(11.00 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Já bych jenom chtěla vidět tu pojišťovnu, která sama řekne, že chce míň. Tomu já tedy opravdu nevěřím. Nevěřím tomu, že ta pojišťovna řekla, že bude souhlasit s tím modelem, který vy tady máte, že ve své podstatě to, co už tady řekl můj předřečník, a bylo to tady řečeno a zaznělo to tady několikrát, že se najednou sníží to HDP, které horko těžko, nebo respektive ta částka, která je vázána na to HDP, tak že se sníží. To spíš tohle by mě zajímalo. Takže kompromis je to jenom váš. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Faktická poznámka pana poslance Jiřího Maška a po něm pan ministr Válek. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Já bych se chtěl vyjádřit k těm jednáním s opozicí. Byl jsem účasten jednoho jednání. Nevím, kolik jich bylo. Tam jsme jasně deklarovali, že rádi podpoříme ten valorizační mechanismus, pokud ten základ bude na úrovni 1 967 korun, jako byl v prvním pololetí tohoto roku. Protože to je potom záruka, že se to financování udrží.

Další poznámka k těm zdravotním pojišťovnám. Tak VZP skutečně je na tom lépe, ale třeba pro dvěstějedenáctku už takovéto snížení může být zásadním problémem. V tom duchu jsem zachytil i nějaké články a výroky pana ředitele této pojišťovny.

Takže myslím si, že ty 4,8 miliardy korun toho rozdílu mezi tím současným návrhem základu pětikoalice a eventuálním shodným návrhem napříč politickým spektrem na úrovni 1 967 korun si myslím, že stojí za to ještě o tom pouvažovat, a považoval bych to za velmi vstřícné a potřebné pro další chod českého zdravotnictví.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní tedy pan ministr a jeho faktická poznámka. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já se zase pokusím, pane předsedající, být co nejvíc racionální. To znamená, samozřejmě že jsem ten návrh projednával jednak s radou poskytovatelů, ta rada poskytovatelů se víceméně nezměnila od té rady poskytovatelů, kterou sestavil pan ministr Vojtěch. Předsedou rady poskytovatelů je stále doktor Dvořák. To je ten, kterého jmenoval ministr Vojtěch. Já, pokud se jedná o kvalitní lidi, nemám nejmenší důvod kohokoliv měnit a vyhazovat. Stejně tak jsem to projednal s vědeckou radou ministra zdravotnictví, kde sedí i někteří vaši kolegové za hnutí ANO. Já si toho velmi vážím, že přijali členství ve vědecké radě. Stejně tak jsem to projednal s asociací pojišťoven. Částka 1 900 korun je částka, kterou velmi přivítali. Stejně tak přivítali valorizační vzorec. Naposledy jsme to probírali, tuším, předevčírem na radě poskytovatelů, kde jsme debatovali o tom, že rada poskytovatelů spolu se zástupci pojišťoven - byl tam pan náměstek Bodnár a byla tam šéfka asociace těch ostatních pojišťoven - vytvoří setkání, kde se domluví na tom, abychom už od příštího roku začali debatovat o dohadovacím řízení ne v jednoletém, ale ve dvouletém nebo tříletém období. Rádi bychom to chtěli, a dohodli jsme se tam na tom, aby ten rámec, který se odvíjel od 1 900 korun, byl co nejdřív naplněn v tom tříletém období.

Co se týče pojišťoven, ano, kondice pojišťoven je rozdílná, to vždycky byla. Vzpomeňme si na minulé volební období a zdravotní výbor, kdy přicházela koalice s tím, že by se snížil počet pojišťoven. Dokonce byl nápad, že bude jenom jedna pojišťovna. To znamená, myslím si, že informace o tom, že některé z menších pojišťoven jsou ve špatné kondici, konkrétně jedna, by měla vést správní radu a dozorčí radu k hloubkové kontrole v té pojišťovně, aby se zjistilo, co je důvodem, když platby jsou stejné, pojištěnci jsou stejní, péče je stejná, výběr je stejný, tak některé pojišťovny jsou ve velmi dobrém stavu a některé ve špatné kondici. My musíme ozdravit ty pojišťovny, které jsou ve špatné kondici. To si myslím, že je klíčové.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní tedy řádně přihlášena paní poslankyně Věra Adámková, po ní řádně přihlášený do obecné rozpravy Kamal Farhan. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi říct několik slov k tomuto velmi důležitému tématu, které se samozřejmě prolíná celým zdravotnictvím. Nebudu se vůbec pouštět do ekonomických debat, protože věřím, že pan ministr tu ekonomickou stránku má určitě naprosto v malíčku, a nemá smysl si o tom povídat. Ale samozřejmě je tady zdravotnictví a tam si troufám tvrdit, že to je opravdu záležitost poněkud jiná. Tady jsou nějaké obavy z terénu a je potřeba si o nich popovídat a říci. Protože slova vypadají krásně, vzorce vypadají nádherně. Jeden axiom. Hnutí ANO v každém případě, a tady už jste to slyšeli opakovaně, samozřejmě vítá valorizaci. Koneckonců doba covidu jenom přetrhla nit, která by se možná rozvíjela i dříve. Ale taková byla situace a není třeba o tom dál hovořit. Takže určitě ano. Ale samozřejmě máme tam určité pochyby a nejasnosti. A samozřejmě naprosto nesouhlasíme s tou výchozí částkou.

Já bych to vrátila všechno opravdu do toho denního chleba zdravotníků a pacientů. Všichni jsme velmi často pacienti, čili se nás toto týká. Musíme si uvědomit, že snižujeme základ pro výpočet valorizace, a opakuji znovu, že vzorec nezpochybňuji. Určitě by tam mohly být drobnosti, ale to není meritum této věci. Jsme v situaci, kdy bych jenom přiblížila, že zdravotnická zařízení dostávají, prosím pěkně, peníze za odvedenou práci. Nebudu se teď zabývat těmi, která jsou mimo rank pojištění, protože ta mají samozřejmě jiné problémy a jinak si řeší tuto situaci. Tato zařízení samozřejmě žiji v reálném světě. Už teď mám avízo od několika - ne jednoho nebo dvou, ale několika - ředitelů zdravotnických zařízení, že se s velkými obavami dívají do budoucího roku, protože ceny energií, vody rostou opravdu raketově a oni jsou jako zodpovědní ředitelé už teď tedy trošku v nejistotě a dělají si krizové scénáře těch možností, jak by platili nebo neplatili.

Co je tady další věcí, je, že my máme nastavenou platbu. Samozřejmě víte, že všechno je bodově ohodnoceno. Ta platba má nějakou hodnotu, od toho je dohadovací řízení. My se opět musíme v ceně toho výkonu vejít samozřejmě i do zaplacení potřebných energií, vody a tak dále. A tady je opět velká obava, že to se prostě nemůže povést v případě, že bude zachována ta stávající, řekněme, doktrína, jak budeme dále pokračovat.

Pak je tady další věc, kterou bychom měli samozřejmě s tím také zohlednit, a to je, jakým způsobem - já jsem to jenom nenašla, čili ptám se, ptá se na to terén, ptají se na to samozřejmě jak zdravotničtí pracovníci, tak ale také nezdravotničtí pracovníci ve zdravotnictví. A to jsou obory, které jsou tam naprosto nezbytné prosím pěkně. Jsou to pomáhající profese, ale my je také musíme zaplatit. Takže se ptají, jakým způsobem je tady předpoklad, že se jim bude valorizovat plat v době, kdy samozřejmě všechny ceny za všechno vzrůstají. Protože jestliže tady zůstáváme na té hodnotě bodu, která je, a nevíme o tom, že by tam došlo v dohadovacím řízení k nějakému radikálnímu navýšení, tak je obava, že prostě ta ekonomická situace bude špatně. Takže tady prosím potom eventuálně, bude-li možné, nějaké odpovědi. Protože samozřejmě tito tazatelé se budou tázat, zda jsme toto projednávali, a je třeba ano.

Já bych tedy začala konkrétní věcí, kdy budu reagovat na paní místopředsedkyni Richterovou - předbíhám událostem. Tak ten pozměňovací návrh, který tady přišel do navýšení fondu prevence, je velmi rozumný. Někteří jsme jej i připodepsali. Já se jenom obávám, že on je velmi teoretický. Že v případě, kdy zůstaneme na těchto finančních tocích, tak si trošku povídáme o tom, co bychom mohli zvyšovat, a bylo to na základě tedy vlastně nároku těch pojišťoven. Protože ony samozřejmě tím, že ctí zákon, tak byly svázány možnostmi, které by mohly dávat do prevence nemocí. Já se ale domnívám, že je to trošku teoretické. Že prostě ty peníze mít nebudeme.

Co všechno tady musíme nějakým způsobem zabezpečit? Za prvé, jedná se o příspěvky na dietní opatření, které se rovná vlastně ale léčebnému režimu u některých chorob, jako je fenylketonurie a celiakie. Celiakářů samozřejmě přibývá tak, jak lépe diagnostikujeme, jak je větší povědomí o této nemoci, a pojišťovny, víceméně ty velké tedy, takzvaně zdravé pojišťovny, klíčové pojišťovny, přispívají těmto svým klientům na dietní opatření. Pro vaši představu, jestliže kupujeme teď běžnou mouku za 30, tak ta pro toho celiakáře už se pod stovku nedostane. Ale on z ní upeče přesně to, co my z té běžné. Takže tady opravdu bude třeba navýšit těm pojišťovnám možnost, aby tedy připlácely. Ovšem opakuji znovu, bude-li z čeho. Možná, že opravdu si myslím, že se to teď stává trošku teoretickou zkušeností.

Další věcí, kterou musíme podpořit, je samozřejmě pohybová aktivita. Protože jste si jistě všimli, že máme velký problém s rizikovým faktorem obezity. A to není jenom pro kardiovaskulární nemoci, ale pro onkologické nemoci, pro pohybový aparát. Ale já se skutečně velmi obávám, že při tom nízkém základu my prostě nebudeme mít z čeho toto dále dělat, byť ta myšlenka je výborná a samozřejmě fondy prevence jsou potřeba. Čili to je otázka, kterou mi bezesporu položí již dneska odpoledne mnoho lidí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP