(10.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ve svém usnesení dozorový státní zástupce konstatoval, že trestný čin, jak jej opakovaně popisovala policie ve svých žádostech směřovaných do Poslanecké sněmovny, a především v usnesení o zahájení trestního stíhání, se nikdy nemohl stát - dobře slyšíte - neboť společnost Farma Čapí hnízdo splňovala v rozhodné době podmínky malého podniku. Tak ještě jednou: 30. 8. 2019 státní zástupce říká: Nic se nestalo, všechno je v pohodě... No a co se potom stalo? Potom nastoupil reprezentant polistopadového kartelu. Toto usnesení dozorového státního zástupce pak další čtyři měsíce přezkoumával nejvyšší státní zástupce, aby jej svým usnesením ze dne 4. 12 2019 částečně zrušil. Takže nominant polistopadového kartelu, nejvyšší státní zástupce Zeman na rozdíl od dozorujícího státního zástupce Šarocha zrušil jeho rozhodnutí a nechal paní Nagyovou a mě nadále stíhat. Předmětné rozhodnutí nejvyššího státního zástupce pana Zemana je právně nekvalifikované, účelové a politicky motivované.

Nutno připomenout i okolnosti, které bezprostředně předcházely tomuto rozhodnutí. Nejvyšší státní zástupce tak učinil nejenom pod nátlakem aktivistických skupin podporujících tehdejší opozici bezprostředně po mohutných demonstracích na Letné v listopadu 2019, a při rozhodování tehdy tedy několik týdnů působil mediální tlak - samozřejmě kartel, novináři, komentátoři, Babiše zavřít, obvinit, zničit - strach z davu, který by mohl povstat proti tehdejšímu nejvyššímu státnímu zástupci, stejně jako se to stalo panu doktorovi Šarochovi. Ten byl před zastavením trestního stíhání mediálně opěvován - jo, když zavřeš Babiše, tak jsi opěvován - a následně po rozhodnutí o zastavení trestního stíhání, protože tam není žádný důkaz a Babiš nic neudělal, byl mediálně dehonestován a byl terčem mnoha politických mediálních útoků ve vztahu ke své osobě. Ano, tlačili na něj ze všech stran.

A teď to neuvěřitelné. Dalším faktem je, že rozhodnutí nejvyššího státního zástupce, ačkoli bylo svým obsahem sice rozsáhlé, bylo zcela účelové, chybné a politicky motivované, a teď dobře poslouchejte. Část usnesení, kde se nejvyšší státní zástupce při hodnocení zákonnosti prodeje akcií ZZN AGRO Pelhřimov, později Farma Čapí hnízdo, dopustil hrubé účelové dezinterpretace ustanovení § 196a tehdy platného obchodního zákoníku, když nesprávně došel k závěru, že kupní cena akcií ZZN AGRO Pelhřimov měla být určena znaleckým posudkem znalce jmenovaného soudem. To ale není pravda. Nejvyšší státní zástupce totiž při aplikaci tohoto usnesení učinil chybu studenta druhého ročníku právnické fakulty. Dobře slyšíte, nejvyšší státní zástupce tady - si to můžete probrat, jestli je to účelovka - udělal chybu, kterou by neudělal student druhého ročníku právnické fakulty, protože § 196a se totiž měl uplatnit pouze tehdy, pokud by hodnota převáděných akcií přesahovala 10 % základního kapitálu prodávajícího, tedy společnosti ZZN Pelhřimov, který byl 131 877 tisíc. Pan nejvyšší státní zástupce však při svém výpočtu použil - ať už omylem, nebo úmyslně - výši základního kapitálu ZZN AGRO Pelhřimov, který byl 2 miliony korun. Tímto mylným závěrem a nesprávným vydefinováním relevantních trhů zdůvodnil zrušení zastavení trestního stíhání a vrátil tak zpět policii věc k došetření a kvůli tomu budu já stát v pondělí před soudem. Ano, je to politický proces, toto bylo politické rozhodnutí, protože politický kartel, polistopadový kartel, potřeboval, aby Čapí hnízdo pokračovalo a stále o tom slyšíme - kolik, šest let, sedm let? A ještě jednou - jednou zastaveno, ten, který to dělal, a potom přichází politický nominant, pan nejvyšší státní zástupce. A proto jsem přesvědčen, že jde o politicky motivované stíhání.

Můžeme si udělat takový výlet do monitoringu nejvyššího státního zástupce. Nebudu vám to tady číst, to je na hodinu. "Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rozhodl o stížnosti aktérů v kauze Nagyová a vysvětlil, proč definitivně zrušil stíhání tří exposlanců ODS", například. Žalobce Zeman k Opencard - to byl tunel: "Nemám zprávy o závažných chybách," říká. A potom je tady pojednání, kde se zjevil pan nejvyšší státní zástupce jako nominant pana bývalého ministra Pospíšila. Ten jede v kauze Dozimetr, ale stále kandiduje, a pan Pospíšil je produkt kterého kmotra plzeňského? To všechno se můžete dočíst. Nebo se můžete dočíst, jak se pan nejvyšší státní zástupce v soukromí přimlouval za svého přítele, a zároveň z moci svého úřadu obviňoval trestní kauzu, na které měl jeho známý obchodní zájem. A pan nejvyšší státní zástupce, když přišla zmanipulovaná auditní zpráva z Evropské komise, tak u Moravce, jednoho z antibabišovců, říkal: No, možná je to nějaký trestný čin, přitom o tom nic nevěděl. Takže tenhle člověk rozhodl o tom, že jsem byl dále stíhán, ano. Proto je to politický proces nebo stíhání. Já pevně doufám, že soud bude rozhodovat nestranně, že dostanu právo se obhájit a že nepodlehne různým tlakům, protože nepochybuju, že Milion chvilek nenávisti tam bude na ulici řvát, že Babiš patří do vězení, stejně to řvou na náměstích. Neuvěřitelné.

Zda k této zcela banální chybě pana nejvyššího státního zástupce došlo hrubým nepochopením dotčeného ustanovení omylem, nebo omylem z důvodu podobnosti názvu obchodních společností, nebo záměrným zkreslením faktů, není až tak podstatné. Ani jedno by se totiž na úrovni Nejvyššího státního zastupitelství stát nemělo, a především to mnohé vypovídá o celkové kvalitě usnesení nejvyššího státního zástupce. Největší trestněprávní nonsens vedle účelového překroucení definice malého a středního podniku založený usnesením nejvyššího státního zástupce však tkví v tom, že nejvyšší státní zástupce usnesení doktora Šarocha o zastavení trestního stíhání zrušil pouze částečně, a to pouze ve vztahu k Ing. Nagyové a mé osobě. Trestní stíhání dalších pěti spoluobviněných zůstalo pravomocně zastaveno. Na základě znovu obnoveného trestního stíhání tak v kauze Čapí hnízdo zůstali z původně jedenácti obviněných pouze dva - Ing. Nagyová a já v pozici údajně organizátora, potom jsem byl zase pomocník, takže každou chvíli něco. Skutková podstata organizátorství však může být naplněna pouze při existenci nejméně tří pachatelů, takže já nevím, koho jsem měl organizovat, když zůstala stíhaná jenom Ing. Nagyová, takže asi nikoho, když tedy nejméně tři. Takže to je další absurdita obžaloby. Nakonec to skončilo tak, že jsem obžalován z nejnižší formy účastenství pomoci, takže pokud o tom mluví někteří ministři, tak by měli aspoň vědět. Mimochodem, k této kauze, což mě taky fascinovalo - to je o tom udávání, jak chodili Piráti, tak jeden totálně psychopatický antibabiš, poslanec Michálek, to je ten, co močil na zeď francouzskému velvyslanci - šel přímo do spisu. Šel přímo do spisu z titulu své funkce, aby to tam nějakým způsobem ještě ovlivňoval. To je neuvěřitelné, fakt neuvěřitelné.

Takže já to považuju za absurdní a do očí bijící, když z hlavního organizátora 11členné skupiny jsem se po šesti letech intenzivního vyšetřování stal pouhým pomocníkem Ing. Nagyové. Jsem přesvědčen, že právě politické důvody a mediální tlak vedly k tomu, že pan státní zástupce nakonec podal obžalobu na mě a na paní Nagyovou. Učinil tak přesto, že v roce 2019 rozhodl o zastavení trestního stíhání. Přestože od té doby se důkazně nic nezměnilo, rozhodl nyní o podání obžaloby. Proto obžaloba stojí na domněnkách, nepodložených hypotézách, účelovém překrucování, absolutním nedostatku důkazů, a především na násilném popření předchozích názorů samotného pana státního zástupce na zcela kruciální otázku relevantních trhů. A se mnou samozřejmě je tam i paní Nagyová, která měla tu smůlu, že Babiš šel do politiky, protože to je hlavní důvod toho. Ano, poctivá, statečná, zničili jí život. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP