(21.30 hodin)
(pokračuje Ondřej Babka)

Přínosy pro stát a pro podnikatele jsem tak částečně nastínil a nyní se pokusím vysvětlit přínosy elektronické evidence tržeb pro občany. A ty jsou také jednoznačné: Lepší výběr daní, které se neztratí u podvodníků, a také u zdravotního a sociálního pojištění. Když zákazník zaplatí obchodníkovi cenu včetně DPH a ten daň z přidané hodnoty neodvede, tak zákazníka o tu částku prostě okradl. A ještě jednou zopakuji tu částku: stát vybral za EET podle odhadů navíc až 60 miliard korun, tedy cirka 12 miliard ročně.

EET znamená také větší prostor pro investice do vzdělání, do zdravotní péče, do sociální oblasti, do dopravní infrastruktury a tak bych to tady mohl vyjmenovávat dál a dál. Elektronická evidence tržeb znamená stovky korun přidání na důchody, tisíce korun přidání pro učitele, stovky kilometrů dálnic. EET je taktéž zbraní proti velmi rozšířeným černým výplatám zaměstnancům na ruku. Všichni víme, že tento problém je hlavně v gastronomii, a lidé, kteří v té gastronomii dělají, s tímto problémem samozřejmě jenom obtížně bojují. EET tak pomáhá tomu, aby měl stát pro tyto zaměstnance v budoucnu dostatek prostředků na důchody.

Nebude nutné zvyšovat daně, ba naopak, může do budoucna dojít ke snížení daňové zátěže, pokud EET zachováme. V porovnání s předpokládanými přínosy lze považovat náklady na systém za marginální. Opakuji, evidence tržeb byla již od počátku koncipována jako plošné opatření s postupným náběhem v čase, jehož hlavním cílem bylo narovnání podnikatelského prostředí a nárůst výběru daní. To se v konečném důsledku projevilo na snížení daňové zátěže v České republice.

Tak, a co už tedy vůbec nechápu, proč vláda chce zrušit nejúspěšnější projekt digitalizace za poslední dobu. Digitalizace je dokonce jedna z hlavních priorit této vlády. V jejím programovém prohlášení, a já ho dodneška mám schované ve svém šuplíku na svém místě, abych v něm mohl listovat a případně vás na něj odkazovat, tak jako to v tomto případě učiním, píšete: Sjednocení a digitalizace procesů státu jsou cestou k přátelštější, efektivnější a levnější státní správě. Naučíme stát fungovat efektivně s využitím všech moderních technologií. Digitalizace je nejen cestou k pohodlnějšímu kontaktu občanů se státem, ale automatizace procesů také povede k efektivnějšímu fungování státu jako celku. - Citoval jsem z programového prohlášení vlády. Nerozumím, opravdu nerozumím tomu, proč, respektive jak jde zrušení elektronické evidence tržeb, tedy nejúspěšnějšího projektu digitalizace za poslední dobu, ruku v ruce s tímto prohlášení vlády. Nerozumím. Nemohu se zbavit dojmu, že jedinou motivací zrušit a zničit tento úspěšný projekt je ten, že ho vymyslela vláda hnutí ANO.

Když už jsme u té digitalizace, chtěl jsem tady mluvit k ministru Bartošovi, kterého tady nevidím, ale i přesto možná si dovolím krátkou reakci, a to proto, že Piráty volilo mnoho mladých lidí, a možná i někteří mí známí, a těm jste slíbili digitalizaci. A bylo to jedno z největších témat během vaší předvolební kampaně, nejen PirSTANu. A existuje velké množství oblastí, ve kterých se s vámi, a myslím tedy s pirátskými idejemi, nesetkám a neztotožňuji se s nimi, to je asi zřejmé, ale musím se přiznat, že - a teď mluvím jako nejmladší poslanec této Poslanecké sněmovny - tak mi samozřejmě myšlenka digitalizace je blízká. A říkal jsem si, že nějakou rozumnou digitalizaci, která by respektovala i to, že máme starší část populace, která třeba tyto technologie nějak nějakým způsobem třeba nestíhá zaregistrovat, tak že ji potřebujeme. A to byl pro mě pozitivní bod pirátského programu. Myslím si, že někteří mladí voliči vás volili právě proto, že jste prosazovali významnou digitalizaci a říkali si, no možná ti Piráti jsou více levicoví, než je mi sympatické, ale ta digitalizace, to oni dokážou prosadit. A teď tady dneska sedíme na mimořádné schůzi a posloucháme, ale od mladé pokrokové strany, od mladých poslanců, ať už z pirátských, ze strany, která je plná IT specialistů, neslyším žádnou obranu tohohle základního nástroje digitalizace v Česku.

Nejsem schopen tuhle motivaci vlády ke zrušení EET pochopit. Pojďme to zkusit prosím vyřešit tak, že nebudeme rušit to, co funguje a neubližuje to nikomu. Pochopil bych, kdyby vláda už to nechtěla rozšiřovat, kdyby nechtěla rozšiřovat elektronickou evidenci tržeb pro další sektory podnikání. Podle mě si podnikatelé prostě zaslouží nějakou stabilitu a ne to, že přijde nová vláda a zruší všechno dobré, co zavedla vláda minulá. Takhle si myslím, že by politika v moderním státě prostě fungovat neměla.

A co mě na zrušení EET, a dostávám se k závěru svého projevu, asi bude mrzet nejvíc, předpokládám, a opět jsem znovu u těch mladých lidí, a to je si myslím oprávněná obava z toho, že zrušením elektronické evidence prostě část obchodníků, a už to tady bylo řečeno, prostě přestane přijímat platební karty. Platební karty, které jsou dneska už úplným základem a úplnou normálností při platebním styku úplně všude.

Upozorňuje na to například Miroslav Lukeš z České fintechové asociace, na to, že někteří podnikatelé přestanou brát platební karty a vrátí se pouze k hotovosti. A teď znovu cituji: "Mnoho terminálů je v zástrčce, ale nepoužívá se. Celá řada podnikatelů čeká na vypnutí EET. Vždyť to je šílené a smutné." Dále poznamenává: "S pozastavením EET, tedy v době, kdy byla povinnost kvůli covidu na dva roky zastavena, přestala řada specifických restaurací brát platební karty. Byl bych rád, kdyby v roce 2025 bylo v retailu hotovostních transakcí pouze 20 až 25 %. Stát ale teď bohužel dělá pravý opak a působí proti tomuto trendu." Tohle mi přijde asi nejsmutnější a doufám, nebo věřím v to, že jestli se vám povede tu elektronickou evidenci tržeb zrušit, že to opravdu nepovede ke snížení platebních transakcí pomocí platební karty. Mám z toho obavy, ale bohužel jste se tak rozhodli a asi vás ani já svým dnešním projevem bohužel nepřesvědčím.

Přesto mi dovolte na závěr shrnout, co elektronická evidence tržeb naplnila za očekávání. Dle mého názoru jsou to narovnání podnikatelského prostředí, férové podmínky pro poctivé podnikatele, bezproblémové fungování bez technických problémů a obtíží, postupný náběh bez komplikací, dostatečný čas na přípravu, svobodná volba zařízení podle volby podnikatele, snižování daňové zátěže, sleva na dani a jednoznačný a prokazatelný přínos pro státní rozpočet, a jak už zde bylo několikrát řečeno, více než 60 miliard korun od zavedení elektronické evidence tržeb.

Zrušení EET je zásadní chybou. Evidence tržeb otvírá obrovskou škálu dalších příležitostí v oblasti digitalizace. Na závěr svého projevu vyzývám tuhle Poslaneckou sněmovnu, tedy vás, kolegové, abyste se této chyby, tedy rušení elektronické evidence tržeb, vyvarovali. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP