(15.30 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Anebo to, co je pro Českou republiku mimořádně důležité z hlediska našeho zásobování ropy, a to je rozšíření ropovodu TAL, to je ten ropovod, který jde z Terstu do Bavorska, o kterém se taky spoustu let mluvilo, a nic se nestalo. My jsme už tu kapacitu zvětšili a jednáme s dotčenými zeměmi, Itálii, Rakouskem, Německem, respektive Bavorskem o tom, abychom to mohli zvětšit i na kapacitu TAL plus, která je důležitá pro to, aby se Česká republika do budoucna obešla bez ruské ropy. Bez rozšíření ropovodu TAL to neuděláme a znovu říkám: řadu let se o tom mluví, nestalo se vůbec nic, ale my jsme to posunuli kupředu.

Jak už jsem říkal, téma energií se řeší od začátku nástupu naší vlády a už jsem ukázal řadu příkladů, kde lze vidět skutečné výsledky. Zmínil jsem tu i spolupráci s Nizozemím, s Německem na budování LNG terminálu a mohl bych uvést celou řadu dalších příkladů, kdy jsme konečně něco udělali s energetickou soběstačnosti a bezpečnosti České republiky, kterou jsme od vás převzali v katastrofální a nebezpečné podobě.

V minulých dnech jsme na evropské úrovni iniciovali jednání, které má vést ke společnému evropskému řešení současných vysokých cen energií. Samozřejmě paralelně s tím pracují naše týmy na přípravě národního řešení a to národní řešení buďto doplní evropské řešení, anebo ho nahradí, pokud bychom náhodou k evropskému řešení nedokázali dospět. Ale my děláme všechno pro to, abychom evropské řešení, jak zastropovat ceny nebo oddělit cenu elektřiny od ceny plynu, abychom takového řešení dosáhli, protože jenom takové řešení by bylo dostatečně efektivní a i cenově mnohem výhodnější než jakékoliv národní regulace. Ale pracujeme na obou těchto cestách. Vyvolali jsme velmi rychle nebo změnili jsme velmi rychle atmosféru mezi evropskými lídry, kteří ještě před třemi týdny nechtěli o žádném společném evropském řešení cen elektrické energie slyšet. Dokázali jsme řadu z nich přesvědčit pro to, aby změnili svůj postoj. Vidíte, že se přidávají ve veřejných prohlášeních další a další premiéři, s kterými jsem pravidelném kontaktu, mluvím s nimi a přesvědčuji o výhodnosti toho evropského řešení. Také jsme dokázali svolat Radu Evropské unie pro energetiku ve velmi rychlém čase, skoro bych řekl v rekordním termínu - to není pozdě, to je velmi rychlé, protože to nevím, jestli víte, ale pro každou radu Evropské unie se musí připravit celá řada podkladů, materiálů, aby to dávalo vůbec nějaký smysl, takže už 9. září povede pan ministr Síkela Radu ministrů pro energie a já jsem přesvědčen o tom, že budou tam diskutovat nad relevantními návrhy a že nakonec k nějakému celoevropskému řešení dospějeme.

Ale všem občanům říkám, pokud to řešení bude nedostatečné, pokud nebude dostatečným způsobem snižovat ceny elektrické energie nebo pokud k takovému řešení nedojde, česká vláda bude mít připravenu národní cestu a jsme nachystáni na to, abychom jak občanům, tak firmám zajistili dostupné energie, a jsme připraveni na to, abychom zajistili dostupné energie kritické infrastruktuře, veřejným institucím, školám, zdravotnictví, prostě všem i například formou takzvaného státního obchodníka. Nikdo nemusí strašit, nikdo se nemusí bát, naše vláda dělá včasné a rychlé kroky a během několika dnů jsme reagovali na prudké navýšení elektrické energie na evropském trhu a reagovali jsme jak naší aktivitou v Evropě, tak našimi opatřeními na národní úrovni.

Právě pracovat systémově, pracovat promyšleně a koncepčně, pracovat rychle, efektivně a profesionálně, to je něco, co teď Česká republika potřebuje, a děláme to. Jeden příklad za všechny: Včera jsme rozhodli o vyhlášení stavu předcházení nouze v teplárenství, aby se umožnilo teplárnám řešit aktuálně vysoké ceny zemního plynu. To je příklad toho, že děláme cílená opatření. Vláda připravila tady i řadu dalších forem pomoci firmám a podnikatelům. Těm, kteří jsou dotčeni, ať už třeba cenami energií na světových trzích, nebo na trhu v České republice, nebo na ně třeba dopadají důsledky ruské agrese na Ukrajině nebo evropských sankcí a dalších věcí.

Připravili jsme novelu zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou, který tyto věci řeší, a ta novela má zajistit, aby například záruky za úvěry za podmínek, které platily kvůli pandemii covidu-19, mohly být využívány na základě rozhodnutí vlády i za jiných mimořádných událostí. Čili tady jenom ukazuji na jednom příkladu, jak vlastně operativně a kompetentně reagujeme tak, abychom lidem skutečně pomohli.

Já se tady nebudu vyjadřovat dál k věcem, které se týkají evropské politiky. Mluvil jsem o nich dostatečně a myslím si, že výsledky, kterých jsme dosáhli, jednoznačně mluví o tom, jak je naše zahraniční a evropská politika účinná. Mimochodem, s Emmanuelem Macronem, o kterém jste tady vy mluvil a kterého považujete za přítele, a jak jste říkal, jediného státníka v Evropě, jsme v pravidelném kontaktu a připravujeme i ten zamýšlený širší summit všech států v Evropě, všech demokratických států v Evropě, který by se měl konat tady v Praze, který by měl právě řešit dopady ruské agrese na Ukrajinu, na Evropu, ceny energií a všechny další věci, a to bude myslím summit, který dokáže dát dohromady všechny evropské státy a vytvoří platformu pro diskusi, která nám v tuto chvíli chybí. I to ukazuje, jakou roli má dnes Česká republika, jak využíváme českého předsednictví a čeho jsme schopni konkrétně dosáhnout.

Poslední věc, kterou tady připomenu, a dělám to rád, a ještě bych tady rád zmínil hrozně moc dalších věcí - a zmínil jsem kolegy z některých rezortů a omlouvám se těm, které jsem v tom vystoupení nemohl zmínit, protože dělají spoustu dobré práce, a oni taky vystoupí a budou říkat, co se nám v těch jednotlivých oblastech povedlo - ale chtěl bych zmínit ještě jednu věc. Na včerejším jednání vlády jsme schválili první antibyrokratický balíček, který je přípravou pro opatření ke snížení administrativní zátěže podnikatelů, státního aparátu, občanů, a na základě tohoto balíčku jsme připraveni předložit konkrétní změny v legislativě. Konečně děláme to, po čem tady podnikatelská veřejnost i občané dlouho volají: prosekat trochu právní džungli, začít snižovat byrokratickou zátěž, byrokratické požadavky na občany a podnikatele. Vy jste o tom mluvili, moc nic se nestalo. My za pouhých devět měsíců už předkládáme první antibyrokratický balíček.

A s tím souvisí další věc, a to je naše snaha rozmrazit stávající služební zákon. Vy jste tam zabetonovali celou státní správu, řada úřadů nepracuje tak, jak bychom si představovali. Nechali jste tam svoje lidi, dobře, to já nezpochybňuji. Ale my potřebujeme, ne abychom dělali ve státní službě politické změny, ty my vůbec dělat nebudeme a nechceme, ale my potřebujeme otevřít státní službu lidem zvenku, kteří mají zkušenosti z podnikání, lidem, kteří mají zkušenosti ze správy, ze samosprávy, lidem, kteří mají zkušenosti z akademického prostředí, ze zahraničí, a tito všichni dnes nemají prakticky možnost se do státní služby dostat. To my změníme tak, aby státní správa více fungovala jako soukromý sektor, ne jako firma, ale byla prostě efektivnější, byla otevřenější a tím byla i kvalitnější. Ano, i to jsme dokázali v této chvíli připravit za pouhých devět měsíců. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP