(14.50 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Ale podívejme se znovu na čísla. Česká republika je ze států Evropské unie třetím nejčastějším cílem Ukrajinců prchajících ze země a zároveň je zemí s největším počtem ukrajinských uprchlíků na 100 000 obyvatel. Polsko k 9. červenci evidovalo 1,19 milionu osob s dočasnou ochranou, Německo 670 000, Itálie 132 000, Španělsko 132 000, Slovensko necelých 80 000. Na 100 000 obyvatel Česka připadalo podle propočtu Ministerstva práce 3 646 příchozích, z toho plyne, že v tomto přepočtu, v tomto přepočtu k nám přišlo nejvíc lidí ze všech zemí Evropské unie. A přesto jsme to zvládli, přesto máme většinu nebo velkou část těch lidí z dospělé populace na našem pracovník trhu. A díky tomu jsme dokázali se vyhnout sociálním otřesům a všem problémům, kterými jste strašili, protože vy jste se tu kauzu snažili využít k tomu, abyste postavili českou společnost, nebo abyste řekli, že česká vláda pomáhá jenom Ukrajincům, nestará se o české občany, a snažili jste se postavit české občany proti Ukrajincům. To se vám nepovedlo a uprchlická krize patří k těm výsledkům vlády, o kterých už po devíti měsících můžeme říct, že jsou podařené a že prospívají české společnosti.

Nejde ale jen o pomoc válečným uprchlíkům na našem území. My se musíme starat i o to, aby se ten problém řešil na místě svého vzniku, což vy zpochybňujete. A to nejde jinak, než že podporujeme Ukrajinu, podporujeme Ukrajinu v jejím boji a podporujeme Ukrajinu v jejím boji proti ruskému agresorovi i vojensky. Tady bych chtěl připomenout naši prozíravost. K první dodávce válečného nebo vojenského materiálu jsme se rozhodli ještě před začátkem války, v lednu, šlo o dělostřelecké náboje. Následně jsme realizovali celou řadu dodávek humanitární pomoci, ale i vojenského materiálu. Vojenská pomoc, kterou jsme Ukrajině poslali, je ve výši asi 3,7 miliardy korun, ale - a to je důležité - my ty peníze dostaneme v rámci programu Evropské unie prakticky všechny zpátky. A to je také věc, kterou je potřeba říkat českým občanům, protože vy ve své účelové argumentaci toto pomíjíte. Ano, my pomáháme, pomáháme velmi silně, pomáháme, protože rozumíme tomu, co se děje v zahraničí. Víme, že ruská agrese ohrožuje i nás, že v zájmu naší nezávislosti, svobody a bezpečnosti je to, aby Ukrajina zvítězila, a že tomu musíme i pomoci. Pomáháme, nehledíme na další okolnosti, a přesto tyto peníze dostaneme zpátky. A to, že to děláme, že posíláme naši vojenskou techniku, a přitom jsme schopni vyjednat podporu a pomoc od jiných zemí, například to, co jsme vyjednali s Německem, tanky Leopard, nebo co vyjednáváme se Spojenými státy v oblasti vrtulníků a tak dále, to nám také umožňuje dlouhodobě modernizovat naši armádu.

A to je přesně věc, kde vaše vláda, pane předsedo Babiši, přešlapovala, nebyla schopna se posunout kupředu a nebyla ani připravena dělat potřebné kroky, abychom zlepšili naši obranyschopnost a zajistili našim občanům naši bezpečnost. My to děláme, určitě o tom paní ministryně Černochová bude mluvit podrobněji, ale naše vláda udělala potřebné kroky k tomu, abychom modernizovali letectvo - nakoupili americké stíhačky F-35, bojová vozidla pěchoty zajistíme za pomoci Švédska, tanky jsme dostali výměnou nebo darem od Německa a další německé moderní tanky dokoupíme, uzavřeli jsme smlouvu na pořízení 200 vozů Tatra, abychom obnovili vozový park. A to je jen několik příkladů toho, co naše vláda ve velmi krátkém čase, a kdo tomu rozumíte, tak víte, že toto není vůbec jednoduché ani připravit, ani udělat tato rozhodnutí, že tam je spousta bezpečnostních, technických a dalších a dalších faktorů, které se musí zohledňovat, ale toto všechno naše vláda v té krátké době udělala. Tím napravujeme to, co jste vy nedokázali nebo co jste prostě pomíjeli nebo co jste nepovažovali za důležité.

Když jsem mluvil o rozpočtu, když jsem mluvil o tom, jak se staráme o obranyschopnost, co jsme udělali, jak jsme zvládli uprchlickou vlnu, jak jsme dokázali, a k tomu se ještě dostanu, při tom všem, při těch všech úsporách, které hledáme ve státním rozpočtu, a nechceme zemi zadlužovat, jak jsme dokázali pomáhat českým občanům. O některých věcech jsem už mluvil, tak bych chtěl k tomu ještě připojit to, že jsme také dokázali udržet investice, a dokonce posílit investice, posílit množství peněz, které jdou do investic, protože jsme přesvědčeni o tom, že právě to je cesta, jak do budoucna udržet konkurenceschopnost České republiky, jak zajistit do budoucna pracovní místa, a že to je něco, co naše vláda má a musí dělat. A víte, že jsme vám z opozice vyčítali, že dáváte málo finančních prostředků na investice, že neinvestujete dostatečně. Také to byla pravda. Naše investice jsou i v této kritické a těžké době vyšší, než byly za vaší vlády, a jsme přesvědčeni, že toto je správná cesta. Sám jste tady zmínil, pane předsedo Babiši, některé dopravní stavby. Já je zmíním také, protože je to důležité pro naše občany, protože naše vláda v tom pokračuje rychle kupředu, protože jsme pro to zajistili finanční prostředky a protože se tomu opravdu naši lidé v čele s Martinem Kupkou intenzivně věnují. Na silnicích první třídy se buduje dohromady 88,1 kilometru a důležité obchvaty obcí Církvice, Mělník, Karviná, Havlíčkův Brod, ještě letos otevřeme 25 kilometrů nových dálnic, dalších 40 kilometrů dokončíme příští rok. Ano, já jsem se nikdy netajil v tom, že tady má být kontinuita. Mrzí mě, že z vaší vlády jsme neměli více připravených projektů, více toho není nachystáno, a hlavně že na to nebyly vyčleněny dostatečné finanční prostředky. Ale to my všechno napravujeme a i přes rostoucí ceny a všechny problémy, kterým čelíme, se nám daří v těch stavbách pokračovat a daří se nám plánovat nové.

Vy jste tady zmínil - já se nemůžu pouštět do diskusí o všech těch věcech, které jsou vaším omylem nebo vůbec neodpovídají realitě. Vy jste tady zmínil jakousi korupci při plánování dálnice z Brna do Vídně, a že byste jezdil někde přes Břeclav. No já žiji v Brně, jezdím do Vídně a klidně bych jel přes Mikulov a byl bych rád, kdyby tam byla dálnice. Ale já se tedy ptám, proč po osmi letech, když jste byl ve vládě, se s tou dálnicí nepohnulo vůbec nijak? Není nic, ani přes Břeclav, ani přes Mikulov, vůbec nic, zatímco naši rakouští přátelé tu dálnici postavili až k hranici a naše vláda teď s tím pohne (potlesk poslanců ODS), aby se alespoň naše děti dostaly po dálnici z Brna - to nebude tak dlouho trvat, za naší vlády to nebude tak dlouho trvat - ale aby se dostaly z Brna do Vídně po dálnici. Tak. Ale ve výstavbě je nyní skoro 240 kilometrů dálnic a silnic první třídy a věřím, že s řadou z nich skutečně brzy pohneme.

Rád bych se dotkl jedné důležité věci a to je naše pomoc občanům v krizi. Já už jsem tu mluvil o tom, kam jsme směřovali navýšení platů, že jsme na to měli i díky tomu, že šetříme na provozu státu, tak jak jsme slíbili, kterým skupinám zaměstnanců se zvýšily mzdy, ale chci mluvit o těch, kteří se dostávají díky zdražování, díky růstu cen potravin, energií do existenčních problémů, a chci připomenout, co naše vláda udělala pro to, abychom cílenou pomocí těmto občanům pomohli. To, že čelí zdražování, a to, že se musí potýkat i s vyššími cenami nejen energií, ale i řadou produktů, to je pravda. Není ale pravda, co jste říkal, a jako člověk podnikající v zemědělství byste to měl vědět, a mě překvapuje, že to nevíte, že rostou jednoznačně ceny potravin za naší vlády. To prostě není pravda. A buďto to nevíte, protože vás to, jak žijí lidé a co si kupují v obchodě, nezajímá, anebo prostě vědomě lžete. Já vám řeknu dva příklady. Podle Českého statistického úřadu - žádná čísla si nevymýšlím - máslo za vás v říjnu 2018 více než 55 korun, teď v červenci 54 korun. Brambory, červen 2019 - 27 korun, červenec 2022 - necelých 16 korun. Čísla Českého statistického úřadu. Takže ani v tomto nejste schopen říci pravdu nebo vidět realitu, jaká je. Ale to jenom na okraj. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP