(14.30 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Mimochodem, když jste zmiňoval tu debatu o státních pojištěncích a postěžoval jste si, že jsme vás přehlasovali, tak váš hlas při tom hlasování určitě chyběl, stejně jako jste tady chyběl v noci, když jsme tu argumentovali s vašimi kolegy, a nemohl jste tedy ani vyslechnout naše argumenty a argumenty pana ministra Válka. Proto prostě tady vykládáte věci, které nejsou pravda.

Já nebudu komentovat všechno to, co říkal tady pan předseda Andrej Babiš, jenom bych chtěl zmínit několik souvisejících faktů. Hlavním důvodem této schůze - a to je potřeba si říct - je to, že máme před volbami, žádné faktické důvody pro to nejsou. A dalším důvodem té schůze je, že se Andrej Babiš chce vymluvit nebo chce něčím zakrýt svoje problémy, svoje osobní problémy, které má. A když tady, pane předsedo, mluvíte o tom, že jsme na vás vyvolali, zařídili v České republice trestní stíhání a podobné věci, to jste říkal samozřejmě tady ve svém projevu, tak nevím, jestli váš přítel Emmanuel Macron vyvolal vyšetřování praní špinavých peněz ve Francii, a budete mu to také předhazovat. To prostě není pravda, jenom to ukazuje, v jak vykonstruovaném světě lží a nesmyslů žijete. Mrzí mě, že jste se uchýlil k těm osobním věcem, které bych ani od vás vlastně nečekal.

Když už tady připomínáte dovolené, já si je s vámi klidně srovnám, tak si asi vzpomenete, že jste jel do Řecka na dovolenou v době, kdy jste české občany vyzýval k tomu, ať zůstanou doma, bylo to v roce 2020. Já jsem si na to vzpomněl. Je mně trapně za vás, že vám to musím připomínat, že jste se uchýlil k této formě politické diskuse. Ale prosím, chcete-li, budeme se bavit i na této úrovni.

Já se ale budu spíš zabývat tím, co naše vláda udělala, čeho jsme dosáhli a jak jsme i během těch osmi měsíců, necelých devíti měsíců, dokázali napravit spoustu věcí, které vaše vláda s bezradností, neznalostí, neschopností nebo proto, že hájila něčí osobní zájmy, nedokázala udělat. Důvody tedy, proč tady dnes jsme, a které jsou tady prezentovány, jsou pouze zástupné. Rozhodně nemohou být - a já jsem váš projev pečlivě poslouchal, nic z toho, co jste říkal, že většina toho jsou nesmysly a není to pravda - nemohou být ospravedlněním toho, proč opozice porušila slib nevyvolávat hlasování o důvěře vlády v průběhu předsednictví Evropské unie.

Ukazuje se ale, že naše země, Česká republika - a váš projev byl toho dobrým příkladem, a kdo z občanů se na to díval, tak to jistě posoudí sám - ukazuje se bohužel, že naše země nemá konstruktivní opozici. Nemá opozici, které jde o české občany, která chce v těžkých dobách táhnout s vládou za jeden provaz, pomoci řešit problémy, které tu jsou, zapomenout na to, co nás rozděluje, a podporovat to, co je občanům této země společné a prospěšné. To vás vůbec nezajímá, a i dnešní schůze a vaše vystoupení je důkazem toho, že vám jde o rozvrat, o uchopení moci za každou cenu, že se neohlížíte na to, co se děje kolem, jakým problémům skutečně občané čelí, jakým problémům čelí Evropa, že bez ohledu na ruskou agresi vůči Ukrajině i vůči Západu a jejím ekonomickým a politickým důsledkům pro celou Evropu tady rozpoutáváte toto hlasování o nedůvěře.

Někdo by si mohl myslet, že se vám celá ta situace hodí a líbí. Já pořád ještě doufám, že to tak není, protože tady jde o mnoho a jde tu o dobrou budoucnost nejen naší země, ale i celé Evropy. A já začínám přemýšlet nad tím, jestli vám opravdu jde o totéž, i poté, co jsem slyšel vaše slova.

A než se dostanu k těm věcným věcem, dovolte mi ještě na vaši adresu, pane předsedo, říct jednu poznámku. Já jsem si dlouho myslel, že ty věci, které se vám nedařilo vyjednat v Evropě nebo které jste odsouhlasil v neprospěch obyvatel této země, jste udělal kvůli svým zájmům, kvůli tomu, že jste sledoval svůj osobní prospěch. Ale já si začínám v poslední době, když vás poslouchám, myslet, že jste to udělal nevědomě, že vy jste vůbec nevěděl, co se na té Evropské unii odehrává, kde se rozhoduje, jakým způsobem se rozhoduje. Že když jste odsouhlasil Green Deal, což jste udělal, tak jste vlastně ani nevěděl, co děláte a jaký to bude mít dopad na české občany. To je velmi smutná... (Potlesk z řad hnutí SPOLU.) To je velmi smutná zpráva a smutná vizitka, ale ta vaše řeč - a já opravdu vyzývám všechny, ono je to těžké a nedá se v tom vyznat, ale kdybyste si znovu přečetli nebo se na ni podívali, tak uvidíte, že Andrej Babiš opravdu evropské politice vůbec nerozumí. Ale dost úvah, dost tady takového nějakého úvodního vymezení, já už se do něj pouštět nebudu, přejděme k faktům.

Tato vláda má za sebou necelých devět měsíců tvrdé práce ve velmi složitých podmínkách. Část těch složitých podmínek je dána mezinárodní situací, ale část věcí jsme prostě zdědili po svých předchůdcích. A já bych rád hlavní část svého vystoupení věnoval rekapitulaci toho, co se nám podařilo za těch devět měsíců odpracovat, co se nám podařilo napravit, co se nám podařilo vyřešit, čemu čelíme a jak to řešíme. Prosím pěkně, nebude to žádná komplexní bilance, na to je ještě čas. Žádná vláda po devíti měsících, zvlášť v takto kritických podmínkách, nemůže dělat žádnou komplexní bilanci, ale připomenout si některé věci tady určitě můžeme.

Rozpočet. Naše vláda zdědila návrh rozpočtu s obrovským deficitem. Minulá vláda hospodařila i po obnovení růstu HDP v roce 2021 s obrovským schodkem ve výši 419,7 miliardy korun a pro rok 2002 navrhla schodek ve výši skoro 377 miliard korun, což byl vyšší schodek, to byl dokonce vyšší schodek navržený, než který byl v covidovém roce 2020, tehdy byl schodek 367,4 miliardy korun. To jsou návrhy a výsledky vaší vlády, to je to zadlužování. Nám bylo jasné, že v tom nemůžeme pokračovat. To je zdroj inflace, to je zdroj drahoty, to jsou věci, s kterými je potřeba bojovat, takže ihned po nástupu naší vlády jsme přepracovali státní rozpočet tak, aby byl protiinflační, aby byl úspornější, aby tak dramaticky nezadlužoval Českou republiku.

Pokud bychom takto nepříznivý vývoj nekorigovali, státní dluh by se v průběhu několika let prakticky zdvojnásobil a do dvou let bychom narazili na dluhovou brzdu. Tady můžete klidně zpochybňovat všechna mezinárodní srovnání, ale čísla a data mluví naprosto jasně. Vaše zadlužování je rekordní, z 1,6 bilionu korun na konci roku 2019 státní dluh vzrostl na 2,5 bilionu korun na konci roku 2021. Česká republika se v těch letech 2020 a 2021 zadlužovala rekordním tempem, které nemá v našich novodobých dějinách obdoby a které vlastně s vyděšením pozorovali a pozorují a hodnotí i nezávislí ekonomové u nás i v zahraničí. A není pravda, že ty věci šly na covidovou pomoc. Ano, my jsme říkali, je potřeba pomoci těm, kteří jsou vládními zákazy v době covidu skutečně postiženi, pomozme jim, ale kam šly ty obrovské deficity? Náklady, které šly na pomoc státu v boji s nemocí covid-19, tvořily jen méně než polovinu tohoto zadlužení. To jsou čísla nezávislých institucí, konkrétně 351 miliard korun za roky 2020 a 2021. Takže já otočím vaši otázku, pane předsedo Babiši, kde jsou ty peníze? Kam jste je dali? Do čeho šly? Proč jste nás tak strašně zadlužovali? Proč jste roztáčeli inflaci? A proč jste způsobovali drahotu, která už byla předmětem volebních diskusí? A já se k tomu ještě samozřejmě vrátím.

Ano, my jsme ten rozpočet museli v průběhu roku upravit. Kvůli zmíněné ruské vojenské invazi na Ukrajinu, kvůli růstu cen potravin, růstu cen pohonných hmot, energetické krizi jsme museli v poměrně krátkém čase zasáhnout. Aktualizovali jsme proto státní rozpočet na letošní rok a zvýšili schodek o 50 miliard - i když mnozí předvídali, že to bude mnohem víc - na celkových 330 miliard. A i přesto - z toho nemáme žádnou radost, ale to jsme museli udělat vzhledem k faktorům, které tady v mezinárodním prostředí nastaly a které mají přímý vliv na Českou republiku, to jsme museli udělat, abychom pomohli občanům - ale i přesto to navýšení je schodek stále zhruba o 50 miliard nižší, než navrhovala vaše vláda. To jsou fakta, to jsou čísla a na tom se taky ukazuje, jak jste vy hospodařili. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP