(15.20 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Vedle dostatku plynu jsme také zajistili i zmírnění dopadu cen energií na domácnosti díky úspornému tarifu a díky snížení poplatku za obnovitelné zdroje energie. Když to tedy bylo tak špatné, ten poplatek, tak proč jste s tím něco neudělali? Neudělali jste s tím nic, udělali jsme s tím něco my a pomáhá to občanům a pomáhá to i firmám. Díky této pomoci dohromady občané ušetří za energie v průměru 15 000 korun a z toho průměrně 4 000 korun v letošním roce. A to, co je důležité: toto všechno proběhne automaticky. Občané ani firmy nemusí o nic žádat, proběhne to automaticky a úsporu pocítí každá domácnost. A jak jsem říkal, odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje se dotkne i firem, dotkne se jich to pozitivně a těm energeticky náročnějším navíc naše vláda vyčlenila na rok 2021 800 milionů korun na kompenzace nepřímých nákladů a v pomoci těm firmám, které mají energeticky náročný provoz, můžeme a budeme pokračovat.

V rámci Evropské unie jsme také v červnu - a to je zase to, co jste vy nesledoval, nebo nedokázal tomu úplně dobře porozumět - vyjednali pro naše teplárny 30 % emisních povolenek zdarma, a navíc jsme vyjednali princip automatického zastavení růstu cen emisních povolenek ve chvíli, kdy začnou zase dosahovat těch extrémních výšek. To jsme vyjednali, to jsou konkrétní výsledky a těch 30 % emisních povolenek zdarma pomůže zlevnit teplo pro více než 1,5 milionu domácností u nás. To je výsledek dohody, která byla udělána v červnu a v červenci v rámci vyjednávání v Radě Evropské unie a to je výsledek, kterého jste vy nikdy nedosáhl. Ano, já bych chtěl ještě větší změnu s emisními povolenkami, ale prosadili jsme alespoň něco, alespoň nějakého kompromisu, nějakého pozitivního výsledku jsme dosáhli, a navíc jsme si vyjednali konkrétní výjimku pro Českou republiku a konkrétní pomoc naším teplárnám. Zase, to je výsledek. S čím vy jste přijel pro Českou republiku? Nikdy s ničím. A my tady máme jednu věc za druhou, která slouží občanům České republiky, zlevňujeme energii a je pro nás výhodná. A to je výsledek naší evropské politiky.

Mimochodem již tady byly zmíněny země, které zastropovaly ceny energie. Já bych v tom, pane předsedo Babiši, nepokračoval, protože to jenom ukazuje vaše neporozumění energetickému trhu a tomu, co se děje v Evropě. Vážně nám tady chcete dávat za příklad Francii a její způsob zastropování cen energií? Vážně chcete našim podnikatelům říci, že když zastropujeme ceny energií pro domácnosti, jak to udělala Francie, která mimochodem čelí žalobě své státní společnosti, že budou mít podnikatelé nejdražší energie v Evropě, jak tomu dnes čelí francouzští podnikatelé? To má být ten recept? Nebo chcete říci českým občanům, že máme jít cestou Španělska a Portugalska, které představují v Evropě energetický ostrov - a ví to každý, který jenom trochu rozumí energetice - energetický ostrov a jejich cesta není snadno napodobitelná pro žádnou zemi, která se pohybuje na otevřeném trhu. Nebo máme zavřít náš trh s elektřinou, uzavřít se tady, protože máme elektřiny přebytek? A co když to udělají jiné země? Co budeme dělat s ropou, které máme nedostatek, nebo s plynem, kde jsme závislí na dalších zemích? To jsou populistické recepty, které vůbec neodpovídají realitě. Kdybychom je uplatnili, tak jenom poškodíme české občany. Touto cestou naše vláda nepůjde. My jdeme cestou skutečných rozumných řešení, která zlevní cenu elektřiny a pomohou našim občanům a firmám. (Potlesk v pravé části sálu.)

Pracujeme i na dalších věcech, já nemám čas - nebo mám čas, ale nechci tady být další hodiny a určitě budu mít prostor třeba po roce, po dvou, k nějaké mezibilanci činnosti naší vlády, ale když už jste tady jako opozice vytvořili tento prostor, tak ještě pár slov k některým dalším věcem. Pracujeme také na něčem, co náš stát potřebuje, po čem také volají podnikatelé, co potřebují naši občané, a to je konečně se posunout s digitalizací, vytvořit tady jasné, transparentní, moderní prostředí v různých oblastech. Příkladem jedním, který je naprosto aktuální, je stavební prostředí, tedy podmínky pro stavebníky a projektanty. Ano, i tady je digitalizace zásadní, významnou změnou, která urychlí všechny ty procesy a pomůže nastartovat rozvoj stavebnictví, což my potřebujeme. Chceme udělat velký krok i v digitalizaci státní správy, pracujeme na tom. Udělali jsme už velký kus práce během těch několika měsíců a v praxi to nakonec bude znamenat to, že občané nebudou muset úřadům poskytovat údaje, které už stát jednou od nich získal. Místo toho jim usnadníme veškerý styk s úřady, nebudou u sebe muset nosit x dokladů a další a další věci. To všechno už v České republice mohlo a mělo být, není tu nic. My digitalizaci považujeme za velmi důležitou a chceme se v ní rychle posunout kupředu.

Ještě se chci dotknout jedné věci, kterou jste tady také zmínil, která je důležitá a kterou využíváme ve prospěch České republiky v zájmu jejích občanů a v zájmu jejích firem, a to je předsednictví v Evropské unii. Já tu nechci hodnotit, protože je před námi ještě několik těžkých měsíců, ale určitě jsme předsednictví zahájili úspěšně. O tom svědčí reakce nejen z českého prostředí, ale i zahraničních kolegů a reakce zahraničních médií. Právě proto jsme třeba také mohli, díky tomu, že máme lepší renomé v Evropě a že jsme bráni vážně, tak kromě těch věcí, které jsem tady zmínil - taxonomie, emisní povolenky pro české teplárenství a další a další výhody pro Českou republiku - tak jsme také dokázali bez velkého křiku vyjednat výjimku z evropského embarga na dovoz ruské ropy pro Českou republiku. Budeme mít výjimku na dobu 18 měsíců, kdy bude možné do České republiky dovážet produkty z ruské ropy, protože bychom ten výpadek nebyli schopni rychle nahradit, a to zase je výjimka, která je velmi důležitá, protože ta garantuje to, že čeští občané, jak jste sám řekl a já to podtrhuji - jenom se ptám, kdo za to může a proč jste s tím nic neudělali - i když Česká republika nemá v ruce rafinerie, tak díky této výjimce a našim dalším jednáním je jasné, že Česká republika a čeští občané i české firmy budou mít nadále dostatek benzinu a ropy, což samozřejmě pro všechny důležité je.

Já v Evropě v době našeho předsednictví vidím nejen na úrovni Evropské rady, ale i na úrovni Rady Evropské unie, v těch formátech jednotlivých ministrů, jasnou vůli, snahu s námi spolupracovat, evropští lídři a ministři se nám nevyhýbají, daří se nám prohlubovat krizovou spolupráci a to se potom odráží i na bilaterálních vztazích. Já jen připomenu, že jsme podepsali spolupráci České republiky a Německa při výpadku plynu, což je důležité. Je zbytečné a jenom to svědčí o neporozumění, když se tomu někdo vysmívá, protože to z hlediska zajištění naší bezpečnosti má velký význam. Rozvíjíme a snažíme se klást důraz na sousedské vztahy, na přeshraniční spolupráci, a to proto, že je to pro nás výhodné, ale jsme schopni jednat i s dalšími evropskými zeměmi o věcech, které jste řadu let nedokázali posunout kupředu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP