(10.50 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Takže my si užijeme už teď novelu příští týden. Když jste už o té novele mluvil - ano, shodneme se na pomoci Ukrajině, mně to vyšlo asi 22 miliard, vy jste ten údaj verifikoval, takže to nezpochybňuju. Ale až se o tom budeme bavit, jak je možné, že navyšujete mandatorní výdaje po pár měsících...? Já nevím, kdy se schválil... v březnu a teď máme, vláda to schválila před měsícem, mandatorní výdaje o více jak 16 miliard. A já nemluvím o valorizaci důchodů, která je ze zákona, prostě mluvím o tom, že na důchody jste měl v rozpočtu nějakou částku, a najednou tam potřebujete třeba o 3,4. Já to mám přesně vypsané. Takhle to máte u nemocenské, takhle to máte další. No protože jste to seškrtal! A věděl jste, že už za chvíli budete dělat novelu rozpočtu a že si to tam nějak prostě zase porovnáte. Takže to je ta transparentní politika.

Ano, máte pravdu, limit DPH na 2 miliony odhlasujeme. Byla to naše práce, já jsem ráda, že jste ji dotáhl. Silniční daň, spotřební daň, nic nezpochybňuju. Pro všechno jsme zvedli ruku. Ale vzpomeňte si, pane ministře, určitě to pamatujete, bavili jsme se i předtím neformálně několikrát na to téma, pak jsme to tady řešili na půdě Poslanecké sněmovny, zrušili jsme superhrubou mzdu, to byla ta největší částka. Tu superhrubou mzdu jsme zrušili společně. Já si za tím krokem stojím, pomohlo to zaměstnancům, ta velká nespravedlnost a nesmysl se zrušil a nechalo jim to 7 % čistého v peněženkách. A to byl samozřejmě jeden ze zásadních propadů na příjmové straně. Byli jsme u toho oba - já tedy jsem nehlasovala, protože jsem nebyla poslankyně, ale byla jsem ministryně financí a prosazovala jsem to a prosadila a dojednala to i na půdě Senátu a tak dále, a nebyly to jednoduché kompromisy, ale zvládlo se to. A na to vy jste zapomněl, obratem ruky takhle jste mávl a řekl: vy jste zadlužili tu zem, vy jste zadlužili. Nezapomínejte.

A když jste tady zmínil to NKÚ - a já nebudu kopat do NKÚ, já s těmi názory někdy nesouhlasím a to si vždycky řeknu, jak budu chtít, ale vzpomínám si, jak hlasitě třeba nesouhlasil s NKÚ bývalý ministr financí Kalousek, pamatuju si to. A vzpomenete si na mě i vy, přijde doba, kdy nebudete souhlasit s nálezy NKÚ. To není žádné kopání do nezávislé instituce, to je prostě vyjádření názoru a vhled někoho, kdo je u toho. Ale to NKÚ, když se na to podíváte, pane ministře, kritizuje právě nejvíc ze všeho zrušení superhrubé mzdy. A tady se snad my dva musíme shodnout, že s tím nemůžeme souhlasit.

No a Národní rozpočtová rada - nebudu komentovat. Já jsem zaznamenala, že už začínají kritizovat i vámi připravené rozpočty. Takže ono všeho do času. Že nejste v jednoduché situaci, já vnímám. Prošli jsme si krizí, takže já tomu rozumím, ale já vám položím otázku. Řekněte mi, kolik bylo v novodobé historii naší země ministrů, kteří dosáhli přebytkového rozpočtu, ministrů financí? To je sen každého ministra financí. Já jsem to zažila, je to velmi příjemný pocit, i když samozřejmě pak to všechno překrylo, co následovalo. Kolik jich bylo? No určitě jich moc nenapočítáte. Pokud mě historie, tak jak jsem se na ty prameny dívala, neklame, byl to Václav Klaus, Andrej Babiš a byla jsem to já. A přišel covid a ta tabulka, kde jste se usmíval, když to ukazoval pan předseda Babiš, té pomoci, tu strukturu jsme si nevymysleli, ta čísla jsme si nevycucali, zeptejte se expertů. Nezávislý institut Bruegel vydal metodiku, v té metodice nastavil, jak se má covidová pomoc vykazovat, a podle té metodiky vždycky resorty poslaly každý měsíc data a na Ministerstvu financí jsme to finalizovali. Bylo to rozděleno do tří částí - daňová pomoc, přímá pomoc, to znamená dotace nebo kompenzace a tak dále, a potom státem zaručené záruky. Takže to jsou relevantní čísla a my jsme se v rámci těch čísel srovnávali i v rámci Evropské unie. O tom, jak to dopadlo s energetickou pomocí, už jsem mluvila mockrát, že jsme předposlední, a to tam máme ještě to prominutí DPH za listopad a za prosinec, za které jste mě veřejně lynčoval.

Takže pane ministře, když se podívám na vaše rozpočty, kde je ta konsolidace? Vy jste ji naslibovali. Tady teď nás z něčeho neosočujte. Vy jste šli do voleb s tím, že vy jste brutálně zadlužili tuto zem, pomalu že jsme před bankrotem, přitom jsme šestá nejméně zadlužená země Evropské unie. A ty dluhopisy jsme si už vysvětlovali. Dluhopisy se nakupují přece krátkodobé, střednědobé, dlouhodobé a z každého toho portfolia musíte koupit část, takže někdy vám to přesáhne i přes ten rok 2021, jak říkáte, protože to sledují ratingové agentury. To jsme si už tady jednou říkali a já to tedy ráda zopakuji.

Že vám roste státní dluh, je jasné, protože se zvedly úroky, to je nezpochybnitelné, i když samozřejmě vždycky si vzpomínám jako ministryně financí, že ten ministr financí na tom státním dluhu nakonec něco uspořil. Takže uvidíme ještě, jak to dopadne, jak to dopadne v těch následujících letech. Ale když jsem se podívala na včerejší pokladní plnění a viděla jsem, kolik máte příjmy... 99,1... pokud si to pamatuji, výdaje jste tam měli, myslím, že 66 a něco, tak prostě de facto vám se přihodily ty příjmy inflační. To je vaše konsolidace, že máte díky inflaci 17,5 % prostě megapříjmy. Podívejte se, teď jste přiznal rok 2022 127 miliard a na rok 2023 už tam máte nějakých 136,9, pokud si ta čísla ze včerejška pamatuju přesně. Jestli jsem se spletla v nějaké desetince, tak mi to odpusťte, tady mám za sebou dlouhou noc, takže nemusím to říkat přesně. Budu to mít úplně přesně na rozpočet. Takže kde je ta vaše konsolidace? Kde? No nikde! Kde jsou reformy řešení strukturálního deficitu? To, co jste naslibovali, jak to vyřešíte. Zjistili jste samozřejmě logicky - proč jste ten pozměňovací návrh pana místopředsedy Skopečka, tuším tehdy byl, k našemu rozpočtu, těch 80 miliard, proč jste ho neuplatnili? Proč? - Vy jste tady. Já jsem se dívala, kde jste. - Proč jste ho neuplatnili? (Ministr mimo mikrofon.) Ale neuplatnili, není tam uplatněný. Není uplatněný. Já si ho fakt vytáhnu, pane ministře, a pojedu položku po položce a budu se ptát, proč jste tady nevzali z toho, proč jste z toho nevzali, když pořád říkáte, my jsme ho měli. Včera padlo tady od nějakého vašeho kolegy, nevzpomenu si od koho, že to nechtěli koaliční partneři. No, je to nerealizovatelné, co jste tam měli. Takže celá vaše konsolidace je v tom, že máte vyšší příjmy. To je prostě zásadní.

A ještě k tomu, co jste tady školil, a nikoliv v tom, že byste chystal nějaké reformy, proto vás sice potichu zatím, potichu začíná tak jako jemně, jemně, ale to nevadí, já nekritizuju intenzitu, začíná kritizovat i Národní rozpočtová rada. A sečtěte si prosím, a já vám to řeknu přesně, už to mám i teď, sečtěte si, jaké zadlužení plánujete, sečtěte si sektor dluhů veřejných financí a pak si ta čísla můžeme porovnat. A to se ještě samozřejmě budeme bavit i o těch škrtech, které jsou v těch zásadních položkách.

Ještě k tomu windfall tax. No vy jste tady mluvil o energiích, protože zřejmě asi se na to také specializujete. Já nepovedu žádnou sofistikovanou debatu na toto téma, od toho je náš expert Karel Havlíček z hnutí ANO, ale nerozumím jedné věci. Tak říkáte: musíme počkat na Evropu. Já nechci, nechci být zlým prorokem, myslím si, že se nedomluvíte v té Evropě příští týden. Uvidíme, řekneme si to, přála bych vám to. Nedomluvíte se. Pak říkáte: my zvážíme národní řešení. Takže ale možná byste nám mohli říct, jaké národní řešení. Nechoďte pořád s tím, že my něco navrhneme, a vy řeknete: vy jste hloupí, to je nesmysl. Jak váš pan premiér - už tady není - několikrát řekl v médiích: to je nesmysl, to zastropování. Proč? Proč to dokázali Slováci a mají od 1. ledna 61,2? Proč mají Španělé, Portugalci euro? Za megawatthodinu mají 40 eur? Proč? Takže vy se radši budete škrabat pravou rukou za levým uchem, abyste nechali ty ceny utržené z řetězu, abyste je potom zdanili - nevím, jak to máte namyšleno, zatím mám informaci od experta Komory daňových poradců, že je to katastrofa, já jsem to ještě neviděla, ten návrh. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP