(16.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou se hlásí s reakcí paní poslankyně Peštová. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuju za odpověď, pane ministře. Já jsem říkala, já jsem byla jeden ze - ne spoluautorů, ale ten nosič, který se snažil to nařízení vlády táhnout dál.

Ale já bych se chtěla spíš vrátit k tomu, co říkal pan poslanec Adamec, prostřednictvím pana předsedajícího. Já plně souhlasím s tím, co jste říkal. Souhlasím i s tím, že se mi zdá velice nelogické, co se teď děje vůbec ve světě. Řekneme si: V roce 2035 končíme s automobily na fosilní. Všichni jsme si to říkali, že si to nedovede nikdo představit, ale budeme končit. Do té doby chceme přejít na nějaké bezemisní nebo nízkoemisní. Ve své podstatě všichni víme, že nejdražší - teď už zaplaťpánbůh, že parlament odsouhlasil plyn a odsouhlasil jádro, že je to čistý zdroj nebo respektive bezemisní zdroj, není to čistý, ale bezemisní zdroj - ale mně spíš, jestli jsme si všichni vůbec uvědomili, kam se řítíme. Všichni víme, že vodík je nejdražší na výrobu, že to je elektrolýza, že co se týče výroby, je to jeden z nejdražších, takže budeme dávat dotace na to, aby se mohl vyrobit. Budeme dávat dotace na to, abychom vůbec s tím mohli jezdit. Jako co to je? Já už tomu nerozumím, už si připadám jak v blázinci. Já si koupím přece auto, pojedu k benzince, načepuji si, zaplatím, odjedu. A teď budeme vynakládat neskutečné peníze na to, aby to auto vůbec vzniklo. Aby si ho někdo koupil, tak mu na to dáme dotace. Pak mu dáme dotace na to, aby s tím autem mohl jezdit. Vždyť jsme úplně jak v blázinci. To přece není normální, tohleto. Já děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a s faktickou pan poslanec Kubíček.

 

Poslanec Roman Kubíček: Ještě jednou děkuju za slovo. Už to nechci hrotit, já si myslím, že to právě patří na ten výbor. Proto jsem dával těch 20 dnů, kdy se nic neděje. Máme prázdniny a fakt se nic nestane.

Nicméně mě tady zaujalo to bezemisní palivo. Já jsem to četl předevčírem, že ho začínají vyrábět a vyvíjet, takže to bude bezva, až ho vyvinou, ale nevědí, kdy. Nevědí.

A ta druhá věc, která je - je to prostě otázka kapacity toho nabíjení. A paní poslankyně Peštová, prostřednictvím pana předsedajícího, se dostala už dál, ona už šla do té osobní elektromobility. Tohle o tom není. Tento zákon je vlastně o hromadné dopravě, která funguje. Já jsem si taky potom dokázal představit určitý typ té elektromobility, ale především mě napadaly sociální služby, úřady práce, jejich návštěvy, tam, kteří pojíždějí tím autíčkem a potřebují se dostat ke klientovi, to mi prostě napadlo. Ale všichni tady asi dobře znají, jaký je to nárok. A nám tady sedí bývalý ředitel dopravního podniku, nebudu jmenovat, on určitě dobře ví, jaký náklad to přinese pro

dopravní podnik a kdo ten dopravní podnik zaplatí - ne občané, co tam jezdí, to byste jim tu cenu udělali úplně šílenou, ale město, které ten dopravní podnik dotuje. Díky.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a faktická poznámka už není žádná. A ptám se tedy, jestli někdo má ještě zájem vystoupit v obecné rozpravě? Nikdo, tímto tedy končím obecnou rozpravu.

Táži se pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo? Pane ministře? Ne? A totéž se ptám pana zpravodaje? Nikdo.

V tuto chvíli zde mám návrh na zamítnutí, a to ze 16. června, který přednesl pan poslanec Karel Sládeček, o kterém tedy budeme v tuto chvíli hlasovat, takže přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

Ano, mám zde žádost o odhlášení, můžeme se přihlásit.

 

A já dám hlasovat ještě jednou o zamítnutí předloženého návrhu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí? Kdo je proti zamítnutí?

Hlasování 11, přihlášených 131, pro 7, proti 78. Výsledek: zamítnuto.

 

Pokračujeme tedy a budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru jakožto výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Vidím zde pana zpravodaje.

 

Poslanec Ivan Adamec: Vážený pane předsedající, jelikož se jedná o zákon o zadávání veřejných zakázek, tak ten si myslím přísluší jinému výboru, pro vnitřní správu, samosprávu nebo jak se ten výbor jmenuje, já se omlouvám, a my jako hospodářský výbor samozřejmě si ho vezmeme jako druhý výbor, to říkám druhou částí svého souvětí. Takže já si myslím, že to spadá skutečně tou problematikou, to se jedná o zákon o zadávání veřejných zakázek, do jiného výboru než hospodářského. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pak ale návrh je tedy jaký, na jaký výbor? (Z pléna: pro veřejnou správu.) Pro veřejnou správu.

 

Tak mám zde tedy návrh na to, že budeme hlasovat o tom, že navrhujeme přikázání výboru pro veřejnou správu jakožto výboru garančnímu.

Dávám hlasovat. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Děkuji. Hlasování 12, přihlášeno 136, pro bylo 132, proti nikdo. Výsledek: přijato.

 

Konstatuji tedy, že návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu jakožto garančnímu výboru. V tuto chvíli nemáme tedy žádný další návrh pro další výbor. Ten hospodářský platí? Platí, ano, takže platí hospodářský výbor.

 

A v tuto chvíli tedy dávám hlasovat o dalším výboru jakožto hospodářském výboru.

Zahajuji tímto hlasování. Kdo je pro hospodářský výbor jakožto další výbor? Kdo je proti?

Hlasování 13, přihlášeno 136, pro bylo 134, proti nikdo. Výsledek byl přijat.

 

A má někdo ještě další návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Nevidím žádný další.

V tuto chvíli se budeme muset ještě vypořádat s návrhy na prodloužení lhůty. Mám zde návrh o 40 dnů, respektive o 20 dnů.

A jestli to správně vyhodnocuji, o 40 dnů to musí být se souhlasem navrhovatele, takže začnu u těch 40 dnů a ptám se navrhovatele, jestli souhlasí? (Nesouhlasím.) Ano, poté tedy budeme hlasovat na návrh pana poslance Kubíčka o 20 dnů.

 

Takže ještě jednou, je to návrh na prodloužení o 20 dnů.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? (Nefunguje hlasovací zařízení.) Nejde hlasování? Ani mně nejde, ale zato mi tady naskakují desítky a desítky lidí s faktickou poznámkou. Tak nám tady něco nefunguje. Takže budeme hlasovat znovu.

Já vás odhlásím v tuto chvíli všechny, můžeme se přihlásit. A budeme hlasovat tedy znovu o prodloužení o 20 dnů.

Tak já tady postupně odmažu všechny faktické, které se - ještě prosím o strpení, bylo jich tady asi dvacet, možná ještě více. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP