(9.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže nyní k Čapímu hnízdu, uměle živené, patnáct let staré kauze, která se navíc nijak netýká mého působení v politice. To je stále to, že absurdita toho, že ten kartel říká: Babiš, ty máš nějaký problém. Vymyšlené Čapí hnízdo, vymyšlené StB. A co mi vytýkáte od roku 2013? Od momentu, kdy jsem se stal ministrem financí, který měl nejlepší výsledky, přebytkový rozpočet? Půjčoval jsem si za negativní kupon. Co mi vyčítá? No nic, protože neexistuje. Od vstupu do politiky pracuji zdarma! A pracuji ještě víc než sám pro sebe, pro svoji vlastní firmu.

Takže nemají nic, jenom tyhle dvě věci, a všechny tyhle pokusy mě zdiskreditovat skončily, nic, nic, nic! Jenom ten Čapák, to se jim povedlo. A proč? K tomu se samozřejmě dostanu. Takže se to netýká působení v politice, ano, ale samozřejmě pětikoalice stále říká, ne, pan ministr vnitra říká: Andreji - proč mi říká Andreji jako? - už je čas. Paní Pekarová říká, že patřím do vězení. Já to tady budu citovat, to jsou ty jejich demokratické principy! To je ten přístup. Nebo je to lidový soud? Nebo co to je? No, to je ta nová totalita... nebo co to vlastně je? Nikdo by o Čapím hnízdě neslyšel, kdybych nezačal polistopadovému kartelu šlapat na paty. Ať se tam jdou všichni podívat! Je to pro lidi! Nikdo nikoho nekorumpoval, nikdo nikdy nevydělal a rodiny a děti jsou nadšené. Nadšené a nestálo to nic. Takže je to kauza, která byla zastavena a znovu pod tlakem otevřena, a nemohla skončit, protože by to byla obrovská blamáž soustavy státního zastupitelství včetně nejvyššího státního zástupce. Ano, to byl on, který obnovil moje stíhání, normální státní zástupce dozorový to zastavil. Policie věc řešila od konce roku 2015.

V roce 2017 se do této kauzy zapojila Evropská komise prostřednictvím úřadu OLAF. Já jsem tady slyšel, že pan Benda... bude nějaký bod s OLAFem. Prosím vás, dohledejte si, co je to ten OLAF, jaké tam byly korupční skandály a kdo rozhoduje o tom, kdo je v OLAFu. A vůbec nechápu, proč sem přišli, když Evropa nedala na tu dotaci ani korunu, a vlastně nikdo nedal, potom se to vrátilo. A OLAF samozřejmě přišel proto, aby se to zpolitizovalo. Takže jak vyplývá z kompletní dokumentace OLAF založené v trestním spise, byl přístup úředníků úřadu OLAF nejen neprofesionální, ale především od počátku zaujatý. V závěrečně zprávě z roku 2018 tak OLAF došel k tomu, že farma Čapí hnízdo měla být propojena se společnosti Agrofert prostřednictvím mé osoby a mé rodiny, což je samozřejmě nesmysl, a to za situace, kdy OLAF sice vyslechl řadu osob, ale zcela pominul mě i moji rodinu, a na dotaci udělenou podle pravidel z roku 2008 - poslouchejte dobře, podle pravidel z roku 2008, která téměř nebyla žádná, protože to bylo na začátku - aplikoval výklad pravidel z roku 2015. A jak mi bylo vysvětleno, mělo jít o definici malého a středního podniku vydanou právě Evropskou komisi formou příručky. Takže Evropská komise vydala příručku v roce 2015, jak definovat malý, střední podnik, a teď přichází OLAF a říká, že to bylo špatně. A co je neuvěřitelné, že OLAF především ve spolupráci s českou policií poměrně rozsáhle prováděl dokazování v kruhu. V odůvodnění svých závěrů se policejní orgán zhusta opírá o závěry OLAF a OLAF ve své závěrečné zprávě řadu závěrů přebírá od policejního orgánu, takže tím se oběma podařilo minimálně na papíře úspěšně překroutit realitu a platná pravidla. OLAF něco napsal, policie to zkopírovala a potom to, co zkopírovala policie od OLAFu, znova OLAF napsal, takže navzájem si to napsali a samozřejmě to byla všechno lež.

Každopádně žádost o mé vydání poslance k trestnímu stíhání do Sněmovny poprvé dorazila až 10. srpna 2017. K mému vydání na mou žádost, neboť jsem přesvědčen, že jsem nic trestného ani protizákonného neudělal, došlo plénem Sněmovny 6. 9. 2017. Policie následně 29. září 2017 zahájila trestní stíhání celkem jedenácti osob včetně mé osoby a policie tak učinila tři týdny před volbami, o tom jsem mluvil. Je to náhoda? No, samozřejmě že to není náhoda. Bylo to jednání zcela účelové, protože policejnímu orgánu bylo jasné, že trestní řízení nebude de facto probíhat, neboť právě za tři týdny byly volby. Na jejich základě se rozhodovalo, zda získám poslanecký mandát. Vše bylo z otevřených zdrojů naprosto jasné, tedy i policii a státnímu zástupci, že mandát poslance po volbách obhájím, čímž znovu získám imunitu a vše se znovu vrátí na začátek. Patrně proto orgány činné v trestním řízení jiné úkony již neučinily. Z tohoto pohledu nemůže nikdo, nijak obstát argumentace, že policie musela konat. Nemusela, ani nekonala. Bylo to politické rozhodnutí. Mohli klidně počkat.

Byl jsem policií nesmyslně označen za takzvaného organizátora celé údajné trestné činnosti a podle názoru policie jsem měl veškeré kroky všech spoluobviněných vědomé a při plné znalosti všech okolností organizovat a řídit. Samozřejmě že je to nesmysl. Policejní orgán ovšem ani v tehdejší žádosti, ani v usnesení o zahájení trestního stíhání nebyl schopen popsat, jak konkrétně mělo k takovému organizování a řízení docházet. Samotné základy konstrukce údajného trestného činu vymyšlené policií tedy nedávaly od počátku smysl a odporovaly platné trestní právní úpravě. Na tyto zásadní vady popisu skutku jsme já i můj obhájce upozorňovali jak v rámci slyšení před mandátovým a imunitním výborem, tak především v průběhu celého trestního řízení, ale bohužel marně, nápravy jsme se nedočkali.

Následně došlo 30. dubna 2018 usnesením dozorujícího státního zástupce Šarocha ke zrušení usnesení o zahájení trestního stíhání, tedy o zastavení trestního stíhání celkem u čtyř osob. Toto rozhodnutí se vztahovalo mimo jiné i na poslance ing. Jaroslava Faltýnka, jenž byl těsně předtím dvakrát k trestnímu stíhání Poslaneckou sněmovnou vydán. O míře relevance tehdejší žádosti Policie České republiky o vydání k trestnímu stíhání poslance i Faltýnka vypovídá to, že jeho trestní stíhání, jakož i stíhání dalších tří osob bylo v podstatě obratem státním zástupcem zrušeno jako nedůvodné. Stíhání zbývajících sedmi obviněných dozorový státní zástupce Šaroch ke stížnosti obhájců sice nezrušil, ovšem alespoň ve svém tehdejším usnesení označil za v podstatě nesmyslné obvinění z údajného uvedení nepravdivých údajů v žádosti o dotaci v podobě ekonomických údajů. Zbylo podstatou obvinění tak zůstalo toliko údajné uvedení nepravdivé kvalifikace společnosti Farma Čapí hnízdo jako malého podniku v žádosti o dotaci. Samozřejmě je to nesmysl.

Trestní řízení následně už pouze vůči sedmi osobám pokračovalo, a to si představte, při nezměněném popisu skutku, takže mně i nadále policie kladla za vinu, že jsem organizoval trestnou činnost i oněch čtyř osob, které již nebyly stíhány nebo jejich jednání nebylo shledáno trestným. Stále mi bylo kladeno za vinu, že jsem měl tyto čtyři osoby k takovému jednání, které již nebylo hodnoceno jako trestné, instruovat a řídit. Další absurdita obžaloby. Tato zjevná nesprávnost a důkazní nepodloženost nejen nebyla napravena, ale naopak dále v průběhu trestního řízení se prohlubovala. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP