(2.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže vy, místo abychom od vás jako od vlády slyšeli něco pozitivního, naším cílem bude prostě dotáhnout české zdravotnictví a péči a dostupnost zdravotní péče pro české občany k těm vrcholným západním zemím, tak vy nás táhnete přesně k tomu východu. Tak to prostě je. Vy se zaštiťujete Západem, ale ve skutečnosti slova a činy se liší a táhnete nás naopak k východu a k těm méně rozvinutým zemím. To je realita vaší vlády. Plná ústa Západu, a ve skutečnosti nic. Realita chybí. Protože ta realita je ta, o které hovořím. Mimochodem pod ten průměr, to znamená méně než 5 % HDP, dávalo na zdravotnictví Bulharsko, Estonsko a tak dále. Znova říkám, to přece nejsou země - ne že bych proti nim něco měl, ale to jsou země, kam se chcete tím pádem směřovat? Já bych byl radši pro, abychom se směřovali ohledně zdravotnictví v rámci Evropy, nehovořím o Japonsku, tam zdravotnictví znám a to je absolutní špička, ale určitě bychom měli jít Belgie, Dánsko, Německo, Francie, Nizozemsko, Rakousko, Švédsko a podobně. Ale vy nás táhnete opačným směrem, tím horším.

Jinak pro vaši informaci, v průměru představovaly veřejné výdaje na zdravotní péči v roce 2015 v Evropské unii, mám trošku starší číslo, zrovna toto konkrétní, 15 % výdajů vládních institucí. Tak, pojďme dál.

Pojďme se podívat na porovnání veřejných výdajů na zdravotní péči. Samozřejmě... Opět je to, opět je to proti tomu, co vy tady předvádíte, vláda Petra Fialy. Tak tady v té zprávě sama Evropská komise konstatuje, že veřejné výdaje na zdravotní péči patří k největším a nejrychleji rostoucím položkám vládních výdajů. To je ale z těch důvodů, o kterých jsem hovořil: stárnoucí populace, chronické nemoci, prodlužuje se průměrný věk dožití a tak dále. Takže zatímco v těch vyspělých zemích to řeší a snaží se dofinancovat, snaží se zlepšovat péči, tak vy děláte úplně přesný opak. Berete peníze českým občanům na zdravotní péči a budete zhoršovat dostupnost zdravotní péče. Takže to jsem vám chtěl tady říci, všechno mám tady ozdrojované, jsou to materiály zpracované špičkovými odborníky z celé Evropy. A prostě chci vám říct, že děláte úplně přesný opak i proti těm mezinárodním trendům z vyspělých zemí.

Dále bych se chtěl věnovat kapitole, která se jmenuje Růst veřejných výdajů na zdravotní péči jako procento HDP na obyvatele. Tady jsem si vybral, abych vás tedy nezatěžoval čísly, tak se mi tady líbila jedna věta, která je myslím hodně srozumitelná. Podle zprávy o stárnutí obyvatelstva se od nynějška do roku 2060 očekává další zvyšování poměru veřejných výdajů na zdravotnictví k HDP. No, protože populace stárne, a už jsem o tom hovořil. Takže je tady další věta, že tlak na zvyšování výdajů na zdravotnictví bude přetrvávat. Takže ty trendy jsou jasné, na to člověk nemusí být ani odborník, že víme, že se zvyšuje věk dožití, populace v průměru stárne. A logicky, čím je člověk starší, tím je větší procento zdravotních problémů a pochopitelně to vyžaduje dostupnou zdravotní péči, pakliže by tady byla odpovědná vláda.

A teď zase... Už poněkolikáté vám tady říkám, vám, vládě Petra Fialy, vládní koalici ODS, TOP 09, STAN, Pirátů a KDU-ČSL, že taková jsou fakta, a vy děláte pravý opak. Vy děláte úplně pravý opak proti občanům České republiky. To opravdu může mít už jediné vysvětlení, že jste buď úplně nekompetentní, nebo totálně asociální, to znamená, že jsou vám lidi úplně ukradení. Takže buď nevíte, která bije, když to přeložím, přeložím do češtiny, nebo jsou vám lidi ukradení. Takhle bych to řekl v češtině bez použití cizích slov. Ale tak jako tak je to pochopitelně úplně špatně a proti lidem. Všechno vám tady cituji, odbornou prestižní zprávu, kde se to jasně, jasně píše, co a jak, jaké jsou trendy, jaké jsou výhledy. A vy děláte úplně všechno proti tomu.

A mimochodem, když se podrobněji podíváme na ty hlavní příčiny tohoto růstu, nebo toho potřebného růstu výdajů na zdravotní péči, jak to probíhá v těch vyspělých zemích na rozdíl od toho, jak to dělá vláda Petra Fialy a pan ministr zdravotnictví Válek z TOP 09, tak těmi hlavními příčinami jsou: 1. rostoucí příjmy a rostoucí očekávání týkající se kvalitních zdravotních služeb; 2. stárnutí obyvatelstva; 3. technologický pokrok. Protože samozřejmě ten pokrok něco stojí a je potřeba do něj investovat.

Zajímavé je, že Evropská unie tady píše, ať je realita třeba ve skutečnosti jiná, ale vy se opět podle toho neřídíte, že základním cílem EU je zajistit udržitelnost veřejných financí ve zdravotnictví, a to i ve střednědobém a dlouhodobém výhledu. Ale i v tom krátkodobém. A o tom teď hovoříme. No tak to, že jste nepředložili ani střednědobou a dlouhodobou koncepci, to víme. Nic se neděje za vaší vlády, nic, žádné výsledky, žádná vize. Ale teď, znovu tady na to poukazuji, že i ten vámi milovaný Brusel vám tady říká, že základním vaším cílem by mělo být zajistit udržitelnost veřejných financí. Tu ale nezajistíte, když vezmete 14 miliard, to jde přece proti tomu trendu zajištění udržitelnosti. To snad ví i malé dítě. Takže... A teď se tady hodnotí ta rizika, co se stane, když nezajistíte tu udržitelnost veřejných financí. Samozřejmě jsou to rizika právě s tou zdravotní a dlouhodobou péčí v souvislosti s věkem, ale o tom tady samozřejmě hovořím.

Dále právě tady sama Evropská komise v té zprávě poukazuje na ty otázky, které je nutno řešit. Ale to se přesně týká i České republiky. Pochopitelně. Ale opět, vaše vláda vůbec neřeší. Mě by dokonce zajímalo, jestli pan ministr Válek vůbec zná ty dokumenty, protože přece dělá úplně pravý opak. Tato jasná odborná stanoviska, já to tady schválně říkám laicky, tady se to míhá v těch dokumentech cizími slovy, ale snažím se to překládat do té normální češtiny, aby když se na to potom podívají občané, na to video, na ten přenos, tak aby každý rozuměl tomu, o čem já tady hovořím.

Takže těmi otázkami, které je nutno řešit, tak přesně tady se píše: za prvé nerovný přístup ke zdravotní péči - o tom už jsem hovořil, vždyť to je problém v České republice také, ale vy to vůbec neřešíte; za druhé konkurence fiskálních tlaků ze stran různých ministerstev. No ale tak co na to říct? Je to snad o nějaké prioritě, kterou by měl stanovit premiér Petr Fiala. Co je tedy pro vás priorita? Jasně, konkurenční fiskální tlaky, tak vy jste řekli, že priorita není pomoct lidem, občanům se zdražováním. Víme, že to není ani zajištění dostupné zdravotní péče, a vaší prioritou je nakoupit za 100 miliard nejdražší americké stíhačky, zatímco můžeme pokračovat v gripenech, které jsou násobně levnější. Takže to jsou priority. A tady zřejmě vznikají nějaké tlaky. No tak tlaky, evidentně prostě ty priority jsou dané a vy ty priority jdou v podstatě mimo zájem většiny občanů České republiky. No tak to je tady... Ty otázky jsou celé, ony jsou... vlastně to je analýza všech zemí EU, tak se to země od země liší, zvláště když je tady teď jiná vláda***




Přihlásit/registrovat se do ISP