(18.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S přednostním právem se po vás hlásí pan ministr Kupka, následuje pan poslanec Bašta.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, chci vyvrátit některé útoky, které tu v průběhu odpoledne zazněly o tom, jak vláda nenaslouchá lidem, kteří bojují s aktuálními problémy zvýšených cen energií, potravin a všeho možného, a že se věnujeme jenom Ukrajině. Kdybychom nedokázali společně, zdůrazňuji to, spolu s lidmi, s celou společností, se starosty měst a obcí a s hejtmany, zvládnout uprchlickou krizi, tak bychom dneska čelili mnohem závažnějším problémům, nesrovnatelně závažnějším. To, že v tuto chvíli více než 50 000 lidí z těch, kteří utekli před válečným konfliktem, našli v České republice práci, znamená významnou pomoc i pro Českou republiku, snížení zátěže, které Česká republika čelí. A kdyby do toho všechny ty složky nebyly zapojeny, kdyby od první chvíle nezasedal krizový štáb, kdyby nedokázala vláda spolu s kraji a s městy a obcemi zvládat aktuální nepředpokladatelnou krizi, tak bychom nepochybně nebyli v současné situaci, ve které jsme. A dohadujeme se o konkrétních opatřeních, která míří dál k tomu, aby se Česká republika dokázala s krizí vypořádat a dokázala ve výsledku zvládnout i následné dopady energetické krize, která provází agresi Ruska na Ukrajině.

A chci zdůraznit několik konkrétních věcí. Zaznělo tady, že nemluvíme s lidmi od pana poslance Foldyny, kteří denně bojují s problémy energetické krize, s dopady zvýšených cen energií a potravin. Přesně naopak! Přesně s nimi jsme v denním kontaktu a víme, že kdybychom nedokázali současnou krizi zvládat, tak by dopad na ně byl mnohem závažnější.

Nebudu tady znovu opakovat, jakým způsobem třeba konkrétní dopravní společnosti se dokázaly zapojit do zvládnutí situace, jakým způsobem pomáhaly a jakým způsobem následně pomáhaly i s humanitární pomocí směrem na Ukrajinu a se zbraňovou pomocí směrem na Ukrajinu. Chci ale zdůraznit několik klíčových momentů, klíčových rolí vlády a všech složek v tom, čemu čelíme teď.

Nasvítil se tady problém hlavního nádraží, ze kterého nikdo z nás nemůže být šťastný. Ať už pan místopředseda vlády Vít Rakušan, nebo já jsme byli v denním kontaktu s lidmi, kteří na hlavním nádraží pomáhali těm, kteří tam byli, a kdybychom nepostupovali i v kontaktu s konkrétními hejtmany, třeba s panem hejtmanem Netolickým, tak, že jsme kontaktovali protějšek pana hejtmana v zakarpatské oblasti Čubirka a nedokázali se s ním reálně bavit o tom, co způsobilo konkrétní problém, který byl mediálně viditelný, ale který z hlediska objemu problému zdaleka nepředstavoval tak závažný zásah pro celou Českou republiku. Kdyby Vít Rakušan nebyl ve spojení se svým protějškem na Ukrajině a nezměnily se podmínky propustnosti ukrajinských hranic směrem do Schengenu, tak bychom dneska čelili problému ještě mnohem závažnějšímu.

Chci jasně zdůraznit, že všechny tyhle kroky - a teď tady zbytečně se nebiji v prsa a neříkám, že vláda všechno zajistila, ale chci jasně říct a naprosto realisticky - že kdyby ten boj s aktuální krizí nebyl úspěšný, dneska ty dopady jsou násobně závažnější, a kdo to nevidí, tak se zříká realistického pohledu na věc. A chápu, že denní chleba opozice je ukazovat na chyby vlády, na to, že nezvládá konkrétní věci, ale v tomhle případě se střílíte tím nerealistickým pohledem sami do vlastních nohou. A místo toho, abyste v tomto případě jasně směřovali, i celou Českou republiku, ke zvládnutí následujících problémů, jenom ukazujete na to, že místo konstruktivního přístupu v téhle kritické době volíte jenom boj sami za sebe. Nepomůže to ničemu.

Nemám potřebu do detailu vysvětlovat všechny jednotlivé kroky vlády a všechna jednotlivá opatření. Když tady zaznívalo, jaký dopad to bude mít na konkrétní maminky samoživitelky, jaký konkrétní dopad to bude mít na rodiny s dětmi, tak od toho je tady konkrétní pomoc, která k nim doputuje v průběhu léta, jasná odpověď na to, čemu ti lidé čelí. A ujišťuji vás, že naše vláda si je dobře vědoma toho, co bude znamenat pro ně aktuální boj s energiemi a zároveň nástup dětí do školy. A kdybychom nebyli v denním kontaktu s jednotlivými rodiči, kdybychom nebyli v kontaktu s lidmi, kteří ve městech a obcích reálně žijí a reálně bojují se současnou těžkou situací, tak bychom tohle asi nevymýšleli. Takže ten útok míjí terč! Absolutně míjí terč! Kdybychom nevnímali jak povinnost zvládnout krizi, spojit se a koordinovat naše kroky s městy, obcemi a kraji a kdybychom zároveň nevnímali potřebu zachovat sounáležitost v rámci společnosti, tak bychom nepřicházeli s konkrétními návrhy.

Co jsem, abych vám doporučoval, jak se v roli opozice k tomu stavět? Jenom pokládám opravdu za nefér, pokládám za přestřelené, když tímto způsobem kritizujete vládu a zároveň pomíjíte kroky, které v souladu s koordinační rolí vlády dělá celá řada lidí v území od starostů přes hejtmany. Chci v tomto směru jenom požádat o realistický pohled na věc, o to, že jak Česká republika musíme současnou situaci zvládnout. A nemusíte vynášet do nebe jednotlivé kroky a zásluhy vlády, to po opozici nikdo nechce, ale prosím, buďte alespoň trochu realističtí, aspoň trochu pragmatičtí v tom, s čím přicházíme, aby následující měsíce se podařilo lépe zvládnout. A prosím, nechte na budoucnosti, aby zhodnotila, jestli současná vláda a všechny klíčové složky aktuální situaci a agresi Ruska na Ukrajině zvládly, nebo ne. A já jsem přesvědčen o tom, že v téhle prověrce času současná vláda, ale zároveň současná česká společnost, hejtmani, starostové obcí a měst, velmi dobře obstojí!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámku pana poslance Foldyny. Pane poslanče, máte slovo. Dvě minuty.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Až dojemně se staráte o ty lidi. Až dojemně, opravdu! Mluvíme o krizi, kterou jste sami vyvolali vašimi politickými rozhodnutími. Vy jste odmítli nasmlouvat si ceny pohonných hmot a energií, plynu a ropy s Ruskem. Proč na to nerezignovali Maďaři? Proč maďarský premiér se stará především o Maďary? Proč náš premiér se nestará o Čechy? Vy tady mluvíte o maminkách. No, počkejte, ty vám dají! Počkejte v září a na podzim! Vy tady dojemně mluvíte o nějakých žebračenkách, aby lidé chodili vás prosit, abyste jim přidali. Vy jste měli plošně řešit energetickou krizi, kterou jste sami politicky vyvolali! Vaše reakce je neadekvátní tomu, co se děje! Proč to neudělali Němci? Proč to neudělali Maďaři? Proč jste to udělali jenom vy? Já bych vám to řekl, ale to byste mi asi dali pokutu sto tisíc, že nejsem slušný. Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S faktickou poznámkou bude reagovat pan ministr Kupka.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Na rozdíl od svého předřečníka se okusím o klidnou, ale jasnou reakci. Prosím, vezměte vlak Českých drah, první, který jede do Maďarska, a jeďte se tam podívat, jak vypadají benzinové pumpy, co nám doporučujete a co tady ordinujete českým občanům, abyste zažil opravdu to, co se na tamních benzinových pumpách teď odehrává, jak se stojí fronty a jak tam policie dohlíží na to, aby se vůbec zvládla současná energetická krize. Ale to jste ve svém příspěvku tedy laskavě opomenul. Tak já bych vám radil, zachovejte alespoň trochu... (Opakované hlasité komentáře poslance Okamury.) Tady pan Okamura říká...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče Okamuro, prosím vás, abyste nerušil řečníka. Děkujeme.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Já jsem si dovolil jenom reagovat na předchozí příspěvek, který vy jste bohužel asi neslyšel, tak já jsem jenom chtěl doporučit pro reálné vidění situace a pro to, v jaké situaci se ocitáme my a okolní státy, abyste se tam také zajeli podívat. Prosím, berte to jenom jako nabídku, jako pozvání, a ujišťuji vás, že česká vláda se bude dál snažit o to, abychom nejenom v rámci zvládnutí ukrajinské krize, respektive krize, kterou vyvolalo Rusko na Ukrajině, ale i následných dopadů dokázali českou společnost opravdu z hlediska těch dopadů udržet dobře a zvládnout i všechny ty výzvy, o kterých je debata. A to pokládám za klíčové. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP