(11.00 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Prý to chcete snad načíst jako pozměňovací návrh. Uvidíme, ta debata nás čeká, takže teď jenom spekuluji. Nevím, jak se dostaly ty příjmy, je to příjmovka, to znamená, ty výnosy by měly být až v roce 2024. Neumím si představit, že byste to dělali jako srážkovou daň. Možná tam dáte nějaké zálohy, nevím, ale ten výnos budete mít určitě se zpožděním, i když budu velmi zvědavá na propočty Ministerstva financí tohoto výnosu.

Místo abyste se domluvili tak jako na Slovensku, že se to zastropuje - na Slovensku řekli: tak buď vás zdaníme, nebo zastropujeme. Takže něco prostě udělat musíte, protože, pane ministře, každý den mi píše nějaký podnikatel, říkala jsem tady včera, že končí. Pan Kastner to řekl jako zástupce tohoto segmentu už jasně. Říkají to zástupci svazů, komor. Jestliže ten majitel restaurace na Praze 5 měl zálohy 30 000 a teď má 150 000, to neutáhne. Jestliže známá kavárna na Národní třídě má zálohy teď 200 000, tak to na těch kafích prostě neuživí. Takže to bude takhle padat jak domina. To není jenom stravování. Máte oblast - nebavili jsme se tady - průmysl, potravinářství, sklářství a tak dále, mluvil o tom můj kolega Karel Havlíček mnohem podrobněji. Kdo vám ty daně pak bude platit, až ty firmy pokrachují? Naše filozofie byla taková: pomůžeme ekonomice, pomůžeme firmám, vrátí se nám to. Udrželi jsme nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii a udrželi jsme ten sociální smír. Já vám budu držet palce a budu si moc přát, abyste ho udrželi taky. Ale zatím tomu absolutně vůbec nevěřím. Ty firmy, které postupně začínají zavírat, tak mají zaměstnance. A ti zaměstnanci budou bez práce. Co potom budete s tímto problémem dělat? Na to budu ráda, když dostaneme v rámci debaty o státním rozpočtu odpověď. Děkuju vám. (Potlesk z lavic poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy. Není tomu tak, končím tedy rozpravu. Než přistoupíme k hlasování a k dalšímu postupu, přečtu omluvy. Omlouvá se pan ministr Lipavský z pracovních důvodů dnes od 9.30 do konce jednacího dne a ještě tu mám sdělení, že pan poslanec Zuna ruší svoji omluvu. A v tomto okamžiku předávám řízení schůze paní předsedkyni.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, přistoupíme tedy k hlasování, respektive vyslovení názoru každého jednotlivého z vás. Nyní tedy jenom připomenu, že podle § 85 odst. 1 a 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny se o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě hlasuje podle jmen. K přijetí usnesení, kterým se vyslovuje vládě nedůvěra, je potřeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců. Žádám nyní určené ověřovatele této schůze, kterými jsou poslanec Stanislav Berkovec a poslanec Hayato Okamura, aby zaujali místa u stolku zpravodajů.

Nejdříve přistoupíme podle § 74 odst. 4 jednacího řádu Poslanecké sněmovny k vylosování jména poslance, od něhož se bude v abecedním pořadí hlasovat. Kontrola lístků se jmény poslanců byla provedena. Vylosovala jsem jméno našeho kolegy Libora Turka. (Hluk v sále.) Budeme tedy začínat od něj. Poprosím vás ještě o ztišení.

Připomínám, že podle § 74 odstavce 4 jednacího řádu se vyvolaný poslanec vysloví "pro návrh" nebo "proti návrhu", jestliže se zdržuje hlasování, řekne "zdržuji se". Jiný projev poslance se považuje za zdržení se hlasování. Prosím, aby každý vyvolaný poslanec své stanovisko řekl dostatečně hlasitě, abych je mohla v souladu s jednacím řádem opakovat. Nyní tedy přistoupíme k hlasování.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje vládě nedůvěru."

A nyní vás budu vyvolávat a prosím o vyslovení se. Zahajuji hlasování.

 

Turek Libor: Proti návrhu.

Urbanová Barbora: Proti návrhu.

Válek Vlastimil: Proti návrhu.

Válková Helena: Pro návrh.

Vích Radovan: Pro návrh.

Vlček Lukáš: Proti návrhu.

Voborská Milada: Proti návrhu.

Vojtko Viktor: Proti návrhu.

Volný Jan: Pro návrh.

Vomáčka Vít: Proti návrhu.

Vondráček Radek: Pro návrh.

Vondrák Ivo: Nepřítomen.

Vrána Petr: Pro návrh.

Výborný Marek: Proti návrhu.

Wenzl Lubomír: Pro návrh.

Wenzl Milan: Omluven, předpokládám. Nepřítomen.

Zajíčková Renáta: Proti návrhu.

Zborovský Miroslav: Omluven, nepřítomen.

Zlínský Vladimír: Pro návrh.

Zuna Michal: Proti návrhu.

Žáček Pavel: Proti návrhu.

Ženíšek Marek: Proti návrhu.

Adamec Ivan: Není přítomen, omluven.

Adámková Věra: Pro návrh.

Babiš Andrej: Pro návrh.

Babišová Andrea: Pro návrh.

Babka Ondřej: Pro návrh.

Bačíková Jana: Proti návrhu.

Balaš Vladimír: Proti návrhu.

Balaštíková Margita: Pro návrh.

Bartoš Ivan: Proti návrhu.

Bartošek Jan: Omluven, nepřítomen.

Bašta Jaroslav: Pro návrh.

Bauer Jan: Proti návrhu.

Baxa Martin: Proti návrhu.

Beitl Petr: Proti návrhu.

Bělica Josef: Pro návrh.

Bělobrádek Pavel: Proti návrhu.

Bělohlávková Romana: Proti návrhu.

Bělor Roman: Proti návrhu.

Benda Marek: Proti návrhu.

Bendl Petr: Proti návrhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP