(3.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Následuje faktická poznámka pana poslance Turečka, připraví se paní poslankyně Balaštíková.

 

Poslanec Karel Tureček: Takže ještě jednou děkuji, pane předsedající, za slovo. My jsme se neposlouchali, co se týče programovacího období 2023 až 2027. Já jsem o objemu peněz vůbec nemluvil, já jsem mluvil o objemu státní podpory po invazi na Ukrajinu, a tady mám přímo sdělení v rámci Evropské komise - proces notifikovaných podpor v rámci prakticky pomoci zemím, které byly postiženy invazí Ruska na Ukrajinu pro země, které požádaly o tu pomoc. A tam jsou jednoznačně ta čísla, která jsem vám tady říkal - Itálie 1,4 miliardy, Polsko 836 milionů a tak dále, a tak dále. Česká republika 30 milionů eur. Takže já jsem mluvil o této pomoci v tomto kontextu, nikoliv o objemu prostředků na společnou zemědělskou politiku.

A co se týče té vaší poznámky o těch vlastnících, víte, já jsem nikdy nebyl zaměstnanec Agrofertu, ale musím tedy říct jednu věc, co se týče toho vašeho kádrování, kádrování prostě těch velkých, malých. Prostě vy tím škodíte celému českému zemědělství, nejenom těm velkým, ale hlavně těm středním, ty střední hlavně tady postihujete. A já už jsem to tady řekl několikrát, já si nepamatuji situaci, ať už to byl Helmut Kohl, který prakticky byl velký sjednotitel Německa, nebo Angela Merkelová, nebo nakonec teď Olaf Scholz, který by udělal to, že by saské zemědělce, kteří jsou velcí a mají zhruba průměrnou výměru té farmy, farmy prostě jako v České republice (Předsedající upozorňuje na čas.), kádroval tímto způsobem, co děláte vy. Nedělá to ani jeden z nich.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Balaštíková. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobré ráno nebo co to je. Já bych chtěla zareagovat na svého předřečníka, pana kolegu Bendla, prostřednictvím pana předsedajícího. Takže mluvíme o tom poněkolikáté, pane kolego, šest let probíhaly veřejné kulaté stoly k významné tržní síle. Vy jste si udělali uzavřený seminář, nepozvali jste tam všechny členy zemědělského výboru, popřípadě podvýboru, které s tím souvisejí, udělali jste si to pro vedení. Já jsem vždycky zvala všechny poslance, poslance ze všech podvýborů, které k tomu náležely, bylo to otevřené, byli tam vždycky zástupci ministerstev, dělaly se z toho zápisy. A kdybyste tam tedy chodil, tak byste se tam dozvěděl, co tam ti lidé říkají. A co tedy vám mohu říci, nikdy jsem tam nepozvala zástupce Agrofertu. Nikdy! A jestli je tam někdo zastupoval, tak to byly profesní organizace, které zastupují všechny zemědělce nebo potravináře, nebo to byli pekaři, byli to mlékaři, ale nebyli tam oni! Takže prosím vás, tohleto mi neříkejte, protože já se opravdu pak musím rozzlobit, protože to není pravda, a vy jste tam párkrát, pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, také byl. Nechodil jste pravidelně, ani pan Bělobrádek tam nechodil pravidelně, nevím, z jakého důvodu, možná jste měli v té době jiné záležitosti na jednání, ale toto se tam prosím nedělo. Takže nepodsouvejte tyto věci. A chodili tam zástupci profesních organizací, a jestli tam byli velcí podnikatelé, třeba (nesrozumitelné), nebyli to oni. Nebyli to oni. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak, následuje faktická poznámka pana poslance Bendla.

 

Poslanec Petr Bendl: Potrefená se vždycky ozve. Ne? To je základní takové české přísloví. (Ohlas v sále.) Když se trefí hřebíček na hlavičku, tak je vždycky největší řev. Ne? Pozváni jste byli. Prokazatelně, pozváni jste byli. Že jste se neúčastnili, je vaše chyba, to já už nechci komentovat. Že nemluvíte - pan kolega - že nemluví o obecném čísle, které Česká republika v minulém volebním období domluvila pro zemědělce, to chápu. A jinak zástupce Agrofertu není potřeba zvát, oni tam toho jsou účastni.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak, další faktická poznámka, paní poslankyně Balaštíková. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Jestli je tu někdo potrefená husa, tak já určitě ne, pane kolego, máte smůlu. Určitě si od vás nezasloužím tento způsob jednání. Ale pokud chcete, můžeme tedy udělat tu válku, já vám to ráda připomenu, ta vaše faux pas, o. k. Ale prosím vás, já jsem se rozzlobila proto, protože vy poškozujete všechny ty lidi, kteří tam chodili, tím, že nemluvíte pravdu a zavádíte to do oblastí, které nejsou pravdivé, a poškozujete ty, kterých se to týkalo. A tohle mě rozzlobilo. Vůbec mi o tamto nešlo, a nevykládejte takové věci, to mě opravdu zlobí! A jestli chcete tu válku, já jsem připravena.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak, pan poslanec Bendl k faktické poznámce.

 

Poslanec Petr Bendl: Já myslím, že tohle už reakci nepotřebuje. Ještě jedna připomínka, jestliže pan kolega Tureček, prostřednictvím pana předsedajícího, vyzývá k tomu, aby se zastropovaly maximální ceny jednotlivých komodit na zemědělském trhu, pak tím vzkazuje našim zemědělcům, kteří produkují obiloviny a vyvážejí je z velké části, říká: nebudete prodávat za ceny, za které prodáváte, my jako ANO navrhujeme, že za ty ceny prodávat nebudete v žádném případě. 180 % soběstačnost v obilí. Pro velkou část velkých zemědělců je to komodita, která jejich ekonomiku velmi, řeknu, podporuje nebo živí. V okamžiku, kdy jim chcete vzkázat, že tedy nebudou prodávat za ceny, které jsou jim nabízeny, pak tedy jim vzkazujete, že půjdou pod kytky, což mě tedy překvapuje. Fakt mě to překvapuje.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše faktická poznámka vyvolala faktickou poznámku pana poslance Turečka.

 

Poslanec Karel Tureček: Pane kolego Bendle, prostřednictvím pana předsedajícího, já jsem mluvil o třech modelech a dával jsem příklady, státy. Já jsem tady neorodoval za zastropování, vy jste mě vůbec neposlouchal. A když se mě na to osobně zeptáte, tak já bych vám třeba řekl, že bych volil kombinaci dvou nebo tří, všech tří metod, které jsem jaksi tady vyjmenoval. Ale nikdy jsem neřekl, že bych zastropoval. Já jsem mluvil pouze - a tuším, že jsem dával za příklad Maďarsko a Srbsko. To za prvé. A za druhé... Za druhé, teď si nemůžu vzpomenout, na co jsem chtěl reagovat, jak jste mě dostal do čísel. Takže se ještě přihlásím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak, faktická poznámka pana poslance Bendla následuje.

 

Poslanec Petr Bendl: Tak to si to tedy po sobě přečtěte. Buď nevíte, co říkáte, anebo říkáte něco, co vlastně ani nevnímáte, smysl toho. Protože vy jste říkal, že byste zastropoval zespodu i seshora, že byste stanovil minimální ceny a maximální ceny. Ale jestliže Česká republika je v obilí - v obilí speciálně - více než soběstačná a součástí významné ekonomiky našeho zemědělského sektoru je vývoz obilí, tak váš vzkaz - milí, zlatí zemědělci, náš program je, nebudete prodávat za ceny, za které je vám nabízeno - prostě není dobrý. Tečka.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Následuje faktická poznámka pana poslance Turečka, připraví se pan poslanec Smetana. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP