(15.40 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Tak, dámy a pánové, je jasné, že bych měl už končit. Připomenul jsem řadu opatření, která naše vláda na začátku svého působení udělala. Ukázal jsem, co jsme připravili pro české občany, české firmy, jak bojujeme s inflací, jak bojujeme s energetickou krizí, co jsme udělali pro to, aby byla byl zajištěn dostatek dodávek energie pro blížící se zimu. Na nikoho nezapomínáme. Situaci bereme vážně a intenzivně pracujeme na tom, abychom toto těžké období zvládli.

A nic na tom nezmění ani stále zoufaleji radikálnější a zlostná rétorika opozice. Naše vláda má, a věřím, že bude mít i nadále, podporu většiny v Poslanecké sněmovně ve prospěch naší země a ve prospěch jejích občanů. Děkuji vám za pozornost. (Dlouhý potlesk koaličních poslanců a ministrů.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pěkné odpoledne. Než udělím další slovo, přečtu omluvy. Paní poslankyně Voborská ruší dnešní omluvu nebo omluvu z dnešního dne. Dále 1. 9. od 13.30 do 16 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Pavel Svoboda a dále 1. 9. od 14 do 17 z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun.

Budeme postupovat dál podle přednostních práv a nyní požádám pana předsedu Tomio Okamuru, aby vystoupil s přednostním právem před otevřením rozpravy. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, vládě Petra Fialy z ODS důvěřuje jen něco přes 20 % obyvatel České republiky. Je to rekordně malé procento, ale i tak mám o průzkumu velké pochyby, jelikož když pominu poslance pětikoalice a jejich vládu, tak nevím opravdu o nikom, kdo by této vládě důvěřoval.

Zopakuji důvody, proč poslanci hnutí SPD iniciovali dnešní vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Fialova vláda není schopna řešit zdražování energií a potravin a odmítá pomoci našim občanům a firmám. Miliony občanů se kvůli neschopnému premiérovi Fialovi a diletantské a nekompetentní vládě dostává do neřešitelných finančních a sociálních problémů, krachují firmy a hrozí nárůst nezaměstnanosti. Do toho všeho jsou vládní strany zasaženy organizovaným zločinem, korupcí a styky s mafií. Tahle vláda už stihla napáchat tolik zla, že by měla odstoupit a měly by se konat nové mimořádné volby.

My všichni zastupujeme tady ve Sněmovně občany a více než 70 % ze všech poslanců by tedy mělo vládě vyslovit nedůvěru. Ale víme, že skutečnost je jiná. Fialova vládní koalice jen předstírá hru na demokracii, která pro ně končí dnem voleb, a pak už si tato samozvaná elita dělá, co chce, a na voliče, neřkuli na všechny občany, zvysoka kašle.

Slyším zoufalý pláč z řad Fialovy vládní koalice, jak to, že opozice volá po hlasování o nedůvěře během českého předsednictví Evropské unii? Předseda hnutí ANO Babiš prý slíbil, že během předsednictví vyvolávat nedůvěru nebude. Tak za a), hnutí SPD nemá nic společného s hnutím ANO. V prvé řadě je chyba, že pan Babiš něco takového vyslovil, jelikož dát komukoli důvěru a být k němu loajální jen proto, že na českou vládu přišla řada půl roku dělat divadlo, že předsedáme Evropské unii, je směšné a nemá to logiku. Nikdo z občanů u nás ani celé Unie netuší, kdo v který čas v Unii předsedá, a vsadím se, že ani drtivá část Sněmovny netuší, kdo například předsedal loni či předloni touto dobou. Nikoho to nezajímá a není ani proč. (Potlesk z lavic SPD.)

Kdo skutečně Unii velí, to by bylo fajn vědět, ale jasné to není. Vidíme jen nesmyslné protievropské a protičeské příkazy a zákazy. Jakkoli je Fialova vláda mistrem v podlézání Bruselu a Berlínu, je zjevné, že to někdy nestačí. Po výletě pana premiéra Petra Fialy do Kyjeva bruselský novinář Dave Keating, obeznámený s postoji klíčových lidí unijních institucí napsal, cituji: "Někteří představitelé EU jsou kvůli návštěvě rozzlobení. Může podle nich zažehnout třetí světovou válku." Konec citátu.

Proč to tady říkám? Už i v Bruselu si totiž všimli, že vláda Petra Fialy je vládou válečných štváčů, která se snaží naši republiku za každou cenu zatáhnout do války. Tato vláda svojí agresivitou snižuje bezpečnost naší země. Česká republika není ve válce, jak na jaře veřejně lhal premiér Fiala. Hnutí SPD nechce válku, my chceme mír. My chceme, aby Česká republika nebyla zatažena do války, a pokud paní ministryně obrany Černochová z ODS veřejně schvaluje vraždění nevinných civilistů, jak to nedávno udělala, pak je to jen ukázka jejího morálního a duševního handicapu. (Potlesk z lavic SPD.)

Vláda Petra Fialy svou práci vloni po volbách začala tím, že plynule navázala na protiústavní a protizákonné restrikce. Navzdory svým předchozím slibům dělala to samé, co u předchozí Babišovy vlády kritizovala. My jsme ve vládě nebyli, my jsme byli i v minulém volebním období v opozici, ale za Fialovy vlády se ta neschopnost, zmatek a nesystémovost ještě zvětšily. Vláda, jako ta předchozí, ignorovala možnosti léčby covidu, raději vyhlásila zákazy a do poslední chvíle trvala na protiústavním povinném očkování. Obrovská šikana proti neočkovaným se bohužel rozjela hlavně u policie a v armádě. Mnozí policisté a vojáci kvůli tomu svou práci opustili.

Japonská farmaceutická firma KOWA oznámila, že ve společné klinické studii bylo potvrzeno, že Ivermektin má antivirové účinky jak proti omikronu, tak i proti všem ostatním variantám SARS-CoV-2. Pamatuji, jak média i vládní představitelé Ivermektin dehonestovali, obecně možnost léčby dostupnými léky ignorovali a propagovali jen očkování, o kterém lhali, že občana skutečně ochrání. To nejhorší na tom je, že všechny vládní zákazy, všechen covidový teror nás stál jen spoustu mrtvých navíc, a ještě stát bude, protože následky zákazů a nedostupnosti zdravotní péči a prevence se teprve teď začínají projevovat.

Namísto toho, aby tato vláda Petra Fialy investovala do primární prevence, do zlepšení kondice našich občanů, aby napravila, co zkazila, vláda investuje do migrantů z Ukrajiny a do pomoci Ukrajině a českým občanům sebrala 14 miliard určených na zdravotnictví. To bylo minulou sobotu. Jen pro VZP to znamená, že letos bude přes 3 miliardy v minusu a ty minusy ve zdravotnictví se ještě prohloubí. Podle našich informací Ukrajinci zakládají fiktivní firmy, ve kterých zaměstnávají Ukrajince s jediným cílem - zajistit jim levnější zdravotní pojištění u VZP. Fiktivně za peníze zaměstnávají seniory nebo ženy v osmém měsíci těhotenství a ti tak platí násobně nižší zdravotní pojistné, než by platili u komerční pojišťovny. To ovšem znamená, že tady máme tisíce lidí, kteří v budoucnu budou čerpat často velmi nákladnou péči, a na české občany zase nezbude. Vláda Petra Fialy naposledy uplynulou sobotu, znovu zopakuji, vzala českým pojišťovnám 14 miliard korun určených na péči pro české občany a vláda tím zhoršila dostupnost zdravotní péče pro naše občany a také pracovní podmínky zdravotníků. Nevím, co čeští důchodci a české rodiny s dětmi této vládě udělaly, že tato vláda pro ně fakticky nic nedělá, nijak lidem v nouzi nepomáhá na rozdíl od toho, jak Fialova vláda pomáhá Ukrajincům. Proto lidé zcela oprávněně vládě Petra Fialy říkají ukrajinská vláda, premiérovi přezdívají ukrajinský premiér a současné tristní situaci kolem zdražování lidé zcela správně říkají Fialova drahota. (Potlesk poslanců SPD.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP