(9.40 hodin)

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, tak já budu reagovat na ministra financí Zbyňka Stanjuru, protože ta vládní křeč a to, jak se zaplétá do lží, tak to je opravdu už vrchol. Takže já ocituji ze svého projevu, protože pan ministr Stanjura si dělal nepřesné poznámky, a jestli takhle funguje ministerstvo, což vidíme, tak potom je to tragédie. Já jsem řekl, ocituji: "Takže milá vládo, z níž část se tváří pravicově, řekněte svým voličům, živnostníkům, manažerům firem i zaměstnancům, že zatímco jejich minimum, které platí, a vůbec částky, které platí, se budou s inflací zvyšovat, zatímco vláda svůj podíl bude snižovat. Tahle pseudopravicová vláda namísto aby snižovala finanční zátěž zaměstnavatelů a zaměstnanců, dělá pravý opak. Vláda namísto aby hledala zdroje a posilovala je, vypouští ústy předsedkyně TOP 09 Pekarové Adamové nesmysly typu prodejme Budvar." Já jsem naopak kritizoval a kriticky jsem se vyjádřil k tomu, že vláda nesnižuje zátěž zaměstnavatelů a zaměstnanců. Tak tady nepřevracejte moje slova.

SPD je vždy proti zvyšování zátěže pracujících občanů. Díky hlasům SPD se tady mimo jiné prosadilo i zrušení superhrubé mzdy, takže jsme nechali díky hlasům SPD více peněz v peněženkách slušným občanům. My prosazujeme debyrokratizaci státu. Takže teď jsem vám ocitoval, já stenozáznam nepotřebuji, protože v něm to podle mě ještě není. Já tady mám ten projev přímo. Takže já jsem se naopak kriticky vyjadřoval k tomu, že by se měla zvyšovat finanční zátěž zaměstnavatelů a zaměstnanců a také - prostě že by se měla zvyšovat ta zátěž. Takže to jsem vám jenom pro vaši informaci ocitoval, takže by bylo dobré nelhat o tom, co jsem říkal.

Další taková věc, to je zoufalé plivnutí, že jsem přítelem Putinova Ruska. To je teda opravdu pozoruhodné, vy už fakt vůbec nic jiného nemáte, protože o SPD je známo, že my jsme... (Předsedající: Čas!) Dobře, já se hlásím ještě jednou.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Dále se hlásí pan poslanec Brázdil, připraví se pan poslanec Nacher, oba s faktickou poznámkou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Brázdil: Já děkuji za dvě minuty. Dámy a pánové, asi se všichni shodneme na tom, že zdravotnictví v naší republice je výborné. Fakt patříme - jezdíte na Západ, tak víte, jak to tam vypadá. Tam se čeká na mnoho operací. Dneska když dostanete infarkt v Jeseníku, tak helikoptérou jste v Olomouci do hodinky a to je přesně ten interval, kdy ten myokard nebude poškozen. Máme tu výborné zdravotnictví, ale když ty peníze nepůjdou do toho zdravotnictví, půjdeme níž než těch 10 % HDP, tak jak ho udržíme? Lépe řečeno, kdo vlastně podrží to zdravotnictví nad vodou? No to budou ti lidé. Jich je ale málo, čím dál míň. Lékaři nejsou, zdravotníci nejsou. Tedy já chápu, že peníze - peníz je papírek, s tím můžete tak maximálně zatopit, s kovem asi ne. Ale ty peníze jsou důležité pro to, aby to zdravotnictví zůstalo na té úrovni. A nejenom zůstalo, abychom drželi ten krok. Naši všichni lidé z ciziny se vrací k nám odrodit, chodí k zubaři, tady si nechají dělat všechno, všechno důležité, protože našim zdravotníkům věří. Prosím, ale ty peníze tam jsou potřeba. Zdravotníci to nevydrží dělat jenom proto, že je to baví. Ono je to baví. Samozřejmě, že - pan Jákob, prostřednictvím, říká: tady přece nepoklesne zdravotnictví, péče. No tak já vám řeknu za všechny zdravotníky, to víte, že udělají maximum, i kdyby měli padat na ústa, ale ty peníze tam prostě potřeba jsou.

Nechci to eskalovat, nechci říkat, že... Peněz bude vždycky málo, ale my si musíme říct, co je důležitější. Dát to do cest, do nějakých jiných projektů, anebo pečovat o lidi, kteří tady pracují a chceme jim zachovat to zdraví, hlavně tedy do zdravotníků je taky ty peníze potřeba dát. Děkuji, že jsem mohl vystoupit.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nechci vás opravovat, ale je to Jakob krátce.

Pan poslanec Nacher, připraví se pan ministr Stanjura. Stále jsme ve faktických poznámkách. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, mě trochu vyprovokoval kolega Jakob s krátkým. Já bych tady nabídl ještě jiný úhel pohledu, nejenom ten zdravotní, a připomenu, že my dneska, 23. 6., ve druhém čtení probíráme novelu, kterou vy jste vlastně nepřímo svým hlasováním schválili v zákoně o státním rozpočtu, kde jste počítali s těmito 14 miliardami. Takže vy jste v březnu hlasovali pro něco, co projednáváme až teď v červnu. Já to tady říkám férově proto, protože jsem na to upozorňoval už v březnu ve svém projevu. A to mi přijde jako docela důležitý moment, protože jste to často byli v minulosti vy, kteří jste kritizovali, že ty předchozí vlády pracují v rozpočtu s penězi, které nemají. A to teď děláte vy a to je z mého úhlu pohledu také důležitý aspekt.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak nyní už je přihlášen s faktickou pan poslanec Tomio Okamura. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, takže tu první lež ministra financí Stanjury jsem už vyvrátil, protože to tady mám přímo napsáno. Takže pan ministr by si neměl sedět na uších, ale on si nesedí, on to dělá schválně.

Druhou věcí je Rusko. Ano, my jsme vlastenecká strana, to znamená, my nejsme ani proruští, ani pročínští, ani probruselští, ani proameričtí. My nedostáváme žádné peníze ze zahraničí na naše kampaně, nepodporují nás ani žádné neziskové organizace. Děláme solitérní vlasteneckou politiku. A protože vy, vaše vláda je zahlcena korupčními skandály, korupcí, lidé si stěžují na to, protože milionům lidí jste zhoršili životy v souvislosti se zdražováním, zahltili jste tady kvůli vaší špatné politice Českou republiku i nepřizpůsobivými migranty, tak teď kopete zoufale kolem sebe. Takže víc už o tom ani nebudu mluvit, protože to zoufalé kopání bude pokračovat. Snad bych jenom poznamenal, že ten vazebně stíhaný pan Redl, ten, co je součástí té mafie a zločinu, sponzoroval i ODS, ta jeho rodina. Ano, ODS obdržela také sponzorský dar. A já se ptám: za co, co byla ta protislužba? To by nám tady měl pan ministr Stanjura říci.

A co se týče zhoršení dostupnosti zdravotní péče, no samozřejmě že to hrozí. Když vy říkáte, že ne, tak mi řekněte, jak vyřešíte stomatologii. Lidé nemají zubaře a podobně, tak si tady za rok řekněme, jak jste to vyřešili. Chci na vás teda řešení stomatologů. Pan ministr Stanjura je z Moravskoslezského kraje, já jsem taky kandidoval za Moravskoslezský kraj, je to největší moravský kraj, jsem napůl z Moravy, a tam je obrovský nedostatek stomatologů. Všichni to víme, hlavně v pohraničí. Vy už jste byli u vlády léta, tak když mluvíte o zlepšování - teda já mluvím o zlepšování, vy o zhoršování - tak vyřešte dostupnost stomatologické péče. A jestli ne, tak to přece nemá smysl, abyste byli ve vládě.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se hlásí s faktickou poznámkou zatím poslední přihlášený, pan poslanec Jakob. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Tak já už tady ty populistické a jiné útoky pana Tomio Okamury komentovat nebudu, ale chtěl bych poděkovat kolegům z ANO, zejména panu Brázdilovi, prostřednictvím paní předsedající, že má obavy o to financování zdravotnictví stejně jako my všichni. A proto tady dneska bude načten pozměňovací návrh, který založí tu indexaci, valorizaci automatickou, a díky tomu, je to poměrně revoluční věc v České republice, díky tomu potom bude financování zdravotnictví udržitelné, předvídatelné a jasné. A já děkuji, že se na tom shodneme.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ještě faktické poznámky, nejdříve pan poslanec Tomio Okamura, připraví se pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak teď jste mi svým vystoupením ještě připomněl, předseda klubu TOP 09 Jakob, který tady řekl nesmysl ohledně Budvaru, protože tady hájí předsedkyni TOP 09 Pekarovou Adamovou, která řekla, aby se prodal Budvar, aby se prodal výdělečný ziskový Budvar. No vy jste řekl, že čtyři roky z toho stát nic neměl, ale zapomněl jste říct B, že ten stát si to vzít mohl, ale nevzal. Takže tady zase nelžete a říkejte pravdu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dále se hlásí pan poslanec Mašek a připraví se i pan ministr Stanjura. Zatím jsme ve faktických. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Mašek: Na pana poslance Jakoba prostřednictvím paní předsedající. Ano, my nemáme problém s valorizačním automatem, je to spravedlivé, ale chceme, aby se vycházelo z částky 1 957 korun, čili z částky na letošek, která právě to všechno, o co my tady máme všichni dojemnou starostlivost, to znamená rozsah, dostatek péče pro naše občany, tak jsme schopni zachovat. Já to budu mít potom ještě v příspěvku v obecné rozpravě, takže to nechci extendovat, ale můžeme to zkrátit, pokud ten valorizační základ nebo ten základ pro ten výpočet bude stanoven na úrovni první poloviny tohoto roku.***




Přihlásit/registrovat se do ISP