(2.50 hodin)
(pokračuje Karel Tureček)

To se bohužel tak nestalo. Já jenom připomenu, že třeba Slovinsko, kde prostě je mnohem víc malých zemědělců, má výši této platby, redistributivní platby, na úrovni 5 %. 5 %! A to jenom z hlediska žadatelů o dotace v zemědělství. Představte si jedno zajímavé číslo, kdy Česká republika má zhruba z hlediska evidence SZIFu něco okolo 27 až 30 tisíc žadatelů a Slovinsko, které má pětkrát méně obyvatel než Česká republika, čtyřikrát je menší, má 90 tisíc žadatelů, protože tam jsou právě ti malí zemědělci, a přesto Slovinsko zvolilo tuto sazbu 5 %. Německo zvolilo tuto sazbu na úrovni 11,6. Oni měli původně 10 % a s německou precizností nepočítali nikoliv každé procento, ale každou desetinu procenta, proto nastavili 11,6. A my to mrskneme z 10 % na 23 % ve vědomí toho, že pomáháme malým. Dobrá, ale my pomáháme těm malým a zároveň po nich nechceme nic, žádnou produkci, prostě žádné ukazatele, které by směřovaly k dosažení nebo ke zlepšení potravinové soběstačnosti České republiky. My to prostě jenom pouštíme do nějaké sféry a dostáváme se do toho, že prakticky 10 % objemu těchto subjektů může také vyprodukovat jenom 1,6 % potravin z celkové spotřeby potravin v České republice. Takže to si myslím, že je důkazem toho, že vláda pro zemědělství nic nedělá, naopak působení vlády za 250 dní, co je u moci, zemědělství škodí a ohrožuje naši potravinovou soběstačnost.

Jenom abych nebyl dlouhý, tak bych se chtěl ještě vyjádřit, protože jsme tady slyšeli, jak naše české lesy vzkvétají a jak je to všechno dobře. On už to kdysi říkal bývalý ministr zemědělství a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. V roce 2016 prohlásil - já někde ty výstřižky mám, když budete mít zájem, tak je najdu a ukážu vám je, tuším, že ho citovaly Hospodářské noviny - prohlásil, že české lesy jsou v nejlepší kondici za posledních 50 let, abychom v roce 2017 zjistili že české lesy se řítí doslova do národní katastrofy, kůrovcové kalamity, kterou prakticky tady nikdo za posledních 100, 200 let nezažil. Takže to bylo vynikající. A stejná situace je tady. A tady já musím říct, že u lesního hospodářství je důkazem teď ten návrh novely státního rozpočtu pro rok 2022, kdy vláda jednoznačně dokazuje, že se nehodlá řídit programovým prohlášením vlády.

Já ocituji jenom její programové prohlášení: "Lesy jsou naše národní dědictví, ne továrny na dřevo. Zajistíme transparentní hospodaření státních lesů a jejich obchodní politiky s důrazem na ochranu lesa a rozvoj lokálních zpracovatelských kapacit. Budoucí zisky státních lesů nepůjdou do státního rozpočtu, namísto toho budou přispívat k obnově lesních ekosystémů k ochraně vod." No, vláda sice v rámci novely zákona o státním rozpočtu bere z Lesů České republiky 3,8 miliardy korun - a já se ptám, kolik z těch 3,8 miliardy korun je věnováno k obnově lesních ekosystémů a k ochraně vody? Rozhodně to není částka 3,8 miliardy korun. Jinými slovy, je to hrubé porušení programového prohlášení vlády, kdy - cituji - budoucí zisky ze státních lesů nepůjdou do státního rozpočtu, namísto toho budou přispívat k obnově lesních ekosystémů a k ochraně vody.

Takže tolik ve stručnosti. Já nechci být příliš dlouhý, řekl jsem v základě všechno, proč si myslíme, že vláda škodí našemu zemědělství. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí - s faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Bendl. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Petr Bendl: Hezký, dobrý večer. Dámy a pánové, já musím reagovat na to, co říkal pan kolega Tureček, a musím mu připomenout některá fakta. Minulá vláda, když si tady pan kolega, prostřednictvím pana předsedajícího, stěžuje na to, jak Rumuni, Maďaři a další mají výhodnější podmínku, kterou si dojednali uvnitř Evropské unie vůči svým zemědělcům, dojednala balík financí na to další volební období, nebo na to další sedmileté finanční období Evropské unie, mnohonásobně nižší, než které bylo dojednáno v minulosti. To jenom musím připomenout - pan kolega kývá, to jsem hrozně rád, že kývá, protože jste domluvili pro české zemědělce mnohonásobně méně peněz, než které bylo domluveno v roce 2012, 2013. Takže je logické, že když jste domluvili míň, že dneska máme míň. Stěžovat si na to, že prostě finančních prostředků pro budoucnost bude málo, musíte se obrátit především sami na sebe.

Jestliže argumentujete Slovinskem, tam já musím jenom připomenout, že průměrná velikost farmy ve Slovinsku je 7,5 hektaru - 7,5 hektaru. Redistribuce u zemí, kde průměrná velikost farem je nízká, nemá až takový význam, ale téměř všude u těch větších, nebo kde jsou větší ty průměrné farmy, tak tam existuje zastropování, které my jsme nepoužili, považovali jsme to a považujeme za kompromis, jakoby snahu vyjít víc vstříc i uvnitř toho zemědělského sektoru těm, kteří jsou větší. My jsme nezastropovali, nevyužívali jsme parametrů, které využívají země Evropské unie uvnitř... (Předsedající upozorňuje na čas.) Už? Dobře, přihlásím se ještě jednou, pan kolega bude reagovat, tak já alespoň budu mít příležitost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, s další faktickou poznámkou pan poslanec Tureček.

 

Poslanec Karel Tureček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jenom stručně k tomu rozpočtu společné zemědělské politiky. Ono je to logické, že teď na nové programovací období je méně peněz, protože samozřejmě sám víte velmi dobře, že plošně Evropská unie krátila rozpočet všem členským zemím v Evropské unii. Takže je tam prostě o to míň, protože všechny státy mají míň o tohleto číslo, kterým jim to bylo kráceno.

Co se týče Slovinska, onoho zastropování, tak já musím zdůraznit, že Slovinsko nemá zastropování. A já vůbec nezpochybňuji velikost té farmy, já jsem o tom mluvil, když jsem řekl, že SZIF eviduje zhruba 27 až 30 tisíc žadatelů a Slovinci mají 90 tisíc žadatelů. Z toho logicky vyplývá, že samozřejmě průměrná výměra farmy bude nižší než České republice.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další faktická poznámka - pan poslanec Bendl.

 

Poslanec Petr Bendl: To je prostě situace, kdy přijdu, zapálím les, a pak říkám kruci, on hoří, koukejte to hasit! Ne? Teď si stěžuji na to, že je málo peněz do českého zemědělství, přitom jste sami domluvili mnohonásobně méně a vyčítáte to této vládě, že finance jdoucí do zemědělství - je jich méně.

Co ještě chci připomenout, je debata na téma významná tržní síla. My jsme k tomu dělali seminář, kterého se účastnili v podstatě všichni, kdo chtěli, všechny nevládní organizace, z opozice se neúčastnil nikdo. K debatě, která nakonec vyústila v to - vy jste sami deklarovali, že je to kompromis, který je přijatelný, dneska říkáte, že nikoli. Nicméně dobře víte, že nový zákon, který připravila vláda, umožňuje identifikovat firmy, které zneužívají svoji pozici na trhu, ať už jsou to prodejci, ať už jsou to výrobci, ať už je to kdokoliv, tak tu šanci na to, identifikovat dotyčného, kdo zneužívá svoji pozici na trhu, ten vládní návrh zákona dává. Vy dneska s tím máte problém, hledáte způsob, jak tento zákon zpochybnit, neřešit ho pokud možno. Myslím, že je to zájem především vašeho vlastníka, ale já doufám, že Poslanecká sněmovna nakonec ten návrh odsouhlasí v té podobě, ve které ho vláda předložila. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP