly. Oni sice proklamovali, že mají, ale v podstatě po zkušenostech, když už s nimi někdo tu smlouvu udělal, tak ji rychle vypověděl - teď mluvím samozřejmě zase ze zkušeností - protože zjistil, že jsou to česky řečeno šmejdi. Protože oni vám řeknou: Jasně, pane doktore, my to všechno uhradíme a tak - a pak vám vrátí fakturu a řeknou: No, ale víte, tam toto a toto. Nic. Pak si s nimi dopisujete a oni spoléhají na to, že vás to unaví a že už nechcete dávat peníze za poštovné a řeknete si: Je to 600, 1 600 korun, ale já už fakt na to nemám nervy, já to radši oželím. Takovýchto poskytovatelů najdete po republice pár tisíc a to jsou potom pěkné částky, že, když to nasčítáte a vynásobíte. Ty tedy někde končí. Nekončí ve VZP, neslouží nám všem, ale jenom někomu, několika málo vybraným jedincům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP