(2.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

No ale to chci k tomu dostat, protože jedním tím problémovým bodem, který je tady pojmenován z hlediska toho zajištění té dostupnosti péče a udržitelnosti zdravotnictví, tak jsou měnící se politické priority. Ale přece zajištění základních životních potřeb by podle mého názoru nemělo být ani předmětem ideologie, ani předmětem nějakých turbulencí v politických prioritách. Lidé musí mít, potřebují mít zajištěnou dostupnou zdravotní péči, potřebují bydlet, potřebují jíst. Ale vy ve všech těchto oblastech, vyjmenoval jsem tři, selháváte. Potraviny se zdražují, neudělali jste jediné opatření proti zdražování potravin. Energie - neuvěřitelně drahé, vůbec jste občanům nepomohli. To, že jste tady úsporný tarif po tři čtvrtě roce přišli s tisícovkou na měsíc, to je výsměch občanům, protože to samozřejmě občanům nepomůže. A to ani nemluvím o tom, že je to následek a ne příčina, co jste tady předvedli s tím úsporným tarifem. A dokud nevyřešíte příčinu, tak samozřejmě ten problém vyřešen nebude. Ale to bych předpokládal, že každý trošku zběhlejší člověk ví. Mimochodem, tady zmiňuje Evropská komise, že jednou z otázek, kterou je nutno řešit, jsou podvody nebo korupce a nedostatečné informace o ekonomické výhodnosti investic do systému zdravotní a dlouhodobé péče. Tak. Pojďme dál.

Pojďme se podívat na kapitolu 2.3, která se jmenuje Přístup k účinným systémům zdravotní péče - ne, já to přečtu celé, ono je to delší: Přístup k účinným systémům zdravotní péče přispívá k sociální soudržnosti. Tak. Už tušíte, kam směřuji? Že opět vláda dělá pravý opak. Mimochodem hned v první větě se tady konstatuje, že - ale to je prostě fakt - že nejčastější překážky v přístupu ke zdravotní péči vyplývají z neschopnosti anebo neochoty pacientů platit za zdravotnické potřeby a služby. No tak pochopitelně, jak si může platit za zdravotnickou péči důchodce s deseti tisíci korunami měsíčně, ne-li méně? Tou neschopností, to není pejorativní, to je neschopnost, že skutečně ten člověk nemá peníze na tu péči, a je to tady pojmenováno jako problém, který se evidentně vyskytuje i v dalších zemích, ale tam se ho snaží nějakým způsobem řešit.

Tak jakým způsobem vlastně chcete řešit, že to tady neslyším ani za tři čtvrtě roku, a už jsem se tady na to ptal pana ministra Válka, jakým způsobem vlastně chcete řešit to, že lidé nemají peníze i na tu zdravotní péči? Jaký je tedy plán vaší vlády? Jak to budete dělat? Nejenom dostupnost, tu řekl bych personální, ale i tu dostupnost finanční. Nic tady neslyšíme kromě toho, že jste měli ve vládním prohlášení tu... ne, to jste řekl na dotaz médií, řekl pan ministr Válek, mě se na to pak ptala televize. To je ta kategorizace zdravotnictví. To znamená lepší a horší. Pro toho, kdo si zaplatí, tak lepší, a pro toho, kdo nemá peníze, horší. A to je úplně nepřijatelné, už jsem to říkal. To je pro nás úplně nepřijatelné. Už vůbec ne teď, když dochází k tomu zdražování. Samozřejmě vůbec je to pro nás nepřijatelné, lidi si mají vybírat, jestli si zaplatí doma elektřinu, nebo jestli půjdou na životně potřebnou zdravotní péči? No tak to jste to dopracovali tedy opravdu do neuvěřitelného bodu, tu Českou republiku. No to je šílené. Jestli takhle po tři čtvrtě roce, a v podstatě my se dostáváme do tohoto bodu s vámi, že si člověk musí vybrat, jestli si koupí adekvátní lék, a to ale mimochodem musím říct, že bylo i v minulém volebním období, mi to psali lidi. Ale my jsme nebyli ve vládě, SPD. Že třeba senior, který má nízký důchod, vlastně si nemůže pořídit ten lék, ten nejlepší možný lék, protože nemá na ten doplatek, přestože mu to předepíše lékař, že to je pro něj ten nejlepší možný lék. No to je přece šílená situace. A teď se ještě bude rozhodovat, jestli si vůbec doplatí ten lék, nebo jestli bude mrznout doma. To je výsledek vlády Petra Fialy. A nemá smysl to svádět na vládu Andreje Babiše, jejíž součástí my jsme nebyli. Ale protože už jste u vlády teď vy, a dostatečně dlouhou dobu, a už jste to tady dávno mohli navrhnout, vy jste tady ztráceli čas, ztrácíte čas pandemickým zákonem na jaře, korespondenční volbou jste tady ztráceli čas, navrhovali jste a navrhujete. Teď tady chcete zdržovat zákonem o České televizi, protože chcete politicky, politicky ovlivnit a ovládnout Českou televizi. To jsou vaše priority. Ne pomoct lidem se zdražováním a jiné věci. Vaší prioritou je jenom zůstat co nejdéle u moci tak, že si to obšancujete různými zákony, ale na lidi jste se úplně vykašlali.

Samozřejmě tady se uvádí v té zprávě dál, že v některých zemích, to tady tedy nespecifikovali, jsou problematické čekací doby nebo cestovní vzdálenost. Ale to se týká i České republiky, o tom jsem přece už hovořil několikrát. A bojuji tady za ty běžné občany, za ty řadové občany, vy jste vláda, abyste to zlepšili. Čekací lhůty na specializované vyšetření - často měsíce, na zákroky se čeká často taky dlouho. Samozřejmě i ta cestovní vzdálenost, protože když hovořím s občany po České republice, ale už se to táhne i z doby těch předešlých vlád, nikdo to neřešil, třeba dostupnost pohotovostí. A to nejenom pohotovosti lékařské, ale i například pohotovosti v lékárnách. Takže opravdu je to velký problém. Nejmarkantnější asi u té zubařské pohotovosti a u dětské pohotovosti. To bývá opravdu s tou dostupností značný problém. A já bych se chtěl zeptat - jak to chcete řešit? Mám další otázku na pana ministra. Jak tohle tedy chcete řešit? Vždyť už jste tři čtvrtě roku u vlády a nic jsme od vás neslyšeli, jakým způsobem zlepšíte zdravotní péči pro naše občany. A tohleto s těmi pohotovostmi, s těmi cestovními vzdálenostmi, to mi říkají občané v regionech mimo velká města, v těch menších městech, obcích, tak to je často jedno z nejdůležitějších komunálních témat. Dětská pohotovost a zubní pohotovost a pohotovost lékárna. No ale to už jsou tři věci, to není jedna. Opravdu bych se rád dozvěděl od pana ministra Válka a od pana premiéra Fialy, jak to tedy budete řešit.

No, pane ministře, vy... tady se chytáte za hlavu, ale já už jsem ty stejné otázky vám pokládal přece už v březnu. A vy jste na ně doteď neodpověděl ani po půl roce. Vždyť všechno je ve stenozáznamu, říkal jsem to tady u toho pultu. Na toto jsem se zrovna ptal, přesně se na to pamatuji. Ale za půl roku jsem od vás neobdržel odpověď. Tak zase budete s prominutím, říkám vám to slušně, ještě za půl roku budete rozhazovat rukama? Ale ty životy lidí běží každý den a mají ty problémy. Vy jste ve vedoucí pozici v jedné z největších českých nemocnic. Vy si tam dojdete, řeknete kamarádům, máte ošetření hned, pro vás, pro rodinu, a máte to hned. Ale vy jste elita. Vy na to máte. Ale drtivá většina českých občanů nemá takové konexe, abyste si šel do nemocnice v Brně a hned vás brali, protože tam pracujete celý život a všechny znáte, zavoláte si, dostanete nejlepšího operatéra, i pro vaše příbuzné dostanete nejlepší péči. Vy máte protekční péči k dispozici, ano, to je protekční péče. Je to ten pravý název této věci. Ale občan tu protekci nemá. A je jedno, že tu protekci máte z toho důvodu, protože tam jste v tom kolektivu, dělal jste tam, tuším, náměstka a znáte tam všechny. Prostě ten občan ji nemá. Teď jste ve vládě, jste ministr a měl byste tu péči pro občany zlepšovat pro všechny. Ne že vám to je jedno, protože sám ji máte a vaše rodina taky, když vám zavolá známý, tak zavoláte a hned je místo, nebo... Takhle to přece nejde. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP