(14.50 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Tak jsem upustila od těch faktických poznámek a počkala jsem si opravdu na řádnou diskusi nebo na svůj výstup.

Já si myslím, že asi původní myšlenka byla správná. Rozumím tomu, že každý ministr, který přichází na ministerstvo, potřebuje mít kolem sebe nějaký aparát lidí, kterým on věří a ví, že se o ně může opřít. Tomu rozumím. Ta myšlenka, která byla ze začátku správná, ve své podstatě šla správným směrem. To znamená, že gestor zákona připravil novelu zákona a tu novelu zákona chtěl dát do řádného legislativního procesu. Až sem to bylo správně. Do řádného legislativního procesu byla dána, pak záhadným způsobem tam asi byla půl hodiny a byla stažena z eKLEPu a vlastně ty, kterých se to týká - těch jednotlivých ministerstev, a nejenom ministerstev, to jsou i další, vlastně to jsou i další organizace, které jsou navázané na ministerstvo, konkrétně třeba u životního prostředí je to Česká inspekce, jsou to odbory výkonu státní správy a další a další, protože ty jsou právě v pozici těch ředitelů, to je tam, kam si saháte, nebo tou novelou si saháte - tak vlastně se neměly ani možnost k tomu vyjádřit. A já už chápu, proč to bylo stažené, že jo, byť Piráti říkali, jak budete transparentní, že takovouhle cestou v životě nepůjdete a nebudete dělat takové věc, i jako se dělaly historicky, protože vy jste ten nový fresh vítr a vy to vlastně dáte všechno dohromady. A teď najednou jste udělali něco ještě mnohem horšího, ještě mnohem horšího, protože když to jde řádným legislativním procesem, tak to právě má náležitosti, které to má mít, to znamená, má to důvodovou zprávu, má to předkládací zprávu, má to studii dopadů. To je právě ta studie, o které si tady přeme a říkáme, kolik to vlastně bude stát naše daňové poplatníky. To je to, co jste celou dobu říkali, že vy jste tady od toho, že v žádném případě nedopustíte, aby bobtnala státní správa, protože vy to nedopustíte, ba naopak vy budete ti, kteří budete říkat, že to budete zužovat, že prostě vy naopak to všechno vyčistíte, vy uděláte tu deagrofertizaci, kterou tedy nechápu, kde ji budete dělat, protože tam nikoho neznám z Agrofertu, kromě ministra, který byl politický. A říkám, až tam to bylo dobré, a najednou se to prostě zvrtlo. Vy jste to z toho eKLEPu stáhli, dali jste to pár poslancům a poslanci to zde předložili. Je zcela logické, že to muselo vyvolat nějakou tu vlnu nevole, kterou to vyvolalo.

A já tím, že jsem opravdu na tom ministerstvu byla, a vím, že tam ten kariérní řád je, že jsou tam úředníci, kteří jsou tam opravdu od toho referenta - teď už to není podle nového zákona referent, že jo, teď už se jim říká rada - a prostě opravdu tam mají vidinu postupu, a proto na těch ministerstvech zůstávali, protože věděli, že má možnost, nebo jeho možností je, že se z referenta dostane na vedoucího oddělení, z toho vedoucího oddělení se může dostat na ředitele odboru - a teď ta možnost prostě není, že jo, protože tou vaší novelou, tím, co jste udělali, že místo dvoukolového vlastně výběrového řízení děláte jednokolové výběrové řízení, to znamená, že to otevíráte všem a neotevíráte to v prvním kole těm úředníkům, kteří můžou přecházet z jednotlivých ministerstev, tak vlastně jste jim zavřeli cestu a motivaci k tomu, aby vůbec tu práci svoji dělali.

Já nechci se ani dožít toho - protože teď jsem si zažila, jak je velice těžké sehnat opravdu kvalifikované úředníky - aby vám tam zůstali na těch ministerstvech. A ta motivace jim teď odpadá, takže ti úředníci budou odcházet a budou to dělat lidi, kteří o tom nemají ani ánung. A to mně vadí.

Mně vadí jedna věc. Každý ten úředník, byť tam třeba je pět, deset, patnáct let, má historii. A on ví přesně, když se budete bavit s úředníkem, co je to Minamatská úmluva, tak on vám řekne: Ano, tuhletu úmluvu v roce 2012 nám zablokoval ten a ten a proto a proto. A teď najednou ta historie tam není, protože tam ty informace se nebudou takto předávat. Ono to opravdu není jednoduché, vždyť teď na těch ministerstvech jste a víte a zažíváte to. Vidím, že teď už jsou tady maximálně dvě ministryně - ale určitě to víte, že vždycky přijdete za tím úředníkem a ptáte se a chcete vědět tu historii, jak to bylo. A teď najednou tam přijdou lidi zvenku, kteří vůbec nevědí nic o tom, ale prostě otevřeme to a místo těch dvoukolových uděláme jednokolové. To je jedna z věcí, která mně vadí.

Další věc je to, co jsem tady řekla v té faktické poznámce. Rozumím tomu, že tam chcete mít svůj management, tomu rozumím, ale proč zasahovat do těch úrovní státní správy? Proč děláte tu velkou politizaci, že tam dostáváte politicky činné lidi, protože jsou nějakým způsobem na vás navázáni? To je přece špatně. Proto Komise chtěla, aby to bylo oddělené, aby právě nedocházelo tady k té politizaci, proto se přijala ta novela. Možná nebyla dobrá, určitě si zasloužila novelu, ale ne tuto novelu, protože to není žádná novela, to je prostě pro mě paskvil. Já chápu, že chcete něco změnit, ale udělejte to řádným legislativním procesem, ať vám tam dají zpětnou vazbu jednotlivá ministerstva.

Já jsem třeba čekala, že bude reagovat ministr vnitra, protože on je gestorem toho zákona. Ministr vnitra tady opět není, že jo? Moji otázku slyšel a čekala jsem, že mi na to odpoví, že mi prostě řekne, jak to bylo připravené do toho mezirezortu, co všechno bylo připravené, jestli ta RIA byla zpracovaná nebo nebyla zpracovaná, protože vím, že jako poslanci jste od toho oproštěni a tu Riu zpracovanou mít nemusíte, že vy můžete dát poslanecký návrh, který nemusí mít tyto náležitosti. Ale říkám: To jsou otázky, který jsem tady položila, a očekávala jsem fundovanou odpověď. Místo toho jsem dostala odpověď od paní ministryně obrany, abych si vzala prášek, že jsem hysterka. Ale to přece není nic hysterického, když se ptám. Co je na tom hysterického, když chci vědět, a ti úředníci jsou... (Ministryně Černochová z lavice: Vy jste křivě obvinila kolegu.) Já jsem se mu omluvila, paní ministryně, prostřednictvím - vlastně na vás můžu přímo, když tady na mě křičíte taky. Já jsem se mu omluvila a vy do toho nemáte co vstupovat. Vám jsem nic neřekla. Vy jste tady na mě vykřikla, že si mám vzít prášek. (Ministryně Černochová: Poté, co jste křivě obvinila kolegu.) Opět, tak teď mi řekněte, kdo z nás dvou je hysterický. Teď mi to řekněte! Vy tady na mě křičíte, já vás vůbec neinterpeluji, nechci po vás nic...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já poprosím, aby se rozprava vedla na mikrofon.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já se vrátím zpátky k tématu. Vidím, že...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Poprosím na mikrofon všechny přítomné v sále. Děkuji velmi.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Paní ministryně, jestli se mnou chcete mluvit, tak si tam zmáčkněte ten čudlíček a můžeme klidně tu diskusi vést. Proč tady na mě pokřikujete? Je to zbytečné

Takže vrátím se k tomu k tomu zákonu. Já bych byla strašně ráda, kdyby mi pan ministr vnitra na to odpověděl a řekl mi, jak byla připravená ta novela, když šla do mezirezortního připomínkového řízení. Chápu, že poslanci to mít nemusí, tomu rozumím, ale přesto přece něco muselo být zpracováno, když jste chtěli jít s tou novelou řádným legislativním procesem.

Další věc, když jsme se bavili o tom managementu, že ministr tam přijde se svým managementem - tak ano, ať ten management jede podle pracovního práva, ale ať se prostě nezasahuje do státní správy a státní správa zůstane pod služebním zákonem, tak jak je. A vraťte, prosím vás, klid zpátky na ta ministerstva, protože opravdu ti ředitelé, kteří jsou na těch místech a šli tím kariérním řádem, to znamená postupem kariérním, a jsou tam deset, patnáct let, opravdu jsou to lidi, kteří jsou fundovaní a v současné době nevědí, co se bude dít, protože čekají, že samozřejmě budou vyměněni, skončí v tom bazénu, jak jsem říkala, na půl roku za 80 %. Pak jim dáte, pokud jsou tam víc jak devět let, dostanou roční odstupné všichni, a to jsou ty náklady, které prostě mě zajímaly, kolik to vlastně bude všechno stát.

Já tedy doufám, že odpovíte ještě dřív, než si vezmete závěrečné slovo, protože to je tady takový hit - nikdo nikomu nic neřekne a pak čeká na to poslední závěrečné slovo, když ví, že už nikdo reagovat nemůže, protože diskuse je uzavřená. A pak samozřejmě dochází k napadání, kdy ten člověk se nemůže bránit. Takže já prosím, jestli mi na toto všechno odpovíte. (Poslanec Výborný od stolku: Už jsem odpověděl.) Neodpověděl jste mi za to ministerstvo. Já jsem - prostřednictvím paní předsedající, to ministerstvo to mělo zpracované, pane poslanče Výborný, prostřednictvím paní předsedající. Já bych ráda věděla, jestli ta RIA opravdu byla zpracovaná. Když to šlo do mezirezortu, tak to přece muselo být takto zpracované, takto se tam ty zákony vkládají. Takže jestli byla, tak nám ji prosím vás ukažte. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za vaše vystoupení. Ještě jednou poprosím, aby opravdu všichni se hlásili do diskuse, kdo chtějí diskutovat, aby diskutovali na mikrofon.

Načtu ještě omluvu, která je prodloužena, a sice prodlužuje svou omluvu paní místopředsedkyně Kovářová a pan poslanec Liška z dnešního jednání do 16 hodin z pracovních důvodů.

Můžeme přistoupit k příspěvku pana poslance Jana Hrnčíře a poté se připraví paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím, ujměte se slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP