(14.40 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

A důležité je, že tyto zvýšené výdaje státního rozpočtu nejsou rozhazovačností vlády, jak s oblibou tvrdíte, nejdou na něco, co se nedá dohledat, zvýšení schodku má v této situaci jasný a konkrétní smysl a cíl a jde na pomoc lidem. My tyto peníze dáváme lidem, aby si poradili s těmi současnými problémy. Současná krize dopadla na všechny, ale nejvíc zcela jednoznačně dopadá na ty, kteří jsou ohroženi, kteří potřebují pomocnou ruku, a od naší vlády se jim pomocné ruky dostává. Naše pomoc je převážně cílená a míří na ty, kteří ji skutečně potřebují.

Proto se nám nestane to, co se stalo vám, že zadlužujete rekordně zemi, prohlubujete inflaci, zvyšujete naše zadlužení, a přitom ty peníze se na konkrétní pomoc lidem, jak se ukázalo, nedostaly. Ale nejenom to, že pomáháme lidem a že se to snažíme dělat úsporně, my jsme taky hned v první verzi rozpočtu zmrazili platy úředníků, snížili jsme provozní výdaje státu tak, jak jsme to slibovali ve svém programovém prohlášení, a přitom jsme nezapomněli na platy zdravotníků, učitelů a ti dostali přidáno. Platy pedagogů se zvedly od letošního ledna, platový základ stoupl o 2 %, platové tarify sociálních pracovníků v sociálních službách se zvýšily od ledna 2020 o 700 korun, platové tarify nelékařských zdravotnických pracovníků se zvýšily o 700 korun pro druhou až sedmou platovou třídu, pro osmou až patnáctou potom o 6 %, platové tarify lékařů, zubních lékařů se zvýšily o 6 %.

Provedli jsme tedy na jedné straně zmrazení platů úředníků, na druhé straně jsme přidali těm profesím, které to buďto potřebovaly, anebo si to zasloužily právě proto, že skutečně bojovaly, že skutečně bojovaly s covidem a byly na ně kladeny zvýšené nároky. Když mluvím o covidu, tak bych chtěl také připomenout, že naše vláda se hned na začátku musela potýkat s další vlnou koronavirové krize. A zase si připomeňme čísla, data, fakta.

Na začátku ledna 2022 dosáhla nová vlna covidu přes 370 000 případů onemocnění. Prosincová vlna v roce 2021 - jen abychom měli srovnání - měla svůj vrchol na 245 000 případů, pro srovnání - předcházející vlny od podzimu 2020 do jara 2021 měly zhruba 100 až 160 tisíc onemocnění na maximu. Čili my jsme čelili obrovské covidové vlně. A podívejte se na výsledky a podívejte se na výsledky vaší vlády. Teď se nebudu vracet k obětem a k tomu všemu tragickému, co provázelo vaše zvládání, nezvládání covidové vlny, ale my jsme ten nápor zvládli tak, že jsme nic nezavírali, nezavírali jsme školy, nezavírali jsme ekonomiku, používali jsme ty metody, které nám radili odborníci, nezasahovali jsme do nich jako vy, testovali jsme, včas jsme se připravili a díky tomu jsme covidovou vlnu dobře zvládli.

Ano, bylo nutné řešit kompenzace podnikatelům, bylo nutné obnovit důvěru lidí v zdravotní systém, v očkování, zajistili jsme, jak už jsem říkal, efektivní testování, a to všechno pomohlo. A to všechno jsme na rozdíl od předcházející vlády zvládli právě proto, že jsme rozhodovali odborně, kompetentně. Pan ministr Válek si vytvořil obrovský poradní tým skutečných expertů, nerozhodovali jsme chaoticky, nerozhodovali jsme podle průzkumu veřejného mínění, a proto, že jsme k tomu onemocnění přistoupili racionálně, bez snahy nahnat politické body, tak jsme tím naši společnost provedli tímto způsobem.

A tady si opět můžete srovnat vaše výsledky a naše výsledky a můžeme si je srovnat na faktech tak, jak to dělám já. Vy jste tady vytáhl naše programové prohlášení a začal jste tam číst, co jsme ještě za devět měsíců nesplnili. Já jenom připomínám, že programové prohlášení máme na čtyři roky a máme ho promyšlené a máme i promyšlené, které kroky v které fázi uděláme, ale jednu věc, která byla důležitá, která naše voliče, občany, podnikatele nesmírně obtěžovala a štvala a která byla k ničemu, tu jsme dokázali udělat rychle a tento slib jsme splnili, takže jsme zrušili elektronickou evidenci tržeb.

To je opatření, které jsme zdědili po vás, které takřka nikdo nechtěl, bylo administrativně i finančně náročné, provoz a aktualizace - jenom zase připomenu nějaká čísla, která vy sice říkáte, že máte rád, ale moc je neuvádíte, a aspoň ne ta správná - provoz a aktualizace pokladních zařízení stálo každoročně zhruba 1,5 miliardy korun. Když si k tomu přidáte celkový náklad na straně státu za zhruba půl miliardy korun ročně a prakticky žádný výnos, tak je jasné, že to byla jenom obtěžující věc, která vůbec neměla žádný smysl a nebyl žádný důvod v EET pokračovat, nakonec vy sami jste EET zastavili s odůvodněním, že to obtěžuje, zatěžuje podnikatele v době covidu, tak my jsme splnili to, co jsme slíbili, a jsem rád, že to naše vláda udělala, naše vládní koalice a zrušili jsme EET.

K dalším slibům se ještě dostanu, ale neměl bych pominout jeden faktor, který velmi významně ovlivnil naše vládnutí, který má zásadní vliv na to, co se děje dnes v České republice, co se děje v Evropě, má to vliv na náš každodenní život, a to je ruský vpád na Ukrajinu z února tohoto roku. Mimo jiné tato ruská agrese vedla k tomu, že se daly do pohybu miliony lidí a naše země čelila obrovské migrační vlně. A já mohu říct - a byla to velká výzva, byla to největší migrační vlna, jakou Evropa zažila od druhé světové války - a já musím říct, že díky práci na všech frontách, nejenom ve vládě, ale v krajích, na obcích, v samosprávách, v neziskových organizacích a především díky obrovské solidaritě občanů, kterou obdivuje doslova celý svět a která nadále trvá, tak jsme to zvládli.

Jak obrovská ta vlna byla, to nejlépe dokládají čísla. Podle oficiálních statistik Ministerstva vnitra získalo roční dočasnou ochranu k 17. srpnu 414 000 uprchlíků z Ukrajiny a v současné době je podle odhadů na území České republiky asi 281 000 uprchlíků z Ukrajiny. A troufám si tvrdit a víme to i z každodenní zkušenosti, že na chodu státu se nic podstatného nezměnilo a že občané to na svých životech nijak negativně nepociťují. A proč ne? No mimo jiné i proto, že jsme ten postup, ten systém udělali tak dobře a tak efektivně, že v polovině srpna si práci v České republice našlo 105 000 občanů Ukrajiny s dočasnou ochranou, kteří uprchli před válečnými událostmi, 105 000 občanů Ukrajiny, kteří uprchli před válečnými událostmi dnes v České republice pracuje, a to znamená, že jsou soběstační, a to také znamená, že odvádějí prostředky do našeho sociálního a zdravotního systému.

A nejenom to. Nejenom to. A to je jasný úspěch způsobu, jakým jsme přistoupili k uprchlické vlně, ale nejenom to, příliv těchto pracovníků pomohl našemu trhu práce. Určitě víte, že si zaměstnavatelé už několik let stěžují, ba zoufají, že nemají dostatek zaměstnanců, a proto taky český trh práce tyto uprchlíky před válkou tak rychle a takovým skvělým způsobem absorboval. Znovu říkám, vyřešení uprchlické krize je nepochybně úspěchem naší vlády, nebylo to nic samozřejmého. Nejsou to moje slova, která to hodnotí, podívejte se na hodnocení zahraničních expertů a politiků z jiných zemí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP