(9.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže naše hnutí, naše hnutí SPD, chce naopak zdravotní péči pro naše občany zlepšovat. A k tomu jsou potřeba ve zdravotnictví peníze. Samozřejmě se může jednat i o systémové změny, ale o těch už jsme hovořili mnohokrát. Ale jsou ve zdravotnictví k tomu potřeba peníze i vzhledem k té inflaci, ke zvyšování nákladů, ke zvyšování vstupů, které nejen zdravotnictví provází.

Takže krátce a stručně shrnuto, tento vládní návrh zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění představuje vážné ohrožení dostupnosti a kvality zdravotní péče pro české občany. A to ani jsem ještě nehovořil o tom, že vláda přišla s tímto návrhem ještě před vypuknutím konfliktu na Ukrajině. To znamená předtím, než do systému zdravotnictví nám tady přišly statisíce ukrajinských migrantů. A přesto na snížení těch peněz trváte. Takže teď tady nebudu rozebírat problematiku ukrajinských migrantů, kteří jsou pro vládu Petra Fialy na prvním místě, a vláda kašle na české občany, těm nepomáhá, pomáhá Ukrajincům. Ale teď tady hovořím o tomto vlastně nesmyslu, který vlastně časem přišel během letošního roku, že přestože přišlo mnohem více pojištěnců a jsou to především státní pojištěnci, to znamená ti, za které platí stát, tak vy nadále trváte na tom návrhu, kterým jste chtěli snížit zdravotní péči českým občanům ještě letos v únoru před tou krizí. Takže to už samozřejmě i prvňáček si dokáže spočítat, že samozřejmě ty peníze budou chybět i vzhledem k té inflaci. A tady právě neobstojí ani ten argument ohledně těch rezervních fondů.

Takže jak jsem říkal, hnutí SPD tento návrh nikdy nepodpoří. Jsme proti zhoršování zdravotní péče pro naše občany. A tu valorizaci, o které jste tady mluvili, kterou až na základě tlaku opozice, když jsme tady obstruovali tento zákon, a já se hrdě hlásím k tomu, že jsme to tady v prvním čtení obstruovali jako SPD, protože my bojujeme do posledního dechu, bojujeme tady za to, aby se nezhoršovala zdravotní péče pro občany, nechceme tenhleten zákon, že my chceme naopak zlepšovat zdravotní péči pro občany. Vy jste tam na základě tlaku opozice, kdy jsme to tady obstruovali, tak jste tedy přišli s tím, chtěli jste nás uchlácholit tím, že přijdete s nějakým mechanismem valorizace. No, to jste ovšem ještě neřekli ty parametry, které bude mít ta valorizace. Já jsem to samozřejmě čekal. Takže i po té vaší valorizaci, která ovšem má být až od příštího roku, tak to bude méně, méně peněz ve zdravotnictví než těch 14 miliard, které odtamtud letos vláda chce vzít.

Takže vůbec - a to ani nemluvím o té inflaci, já nemluvím o těch dalších faktorech, to tady jenom zmiňuji, abychom si to uvědomili. Takže opět ani ta valorizace nepřinese zlepšení dostupnosti zdravotní péče, to je myslím zcela jasné a s tím prostě SPD nemůže souhlasit. Děkuju za pozornost a samozřejmě se vyjádří ještě naši další poslanci.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen s faktickou poznámkou pan ministr Stanjura. Zeptám se pana Jakoba, jestli to je faktická, nebo přednostní právo. Faktická? Takže nyní pan ministr, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak jenom pár poznámek. Pan předseda Okamura neměl čísla, když mu někdo psal ten projev. Tak mu připomenu, že za prvních pět měsíců systém zdravotního, veřejného zdravotního pojištění je v zisku 6 miliard. Pane předsedo Okamuro, prostřednictvím paní předsedkyně, nemáme žádné veřejné zdravotnictví. Máme zdravotnictví, ve kterém jsou i soukromé subjekty, mnoho lékařů je soukromých, to určitě víte. Máme systém veřejného zdravotnictví.

Co vlastně ale pan předseda Okamura navrhl v tom svém vystoupení? Za prvé jako přítel Putinova Ruska říká migranti místo uprchlíci před válkou, to mě tedy nepřekvapuje. On navrhuje zvýšit platbu za státní pojištěnce, to znamená i za uprchlíky. Současně ve svém vystoupení řekl, že navrhuje zvýšit daně zaměstnancům a zaměstnavatelům. Může si pak přečíst ve stenozáznamu svůj projev a nemusí pak pan předseda Okamura kroutit hlavou. On nám to popisuje, jako by stát měl nějaké vlastní peníze. Máme peníze jenom daňových poplatníků, nic jiného. Takže bavíme se o tom, abychom rozumně spravovali peníze daňových poplatníků. A nebude to 1 567, ale 1 767. Jedna faktická chyba za druhou. Na ty urážky nebudu reagovat.

Ale pak použil případ Německé pošty. Já bych poprosil pana předsedu Okamuru, aby si nechal zjistit, kdo je vlastníkem Německé pošty. On si myslí, že je to stát, evidentně z jeho vystoupení. Ano, je to úspěšná firma. Mimo jiné proto, že stát ji privatizoval. Dlouhodobě, koncepčně a dlouho tam snižoval svůj podíl. Ano, je to úspěšná, zisková firma. Představte si jeho vystoupení, co by tady vyváděl, kdybychom s obdobným plánem, s obdobnou ambicí přišli my.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Jakob a připraví se s faktickou pan poslanec Mašek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju. Já bych chtěl fakticky poznamenat, že jsme v druhém čtení, kde se mají přednášet pozměňovací návrhy. Nicméně ta řeč pana Okamury byla jedna lež za druhou a já na ty lži musím reagovat.

Pan Okamura tvrdil, že vláda krade z rezervních fondů peníze pojištěnců. Lež! Jaká jsou fakta? Taková, že by byl schválen státní rozpočet, musely se hledat úspory, a ty platby tedy jsou snížené, což tady projednáváme. Zároveň ale tady bude načten ten pozměňovací návrh, takže když pan Okamura tvrdil, že dojde k zafixování těch plateb, tak je to další lež. Protože tady zazní onen avizovaný pozměňovací návrh, který nevznikl pod tlakem opozice - další lež - protože to máme napsáno v programovém prohlášení vlády.

Dojde ke zhoršení zdravotní péče? Lež! Obrovská lež, strašení lidí. Nedojde k žádnému zhoršení, ohrožení zdravotní péče, padlo to tady několikrát. Nikdo nemusí mít takovouto obavu.

Další lež: vláda kašle na české občany. Nehorázná lež a další dlouhodobý faul pana Okamury. Vláda už v této nelehké době dává našim občanům přes 100 miliard, včera rozhodla o další podpoře.

Pro stát výdělečný Budvar - další lež! Stát neměl z Budvaru za poslední čtyři roky ani korunu z jakékoliv dividendy. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Mašek a připraví se pan poslanec Tomio Okamura. Vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedkyně, vážení ministři, kolegyně, kolegové, já musím zareagovat na pana ministra financí Stanjuru, který nám tady sice správně řekl, že to nejsou žádné vládní peníze, jsou to peníze všech občanů, ale tady jde také o zdraví všech občanů. A jestliže jsme se za uplynulé vlády dostali na 10 % HDP vynakládaných na zdravotnictví a teď svým návrhem ho vracíme o několik procentních bodů zpátky, tak to se samozřejmě pojí s tím, že se nemůže zachovat rozsah té zdravotní péče, nemůžou se zachovat termíny. A já už se setkávám teď v nemocnicích s tím, že se na mě kolegové obracejí a bojí se toho. Ty obavy mají. Takže znovu připomínám, dostali jsme se na standardních 10 % HDP, vracíme to zpátky.

A my souhlasíme samozřejmě s valorizačním automatem, ale nesouhlasíme s tím výchozím základem. Naše vláda zdvihla ten základ na 1 957, tuším, abych se o nějakou korunu nespletl. A my bychom s tím automatem neměli žádný problém, kdyby ta základna byla právě tady. To by znamenalo, že se ta péče zachová v kvalitě i rozsahu, který je potřeba pro občany České republiky, které si bereme do úst s tím, že jsou to v podstatě jejich peníze. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní je přihlášen s faktickou pan poslanec Tomio Okamura a připraví se s faktickou pan poslanec Brázdil. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP