(15.20 hodin)
(pokračuje Vladimír Zlínský)

Je třeba uvažovat o tom, že bude nutno zajistit dodávky potravin a pitné vody, což považuji za jeden z největších problémů, který nastane, protože do několika dnů pravděpodobně prostě ty dodávky zkolabují. A hlavně u té pitné vody bych doplnil to, že se může stát nedostatek pitné vody zdrojem pandemie. Bude nutno zajistit dostatečný tepelný komfort obyvatel, protože, jak to tak bývá, dojde k tomu v nejhorší možnou dobu, to znamená, když bude zima. Základní fungování státní správy je třeba zabezpečit. Fungování sdělovacích prostředků, protože si uvědomme, já už jsem to tady říkal, že nepojede internet, nepojede televize, nepojede rádio, protože všichni mají tyto přijímače na bázi elektrické energie. Velmi se obávám toho, že zkolabuje zdravotní péče, protože nemocnice sice mají generátory, jsou na to připraveny, ale nejsou připraveny na dlouhodobější výpadky, které budou trvat několik dní. Dále, co je důležité, sanace biologického odpadu, protože taky může být zdrojem infekčních onemocnění. A dále psychické odolnosti obyvatel, ale hlavně zajištění bezpečnosti a pořádku. Pokud se toto nepodaří zajistit, lze očekávat vypuknutí epidemií, občanských nepokojů, rabování a jiných forem společenského násilí a chaosu.

Proto je třeba uvažovat a jednat s předstihem, abychom se mohli na tuto situaci připravit předem, v době, kdy ještě máme dostupné prostředky, které nám pomohou tuto situaci zvládnout, kdy ještě můžeme všechny občany poučit, jakým způsobem se na tuto situaci připravit, a taktéž se na to informačně i materiálně připravit z hlediska orgánů státní správy, které budou nezbytné pro zachování fungování struktury naší společnosti. Neakceptování této skutečnosti mně připadá jako neodpovědné hazardování s naší budoucností, která je tak zahalena v hustých mlhách, pokud bude pokračovat současný vývoj. Proto vás žádám o podporu svého pozměňovacího návrhu 1279, který - do rozpracování a zavádění těchto opatření bude nutno investovat patřičné finanční prostředky k řešení těch požadavků. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Zdeněk Kettner, připraví se pan poslanec Igor Hendrych. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji, paní předsedající, za slovo. Dámy a pánové, tady ve Sněmovně jsme průřez různých profesí, povolání a tak dále, máme tady učitele, policisty, inženýry a tak dále. A určitě se shodneme na tom, že jsme profesionály každý ve svém oboru, a rozhodně bychom, pokud máme rozhodovat o věcech, které v tom našem oboru nejsou, měli bychom poslouchat odborníky, kteří v tom kovaní jsou. Já tedy tady nyní vystupuji ne jako poslanec SPD, ale jako profesionál s pětadvacetiletou praxí v oboru školství. Mé dva pozměňovací návrhy, které nebyly podpořeny rozpočtovým výborem, mají svoji logiku a vycházejí právě z praxe.

Když se zeptáte zástupců základních škol, středních škol, mateřských škol, oni mají obrovský problém. V tomto rozpočtu, klasickém rozpočtu, já už jsem navrhoval navýšení ONIV, došlo k situaci, kdy peníze nebyly, nebyl rozpočet krácen, ale byla jedna miliarda přesunuta z veřejných škol na školy soukromé, a to bez náhrady. Mluvím o těch takzvaných onivkách. Abych vysvětlil pro ty, kteří se v tom úplně neorientují. Onivka je určitý šuplíček, kde je přesně stanoveno zákonem, co mají ředitelé z tohoto šuplíčku platit. A nemohou jinak, prostě musí to zaplatit, například prvních 14 dní dovolené, školení učitelů, pomůcky a tak dále. Čili ono se to musí zaplatit. Ale ta celková hromádka těch peněz se dost výrazně snížila. Já už jsem upozorňoval, že to bude velký problém, a moje slova se potvrdila. Jediná šance, jak ředitelé mohou reagovat, je tak, že si mohou zažádat z hromádky na mzdy na nenárokovou složku platu, což ti ředitelé samozřejmě dělají. Pak samozřejmě jsou určití zřizovatelé, kteří jsou natolik kompetentní, že chápou ty problémy, takže i v rámci svých kompetencí ty finance navyšují sami. Ale my se dostáváme do situace, kdy i ti zřizovatelé už za chviličku nebudou mít, kam sahat. To znamená, že ti ředitelé se budou dostávat do neřešitelné situace, dostanou se prostě takzvaně na dno. První krok tedy bude, že se sníží nenároková složka platů pro pedagogy. To znamená, že se ztratí veškerá motivace dělat něco nad rámec svých pracovních povinností. Proč bych pracoval tři čtyři hodiny odpoledne navíc, když nakonec stejně dostanu naprosto ty stejné peníze jako kolega, který prostě, když mu padla, tak prostě jde domů?

Takže ano, můj pozměňovací návrh nepodpořil rozpočtový výbor. Ale prosím vás, v situaci, kdy ta takzvaně vládní sekera tady nějakým způsobem narůstá, myslím si, že opravdu šetřit na budoucnosti našeho národa, což je to školství, není úplně dobrý nápad. Nehledě na to, že ten můj návrh, prosím vás, nejedná se o žádné navýšení, ten můj návrh pouze dorovnává stav k úrovni roku 2021. A my už máme rok 2022, takže rozhodně nemůžeme mluvit o žádném navýšení.

A ten můj druhý pozměňovací návrh je z podobného soudku. To znamená, já velice kvituji, že vláda skutečně splnila ten svůj záměr navýšit peníze na platy nepedagogických pracovníků. Když se ovšem podíváte do tabulek, kde jsou přesně vymezené ty platy, tak i tak i po tom navýšení stále někteří zaměstnanci budou pod hranicí minimální nebo zaručené mzdy. Výsledek? Ten ředitel bude muset jejich platy tabulkově dorovnávat a opět to bude z té nenárokové složky platu. To je ten důvod, proč jsem tyto dva návrhy podal. A opravdu se můžeme dostat také do situace, kdy ti ředitelé nám začnou odcházet, protože už nebudou schopni vlastně naplnit ani tu zákonnou složku jejich práce a jejich pravomocí. To je vše. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Pavel Klíma. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Klíma: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, jenom mi dovolte, abych - a pan kolega Kettner má právo ten pozměňovací návrh podat - jenom doplnil to, co tady, jak vás tady mystifikoval ohledně ONIV a toho ředitelského šuplíčku. Tak vězte, že neplatí, možná jste se jenom přeřekl, prostřednictvím paní předsedající, pane kolego, že se platí prvních 14 dní dovolené, tak jste chtěl asi říct, prvních 14 dní nemoci. A jestliže máte opravdu takovýhle šuplíček ONIV, takovýhle šuplíček platy, tak ve chvíli, kdy si je prvních 14 dní promarodíte z toho malého, tak vám tenhleten neubývá. A potom je legitimní, že si z něj ty promaroděné peníze doplníte, to je prostě úplně normální postup. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Igor Hendrych. Připraví se - pardon, ano, prosím, pane poslanče. A nyní vystoupí pan poslanec Kettner s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Já děkuji za upozornění. Ano, skutečně se jednalo o přeřek, nemluvil jsem o dovolené, mluvil jsem o nemocenské. Naprosto souhlasím i s tím, že to přesouvání je naprosto legitimní. Já jsem mluvil v tom smyslu, že i ta druhá hromádka není nekonečná, máme tam nějakou finální maximální hodnotu. A jak jsem říkal, v současné době tuto hromádku i doplňují zřizovatelé. Já například musím pochválit i našeho zřizovatele v Teplicích, který skutečně nemá problémy s tím do toho školství, a je to kolega z ODS, který skutečně ty finance tam do toho školství dává. Ale já říkám, dostaneme se do situace, kdy v této hromádce už ty finance nebudou. A i ten zřizovatel, který skutečně je uvědomělý a chce, už jaksi nebude mít z čeho brát. Na tom jsem to stavěl. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP