(11.10 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

Další věcí, kterou si musíme uvědomit, je tady tedy nárůst našich státních pojištěnců. Opakuji znovu, že je dobře, že jsme samozřejmě jim toto poskytli. Jenom - a já s těmi lidmi mluvím víceméně denně - jenom abychom se nedostali do situace, kdy jim slibujeme něco, co vlastně nemůžeme potom naplnit. To je potom velmi špatně. Takže opravdu je potřeba se nad tím důrazně zamyslet, abychom neslibovali více, než můžeme. Protože snížení platby pro státního pojištěnce - a já musím říci pod čarou, že samozřejmě oceňuji i ty věci, které vedly k tomu navýšení, to určitě jsme nějakým způsobem ocenili. Leč zdá se nám toto opravdu nedostatečné, protože jsme pod sumou, která byla jako výchozí, ta minimální, kterou by bylo možné přijmout. Tak se domnívám, že prostě nám to příliš nepomůže při navýšení všech cen.

A chci jenom upozornit, že naše zdravotnictví opravdu je na velmi dobré úrovni. Samozřejmě pracuje s tou nejmodernější technologií, s nejmodernějšími pomůckami a ty se kupují na světových trzích a ty něco stojí. A samozřejmě ceny energií. Víme velmi dobře, že se promítají do všeho, čili i do posledního katetru. Takže abychom opravdu měli na to, co máme v současné době jako standard. A já se trošku obávám, že nebudeme mít. Uvědomme si, dneska, a dneska to jsou údaje, které probíhají dnešními médii, čili to je jistě velmi reálné číslo, že litr benzinu i nafty, a zaokrouhlím jednou o několik halířů dolů jednou halířů nahoru, je okolo 48 korun a ta cena není konečná. Samozřejmě že se zvyšují tím pádem náklady všech přeprav, to znamená i dopravní zdravotní službě. A opět pravděpodobně nevím, jakým způsobem bychom mohli zaplatit tedy i tuto službu, protože tu si mnoho zdravotnických zařízení nasmlouvává, nemá vlastní sanity, protože tam potom ty ceny rostou raketově. Takže i to je potřeba.

A jinak musím říci, že Německo, a dnes to vyšlo ve světových médiích, již vyhlásilo druhý ze tří stupňů ohrožení právě pro nárůst všech těch energií. A domnívám se, že Spolková republika Německo jistě - ji vůbec nezajímá to, co si povídáme v českém Parlamentu, protože mají své starosti, a v každém případě k tomu přistupuje velmi zodpovědně. Já bych tedy uvítala od vlády samozřejmě i tady nějakou predikci a nějaká opatření, protože nežijeme izolovaně a jsme velmi navázáni na okolní země.

Co se týče dalších věcí, třeba konkrétně Spolkové republiky Německo, zase není to nic nového, víte to všichni dobře, někteří jistě výrazně lépe než lékaři, že jsme tady navázáni i přenosovou soustavou elektrické energie, a tam může opět docházet k některým změnám. Takže tady bych také prosila i toto si uvědomit, že zdravotnictví je prostě velmi vázané na všechny energie. Je třeba si uvědomit, že středně velká nemocnice má spotřebu jako továrna, a ona nemůže dát dovolenou svým zaměstnancům, protože by došlo k významnému ohrožení zdravotního stavu obyvatel daného regionu. Takže ta nemocnice je tady opravdu v situaci, kdy na ni musíme naprosto a naprosto myslet.

No a co se týče další věci, kterou bych chtěla říci, tak zdravotní pojišťovny, i ty velké, vlastně mají predikci vývoje a vlastně počítají s tím, že budou v minusu. To znamená, že už teď se obávají, jakým způsobem z těch běžných účtů zaplatí tedy svůj provoz, a všechny říkají shodně, že rok 2022 díky právě těm rezervám, které měly, a i tomu, že se tedy zvyšovaly platby za státního pojištěnce v době vlastně pro zdravotnictví krizové, jaké byly minulé roky, tak nejspíše nemusíme mít žádné obavy a že vyjdou. Rok 2023 pro ně zůstává neznámou. Já samozřejmě věřím, a byla jsem u jednoho jednání tedy na vědecké radě, jak řekl pan ministr Válek, kde nezaznělo od řekněme lídrů našeho zdravotního pojištění, tím myslím ředitele velkých pojišťoven, že tedy se obávají, ale ono to je těžké říkat z oka do oka ministrovi. Takže se domnívám, že to bylo spíše dané loajalitou těchto ředitelů a určitou velkou mírou sociálního cítění, ale nejsem si jista, že to byla úplně pravda. To musím říci tedy taky. Takže uvidíme, co nám přinese ta doba další.

Další věcí, kterou bych velmi ráda byla, a opět chápu, že to říkám tedy, když předsedá tomuto bodu pan ministr financí, ale ono to patří do zdravotnictví. Ale ono to stejně vždycky spadne na ty peníze, pane ministře, určitě. Tak jedná se o podzim. Prosím pěkně, my vůbec nevíme, co udělá samozřejmě další koronavirová infekce. Představa, že koronavirus tedy sbalí batůžek a odejde, protože my si to přejeme, je naivní. A je tady obava už tedy i ze Světové zdravotnické organizace, samozřejmě také hovoříme s kolegy, zejména Rakousko, Německo, Velká Británie, skandinávské země, kde všichni víme, že současné vakcíny už udělaly svoji práci, jistě, zaplať pánbůh za ně, ale rozhodně nejsou připraveny na další mutace. Čili může se stát, prosím pěkně, že tam zůstane zachovaná účinnost, ale také nemusí.

My nevíme, co se stane na podzim. A bylo by velmi naivní se domnívat, že se nestane nic. Přijdou nám bezesporu další respirační infekty a přijde pravděpodobně i další chřipková vlna. Je pravda, že v té první vlně koronaviru vlastně opravdu, a potvrzeně ze Státního zdravotního ústavu, jsme neměli pozitivní test na chřipku. To nám teprve infektologové, vakcinologové budou muset asi vysvětlit tuto situaci, prostě stalo se. Že by se totéž opakovalo dvakrát, je velmi nepravděpodobné. Čili opět moje otázka zní: Jak je tato valorizace, nebo tento systém připraven na možné další vlastní výdaje, které by mohly být skokově výrazně vyšší? My opravdu zatím z epidemiologických hledisek máme pouze predikce, že se domníváme, že přijde nová vlna. Říkají to epidemiologové Světové zdravotnické organizace, ale neumí nám říct přesněji co, takže tím je to trošku složitější. Nicméně připraveni bychom býti měli.

A potom věc, která přišla z terénu v posledním týdnu, a já už jsem to jednou říkala. Prosím pěkně, znovu opakuji, že někteří ředitelé nemocnic, a tedy i nemocnic zřizovaných krajem a podobně, větších samozřejmě, těch, které jsou velmi důležité pro ten region, v ekonomické predikci mají obavy, že si budou muset vzít půjčku. Já neznám ten systém, který by byl možný. V každém případě je to děsí, protože tedy mě žádali, abych zde přednesla tuto možnost. Protože to by nebylo dobře a určitě stoprocentně by to vedlo k výraznému snížení kvality zdravotní péče v naší republice, což je podle mě pro nás všechny tedy nepřijatelné, protože jistě nám všem jde o to, aby zůstala zachována. Takže pro nás proto je ta základní sazba nepřijatelná, protože neumožňuje v té valorizaci myslet na tyto věci, které jsou předvídatelné. Není tam podle mě nijak zabezpečen nárůst příjmů pro nejenom zdravotnické i nezdravotnické pracovníky, bez kterých se žádná nemocnice neobejde. A proto se nám tato situace zdá nedostatečná. S valorizací stoprocentně souhlasíme, je to jenom otázka tedy, v uvozovkách, jenom technická.

Já děkuji za pozornost a eventuálně, kdyby byla nějaká odpověď, budu za ni vděčná.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Nyní s přednostním právem pan ministr Válek. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, já se velmi omlouvám, že jsem zneužil přednostního práva, ale to bych fakt nedal v technické.

Zkusím na některé ty otázky odpovědět. Já bych chtěl úvodem říct, že bych chtěl poprosit jak místopředsedu zdravotního výboru Toma Philippa, tak vás, paní profesorko, kdybychom opravdu udělali zdravotní výbor, kde bychom se zabývali opravdu jenom touto problematikou, je potřeba na to mít dost času. Já bych velmi plédoval a prosil za to, aby to nebylo v době, kdy je vláda, protože pro mě je to velmi složité v tu středu chodit na zdravotní výbor, když musím být na vládě. A zvláště v době předsednictví. Ale rád bych vás seznámil s řadou těch kroků, o kterých jste tady, vaším prostřednictvím, pane předsedající, paní profesorko, mluvila. Protože máte v mnoha věcech pravdu a je potřeba na ty kroky myslet a já se o to snažím.

Tak chtěl bych říct, že fond prevence, jeho navýšení a ten pozměňovací návrh jsme chystali společně s Ministerstvem zdravotnictví a s některými členy, koneckonců to, prostřednictvím pana předsedajícího, paní poslankyně, víte, i s členy správní rady. Ten rozhodně nepůjde na úkor peněz, které by sloužily ke zdravotnímu ošetření, půjde na úkor provozního fondu. To jsou peníze, které slouží pro provoz pojišťoven, a je to dobře.

To navýšení samozřejmě má konsekvence v něčem, co připravuje Ministerstvo zdravotnictví už několik týdnů. A ty konsekvence spočívají v některých vyhláškách, kde chceme jasně definovat, na co může být preventivní fond použit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP