(19.30 hodin)
(pokračuje Jan Skopeček)

Paní poslankyně Balaštíková, prostřednictvím pana předsedajícího, mluvila něco o utopených investicích. Tak znovu. Skutečně si myslíte, že náklady, které vydali podnikatelé do elektronické evidence tržeb, jsou investicí? Že to lze označit za investici? Investice je přece něco, co má podnikateli v budoucnu vydělat, něco, čím rozšíří třeba svoji výrobu nebo čím, nějakým způsobem prostě, způsobí to, že mu to v budoucnu bude přinášet vyšší výnos, než mu podnikání přináší dneska. Čili kdyby ty ušetřené peníze, které musel investovat do EET, investoval třeba do zvelebení svého podniku, do nakoupení nového materiálu - ne ani materiálu, to investice není, ale do nákupu nového vybavení, nového stroje, čehokoliv, tak samozřejmě se to dá označit za investici, protože mu to v budoucnu bude vydělávat více a přinášet vyšší výnosy. Ale elektronická evidence tržeb opravdu žádnému podnikateli jako taková žádné zisky navíc, žádné výnosy navíc nepřináší, čili označovat EET za investici je opravdu absurdní, úplně mimo argument.

Pak tady zaznělo, že si to všichni přáli. Já nevím, jestli si... (Hlasy: Čas.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já jsem si pak totiž nebyl jist, jestli jste si to nevzal jako přednostní právo, tak jsem vás nechal, protože vím, že si to stejně můžete prodloužit. (Reakce pana místopředsedy Skopečka mimo mikrofon.) Pokud to bylo skutečně jako faktická, tak čas nám uplynul. Další je pan poslanec Patrik Nacher s faktickou. Máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Já jsem myslel, že druhému čtení budu věnovat jenom to, že budu mít nějaký kratší příspěvek a nebudu reagovat faktickými, ale v této chvíli musím na ctěného kolegu Skopečka, takže nechtěl jsem, ale musím. O tom sprostém podezřelém - na to musím reagovat. Přece je z toho úplně očividné, že ten, kdo platil oficiálně svoje zaměstnance, odváděl daně, tak pro něj EET není žádná změna - zeptejte se těch podnikatelů, kdybyste přišli na ten seminář, který jsem spolupořádal, tak by vám to řekli. Tak by vám to řekli lidi z praxe, vy se tady na mě usmíváte, tak se zeptejte lidí, kteří dvacet let dělají v gastrobyznysu, jich se zeptejte. Vy s nimi mluvíte, tak vám přece řeknou to, co řekli nám - prostě pro ně to v té chvíli žádná výrazná změna nebyla. Ano, je to změna pro někoho, kdo do té doby obcházel daňové zákony, platil načerno.

Mně se nelíbí, jak my si tady hrajeme, malujeme si to narůžovo - vždyť to víme. My to víme, že se platila minimální mzda a zbytek dostával ten člověk v hotovosti. Těm to samozřejmě vadí, ale v momentě, když se zruší EET, problém je, že ti poctiví budou mít problém, protože ti takoví zůstanou. To je právě to, že když my tady měníme zákon a snažíme se honit ty nepoctivé, tak často ti nepoctiví se tak budou chovat z principu, a vy jim v tom, těm nepoctivým, bohužel jdete vstříc. Tak to je ten sprostý podezřelý, je to tedy opačně.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S přednostním byla nejdříve paní poslankyně Balaštíková, pardon - s faktickou, a poté s faktickou pan místopředseda Skopeček.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Já si dovolím reagovat, prostřednictvím pana předsedajícího, na slovo předřečníka pana Skopečka. Prosím, omlouvám se za můj výraz investice, jsou to zmařené vynaložené náklady, které ti lidé měli, můžeme se na to slovo investice dívat z více úhlů pohledu, takže já se opravuji, abyste byl spokojen, ale my jsme skutečně tímto krokem těm lidem ty vynaložené náklady zmařili, protože oni už je vydali. Takže nezlobte se na mě, nechováme se ekonomicky k tomu podnikatelskému sektoru. A když jste říkal, že vlastně zvelebovali ten podnik a tyhlety věci, ani to úplně nejsou ty investice, abychom si rozuměli z pohledu ekonomického.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak, nyní místopředseda Skopeček a poté s faktickou paní Schillerová.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Když už jsme u toho dovzdělávání, tak použijeme termín utopené náklady a utopené náklady v ekonomii opravdu znamenají, že už jsou to vynaložené náklady, které vynaloženy byly, a pokud tomu, kdo je vynaložil, nevzniká žádný užitek, tak je nemá započítávat dál do kalkulace a má od takového chování, jednání ustoupit. Takže paní kolegyně, to jste potvrdila ten můj argument. Pokud jsou nějaké náklady, které už nemůžete vrátit zpátky a důsledek toho vám nepřináší pozitivní užitek, tak je lepší se toho jednání vzdát, zdržet. Proto se tomu říká utopené náklady.

S kolegou Nacherem, prostřednictvím předsedajícího, prostě nesouhlasím. Tady se vytváří dojem, že stát před tím, než vznikla EET, neměl žádné nástroje na to, jakým způsobem podnikatele kontrolovat. Tady nikdo nezpochybňuje roli finančních úřadů v tom, aby kontrolovaly - nebo dalších úřadů v tom, aby kontrolovaly podnikatele včetně toho, jestli zaměstnávají nebo nezaměstnávají načerno jakékoliv zaměstnance. Tady jde o to, že my si přejeme, aby ty finanční úřady šly za tím a postihly toho, kdo se nechová správně, kdo vytváří nekalou konkurenci, ale vadí nám ten princip - a my jsme skutečně přesvědčeni, že drtivá většina podnikatelů v naší zemi je slušná, nepodvádějí, a nám vadí ten princip, že většina těch slušných musí kvůli menšině, kteří podvádějí, být 24 hodin on-line na připojení a dokazovat státu jako sprostí podezřelí, že nevyvíjejí nekalou činnost. A to si myslím, že kvůli menšině zločinců prostě nemáme regulacemi a náklady postihovat drtivou většinu slušných lidí. A platí to nejenom v podnikání, platí to podle mě i obecně v životě.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou paní předsedkyně Schillerová, poté pan poslanec Nacher, další tu zatím nemám.

 

Poslankyně Alena Schillerová: No, neměl nástroje účinné, pane místopředsedo, prostřednictvím pana místopředsedy. Neměl, protože nemůže si stát dovolit mít tisíc úředníků, kteří - nebo promiňte, milion, tisíc samozřejmě má a díky vám jich bude mít ještě víc, díky vaší vládě, ale nemůže si to dovolit, protože nemůže kontrolovat každého, když nemá tyto jednoduché digitální nástroje. Vašeho nejlepšího ministra financí vaší vlády nezajímalo, že se tady roky rozkrádaly za bílého dne prostřednictvím nadměrných odpočtů miliardy ze státního rozpočtu. Až hnutí ANO, které přišlo na Ministerstvo financí, zavedlo kontrolní hlášení, do tří let byly karuselové podvody vyřešeny. A samozřejmě, chtělo to doplňkový nástroj, který by byl zaměřen na příjmy. Jak mi tedy vysvětlíte, že tři roky po zvedení EET - čerpám čísla Ministerstva financí - vzrostly přiznané tržby u pohostinství o 20 %, u ubytování o 13 %, u maloobchodu o 8 % a tak dále? To jsou dost velká čísla, a tak bych samozřejmě mohla pokračovat.

Takže vůbec o žádných sprostých podezřelých jste ode mě nikdy neslyšeli ani slovo, nikdy, nikdy jsem to nepoužila, prostě jenom jsme chtěli, aby ta většina, to jste říkal i vy, pane místopředsedo, prostřednictvím pana místopředsedy, že ta menšina je těch nepoctivých, tak aby právě ta většina měla klid, mohla si v klidu podnikat a nebát se toho, že někdo jí kazí ceny právě tím, že nepodniká poctivě. To bylo celé. Jednoduché!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: K další technické poznámce je přihlášen pan poslanec Nacher. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Pane místopředsedo, budu reagovat na vás, já už nevím, to EET je takové zakleté. My se tady přesvědčujeme, stejně se nepřesvědčíme úplně očividně. Já jenom připomenu v tom kontextu, jak se mluvilo - vy jste mluvil o kontrolách finančního úřadu - no, součástí toho bylo, pokud si pamatuji dobře z těch podkladových materiálů, že se snížil právě počet kontrol. Takže jestli něco ti podnikatelé kvitovali - oni to tam zopakovali na té konferenci - tak to bylo snížení daňové zátěže, to s tím šlo ruku v ruce, a snížený počet kontrol. Takže bylo dobré to říct v celém kontextu. Mrzí mě, že jste nepřišli na tu konferenci, skoro by stálo za to před třetím čtením konferenci podobnou - a já jsem otevřen tam pozvat jakékoli zástupce podnikatelské sféry a opravdu si to tam říct, protože ti podnikatelé mluvili jeden jako druhý, a jsou to lidé, kteří opravdu v té branži se pohybují 20, 25 let. To není někdo, kdo by tam byl pozván, že v tom je dva roky, a my jsme si ho pozvali jenom proto, aby nám potvrdil náš pohled.

Ale já vás nepřesvědčuji, protože to je skutečně marné. Jenom by mě zajímalo, když už v tom, pane místopředsedo, teď takhle sedíte, když já vlastně oslovuji vás, tak jak bych vás měl oslovit vaším prostřednictvím, když reaguji na vás? To je docela taková záludná záležitost, jestli by mi mohl někdo říct, jak to funguje.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Oslovte mě, jak uznáte za vhodné, já to snesu. Tak to byly všechny faktické poznámky.

S dovolením načtu omluvy. Pan poslanec Dvořák Jaroslav z pracovních důvodů se omlouvá od 19.15 do 9 hodin ráno, paní poslankyně Mračková Vildumetzová Jana se od 19.05 hodin omlouvá do 9 hodin zítřejšího dne z pracovních důvodů, paní poslankyně Pastuchová od 19 hodin do zítřejších 9 hodin ráno z pracovních důvodů a pan poslanec Sadovský od 9 hodin dnes do 14.10 hodin z pracovních důvodů.

A vracíme se do obecné rozpravy, do které se s přednostním právem hlásí paní předsedkyně Schillerová. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP