(2.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

My jsme tady pro občany, aby občané měli důvěru ve stát, že jim pomůže, a proto si platí ten stát. Přece samozřejmě já vím, co říkala paní předsedkyně Pekarová Adamová o vládě, že vláda se nemá starat o lidi. Já vím, že je to vaše pozice, TOP 09 a vaší vlády. Ale já s tím nesouhlasím. Já vím, že pro TOP 09 je to váš program. Vláda se nemá starat o lidi, postarejte se sami. Plaťte nás, ale postarejte se sami. To je stanovisko paní Pekarové, předsedkyně TOP 09. Takže státní luxusní BMW mi plaťte, plat taky, ale vláda se o vás nemá starat, postarejte se sami. Já s tím zásadně nesouhlasím, s těmito výroky, s těmito arogantními výroky. Musím to úplně odmítnout, tyhle výroky. (Námitka mimo mikrofon.) Ano, a vy jste zrovna za TOP 09 taky, takže chápu, že jste se proti těmto výrokům vaší předsedkyně ani nevymezila, takže s nimi souhlasíte. Chápu, je to váš politický postoj. To je vaše věc. Ale já vám říkám, že mám také právo stejně tak s tím nesouhlasit a odmítat tento postoj a apelovat na vás, my jsme opoziční strana, aby to tak nebylo, protože si politicky a lidsky myslíme, že prostě nemáte správný postoj k té věci.

Takže samozřejmě jsou tady i další zajímavé poznámky, s kterými jsem se jako laik rád seznámil, protože je opravdu zajímavé to celé číst. Že samozřejmě přístupu ke zdravotní péči může bránit rovněž nedostatečná přístupnost zdravotnické infrastruktury a nedostatek zdravotnických pracovníků. No ale to je přece ten problém, který tady přece je taky. Co pro to děláte, aby to tak nebylo? Přesně o tom tady už hovořím několikrát, že je nedostatečná přístupnost zdravotnické infrastruktury a nedostatek zdravotnických pracovníků.

Já vůbec nechápu, jak pro tento vládní zákon, kde berete pojišťovnám 14 miliard korun, a ta situace je taková, jako říkám, jak pro to můžou hlasovat například poslanci STAN, kde jsou někteří poslanci starostové měst a obcí. Teď máte před komunálními volbami. A poslanci STAN - teď nebudu mluvit o tom organizovaném zločinu, korupci a mafii - ale vy hlasujete - máte tři týdny před komunálními volbami a ve vládní koalici je řada starostů a místostarostů - a vy hlasujete pro to zhoršení všeho toho, co vám tady říkám, dostupné zdravotní péče pro vaše občany ve vašich městech a obcích. To je přece šílený. To je přece šílený.

Tady v tom materiálu se hovoří o tom nedostatku zdravotnických pracovníků. Takže to je samozřejmě problém. A znovu jsme se nedozvěděli od pana ministra ani od pana premiéra, jak chcete řešit ten nedostatek zdravotnických pracovníků. Mimochodem ukazatelem, který se často používá ke znázornění překážek přístupu ke zdravotní péči, je subjektivně neuspokojená potřeba zdravotní péče udávaná pacientem. No tak, tak to ale je. Tak to vezměte v potaz, protože tato země nepatří vám, vládě, kterou ani nevolila většina občanů, ale tato země patří občanům. A občané samozřejmě subjektivně - můžu poprosit o klid tady?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, pane předsedo. Prosím, kolegyně a kolegové, o klid.

 

Poslanec Tomio Okamura: Takže to taky respektujte. Vždyť tady v tom materiálu Evropské komise se to jasně píše, že právě ta subjektivně neuspokojená potřeba zdravotní péče udávaná pacientem, že to je taky ten důležitý parametr. Nebo je to ten důležitý parametr. Dokonce tady píší, že tento ukazatel byl nyní přijat ve srovnávacím přehledu sociálních ukazatelů, který je součástí sociálního pilíře. Ano, toto je oficiální ukazatel. Ale ten vy nereflektujete.

Pojďme dál. Teď se tady samozřejmě celá kapitola věnuje takzvané subjektivně neuspokojené potřebě lékařského vyšetření kvůli nákladům, čekací době a cestovní vzdálenosti. No ale to se vám tady snažím celou dobu vysvětlovat, že je to problém, který je jasně pojmenovaný na evropské úrovni. Ale vy na to kašlete, vy to vůbec nereflektujete, vy to vůbec neřešíte. Přesně to tady říkám. Neuspokojená potřeba lékařského vyšetření nejenom kvůli nákladům, ale i kvůli tomu, že v podstatě v našem případě není třeba ani dostatek lékařů a sester. Čekací doba, o tom jsem hovořil, a cestovní vzdálenost. Ano, je to tak, je to tady napsáno úplně jasně.

Tady bych právě zmínil to Řecko, které je zrovna extrémní případ, ovšem z toho negativního pohledu. Sama to tady konstatuje ta zpráva Evropské komise, že pokud jde o Řecko, tak dramatické snížení platů v podmínkách roztříštěného systému zdravotní péče vyvolalo spolu se slabým přerozdělováním výrazný pokles pokrytí a způsobilosti pro veřejnou zdravotní péči. Zase přeloženo, nedostatek peněz, uberete peníze a způsobí to výrazný pokles pokrytí a způsobilosti pro veřejnou zdravotní péči. A to my v SPD nechceme. My to v SPD nechceme, vy to tady přímo děláte. Takže to je samozřejmě problém.

Pojďme dál. Samozřejmě platí, že v Evropské unii existují v tom subjektivně vnímaném nedostatečném přístupu ke kvalitní zdravotní péči rozdíly, a to navzdory skutečnosti, že členské státy schválily společnou zásadu týkající se rovnosti systému zdravotní péče. No jo, ale tak to přece nemůže být pro vás nějaký argument, že tedy někde to nedělají, tak my to nebudeme dělat taky. Přece tím cílem by mělo být to, co já tady celou dobu říkám, abychom se dostali k těm nejvyspělejším evropským zemím tou dostupností zdravotní péče a k tomu, aby lidé byli spokojeni se zdravotní péčí. Takže tenhle argument samozřejmě, nebo to konstatování tady, možná si to berete vy za příklad, že protože jinde je to špatný, tak my budeme taky špatný, když přeložím tuhle větu srozumitelně. No tak, to je přece šílené, to je přece úplně neuvěřitelné. Samozřejmě Evropská komise tady konstatuje, že překážek rovného přístupu ke zdravotní péči může být mnoho. Zahrnují finanční, administrativní, geografické, právní, kulturní a organizační faktory.

Tak tomu už se víc nebudu věnovat, protože samozřejmě ten materiál je rozsáhlý, ale asi bych tady házel hrách na zeď. O tom bych tady mohl mluvit další hodiny. Jsem na to samozřejmě připraven, vidíte, protože energie mám dost. Ale to ještě vyhodnotím. Tak já jsem nespal ani minutu, ale já nemám problémy, to je v pořádku. Protože si myslím, že je potřeba bojovat za občany České republiky, aby měli dostupnou zdravotní péči, proti vaší vládě, která chce zdravotní péči zhoršovat. A to mi zajišťuje tu energii.

Pojďme ale dál. No tak pochopitelně - ale to jsou přesně zase ty argumenty a cituji stále z té zprávy Evropské komise. To znamená, že Česká republika je součástí Evropské unie, proto se vám snažím dávat tyto argumenty, abych i vás, eurohujery a probruselské, chce se mi říct takové patolízaly, dejme tomu, abych byl slušný, tak abych vás nějak obměkčil. Obměkčil, abyste mysleli i na stranu těch občanů. Proto se vám snažím tady podsunout tu zprávu, kterou by se mi až tak nechtělo číst. Protože já si z Bruselu moc příkladů neberu a my z SPD si tam příklady nebereme. Ani v Moskvě, ani v Pekingu, ani ve Washingtonu. My jsme Česká republika a jsme ve středoevropském prostoru a to si myslím, že je dobře a správně.

Ale to zajištění udržitelného všeobecného přístupu ke kvalitní péči, přesně se tady píše, vyžaduje vyšší efektivnost a účinnost výdajů na zdravotní péči v kontextu rostoucí poptávky. Úkolem je určit nákladově efektivní způsoby financování, organizace a poskytování péče, dosažení lepších výsledků v oblasti zdraví při hospodárnějším využívání dostupných zdrojů. No jo, jenže to, když škrtáte 14 miliard zdravotním pojištěním, to přece není efektivnější využívání zdrojů. To jestli chce tady někdo říkat, tak to by se tedy měl asi vrátit do školy. Bezhlavý škrt přece není zefektivnění. To je hloupost, bezhlavě škrtnout, paušálně. Je přece potřeba šetřit pouze tam, kde skutečně jsou ty výdaje neadekvátní v tom smyslu, že jsou zneužívané, nebo jsou tam předražené věci, zakázky a podobně. Efektivita je samozřejmě na místě, to ano. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP