(15.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Tady bych dodal, že hnutí SPD tady půl roku ze všech sil bránilo přijetí toho zákona, abyste zhoršili zdravotní péči pro české občany. Je nás jenom dvacet. Bojovali jsme ze všech sil a nakonec vaše vládní stoosmička nás tady v sobotu ráno minulý týden přehlasovala. Ale my budeme bojovat dál za české občany a za Českou republiku, aby naši občané, čeští občané měli vyšší životní úroveň a lepší životy a více bezpečnosti a spravedlnosti.

Vláda i parlament tu přece jsou, dámy a pánové, fakticky jen proto, aby pomáhaly svým občanům, aby pro ně pracovaly, a vy, páni ministři a dámy ministryně, pane premiére, proč kašlete na lidi? Proč jste si letos jako prioritu číslo jedna určili pomoc Ukrajině a vstup Ukrajiny do EU, místo aby pro vás byly prioritou životy našich občanů? Lidem v nouzi je ukradené, jestli jste jel na výlet do Kyjeva. Píše mi spousta zoufalých občanů. Jsou zoufalí ze situace, do které je uvrhla vaše vláda! Vy byste, pane premiére, měl zajet na Žižkov za paní Bartošovou na ubytovnu, která stojí víc než její důchod, za šestasedmdesátiletou babičkou, která se dodnes nedomohla ani právní, ani sociální pomoci, za babičkou, která doslova a do písmene nemá co jíst. Měl byste jet do Ostravy, do Ústí, do Brna, do Svitav, kde všude jsou oběti státem posvěcené lichvy a mafiánských exekutorů. Poznal byste lidi, kteří třeba dvacet let splácí dluh, už ho dávno přeplatili, zaplatili skoro milion a stále se dluhu nezbavili, protože splátky jdou jen na lichvářské úroky a exekutorské poplatky. A právě vaše vláda, ale i ta předešlá Babišova, tady odmítly návrh zákona SPD na zestátnění exekutorů a na zastropování úroků u spotřebitelských úvěrů, jako to má spousta vyspělých zemí i v Evropě, protože SPD chce ukončit lichvu, a chceme narovnat podmínky tak, aby to bylo funkční.

Máme tu tisíce lidí, kteří už dnes nemají na elektřinu a na plyn. Co jste pro ně, pane premiére Fialo, udělali? Ruku na srdce, jakou pomoc od vás k dnešnímu dni dostali? Prakticky nic. Ano, rodiny s menšími dětmi si mohly po tři čtvrtě roce i díky hlasům poslanců SPD požádat o symbolický příspěvek, který nepokryje ani jednu nebo dvě zálohy, ale to je samozřejmě úplně nedostatečné. A co důchodci, invalidé, ale i rodiny s odrostlými dětmi a další slušní lidé? Proč jim nepomůžete? Proč jim vaše vláda nepomůže? Jsou málo ukrajinští? Zdá se vám, že přeháním? Bohužel ani náhodou! Diskriminace českých pracujících občanů, českých seniorů, českých zdravotně postižených spoluobčanů je nejen zjevná, je i fakticky doložitelná. Ukrajinští migranti dostávají od vaší vlády na osobu 5 000 korun měsíčně, přitom životní minimum od 1. 4. 2022 je pro českého občana pouze 4 620 korun na měsíc. Na bydlení mohou Ukrajinci dostat až 12 000 měsíčně a jsou jim přednostně přidělovány byty. Ukrajinské děti ve školní jídelně dostávají obědy zadarmo, přitom mnohé naše děti na obědy nemohou chodit, protože rodiče na obědy nemají. Připomeňme, že ředitelé ve škole museli pro české děti zdražit obědy, protože peníze na obědy pro ukrajinské děti od vlády nedostali. Letní tábory pro ukrajinské děti jsou zadarmo, přitom za naše děti se musí platit za čtrnáct dní pobytu kolem 3 000 korun. Když mi dovolíte, budu citovat z dopisu jedné babičky, seniorky v nouzi, která mi tak jako mnoho dalších píše, cituji: "To, co tato vláda Petra Fialy dovoluje, aby se v naší zemi dělo, je vlastizrada!" Konec citátu. (Potlesk poslanců SPD.)

Vážený pane premiére, vážené ministryně a ministři, tady máme klíč k tomu, že více než 70 % občanů podle statistiky vaší vládě nevěří. Neděláte nic pro svoje občany, ale všechno pro své přátele v zahraničí, a je jedno, zda je to americká zbrojní lobby, vaši vůdcové v Bruselu a v Berlíně nebo ukrajinští migranti. Normální slušný český občan je u vás až na posledním místě, lidé to vidí a dnes také zcela razantně cítí i na svých peněženkách. Problém samozřejmě je i v tom, že z ministerstev se opět staly politické trafiky vyhandlované podle politického klíče. Ano, našel bych ve vládě pár odborníků, například zástupci hnutí STAN jsou bezesporu dobří na ekonomiku, jelikož dojení a okrádání státu je fakticky jejich program. Problém ovšem je, jak víme, že pracují jen pro sebe, nikoliv pro stát, a jejich metody jsou nelegální, přesněji řečeno, jde podle policie o organizovaný zločin, mafii a korupci.

K tomu, jak jste tady před chvílí, pane premiére, zase překroutil fakta a lhal jste, když jste mluvil o služebním zákonu - přece fakta jsou úplně jiná. Vy jste si tady protlačili prvním čtením návrh zákona o služebním zákonu, aby nově na vašich ministerstvech mohli mít ministři neomezený počet politických náměstků, protože potřebujete upíchnout co nejvíc politických trafikantů a vašich spolustraníků do vrcholných pozic státní správy za statisíce měsíčně! (Potlesk poslanců SPD.). To je vaše politika! A právě my jsme hlasovali proti! Takže to je ten fakt, který jste tady měl říct, ale lžete jako obvykle! Ale mě neobelžete, protože já tady v té Sněmovně mám vyšší účast než vy a všechno sleduji.

Premiér Petr Fiala prostě není lídr ani osobnost, nemá respekt občanů, a nemá dokonce respekt ani jako předseda vlastní strany, natož jako premiér. Petr Fiala je slabý, nerozhodný, bez vize, bez odvahy, bez manažerských schopností, jen vysílá signály, které nikdo nepřijímá, a nikdo vlastně ani neví, co chce. Co je jeho program? Můžete ho poslouchat celé dny, ale nedoberete se konkrétní nosné myšlenky. Hnutí SPD chce přímou demokracii, Piráti legalizaci marihuany a přijímat migranty, STAN přihrát sponzorům kšefty. Ale co chce vlastně ODS pana Fialy? Doslova jsem se styděl, když jsem nedávno viděl video z europarlamentu, kde cizí řadový belgický europoslanec peskuje českého premiéra jako malého kluka a on pokorně poslouchá a klopí hlavu. Já bych se sebral a odešel. Premiér Petr Fiala tam ponížil celou naší zemi. Už to je na vyslovení nedůvěry, protože jestliže tato vláda odmítá hájit naši zemi a už zcela viditelně si nechá arogantně diktovat a poroučet z Bruselu, pak tato vláda nemá v čele naší země co pohledávat. A pan premiér na tom koberečku v Bruselu neponížil jen sebe, on ponížil celou zemi, naše národy, náš stát, každého z nás. Není ostuda nemít gule, jak o tom rád mluvil váš stranický předchůdce Topolánek, holt někdo se s nimi rodí, někdo ne. Ale chlap, co není chlap, nemá co dělat ve vedení naší země! (Potlesk poslanců SPD.)

Viděli jsme, jak naši republiku vedli takoví nedorostlí hošíci jako Gross nebo Sobotka, a taky, kam dovedli svoje strany. To, že ODS se stále v průzkumech drží, je jen díky tomu, že ti, co nemají rádi Babiše a Okamuru, opravdu nemají lehkou volbu a zatím volí to nejmenší zlo. To je termín k dnešnímu tématu nedůvěry vládě velmi přiléhavý, ale zlo je totiž vždycky zlo. Nevidím nic zásadního a dobrého, co by Fialova vláda naší zemi přinesla, a vidíme mnoho zla a škod, které napáchala.

Některé z vládních stran v minulosti vyznávaly svobodu a malý stát. Jaká je skutečnost? Vláda aktivně začala cenzurovat jiné názory. Vláda donutila provozovatele webů, aby vypnuli kritická internetová média. Nejvyšší státní zástupce této vlády otevřeně vyhrožoval lidem, že půjdou do vězení, pokud projeví jiný než povolený názor. Vláda k tomu ani nepípla. Je zřejmé, že zavedení cenzury a omezení svobody a projevu názoru je jedním z cílů této vlády Petra Fialy. Jde o jasné porušení lidských práv a další posun k autoritářskému systému a likvidace posledních zbytků demokracie u nás. A za hnutí SPD garantuji, že my budeme do posledního dechu hájit svobodu a demokracii v České republice. (Potlesk z řad hnutí SPD.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP