(15.10 hodin)
(pokračuje Ivo Vondrák)

Já jsem si dovolil připravit dva pozměňovací návrhy. Reaguji na to, co zaznělo na školském výboru z úst zástupců Ministerstva školství. Univerzitám chybí 5 miliard korun. To zaznělo z úst pana náměstka Millera a já bych si dovolil na to reagovat. První varianta je, nazval bych ji extenzivní, to znamená, zkusme tento problém vyřešit, vyřešit ho tak, že všechny ty potřeby vysokých škol pokryjeme v rámci tohoto rozpočtu pro rok 2022, a proto jsem si dovolil předložit návrh společně s panem profesorem Raisem na navýšení rozpočtu vysokých škol o 4,2 miliardy korun. Anebo zkusme tedy reflektovat to, co říká právě náměstek ministerstva školství pan Miller, že bychom tedy tento rok nějak doklepali, cituji přesně, a dali v příštím roce to navýšení takové, aby bylo adekvátní, a v letošním roce kompenzovali alespoň ty náklady na energie, které budou dvojnásobné oproti tomu, co se předpokládalo. Takže můj druhý pozměňovací návrh, který podáváme společně s panem profesorem Raisem a panem inženýrem Fridrichem, hovoří o 800 milionech, což je úplné to minimum, které budou potřebovat vysoké školy z pohledu toho, aby kompenzovaly náklady, které jim přináší navýšení cen energií. Určitě bych to nepodceňoval, protože především vysoké školy technického charakteru potřebují infrastrukturu, která je náročná na energetiku. Nejde jenom o obory silnoproudé, obory, které jsou skutečně energeticky náročné, ale jde třeba i o superpočítačové centrum, které máme dneska v Ostravě, které vyžaduje skutečně vysoké nároky na energie.

Takže já bych si dovolil navrhnout dva pozměňovací návrhy, které potom předložím v podrobné rozpravě. Jeden je tedy extenzivní, který hovoří o 4,2 miliardy korun, a jsem přesvědčen o tom, že bohužel asi neprojde, byť by samozřejmě vyřešil problém univerzit a vysokých škol, ale alespoň se shodnout na tom, že našim vysokým školám a univerzitám pomůžeme 800 miliony korun, které jim pomohou vykompenzovat náklady na navýšení cen energií. Ještě jednou, jsou to dva pozměňovací návrhy, ke kterým se přihlásím v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, pane poslanče. Nyní je přihlášena poslankyně Iveta Štefanová, připraví se paní poslankyně Marie Pošarová. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych zde také představila svoje pozměňovací návrhy k novele státního rozpočtu 2022 a krátce je odůvodnila.

Za prvé. Navrhuji zvýšit výdaje státního rozpočtu pro rok 2022 v kapitole 335 - Ministerstvo zdravotnictví o částku 400 milionů korun, a to na výzkum a vývoj ve zdravotnictví. Podfinancování výzkumu a vývoje v České republice je dlouhodobé a je potřeba to změnit. Kromě zabránění odlivu vědeckých a výzkumných pracovníků vystudovaných v České republice do zahraničí je třeba také zejména v čase krize posílit schopnost vytvářet na našem území dostatek zdravotnických prostředků a léčiv pro české občany.

Za druhé navrhuji zvýšit výdaje státního rozpočtu pro rok 2022 v kapitole 335 - Ministerstvo zdravotnictví o částku 65 milionů korun, a to vrácením financování krajských hygienických stanic na dřívější úroveň, tedy navýšením o 65 milionů korun specifického ukazatele výdaje na státní správu. Rozpočet na rok 2022 totiž snížil financování krajských hygienických stanic, přestože se v minulých letech ukázalo, jak důležitou roli sehrávají v době krize. Proto navrhuji prostředky na platy zaměstnanců krajských hygienických stanic tímto pozměňovacím návrhem vrátit. Oba tyto návrhy jsou v systému načteny jako sněmovní dokumenty číslo 1334 a 1335. Podrobné odůvodnění je součástí těchto dokumentů.

Děkuji vám za pozornost a prosím o podporu těchto návrhů.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášena paní poslankyně Marie Pošarová. Připraví se pan poslanec Vladimír Zlínský. A ještě než dám slovo paní poslankyni, přečtu došlou omluvu. Omlouvá se Jaroslav Bašta od 17 hodin z pracovních důvodů. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vám představila svůj pozměňovací návrh k vládnímu návrhu na změnu zákona o státním rozpočtu. Jedná se o sněmovní dokument 1313. Navrhuji zde odebrat jednu miliardu korun z kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu, konkrétně z výdajového ukazatele dotace na obnovitelné zdroje energie, jejíž objem chce vláda touto novelou nedůvodně, přestože přislíbila tyto neefektivní veřejné dotace soukromým výdělečným subjektům postupně snižovat, zvýšit o neskutečných 6,6 miliardy korun. V dosud platném rozpočtu je na tuto položku alokováno 19 miliard a vláda ji chce navýšit na 25,6 miliardy korun o celých 25 %. Proč?

Tuto jednu miliardu korun navrhuji přesunout do rozpočtové kapitoly pro Ministerstvo pro místní rozvoj na výdajový ukazatel dotace Státnímu fondu podpory investic, konkrétně na podporu půjček na bydlení našim pracujícím rodinám v rámci projektu vlastní bydlení. Jedná se zde o navýšení objemu prostředků, které byly již bohužel vyčerpány v průběhu letošního jara. Velmi společensky důležitého a potřebného projektu půjček mladým manželům a rodinám na pořízení či rekonstrukci bydlení, což je v současné době záležitost prvořadého veřejného zájmu. Lidé potřebují samozřejmě bydlet. Vzhledem k velmi nízkému a špatně naplánovanému objemu rozpočtových prostředků v této položce může tento projekt využívat jen velmi omezený počet mladých rodin. Poptávka zde výrazně převyšuje nabídku a v současnosti nefunguje vůbec, což je opravdu problém. Děkuji. Přihlásím se pak v podrobné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Vladimír Zlínský. Připraví se pan poslanec Zdeněk Kettner. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, já tady uvedu svůj evergreen, to je příprava na krizové situace, protože si myslím, že tato otázka je dlouhodobě jak myšlenkově, tak finančně podceňována a poddimenzována. Takže vzhledem k situaci u nás, v Evropě i ve světě lze předpokládat, že dojde k další destabilizaci zásobování energiemi v České republice. Tato nestabilita může vyústit v další masívní nárůst cen energií, který těžce postihne náš průmysl i kvalitu života našich občanů. Mimoto může dojít z důvodu přetížení elektrické rozvodné sítě k opakovanému přerušování dodávek elektrického proudu, a co horší, případně k dlouhodobému výpadku zásobování elektrickým proudem, takzvanému blackoutu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: (Vstupuje do řeči.) Pane poslanče, já se omlouvám, že vás přerušuji. Prosím o klid v levé části sálu. Děkuji. Prosím, můžete pokračovat.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Děkuji. Tato skutečnost bude mít během několika dní drtivý dopad na fungování naší společnosti a s velkou pravděpodobností povede ke kolapsu či rozpadu civilizace. Je proto nutné se snažit všemi dostupnými prostředky tomuto zabránit či zmírnit dopady tohoto inzultu. Současná připravená opatření nepočítají s dlouhodobějším přerušením dodávek elektrické energie, a proto je třeba se tímto vážně zabývat a rozpracovat podrobný krizový plán jak pro složky krizového řízení, tak pro orgány státní správy a hlavně pro občany, jakým způsobem se s touto situací co nejlépe vypořádat.***




Přihlásit/registrovat se do ISP