(15.50 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Dneska tady zaznělo ze strany předřečníků mých kolegů z ANO, z SPD i ze strany pana ministra řada věcí týkající se jednoho problému, který z mnoha problémů, které Česká republiky nyní má, a je to stoupající nelegální migrace, která prochází přes území České republiky, a je to problém, na který Česká republika reagovala sice opožděně, ale zareagovala a provedlo se znovuzavedení kontrol na státních hranicích se Slovenskem. Z 28. na 29. 9. tedy začala na přechodech a na zeleném úseku státní hranice znovu zavedená kontrola. Chtěl bych, abychom se tady dotkli pár věcí, abychom si dokázali říct, proč ten bod zařazuji, protože potom bych chtěl říct i nějaký nástin řešení.

Nechceme jenom kritizovat, ale nabízíme i nějaké řešení situace. V počátku, abychom vůbec byli schopni na úseku česko-slovenské státní hranice zabezpečit znovuzavedení kontrol na státních hranicích, jsme na první den jedné služby potřebovali na první směnu 560 policistů, kteří byli doplněny 60 celníky. Máte tam 24hodinový cyklus, to znamená, ti lidé se musí střídat, a ve své podstatě na 24hodinovou službu na jakémkoliv výkonu takovéhoto útvaru potřebujete 3,5, 4,5 policisty, protože tam může být nějaká nemocnost, můžou tam být nějaké další věci. Takže chci, aby tady zaznělo i na kamery, že opravdu jsme potřebovali v počátku, v prvním týdnu více jak 560 policistů a 60 celníků na jednu směnu.

Cizinecká policie v České republice má dohromady kolem 2 500, 2 700 policistů, kteří jsou ještě rozděleni pod správu čtrnácti krajských ředitelství, kdy na každém krajském ředitelství je jeden odbor cizinecké policie, který je v gesci jednotlivého krajského ředitele, a potom existuje Ředitelství služby cizinecké policie v Praze, které odpovídá za ochranu vnější hranice v České republice, což je pět mezinárodních letišť, která jsou k tomu určena, plus k tomu patří záchytná zařízení pro umístění cizinců a jsou tam další útvary, například útvar, který se zabývá - já nevím - oblastí dokladů, útvar, který se zabývá sledováním převaděčů nelegální imigrace a podobně. Ty útvary jsou řízeny celorepublikově nebo zůstaly celorepublikově a je jich těch policistů kolem 1 500. Takže když z toho počtu řádově necelých 3 000 policistů polovičku ubereme, ty, kteří jsou určeni na ochranu vnější schengenské hranice, tak nám zbude necelý 1 000 policistů. Ti tvořili základ znovuzavedení kontrol na státních hranicích a k tomu samozřejmě, abychom vůbec byli schopni ty služby pokrýt, jsme potřebovali celníky, potřebovali jsme policisty dalších služeb - a tady se vlastně dostávám k tomu, jak to pokračovalo dál.

Po první týdnu samozřejmě mezitím proběhl i bezpečnostní výbor, my jsme tam vznášeli dotazy. Pravdou je, že pan ministr se účastnil bezpečnostního výboru, byli tam vrcholní představitelé policie, dostali jsme informace, ptali jsme se na některé věci, ale ty informace zazněly v úzkém okruhu vlastně několika poslanců, kteří jsou členy bezpečnostního výboru. To, co tady říkal kolega Vondráček, prostřednictvím paní předsedající, to je to, co my bychom chtěli slyšet tady, abychom se o tom mohli pobavit, abychom mohli vznášet určité otázky, aby vlastně i kolegové třeba z pravé strany spektra, kteří jsou odborníci v jiných oblastech, si to mohli vyslechnout a mohli jsme hledat nějaké řešení.

Já tady vystupuji již poněkolikáté, protože už v předchozím období, s vypuknutím válečného konfliktu na Ukrajině, nás postihla jedna příchozí krize, a to byli ukrajinští běženci, kteří přišli a získávali tady víza dočasného strpění. A už tehdy se ukázalo, že z doby mírových časů, když to takhle budu parafrázovat, naše cizinecká policie v počtech a v struktuře, která nám zůstala po různých reorganizacích z doby, kdy bylo dobře, vlastně není schopna určité činnosti dostatečně zabezpečit. To znamená, když to zase trošku přeženu, není schopna cizinecká policie za současného stavu plnit plnohodnotně všechny úkoly, které jsou na ni kladeny i z pohledu třeba vnitřní bezpečnosti České republiky.

Máme určité možnosti, máme určité řešení - já říkám, už tady vystupuji asi podruhé nebo potřetí se stejným bodem, kdy vidím řešení v tom bodu, který tady navrhuji, to znamená: pojďme se, kolegové, kolegyně, pobavit o opětovném zřízení Služby cizinecké policie jako celorepublikového útvaru, jako útvaru specializovaného, který bude v celém spektru řešit nelegální migraci, nejenom třeba vysíláním kontingentů na ochranu vnější schengenské hranice, který jako členský stát EU už toto činíme, nejen k ochraně vnější schengenské hranice uvnitř České republiky, což aplikujeme na pěti mezinárodních letištích, nejen k důsledné pobytové kontrole vůči cizincům či cizincům, kteří se pohybují na území České republiky, ale i třeba v souvislosti s udělováním pobytu, kontrolami pobytů a podobně.

Protože když to nebude dělat specializovaná služba - a znovuzavedení kontrol na česko-slovenských hranicích, tam máte třeba na směnu jednoho policistu kmenové cizinecké policie a k němu tam máte dneska celníka, který samozřejmě je určen primárně k plnění jiných úkolů - teď podle § 22 326/1999 Sb. jsme přibrali vojáky na určitou omezenou dobu, tak ano, oni mohou být součástí nějaké hlídky, třeba se pohybují na zeleném úseku státní hranice, ale aby vykonávali speciální činnosti, které jsou spojeny se záchytem migrantů, s jejich ztotožněním, například provádění daktyloskopování, vstupem do evidencí a podobně, tak ve své podstatě to zůstává pouze na těch několika policistech, kteří jsou z té kmenové cizinecké policie.

Ostatní policisté jsou tam jenom jakoby podpůrné složky, a přesto nám ti policisté chybí někde jinde. My jsme se i v rámci bezpečnostního výboru ptali policejního prezidenta a prvního náměstka, zda teda cítí, že tím, jak jsou nasazováni policisté na česko-slovenské hranici v obrovských počtech, protože po prvním týdnu nám počty trošičku klesly, z původního počtu 560 policistů na jednu 12hodinovou směnu jsme se dostali na 400 policistů a 60 celníků a poté jsme ten počet snížili na 300 policistů, 80 celníků a 60 vojáků na jednu směnu, ten počet policistů nám klesá a klesá nám z úplně jasného důvodu, protože ti policisté byli sesbíráni, když to takto řeknu, aby nastoupili na slovenskou hranici z celého teritoria České republiky - tak logicky pan policejní prezident přiznal, že ano, obecně může dojít k ohrožení bezpečnosti, obecné bezpečnosti na teritoriu České republiky, protože nebude tolik hlídek, logicky místo třeba dvou hlídek je nasazována jedna hlídka a podobně. Pravdou zase je, že zatím ve statistikách po té době, kdy se znovu zavedla kontrola na česko-slovenské hranici, tak statisticky se zatím zaplať pánbůh neprojevila nějaká zvýšená trestná činnost.

Druhou věc, kterou bych tady chtěl zmínit, abych byl korektní: ti cizinci, kteří přecházejí přes naše území, a opět chci, aby to tady zaznělo, jsou to ve své podstatě cizinci, kteří pochází z balkánské cesty - někdo se na to tady ptal z předřečníků - zejména jsou to občané Sýrie, země, která prochází válečným konfliktem, ten válečný konflikt tam není ještě ukončen. V období předchozím Evropská unie uzavřela jakousi smlouvu s Tureckem, s panem prezidentem Erdoganem, a na území Turecka bylo víc jak 3 miliony Syřanů.

Teď se tam změnila politická situace, nastala tam inflace, nastaly tam nějaké politické tlaky, mají před volbami, a ti Syřané, kteří do této doby vlastně byli hosté na území Turecka, jsou tam nežádoucí z pohledu Turků, mají tam nějaké problémy, a oni se dali na pochod. Dali se na pochod do západní Evropy, kde mají nějaké svoje diaspory, a Česká republika je jedna ze zemí jejich průchozí cesty. To znamená, pakliže přímo to nejsou Syřané, kteří pochází nebo nejsou už nějakou dobu na území Turecka, tak jsou to lidé, kteří se dostávají do Srbska, do Řecka, přes Řecko jako vnější schengenskou hranici, která je prakticky neuhlídatelná, protože je tvořena ostrovy a je tam obrovská délka hranice, přes Srbsko dále pokračují přes Maďarsko, Slovensko, Českou republiku do Rakouska, Německa a potom do nějakých jižních států, kde mají určité diaspory. To znamená, dotaz, jak tady někdo vznášel, Česká republika není zatím cílovou destinací těchto osob, ale je pouze průchozí destinací. To znamená, ti Syřané se nedopouští primárně trestné činnosti na území České republiky, oni mají pouze zájem se přes naši republiku dostat někam dále na západ. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP